Prijava

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Rimski vladari...

bokiii
23.09.2006, 01:09
S obzirom da mi pitanje nije prvi put proslo da pokusam opet.:)
Da li neko zna koliko Rimskih vladara je podrucje bivse Juge dalo?Znam za 6 iz Sirmiuma,jednog iz Nisa i Beograda i jednog iz Hrvatske.Ima li jos koji?

terminus
23.09.2006, 01:44
S povijesnog tla Hrvatske dva su rimska cara, tj. braća Valentinijan I. i Valens, rodom iz Cibale (Vinkovci). Postoji pretpostavka da je Dioklecijan podrijetlom s područja Salone (Solin nedaleko od Splita), međutim to nije dokazivo.

bokiii
23.09.2006, 01:49
znaci to bi bilo to niko vise?
za Diocelcijana nisam znao da nije 100% sigurno gdje god se on spominje uvjek se spomene da je iz Splita

bokiii
23.09.2006, 01:55
Decius, who was born at Budalia (near Sirmium, in lower Pannonia) was the first among a long succession of distinguished men to come from the Illyrian provinces. He served as consul in 232, as governor of Moesia and Germania Inferior immediately afterwards, was governor of Hispania Tarraconensis 235-238, and urban prefect of Rome during the early reign of Emperor Philip the Arab (Marcus Iulius Phillipus).

Za ovog pise da je iz Budalie koja je danas Vinkovci ako se ne varam.Onda bi trebala 4 biti iz Hrvatske.Mada je na wikipediji pod Sirmium...

terminus
23.09.2006, 02:01
Cibalae (Vinkovci) su imale status grada. Municipijem su postale za Hadrijana, a u rang kolonije su uzdignute za Septimija Severa. (Neka vas ne buni ime grada u množini "Cibalae", tj. "Cibale", riječ je o jednome gradu.)
Budaliae su bile običan vicus (selo), neki misle na području današnjeg sela Tovarnika 20-ak km istočno od Vukovara, uz granicu sa Srbijom (kod Šida). Vjerojatno su nastale uz neku prometnicu, možda jedan odjeljak koji je povezivao Teutoburgij - Kornakum - Budalie - Sirmij, ili možda Cibale - Budalie - Sirmij, ili pak možda Kukcij - Budalie - Sirmij, a možda i sve to skupa zajedno. Ko zna, treba istražit, to je još posao koji nije odrađen, nažalost!

bokiii
23.09.2006, 02:07
znaci po tome se ne bi moglo 100% reci tacno jel iz Srbije il Hrvatske ako se tacno ne zna sve opet zavisi gdje je tacno rodjen...
hvala na objasnjenju:)

terminus
23.09.2006, 02:27
Bakiii, nemaš mi na čemu zahvaljivati, samo ti slobodno pitaj ili daj kritiku, sva su pitanja još uvijek otvorena, u tome i je čar arheologije, odnosno trganja od zaborava bivšeg ljudskog postojanja.

sirmium
23.09.2006, 22:08
Budalija to je u Srbiji i to selo se danas zove MARTINCI, Martinci su udaljeni od Sremaske Mitrovice(Sirmiuma) oko 20 kilometara.

terminus
23.09.2006, 23:13
Sirmijac, molim te jako me zanima kad je pronađen natpis u Martincima u kojemu se spominje naziv toga mjesta u razdoblju antičke velesile? Ko ga je objavio i gdje? Kojega je natpis karaktera? Je li riječ možda o miljokazu? Molim te javi mi te podatke. Baš nešto pišem o toponimiji i infrastrukturi (cestama) Panonije Sekunde. Unaprijed ti zahvaljujem!
Pozdrav od Terminusa!

bokiii
24.09.2006, 06:36
vazi terminusu
hvala:)

bokiii
24.09.2006, 06:39
e da jos nesto cini mi se da sam citao da je Marcus Aurelije isto rodjen negdje u Srbiji
da ne znas slucajno Terminusu ista o tome?

terminus
24.09.2006, 13:05
To da je M. Aurelije rođen negdje na povijesnom tlu Srbije prvi put čujem!

Vumi
24.09.2006, 19:00
a sta je sa Aurelijanom, zar i on ne potice sa prostora Ilirika?

sirmium
24.09.2006, 19:49
@terminus
Evo ti samo od nekih dokaza za Decija i Budaliju!!Izvadio sam isecak iz:ROMAN EMPERORS OF THE III CENTURY BORN OF THE TERRITORY OF SERBIA

Gaius Messius Quintus Decius (249-51) was born originally in the village of Budalija (today’s Martinci) in the vicinity of Sirmium (today’s Sremska Mitrovica). He came to the throne as the protégé of Moesian and Illyrian legions. The Senate honored him by giving him the title of the “best emperor” – Traianus. Being the Roman traditionalist, he organized the first mass exodus of Christians, because, at the time, it was considered that the new religions and their followers were responsible for the staggering of Rome, and the lack of protection of the old gods. Decius was killed in the battle of Abritus, in Dobrudja by the Gothic chief Cniva.

terminus
24.09.2006, 19:53
Sirmijac, doduše nije riječ o decidiranim dokazima, al isto ti zahvaljujem na trudu i odgovoru!

sirmium
24.09.2006, 19:53
a sta je sa Aurelijanom, zar i on ne potice sa prostora Ilirika?
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° °°°°°°°°°°°°°°°°°°°° °°°°°°°°°°°°°°°°°°°° °°°°°°°°°°°°°°°°°°°° °°°°°°°°°°
@VUMI
Aurelianus je rodjen u SIRMIUMU (Pannonien) danasnja Sremaska Mitrovica.

sirmium
24.09.2006, 19:58
@terminus

Ja znam da je to tako a ti ako zelis vise dokaza udjes brate u "google" otkucas " martinci ili budalija" pa se sam uveris , koliko vidim ja nemogu a niti zelim da te uveravam, ja samo znam i tvrdim da je to tacno sto sam napisao ali jos jednom, Budalija (selo gde je rodjen Trajan Decije) su danasnji Martinci koji se nalaze u Srbiji i udaljeni su od Sirmiuma (danasnje Sremske Mitrovice) oko 20 kilometara.

Vumi
24.09.2006, 20:05
ok, Aurelijan je rodjen kako ti rece u Sirmiumu a gdje je onda rodjen Konstantin Veliki? Zar i on nije rodjen negdje kod Nisa u Srbiji?

terminus
24.09.2006, 20:17
Ma Sirmijac, pogrješno si me bio shvatio. Ja ne dovodim u pitanje ono što si ti napisao, samo želim reći da treba biti oprezan i kritičan prema onome što se nalazi na internetu. Naime, nije svaki podatak točan. Što se mene tiče, svejedno mi je gdje je rođen koji car! No, mene zanima topografija antičke Panonije, osobito Druge Panonije (Pannonia Secunda). Kad si rekao da je Budalia bila u Martincima mislio sam da nešto znaš što ja još neznam, pa sam bio slobodan pitati o kakvom je dokazu riječ. Mislio sam da je nešto u novije vrijeme pronađeno, možda neki natpis na kojemu se eventualno spominje rimski naziv današnjeg mjesta Martinaca. Takav pronalazak bi bio pravi dokaz, sve ostalo spada u kategoriju "rekla-kazala". Eto to bi bilo to.

sirmium
24.09.2006, 20:37
Ok, terminus ali to ja nisam izmislio tako sam i ja procitao a ti sto su napisali sigurno imaju neke dokaze za to sto su napisali, samo jedno ti mogu reci trazio sam u toj Budaliji ili ti Martincima i imaju strava terene.

sirmium
24.09.2006, 20:43
@vumi

Konstantin Veliki je rodjen u NAISUS (danasnji Nis) a veliki deo svoga zivota je proveo u svojoj rezidenciji koju je izgradio na danasnjem putu Nis- Niska banja i ta se rezidencija zvala MEDIANA.

Vumi
24.09.2006, 21:10
ma ima tih vladara sa nasih prostora koliko ti dusa zeli :)

bokiii
25.09.2006, 00:39
malo sam vise pogledao za ovog imperatora i vidio sam da imaju tri jedan je
Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus Augustus (April 26, 121[1] – March 17, 180) was Roman Emperor from 161 to his death.
drugi je Marcus Aurelius Carinus, Roman Emperor, 283 – July, 285, was the elder son of the emperor Carus, on whose accession he was appointed governor of the western portion of the empire.
a drugi je Marcus Aurelius Carinus, Roman Emperor, 283 – July, 285, was the elder son of the emperor Carus, on whose accession he was appointed governor of the western portion of the empire.
i treci Marcus Aurelius Carus (c. 230 - late July/early August, 283) was a Roman emperor (282-283).
e sad ne sjecam se tacno al mi se cini da sam procitao negdje da je Mar Aurelije il rodjen u Srbiji il je imao ljetnikovac sad nisam siguran da li je ovo sto posto tacno jer se sjecam da sam citao da je i jedan emeperator imao ljetnikovac negdje u Italiji i da se tacno ne zna gdje je bio mozda sam to pobrkao s Srbijom al opet mislim da se spominjala veza s Srbijom i Markom Aurelijem
doduse ova zadnja dva su s liste Ilirskih Careva tako da je moguce da je jedan il cak obojca dole rodjena...

bokiii
25.09.2006, 00:44
zaboravih reci da mislim da je u tim nasim novinama pisalo samo Mark Auerlije bez ikakvog drugog dodatka rijeci...
ova sva trojca su Mark Aurelije plus jos svaki ima jos neko ime...

bokiii
10.10.2006, 00:54
izgleda da sam bio u pravu:)
KRIVAC" MARKO AURELIJE PROB

Istorija vinarstva u Sremu datira od cara Marka Aurelija Proba, rođenog u sremskom, a rimskom gradu Sirmijumu 232. godine. Prob je zasadio vinovu lozu na padinama Alma Monse (Fruške gore) u okolini Sirmijuma, te se za njegovo ime vezuje početak vinogradarstva u našoj zemlji.

terminus
10.10.2006, 01:46
Bokiii, samo mali ispravak. Vinarstvo je počelo znatno ranije (ispijanje vina), a vinogradarstvo je počelo onako kako si ti i bio napisao ;)

bokiii
10.10.2006, 02:09
brate ja sam samo prenjeo clanak iz glasa javnosti:)
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/V06100901.shtml

inace i jesam i nisam bio u pravu:)
ovaj jeste rodjen u Sirmiumu al tek danas sam vidio da je on jedan od onih 6 nabrojanih sto sam vec spomenuo da su rodjeni tamo u Sirmiumu a ne ustvari jos jedan s teritorije Ex-Yu:)

bokiii
02.12.2006, 04:28
ko da su culi moje pitanje pa su odlucili da izdaju knjigu
evo je izgleda najnovija...
http://www.beo-books.de/deutsch/books/bonart/homeland.htm
izgleda da ih je 16 rodjeno
ako racunamo jos 3 iz Hrvatske ispade da ih je 19 na tlu bivse Juge rodjeno...
nije malo...

Nigrianvs
02.12.2006, 16:32
Pozdrav terminus Martinci su daleko od mene oko 10km. nisam cuo da je budalija tu ali su pronadjeni miljokazi koji ukazuju na jedan rimski zaboravljeni grad kod simanovaca raspitacu se malo pa cu ti javim potrazicu seljaka koji poseduje miljokaze poz.

terminus
02.12.2006, 17:24
Rade-bec1, hvala unaprijed!

baki022
02.12.2006, 19:47
Pozdrav terminus Martinci su daleko od mene oko 10km. nisam cuo da je budalija tu ali su pronadjeni miljokazi koji ukazuju na jedan rimski zaboravljeni grad kod simanovaca raspitacu se malo pa cu ti javim potrazicu seljaka koji poseduje miljokaze poz.
BIO SAM NA TERENIMA U TROUGLU SIMANOVCI-DEC-DOBANOVCI I NISTA POSEBNO.JEDINO U OKOLINI DECA JE VECI TEREN

Nigrianvs
05.12.2006, 02:11
poz baki terena imas od pecinaca pa do beograda da i kad bi hteo nebi ih mogao izbrojati i skoro svi su veliki poz.