PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Pinpoint kako radi?

pufka
10.01.2007, 23:56
Molio bih ako netko zna da mi odgovori kako radi pinpoint sta mu je namena dali nenkako pomaze u trazenju ...........Hvala unapred!
Pozdrav Svima! :7_16_2[1]

Vumi
11.01.2007, 13:08
Pinpoint radi po principu konstantnoga elektromagnetnoga polja i u tome modusu nema potrebe da se sonda pokreće lijevo desno da bi čuo signal od pronašenoga predmeta.
Zavisno od proizvođača, postoje šalteri koji uključuju u taj modus i sve dok se šalter ne isključi ti tako radiš dok kod nekih drugih imaju senzorski tasteri i njih moraš konstantno držati. Princip je taj da u tome modusu odrediš mjesto najjačega signala i npr kod spider sondi, predmet se obično nalazi u centru sonde- mislim da se i kod koncentrične sonde isto tu nalazi. Ako nešto nije jasno ti pitaj opet :), jer ja imam poteškoća oko objašnjavanja :)

Miki
11.01.2007, 13:11
pritisnes na dugme pinpointa , ,vozis, sondu po mestu gde si imao signal koji zelis kopati i dobices opticki i / ili najaci zvucni signal kada je predmet bas ili odprilike u centru tj. ispod centra sonde :)

Miki
11.01.2007, 13:13
ufff vumi al si brz ... :)

pufka
11.01.2007, 20:21
Ukljuceno je non stop pinpoint na non-motion i kad dodze do mete on bipne kad se pomeris sa mete nestane tamo ima reset i motin gde i kako totreba tacno da bude a i kako tacno podesiti za da da sve od sebe pojma nemam!Da kazem i ja nesto ono on radi na all metal i to primer zelezo od 1 santimetar ekser na dubini od 60 sm i to bez problema iznakopao sam se rupa i zeleza za ceo zivot pun k....ako jos malo pokopam tako bicu ko svarce neger ! ali neznam nista za njega sta sve moze i kako podesiti ono sve sto se vide dugmad na slici da ne objasnjavam pojedinacno.Sad sa slikom mozda neko sa vise iskustva kad vidi sta ima moze da mi kaze i ima sonda 15 DD ! Hvala svima na odgovorima!

pdragan
11.01.2007, 21:01
Pozdrav pufka.zasto ne nabavis jednu manju sondu za njega ako postoji bice ti mnogo lakse za rad.a da nebi kopao ek**** jednostavno ukljucis diskriminator to ti je ono dugme “discriminacion”.ja imam explorer II od minelaba I radi u motion modu znaci ne mora da pomeram sondu levo desno da bi nasao metu jedino na pinpoint mora da se zamahne da bi odredio tacno metu,ako ti je sonda DD onda ti je meta tacno iznad sredine sonde ,onda isto to uradis ali od gore na dole kao neki krst I meta bi trebalo da je na mestu gde se seku te dve linije,ako ti na pinpointu ne hvata metu ili veoma slabo onda je meta duboka I moras malo ocistiti zemlju I ponovo predjes sondom.ako nije tajna koliko si platio aparat.pozdrav dragan

Vumi
11.01.2007, 22:55
Ovo pišem iz nekoga moga iskustva sa detektorima i nadam se da će bar malo pomoći oko tvoga rada sa tim detektorom

Miki
12.01.2007, 07:03
Ukljuceno je non stop pinpoint na non-motion i kad dodze do mete on bipne kad se pomeris sa mete nestane ...

a zasto ti je pinpoint nonstop ukljucen ???
pinpoint bi trebao sluziti samo za tacno lokalizovanje objekata a inace ukljuci najmanje prvu opciju gde ces imati diskriminaciju zeljeza pa ces i manje exera vaditi !

Miki
12.01.2007, 07:23
ovaj prekidac na Modusu imam i ja ne bas isti ali kod mene kada stoji na S(alt) trazi se u slanim vodama ili morskoj obali (ako sa S modusom trazis na normalnom zemljistu imaces mnogo smetnji i laznih signala) inace bi trebao stajati (kod mene) na Normal medjutim kod tebe pise S i L pa po mom misljenju S kod tebe je oznaka za slanu vodu ili obalu a L za normalno zemljiste .
ps. kako se inace snalazis sa reglerom Sensitiviteta ?

fotografija mog prekidaca koji je slican tvom --

pufka
12.01.2007, 12:36
Po ovoj slici sto sam je nasao po netu tako sam setirao senzitiviti na max.balansiranje rucno za zemlju dok se neizgubi zvuk,na all metal,OP.mode na M ili L,pinpoint na non-Motion.Dosta je dibok sto i mi treba ali eksera koliko hoces.A to L,M,S, tacno sto znaci neznam i pinpoint kako treba i to neznam.Mozda sve ovo sto stavljam nekome i posluziti.Pozdrav Svima!!!!

pdragan
12.01.2007, 21:59
Pozdrav from serbia.pufka jel ide taj aparat ili stoji u mestu?Evo ovako:

ukljucis aparat
discriminator na 4
prekidac all metal/discriminate ukljucis na dole znaci “discriminacion”
prekidac “MOTION/NON MOTION/RESET ukljucis na MOTION
prekidac FIXED/MANUAL ukljuci na MANUAL
I S/L/M ukljuci na M
ostaje ti samo da stelujes BALANCE I SENSITIVITY u toku rada.znaci ako svira na gvozdje a njega nema u zemlji ili cvrci bez veze okrenes polako BALANCE dok se ne smiri.posle pojacavas SENSITIVITET do onog momenta dok ti je detector miran cim poblesavi vrati malo dugme da se smiri detector
I SAD JE DETEKTOR SPREMAN ZA RAD
U toku rada:

1. ako trazis novcice ili manje predmete S/L/M ukljuci na S (small objects)

2.ako trazis predmete srednje velicine S/L/M ukljuci na M (medium)

3. ako trazis vece predmete S/L/M ukljuci na L (large objects)

kad nadjes metu:

1.motion/non motion/reset ukljuci na NON MOTION I trazis centar gde je meta ako nesto nece kako treba ukljuci RESET I odma vrati na NON MOTION ako ne registruje ocisti malo zemlju I ponovo na NON MOTION.kad iskopas metu vrati na MOTION da bilo kao na pocetku kad smo ukljucili aparat I trazili sledecu metu.

U principu detector mora da ti bude stabilan bez laznih signala a za dubinu ne brini jer je ovo dosta dubok detector .postoji jos mogucnost ako ukljucis prekidac S/L M na L da preskoci recimo sitne parice I ide samo na krupne predmete I obrnuto zato sam ti predlozio da ti bude uvek na M.POZDRAV DRAGAN

perun
12.01.2007, 22:24
A sta vi imate prekidaca kod mene je to sasvim drugacije.

pdragan
12.01.2007, 22:35
mozda su tvoj digitalizovali a cuo sam da prave i na glasovne komande:totlach:

pufka
12.01.2007, 23:30
Puno puno HVALA za PDRAGAN mislim da ce mi ovo pomoci.Recicu kako sam proso .Pozdrav i Hvala SVIMA!!!! :23_28_100 :23_28_100 :23_28_100

Miki
13.01.2007, 07:17
bravo Dragane .. jedna primedba samo - diskriminator na 4 ???
nisam nikada radio sa ovim aparatom ali obzirom da mu je cetvorka maltene polovina mogucnosti diskriminiranja rekao bi da je to malo previse na primer na terenima bez odpada na kojima bi mogao poceti i sa 2 do 3 a 4 samo na veoma jako zagadjenom terenu !?

pufka
13.01.2007, 08:04
Hvala i tebi MIKI A i scima koji su se zalagali za mom problemu ako se tako moze reci.Ima logoke i to sto kazes ali u svakom slucaju probacu od 2 do 4 pa cu recii to kako reaguje .Pozdrav!!!A evo i upatstvo na ruskom ako nekom moze pomoci ja ga nerazumem ali moze pomoci nekom od vas za ako ga razumete da mi doobjasnite.Jos jednom puno HVALA SVIMA !!!

pdragan
13.01.2007, 10:18
pozdrav miki.mozes i na 1 ili 2 ali to mogu ja ili ti ili neko ko vec zna o cemu se radi i kako detektor reaguje ali pufka je pocetnik ,cak sam pomislio da ga podesi cak i na 5 ili 6 dok malo ukapira stvari.recimo da ja sad uopste ne koristim discriminator ali treba dosta vremena :475: .

Miki
13.01.2007, 13:08
:) u pravu si Dragane :)

pdragan
13.01.2007, 14:43
:7_2_126[1 :7_16_2[1]samo da pufka radi i da ne zezne stvar da sedi kuci:00000964:

perun
13.01.2007, 17:52
Sta znam sta su ameri uradili DFX-u, za sada je jedan pipak.

pdragan
13.01.2007, 18:40
:416: perune!!! pricamo o "MINELAB relic hawk" detektoru nesto si pomesao teme:416:

perun
14.01.2007, 12:29
Ma znam samo hocu da kazem uzmite jednostavniji.

pufka
16.01.2007, 08:08
Da se javim kako sam i obecao.Biosam juce na teren sa drugarom i kako je rekao pdragan relik hawk sam stelovao.Dobro je radio na diskriminaciji samo nije bio miran ponekad sa balansiranjem pocve malo sam se namucio.Ali na all metal je mnogo mirniji mogu reci skroz nego na diskriminaciji tek posle jedno pola sata se skoro smirio na diskriminaciji.I to je to.Ako budem ista imao problema obrati cu se opet,Inace sam ovde na forumu svaki dan.Pozdrav svima!!!!!!

pdragan
16.01.2007, 11:13
Pozdrav pufka.nisam ni ocekivao da ces vec prvog izlaska da nesto I umes da podesis a tek ne I da razumes zasto tako a ne ovako.U all metal modu nema sanse da bude stabilniji nego u disc modu ZASTO?-kad si ukljucio disc mod prelaskom preko gvozdenih predmeta detector “guta”metu ili uopste je ne registruje pa imas dojam da detector cvrci I nema jasne tonove ,dok u all metalu imas veoma ciste tonove I za gvozdje I za dobre mete.ako se smirio posle pola sata verovatno si izasao iz prljavog terena,znaci detektor nije nestabilan u disc modu nego jednostavno diskriminise mete koje si odabrao da ne registruje,ako ti nije jasno ,kad vidis da cvrci i nije cist ton prebaci na all metal i dobices jasan ton .

Oko stabilnosti detektora mozes podesavati samo na sensitivitet , balance, I promenom frekvencije na S-L-M modu .ako ti je sve to tesko jednostavno balance ukljuci na fix I S-L-M ukljuci na S. ALI OPET KAZEM .treba ti bar dve ,tri nedelje svakodnevnog rada da vidis kako na sta reaguje.uzmi jedan “Slobodan” dan odaberi jedno mesto gde nema nikakvih meta I zakopaj jedan esker,tvoj “stobi”,bronzani novcic ,olovni predmet … I zezaj se ceo dan vise ces da ukapiras nego kad udjes u teren gde ima sve I svasta.

Tezak je ovaj hobi ako se nema volje I brzo se odustaje,ali pravi rezultati dolaze tek kasnije.pozdrav

pufka
16.01.2007, 19:21
Dobro si to rekao pdragan bas tako je bilo i danas sam bio sa prijateljem on ima XLT,stavio na diskriminaciju balans na pocvu jedva sam podesio pa i ponekad cvrk,cvrk dozem na metu on titne jedan je to ton samo je malo kako kazes ponekad cvrkne,a kod prijatelja je bas lepo na ekran se vidi otprilike 90 posto sta je da ne bi kopao ako je u minusu zna se gvozdze ako je u plus ili olovo ili obojen metal a tu i brojkama moze tocnije da vidi dali je olovo.Ali? ja kad sam uklucio na all metal nadzem metu i da ne bih kopao za dzabe kazem dodzi vidi kaze neuhvatam nista.Dosta je dobar u dubini samo malo tezak i u rukama dosta tezi nego XLT,a ima samo jedan ton.Nije ko nekih sto imaju deblji ili tanji tonovi ono gvozdze ili obojen.Za odustajenje neide u obzir bar zasad.Fin hobi malo se izduvas pa sta bude nek bude.Treba muzjaka za kopanje.hehehehe ruke ko Li Heni.Pozdrav cucemo se opet.Recicu ti dokle sam stigo. :10_9_134[ :10_1_131[ :36_11_1[1

pdragan
16.01.2007, 23:02
pa bas taj "cvrk,cvrk" je gvozdje a cist ton je dobra meta .preporucio bih ti da nabavis jedan detektor tipa DFX,XLT ,explorer II ili neki za povrsinsko traganje.ovakav detektor kakav ti imas je veoma dubok detektor i radjen je uglavnom za vece predmete,tako da ce ti biti veoma tesko za rad kao pocetniku sa njim.pozdrav

perun
17.01.2007, 13:55
pdragane jel to DFX nemoze dublje da nadje predmete, znaci samo povrsinske?

BOKI
17.01.2007, 18:19
Moze i dublje da"hvata" naravno tu je sonda bitna...

perun
17.01.2007, 18:26
A jesili kad Boki radio sa tim aparatom?

pdragan
17.01.2007, 19:15
pdragane jel to DFX nemoze dublje da nadje predmete, znaci samo povrsinske?moze perune kako da ne moze.ja sam najvise radio sa whites eagle spectrum to ti je serija pre XLT ,i radio sam sa DFX, u principu su isti.To sto sam rekao pufki da nadje dfx za povrsinsko trazenje ,rekao sam mu zato sto je u odnosu na relic hawk mnogo,mnogo plici i lakse za rad,ne laksi sto se tice programiranja ili stelovanja vec zato sto ima manju sondu i predvidjen je za sitnije predmete,a relic hawk za vece ,To ti je kao kad si posao kombajnom da beres pecurke:) .Naravno da i dfx bi recimo vojni asov nasao na nekih 60 cm. a relic hawk na nekih 1.2m. DFX ce registrovati zlatnu mindjusu na 10 cm. a ovaj drugi ne -u tome je stos:00000964: .

perun
17.01.2007, 22:42
Na kojem si to programu radio kad asov nalazis na 60 to je uspjeh.

Enigma
17.01.2007, 23:52
Preporučujem spectrum XLT. Vjerno me služi desetak godina, možete ga
isprogramirati kako želite, s net-a možete skinuti dosta kvalitetnih programa za različite namjene. Jedina mu je mana što nepodnosi temperature ispod -10*C, bogami ni ja.

pdragan
18.01.2007, 23:12
Na kojem si to programu radio kad asov nalazis na 60 to je uspjeh.pozdrav perune .sa whitesovim modelima nemozes raditi ni sa jednim fabrickim programom,to su sve programi koji se prave od zvisnosti terena,a to dali hvata xlt,dfx ili eagle asov na 60 cm. hvata sigurno.neki odredjeni program da ti dam trenutno ne mogu jer vise ne radim sa tim detektorima,sad imam explorer II,i skoro su isti,samo sto recimo whites radi dobro u planinskim(teskim)te renima a explorer je bolji u ravnici i to mnogo bolji.

laki
19.01.2007, 08:51
Na kojem si to programu radio kad asov nalazis na 60 to je uspjeh.
Dok sam i ja imao spektrum XLT dosta vremena sam provodio skidajuci razne programe sa interneta i eksperimentisao sa istim i na kraju se ponovo vracao na fabricke (relik, uglavnom).Prema tome moje misljenje je , da je bolje to vreme iskoristiti za trazenje na terenu nego eksperimentisati cas sa ovim cas sa onim programom.

pdragan
19.01.2007, 13:26
Pozdrav Sman !!!u pravu si sman.detektor sam kupio sa vec pravljenim programom od coveka koji je sa njim radio dosta vremena,i to je bio veliki plus posto sam bio pocetnik i nisam nista znao.taj program je bio odlican samo sto sam ga prepravljao na nekim mestima gde je bilo mogunost za pojacavanje signala,sve u svemu odlicni aparati:) .pozdrav

perun
19.01.2007, 13:45
Znam da je OK samo se salim, sve je u programiranju ako izbacim zeljezo necu naci asov ni na 10 cm, sve je praksa i nauka. Svaki teren zahtijeva drugacije ja ponajvise koristim samo na dfx 3 khz normalno rijec je bilo o lociranju to je kod ovog aparata ekstra uradjeno samo ga prekrsti i gdje se pokaze najjaci signal to je to.