PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Bog Na Prodaju


Stef74
03.11.2006, 03:21
Postavljam ovaj clanak zato sto je ovo pronadjeno u mom selu.Poznajem coveka a i znam mu njivu jos samo da nabavim taj detector...
(Sacekacu malo da pojevtini xp goldmaxx power)


3. maj 2006.
BOG NA PRODAJU
Meštanin sela Držanovac kod Prokuplja traži kupca za figuru rimskog boga vina Baha, koju je pronašao obrađujući njivu!
NIŠ - Miroslava Jocić, direktorka Narodnog muzeja u Prokuplju, ostala je bez daha kada joj je jedan meštanin sela Držanovac pokazao šta je pronašao u svojoj njivi. Figura rimskog boga vina - Baha, pandana grčkom Dionisu, zahvaljujući prolećnim poljoprivrednim radovima ugledala je svetlost dana nakon osamnaest vekova!

Radost Miroslave Jocić, međutim, splasnula je kada joj je donosilac ove vredne skulpture saopštio koliko para traži da bi je ustupio muzeju. Kada je seljak čuo da muzej ne raspolaže tolikim parama, figuru je vratio u torbu i otišao da traži bogatijeg kupca.

- Radi se o izuzetno lepoj aplikaciji boga Baha urađenoj u bronzi. Nema sumnje da je reč o ovom rimskom božanstvu s obzirom na to da je glava okićena grožđem, što je njegovo prepoznatljivo obeležje. Na glavi skulpture vidljiva je i jedna alka, što ukazuje na to da je ona deo neke veće aplikacije. Pretpostavljam da predmet potiče iz drugog veka naše ere - kaže Jocićeva za Kurir.

Mada zakon predviđa da su arheološki nalazi vlasništvo države, u praksi stvari stoje drugačije, pa su muzeji prinuđeni da artefakte otkupljuju od nalazača.
- Prema mojim saznanjima, vrednost ovog nalaza kreće se oko 10.000 evra. Međutim, naš muzej nema novca da bi figuru otkupio. Žao mi je što nam je uskraćena mogućnost da nalaz bolje proučimo, a naročito da istražimo lokaciju na kojoj je figura nađena. Moguće je da se na tom mestu nalazi neka rimska građevina, te da je Bah samo deo neke šire aplikacije - kaže Jocićeva.

Interesovanje za kupovinu figure boga pokazala je i Divnica Pešić, direktor niškog Narodnog muzeja.
- Prvi put od vas čujem za to arheološko otkriće. Ako je to ono što mislim da jeste, mi bismo vrlo rado figuru otkupili. Pokušaću da stupim u kontakt sa vlasnikom nalaza kako bismo se dogovorili o ceni - rekla je Pešićeva za Kurir.

Vlasnik nalaza zasada figuru boga Baha ljubomorno čuva od očiju javnosti, pa je odbio zahtev novinara Kurira da bar dozvoli fotografisanje figure.
- Zasada ne želim da dajem nikakve izjave povodom ovog nalaza. Angažovao sam advokata koji će štititi moje interese i neću preduzimati ništa dok se sa njim ne konsultujem - rekao je srećni nalazač za Kurir.

Ukoliko muzeji ne budu ponudili dovoljno para, vrlo je moguće da će Bah završiti u rukama nekog privatnog kolekcionara, jer vlasnik vrednog nalaza ne krije nameru da figuru proda onome ko ponudi najvišu cenu.

saban
03.11.2006, 07:02
Citao sam ovo u novinama ima sigurno preko dva meseca zanimljivo..

bokiii
03.11.2006, 07:04
nisu mu ga zaplijenili?
znaci stupio je onaj zakon na snagu koji je ovdje neko spomenuo

Miki
03.11.2006, 10:07
figuru je vratio u torbu i otišao da traži bogatijeg kupca.


heheheheee

Stef74
03.11.2006, 22:36
nisu mu ga zaplijenili?
znaci stupio je onaj zakon na snagu koji je ovdje neko spomenuo
Neznam da li je stupio onaj zakon na znazi, ali znam da kod nas narocito u mom kraju sve se moze i nemoze...

Nigrianvs
04.11.2006, 04:54
jeste stupio je zakon na snagu samo sto to ko zna nece da prica da bi se ljudi i dalje plasili ja kad sam dole slobodno trazim nema vise oduzimanja aparata i tome slicno zato drugari samo udarnicki i bez straha trazite

senior
04.11.2006, 12:24
Pozdrav svim forumasima, prvi puta se javljam/da me Vumi ne izbrise/iako
redovito pratim forum. Drugi puta cu o sebi napisati nesto vise. U vezi regu-
lative trazenja antikviteta u Srbiji jutros sam slucajno naisao na clanak o toj te-mi,
nije dobar, koga interesira neka u Googl upise EM 191 Medium-Ilegalna trgovina antikvitetima i procita isti.
Ja sam vjerojatno najstariji clan foruma, kompjutori mi nisu jaca strana, a i samo-uk sam pa to neznam prebaciti na forum. Ima vremena nauciti cu.

Vumi
04.11.2006, 15:38
Pozdrav svim forumasima, prvi puta se javljam/da me Vumi ne izbrise/iako
redovito pratim forummozda bas zbog toga i nisi izbrisan- dobro nam dosao, savladaces ti kompjuter, nije to problem ;)

Vumi
04.11.2006, 15:50
Postavljam ovaj clanak zato sto je ovo pronadjeno u mom selu.Poznajem coveka a i znam mu njivu jos samo da nabavim taj detector...
(Sacekacu malo da pojevtini xp goldmaxx power)ako si zainteresovan za XP Goldmaxx (ne power), mozes mii se javiti putem PP da se dogovorimo oko cijene :)

bokiii
04.11.2006, 23:31
Neznam da li je stupio onaj zakon na znazi, ali znam da kod nas narocito u mom kraju sve se moze i nemoze...


vjerovatno jeste cim se ovaj k...ci sta hoce a sta nece....

ЛазарС
21.11.2006, 23:27
Koliko sam ja upoznat sa zakonskim regulativama vezanim za kulturno-istorijski vredne nalaze, zabranjeno je raditi tri stvari:
1. Uništiti ili oštetiti
2. Izneti van granica države
3. Prodati (tj. ustupiti) a da se to utaji (tj. da se ne zna kod koga se ta stvar nalazi - to je zbog mogućnosti pristupa stučnih lica da predmet prouče a verovatno i zbog poreza)

Nisam čuo da su i jednom kolekcionaru ili osobi koja je radeći na svom zemljištu nešto našla, oteli to nešto, osim ako taj nije bio u dodiru sa bandama orača-uništitelja ili ako je u pitanju državno (ili društveno) zemljište.