PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Singidunum...


bokiii
05.02.2007, 01:39
RIMLJANI "NE DAJU" GARAŽE
Podzemne garaže neće biti izgrađene na mnogim planiranim mestima jer se na tim lokacijama kriju bogata arheološka nalazišta

Desetine lokacija na kojima je gradska vlada planirala da gradi podzemne garaže, neće moći da se upotrebe u tu svrhu jer su ispod njih bogata arheološka nalazišta iz rimskog perioda! Jedna od udarnih lokacija koja je najčešće pominjana kao mesto za podzemnu garažu je Studentski trg, za koji arheolozi iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture kažu da je pravo arheološko blago, sa ostacima civilnog naselja i termama. Slična je situacija i sa parkom na Topličinom vencu, kao i sa platoom kod crkve Svetog Marka, ispod koga se nalazi nekropola sa stotinama rimskih grobova.

Spisak atraktivnih lokacija koji je grad dostavio ovom Zavodu na ispitivanje, umanjen je ovih dana sa više od 60 na 28, ali i među njima ima nekoliko koje, bar kada se arheolozi pitaju, ne dolaze u obzir da se uzurpiraju - Fruškogorska, Turbe kod Studentskog trga, Strahinjića bana 1 (kuća porodice Ribar), Tadeuša Košćuška 2, Gospodar Jevremova i Trg Republike.

- Centar grada ispod koga se nalaze civilne rimske građevine i prostor oko Bulevara kralja Aleksandra gde su rimski grobovi, jedino je što nam je ostalo od arheoloških nalazišta i zato moramo da budemo veoma oprezni pri izboru mesta za gradnju garaža. Ovaj prostor je zaštićena zona u kojoj ne bi trebalo da bude nikakve gradnje, ako želimo da sačuvamo onih 20 odsto nalazišta koja su nam preostala - kaže za Press Zoran Simić, arheolog u Odeljenju za istraživanje u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

On dodaje da su neke predložene lokacije uslovno povoljne, što znači da može da se gradi, ali da se strogo vodi računa tokom gradnje, ali i kasnije. Među tim lokacijama su tri pijace, Đeram, Palilulska i Cvetkova, zatim Ruzveltova ulica, Cvetni trg, Mike Alasa, Pasterova, Svetozara Markovića, Finansijski park, Hajduk Veljkov venac...

U gradskoj upravi tvrde da će uvažiti preporuke gradskih arheologa, ali i da će sve lokacije biti ponovo detaljno ispitane da bi se utvrdilo šta se zaista nalazi ispod zemlje.

- Apsolutno ćemo poštovati ono što kažu arheolozi. Međutim, neke lokacije, kao što je Studentski trg, moraćemo da damo na pregled i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika. Ako se pokaže da na tom potezu ipak može da se gradi, postoji varijanta da se ostaci antičkog Singidunuma stave u staklo, kao što će biti urađeno sa hotelom koji se gradi u Rajićevoj - kaže gradski arhitekta Đorđe Bobić.

On dodaje da su planovi trenutno u Urbanističkom zavodu i da će morati da prođu i stručnu gradsku komisiju, tako da će se na početak gradnje prve podzemne garaže čekati još dosta vremena.Među garažama koje će biti izgrađene, samo dve ili tri će biti "gradske", dok će ostale graditi privatnici, koji će i naplaćivati parking.

Beli
05.02.2007, 14:37
Boki, secam se da sam svojevremeno kao Titov pionir ucestvovao u (sto se nekada zvalo) "Drustveno korisnom radu" na Kalemegdanu. Tom prilikom dok smo mi klinci skupljali lisce po kalemegdanskom parku, neki likovi su iskopavali trasu toplovoda preko Kalisa. Ljudi nemozete da pretpostaviti sta se nalazi na 1.5-2m dubine! Ono sto sam ja svojim ocima video su ostaci kuca, mozaika, stubova, gomila nekih skulptura, cudo jedno! Cinjenica je da Singidunum nije ni pipnut sto se arheologa tice, a mogu misliti sta se nalazi u Taurunumu (Zemun) koji je bio vece naselje od Singidunuma...

bokiii
06.02.2007, 00:25
pa u kom djelu BG`se zvanicni grad nalazio?

Beli
06.02.2007, 19:51
Zvanicno se protezao od Kalemegdana, tj od usca, ka Knez Mihajlovoj i ka Dorcolu. Na mestu sadasnjeg studentskog parka nalazilo se groblje, a na Tasmajdanu se vadio kamen jos u rimskom periodu, da bi kasnije tu kamen vadili i Turci. S tim sto su Rimljani bili napredniji :) pa su radili podzemnu eksploataciju kamena.

bokiii
07.02.2007, 05:29
hvala na informaciji:)