PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Vinkovci...


bokiii
28.10.2006, 01:03
Slavonija i Baranja

Vinkovački muzej: Izloženo zlato i srebro goleme vrijednosti
Piše: Tomislav Jurilj
Foto: Damir Glibušić
--------------------------------------------------------------------------------


VINKOVCI - Vinkovčani su danas konačno dočekali trenutak da uživo vide famozno blago ukradeno iz Gradskog muzeja jer su ga muzealci na jedan dan izložili u zgradi gradske uprave, i to u znak zahvalnosti policajcima koji su ga tako brzo vratili.

Mještani grada na Bosutu s nestrpljenjem su dočekali izložbu na kojoj su se mogli uvjeriti da se termin “neprocjenjiva vrijednost” odnosi na povijesnu, a ne materijalnu valorizaciju izloženog nakita, novca i drugih predmeta iz ukradenog sefa. Tijekom policijske istrage, naime, kroz medije su se provlačile tvrdnje o šest do čak 12 kilograma zlatnine u ukradenom sefu, što je izazvalo veliko zanimanje javnosti.

- Prava je istina da je u pitanju ukupno 400 grama zlatnine i dva kilograma srebra, a dio ukradenih predmeta izrađen je i od neplemenitih materijala kao što su staklo i bakar - objasnio je kustos muzeja, Danijel Petković.

Prema njegovim riječima, lopov je odnio kovčežić u kojemu su bili pohranjeni primjerci zlatnog prapovijesnog i rimskog nakita, rimski, bizantski i ostali novovjekovni novac, oko 3100 komada srebrnog novca i drugih predmeta iz različitih razdoblja, predmeti od staklene paste...
Događaji dana

Opljačkani muzej u Vinkovcima: Neprocjenjivo blago htio prodati za 300 eura
Pišu: S. Butigan, T. Jurilj
Foto: Damir Glibušić
--------------------------------------------------------------------------------

Vraćeni ukradeni zlatni nakit
Uhićen vinkovački pljačkaš kojemu je ovo 187. kazneno djelo


VINKOVCI - Pljačkaš koji je proteklog vikenda iz Gradskog muzeja u Vinkovcima ukrao kasu s povijesnim blagom neprocjenjive vrijednosti uhvaćen je s plijenom, a odbačenu praznu kasu jučer su ronioci izvadili s dna Bosuta na periferiji grada.

Priopćili su to čelnici PU vukovarsko-srijemske, čiji su djelatnici pronašli počinitelja nakon samo 50-ak sati istrage.

- Provalnik je 28-godišnji Vinkovčanin otprije dobro poznat policiji, a ova pljačka je njegovo 187. kazneno djelo. Kod njega smo pronašli sav otuđeni povijesni zlatni nakit koji ima status spomenika nulte kategorije i od neprocjenjive je vrijednosti. U kriminalističkoj istrazi imali smo veliku pomoć kolega istražitelja iz Ravnateljstva MUP-a i PU zagrebačke, ali i građana Vinkovaca - istaknuo je načelnik PU vukovarsko-srijemske, Josip Grčanac.

Načelnik Odjela kriminalističke policije Željko Šimundić dodao je kako su u sklopu opsežne istrage obavljeni razgovori s više desetaka osoba, na temelju čega su izvršene tri pretrage stanova, jedna pretraga vozila, a pet je osoba podvrgnuto poligrafskom testiranju.

- Počinitelja i plijen imali smo sinoć, a uz pomoć specijalne ronilačke jedinice iz Osijeka odbačenu kasu pronašli smo u Bosutu, na kraju grada prema Rokovcima - objasnio je Šimundić. Neslužbeno se doznaje kako je pljačkaš cijeli plijen neprocjenjive vrijednosti kanio prodati za samo 300 eura.

Prema najavama načelnika Grčanca, zlatni nakit bit će vraćen u zgradu muzejske uprave danas u podne .


300 Evra...
da se je druzio s nama na forumu ne bi ispao ovoliko smjesan:)

Stef74
28.10.2006, 02:43
Cim je imao 187 kaznena dela znaci da je neki sitni lopov i budala

:36_1_57[1 :36_6_3[1]

bokiii
29.10.2006, 00:23
vjerovatno brate mada ne treba i njih potcjenjivati i njihov rad:)
ima njih i koji imaju dobre vijuge u glavi:)