PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : I u Maglaju piramida?


kratki
28.05.2006, 23:15
Grupa omladine koja je odlučila da provede prvomajske praznike u brdima iznad Maglaja došla je do zanimljivog otkrića. Tih pet mladića imalo je tog dana priliku da nađe neobične kamene ploče, evidentno obrađene ljudskom rukom. U gradu im niko nije vjerovao dok nisu sa sobom donijeli dio kamena.

Najavljen je i hitan dolazak Semira Osmanagića, koji se trenutno nalazi u USA, a tamo je zatražio satelitska snimanja nepoznatog objekta u brdima pored Maglaja.
Snimanja su pokazala da se radi o objektu koji je još vjerniji izgledu piramide od objekata na području Visokog. Takođe, navodi se da sa jedne strane piramide postoji i dobro očuvan ulaz.

Inače na području Maglaja pronađene su i misteriozne kamene kugle. Kamene kugle još uvijek kriju tajnu nastanka i namjena. Prema procjenama stručnjaka one su stare izmedju 10 i 25 hiljada godina. Pored Maglaja, kamene kugle pronadjene su i na još nekoliko lokaliteta u BiH. U Teočaku ih ima osam. Kod Banjaluke u selu Trn i Slatina pronadjeno je šest. Kugle slične veličine pronadjene su u Zlokućama kod Kaknja i Ponikvama kod Vareša, i već nekoliko godina predmet su izučavanja stručnjaka različitih profila.

Inžinjer Jovo Jovanović, koji se već tridesetak godina bavi arheološim istraživanjima, ističe da kugle nažalost i dalje kriju tajnu, jer na svijetu postoji još samo jedan lokalitet gdje su otkrivene. To je Kostarika u Srednjoj Americi. Tamo je pronadjen znatno veći broj kugli i one su prava turistička atrakcija. Hoće li i bosanskohercegovačke izazvati pažnju, ostaje da se vidi.

Kao što se ne zna kad su pravljene, ne zna se i ni ko ih je pravio. Američki stručnjaci tvrde da su kugle pravili Omleci, jedan zagonetni Negroidni narod, koji je nekad živio u Srednjoj Americi, ali ta tvrdnja nije dokazana. Kamene kugle promjera 65 i 75 centimetara isklesane su gotovo savršeno i to od kvarca i granita. Ing. Jovo Jovanović smatra da su i maglajske kugle isklesane, i da nisu meteoritskog porijekla. Jedna od kugli snimljena je 2003. prilikom snimanja emisije o Lišnici i na rijeci Lišnici, gdje je kralj Stjepan Ostoja, boravio s vojskom nastojeći da povrati maglaski Burg koji je bio u rukama Ugara, gdje je 15. januara 1399. napisao i povelju Dubrovčanima o slobodnoj trgovini u Bosni «voljom pače i hotinjem vlastel i velmož kraljevstva zemlje od Kurila deri Stona».
Tada je ispred kuće Avde Čosića, snimljena i neobična kuglu za koju je mislio da je služila u vojne svrhe. Inače, kamenu kuglu u Liješnici pronašli su 1989. godine radnici splitskog «Konstruktora» prokopavajući tunel Sikolu. Prema tvrdnjama ing. Jovanovića ova kugla stara je 14 hiljada godina, dok je ona koju je pronašao Rasim Mehinagićmiz Jablanice u rijeci Megari stara oko 12 hiljada godina.

Veliko interesovanje za maglajske kugle pokazao je publicista Ahmed Bosnić i istraživač Semir Osmanagić. Bosnić smatra da se u Bosni još mnogo toga mora istraživati, a da kamene kugle pokazuju koliko malo znamo o našoj prošlosti i ostavštinama koja mogu biti vezana za vremena kada je na ovim prostorima živjela neka druga civilizacija. Kamene kugle, čije namjene sada ne možemo racionalno objasniti a koje su rasute po Bosni govore o potrebama čovjeka u nekakvom drugom vremenu. Bosna i Hercegovina, kako tvrdi Bosnić puna je nekih novih nagovještaja.

Priče o neobičnim objektima koji se pronalaze Ahmed Bosnić zaokružuje pronalaskom neobično velikih sidra u okolini Olova, gdje se na nekim stjenovitim planinama nalaze i neobične halke, koje su mogle služiti kao vezovi za brodove. Bilo kako bilo, kamene kugle su opet u centru interesovanja. Možda će jednog dana Maglaj biti poznatiji po kamenim kuglama nego po staroj gradskoj utvrdi, koju su počeli graditi Rimljani, zatim naši stari u Srednjem vijeku, da bi joj Turci dali konačan izgled. Kamene kugle, sada uz moguću piramidu, mogle bi postati svojevrsna turistička atrakcija u Maglaju.

terminus
28.05.2006, 23:32
Čudi me da još nitko u Bosni nije pronašao Troju, ili možda Atlantidu!

kratki
29.05.2006, 00:01
Sve ove piramide i povezuju sa Antlatidjanima. Pisu vec na veliko o tome da su Antlantidjani sagradili sve to.

perun
29.05.2006, 08:18
E moj Terminius dzaba si ucio skole kad ces sad sve ponovo. Kod nas u Bosni je to vec odavno krenulo, nevalja nase skolstvo dobro je strano. Tako je i sa istorijom ona mora nesto da dokaze " sta je starije kokos ili jaje". A u medjuvremenu cinjenice propadaju pod plugovima, nemaru i lopovluku. Zao mi je sto nemam vremena da se posvetim ozbiljnije arheologiji i da kao Semir okupim volontere i arheologe pa da konkretno na pojedinim lokalitetima istrazujemo.

Vumi
29.05.2006, 16:40
Čudi me da još nitko u Bosni nije pronašao Troju, ili možda Atlantidu!pa koliko me sjecanje pamti, jedan istrazivac je i govorio da se Troja nalazi negdje u nasim krajevima (ex Yu):00000964: , jedino ne znam ko je to pricao- mozda se neko sjeti nesto vise o tome :). Uostalom, na netu sam citao jednu jako dobru pricu covjeka koji je iz okoline pozarevca koji je na kraju price rekao nesto slicno sledecem: "Dajte amerima ono sto oni traze i oni ce proglasiti da je Troja u Srbiji".

zeljketa
29.05.2006, 17:44
http://www.politika.co.yu/ilustro/2271/5.htm Procitajte ovo!

zeljketa
29.05.2006, 17:54
A za Antlantidu ce te jos malo pricekati jer ja ovdje mislim ostati jos par godina.Pa kad se vratim....

perun
29.05.2006, 22:45
Atlantida je Fruska gora, nije ona nestala vec Panonsko more oko nje. Ostatke gradova su raznjeli kojekakvi belosvetski da grade svoje gradove. !!!!

dropsyblood
30.05.2006, 14:21
E moj Terminius dzaba si ucio skole kad ces sad sve ponovo. Kod nas u Bosni je to vec odavno krenulo, nevalja nase skolstvo dobro je strano. Tako je i sa istorijom ona mora nesto da dokaze " sta je starije kokos ili jaje". A u medjuvremenu cinjenice propadaju pod plugovima, nemaru i lopovluku. Zao mi je sto nemam vremena da se posvetim ozbiljnije arheologiji i da kao Semir okupim volontere i arheologe pa da konkretno na pojedinim lokalitetima istrazujemo.
Prijatelju svaka cast za ovaj post.Kao da sam ga ja napisao.