Prijava

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Vadjenje cupa

dragan3
03.07.2006, 02:56
Danas pronadjen mali cup u zidu jedne do pola srusene kuce, zidane od kamena, stare sigurno oko 200 godina, u kojoj je ziveo jedan cetnik.
U cupu je bila jedna medalja , koja mislim datira izmedju dva svetska rata, kasnije cu mozda utvrditi tacnije poreklo. Na medalji pise "dobrom strelcu".

dragan3
03.07.2006, 03:15
Takodje danas sam slikao jedan pitos ( cup ) , o kome sam vec pisao ali neznam gde, koji se nalazi u podrumu jedne kuce. Na zidovima cupa, pri vrhu, se nalaze neke oznake od olova, o cemu je takodje pisano, pa da vidimo da li su to neki pecati ili nesto drugo. Cup je visok oko 1,5m a sirok oko 1m. Morao sam da silazim u njega da bi slikao oznake. Znam da je rimski sigurno.

banebeograd
03.07.2006, 11:48
imas na
forum.prohereditate. com
oglas/25.05 2006/ od nekog lika/nick domn/ koji koliko sam ja razumeo hoce da kupi ili razmeni nesto za taj orden, /ili mozda traku od ordena/
mozda da njega pitas ...

Kameleon
03.07.2006, 16:41
Imam I Ja Taj Orden Samo Se Moj Malo Vise Zuti Kao Da Je Od Bakra Ili Necega Slicnog Ovaj Tvoj Kao Da Je Od Srebra. Ako Nadjes Koliko Vredi Ajde Napisi A I Ja Cu Da Potrazim.

dragan3
03.07.2006, 16:56
I ovaj je skroz zut, kao da je zlatan ali nije, ali se na slici tako vidi.

Miki
03.07.2006, 19:45
meni je ovaj veliki cup tj.pitos mnogo interesantniji iako mi ove oznake ne lice na rimske tj.latinske mada..... nikad se nezna mozda one skroz nesto drugo oznacavaju u fazonu - napuniti do crte ili tako nesto . no.... u svakom slucaju posude ovih dimenzija su koristene u takozvanim stalnim naseljima pa ako mislis da se radi o rimskom onda bi tu negde moralo biti jos cega . mada i sam cup sam po sebi u ovoj dimenziji i ovako dobro ocuvan predstavlja pravi raritet ( samo da to ne doznaju nasi dragi muzejski radnici , ima da ga pokupe sa sobom dok si rekao ,,piksla,,) !!!!

terminus
03.07.2006, 21:26
Dragan3, pozdrav!
Negdje sam na ovome Forumu već nešto pisao o pitosima pa se neću ponavljati. Ona "oznaka od olova" nije nikakva oznaka, tekst (iako uistinu djelomično liči na retrograda grčka slova). Ti olovni umetci zapravo dokazuju da je keramička posuda (pitos) u jednom trenutku pukla ili napukla, pa ju je vlasnik na tome mjestu učvrstio olovnim spojnicama. To je učinio tako da je prvo uz rubove oštećenih dijelova te keramičke posude izbušio rupe, a potom je te oštećene stijenke povezao vrelim olovom. Moglo bi se reći da ih je "zašio" olovnim spojnicama.
Još jednom upozoravam da taj "pitos" nemora nužno biti iz antičkog razdoblja. Goleme posude za uskladištenje žitarica i drugih plodova koristile su se do novog vijeka.

Vumi
04.07.2006, 00:25
meni nije jasno kako da u onolikom cupu koji je zazidan u zid bude samo jedna obicna medalja, ne vjerujem da je neko samo zbog te medalje zazidjivao cup u zid...da ti nama nisi sakrio nesto od pronalaska :) ?

dragan3
04.07.2006, 00:56
Sto se tice pitosa mislim da je terminus u pravu jer kada sam usao u cup i video gde se nalaze oni olovni umetci odmah sam pomislio da je to radjeno jer je on pukao ali sam ipak to precutao da ne bih mozda lupnuo neku glupost i hteo sam da vidim sta ce te vi da kazete. Terminus zna znanje.
Sto se tice malog cupa od svega 22cm visine i 17 cm sirine, on je bio skroz zatvoren u zidu i stajao je nakoso i tu im je bila sigurno neka mala skrivnica a otkrio sam ga detektorom. Vlasnik je sigurno odneo zlatnike a ostavio ovu medalju posto mu nije bila interesantna.

dragan3
04.07.2006, 01:52
Nesto viri iz zemlje ali sta ?

Vumi
04.07.2006, 01:58
antena od vanzemaljaca :)

terminus
04.07.2006, 03:31
Nije li to možda vrh piramide u Visokom, faraonskoj državi u Bosni!

perun
04.07.2006, 16:30
To se kod nas u Faraonskoj Bosni zove CULA.

Miki
04.07.2006, 16:43
@terminus , zasto si tako skeptican sto se tice tih piramida (ili se to meni samo cini?) :-)

terminus
04.07.2006, 22:41
Ne samo da sam skeptičan vezano uz postojanje piramida u Bosni, nego se čudim da takva fiksideja uopće ima pristalica!

dragan3
05.07.2006, 02:42
Jedna zenica od stotinak kilograma rece za zadnju sliku "ahh mili moj".
Neznam kakve su joj misli bile ali pretpostavljam da je rec o nekom skamenjenom pokojniku ili neka pusta zelja.

Vumi
05.07.2006, 13:06
ovo ne razumjeh bas...

terminus
05.07.2006, 15:53
Hahahaha, mislim da sam skužio što je Dragan htio reći, hahaha :D

Kameleon
05.07.2006, 16:49
dragane kopaj na dole mozda nades okamenjenog dzina :)

Kameleon
05.07.2006, 16:51
...okamenjenog u nezgodnom trenutku... :)

banebeograd
05.07.2006, 18:10
hahah plasim se samo da se u daljem kopanju ne nadje i ostatak od devojacke radosti

Vumi
06.07.2006, 12:42
konacno skontah i ja o cemu se radi :)

terminus
06.07.2006, 13:37
Nemojte da nas čuju ženske, zatući će nas oklagijom!

perun
06.07.2006, 16:40
Dobro de al stvarno sta je to, da se neradi o kakvom nadgrobnom spomeniku.
Usput pitanje za g. Terminusa posto ovde cesto svraca. Dali si imao priliku da vidis knjigu od E. Pasalica " Anticka naselja i komunikacije u Bosni i Hercegovini" Ako si dali se ta knjiga moze gdje naci ili njena kopija i dali tu ima sta upotrebljivo za nas hobi bar ovde u BiH. Unaprijed zahvalan.

terminus
06.07.2006, 17:05
Perun, kuš name pinjuricom!
Ne samo da sam vidio citiranu knjigu od Esada Pašalića, već sam ju svojevremeno morao naučiti napamet! Ipak, preporućavam studiju od Ive Bojanovskog na temu Dolabelin sustav cesta, kao i već spomenuti na ovome Forumu "Arheološki leksikon BiH". Meni su svi ti naslovi dostupni preko biblioteka, al nisam siguran da se mogu kupiti. Valjalo bi pokušati pronaći te knjige preko "Amazona".

perun
07.07.2006, 14:37
Probacu da nadjem,do sada nisam nista pronasao osim naslova u kojekakvim brosurama. Arheoloski leksikon je naj naj ali tom 3 koji mi treba nikako da nadjem. Nesto mi je obecao Vumi ali i to ide tesko. Kad bi bar mogao dobaviti onaj tekstualni dio karte mi netrebaju i sadrzaj. Samo onaj dio koji se odnosi na Rim i Srednji vijek. Uskoro idem na ta podrucja ali kako vidim bice mnogo lutanja sto god potrazim nema izmedju ostalog cak nema ni seruma protiv zmijskog ujeda. Ali nadam se da ako mi gdje zapne sto se tice praktike mogu potraziti savjet od tebe.

terminus
07.07.2006, 16:24
Perun, pozdrav!
Preporučavam se za savjet! Evo ti odmah jednog: Napravi bilježke, tj. sačuvaj podatke o mjestu i okolnostima pronalaska bilo kojeg artefakta. Ti podatci su iznimno vrijedni u znanstvenom smislu. U protivnom, artefakti lišeni osnovnih podataka o okolnostima i mjestu pronalaska su gotovo bezvrjedni.

Vumi
08.07.2006, 12:29
@perun
Mozda ovdje nadjes nesto za sebe (ovo mi je ko zna koji pokusaj da ubacim dokumente jer su svi preveliki, cak i za ZIP)

Inace svi ovi dokumenti su iz "Arheoloskoga leksikona BiH"... (samo da se napomene :))

perun
10.07.2006, 01:12
Zahvaljujem Vumi, ovo se otvara OK. Imao sam priliku da vidim ovo ali meni je bitan dio koji se nadovezuje ispod ovog, mislim da se radi o segmentu III. Nisu mi potrebne karte samo tekstualni dio. Ako mozes PLESE !

Vumi
10.07.2006, 13:11
znaci promasio sam podrucje....ajde napisi opet tacno koje opstine te interesuju, samo ces za to morati cekati sigurno do kraja augusta jer je covjek na godisnjem kao i ja :)

banebeograd
18.07.2006, 16:50
Nesto viri iz zemlje ali sta ?
na nekom ruskom sajtu sam nasao nesto slicno ovome sto si ti slikao, ako ne uspem da prikacim sliku evo i web adresa
www.sevzirfo.narod.r u/nahodkideep.htm

licinije
05.08.2006, 00:10
Imam istu medalju ali nemam njene slike vec sliku te medalje sa nekog stranog sajta vrednost je veoma mala negde oko 5e a ocuvana sa trakom kosta malo vise

bokiii
21.08.2006, 07:33
znaci promasio sam podrucje....ajde napisi opet tacno koje opstine te interesuju, samo ces za to morati cekati sigurno do kraja augusta jer je covjek na godisnjem kao i ja :)

vumi ima li sta o zapadnom djelu u krajini?:)