PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Kradljivci blaga


ЛазарС
15.04.2007, 16:14
Press 13.04. 2007.
http://www.pressonline.co.y u/vest.jsp?id=8608
'''''''''''''''''''' '''''''''''''''''''' '''''''''''''''''

Uhvaćena banda koja je pomoću detektora izvlačila blago iz arheoloških iskopina kod Aleksandrovca


Policija je uhvatila četvoročlanu bandu koja je osumnjičena da je krala blago sa arheoloških iskopina kod Aleksandrovca! Pljačkaši su imali specijalne detektore i opremu pomoću koje su izvlačili na desetine eksponata! Među ukradenim stvarima su strele, kopče, delovi fibula i dvadesetak novčića iz perioda od 4. do 6. veka koje su nepocenjive vrednosti!

Protiv Slavoljuba M. (50) iz Jagodine, Saše M. (41) iz Šljukovca, Slobodana M. (33) i Živorada M. (57), obojica iz Voljavče kod Jagodina, podnete su krivične prijave zbog sumnje da su izvršili tešku krađu.

- Oni su na arheološkom lokalitetu "Gradište" u selu Ljubinci, desetak kilometara od Aleksandrovca, uhapšeni u trenutku kada su iskopavali arheološko blago sa kasnoantičkih iskopina. Zahvaljujući specijalnim detektorima za metal otvorili su više od 50 sondi, iz kojih je odneto na desetine izuzetno vrednih eksponata - kaže za Press izvor blizak istrazi.

U "opel askoni" jagodinskih tablica, koja je vlasništvo Živorada M., pronađeno je i 13 novčića raznih dimenzija, nalik na antički novac, za koje je ekspertizom utvrđeno da se radi o predmetima koji predstavljaju kulturno dobro.

Aleksandrovačka Župa izuzetno je bogata arheološkim iskopinama, pa je godinama na meti kradljivaca blaga, posebno lokaliteti Puhovac, Ljubinci i srednjovekovni grad Koznik. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu ističu da su krađe arheološkog blaga sve češće jer na lokalitetima ima izuzetnih primeraka, koji uglavnom završavaju u vitrinama kolekcionara u inostranstvu.

- Pljačkaši imaju moderne uređaje za otkrivanje metala i bez problema pronalaze arheološko blago. Dobro opremljenim terenskim vozilima lako dođu do lokaliteta, a zahvaljujući agregatima, reflektorima i detektorima, za nekoliko sati otvore i po desetak sondi i pokupe najvrednije primerke. Ponekad kopaju kasno u noć, a ako je lokalitet daleko od naselja, često naprave i neku vrstu logora! Zbog teško pristupačnog terena, policija ne može da ih uhvati. Zato nam je potrebna saradnja meštana, ako primete krađu da je odmah i prijave - kaže Ivan Brborić, direktor Zavičajnog muzeja u Aleksandrovcu.

Meštani prijavili lopove

Krađa sa ovog lokaliteta osujećena je samo zahvaljujući meštanima koji su videli "kopače" arheološkog blaga i odmah alarmirali aleksandrovačku policiju, koja je u saradnji sa kruševačkim MUP-om vrlo brzo uhapsila "ljubitelje starina".

- Pljačkaše teško otkrivamo jer uglavnom dolaze noću. Dobro su obavešteni jer uvek odnesu najvrednije iskopine - kaže Miladin Radenković iz Trnavaca, sela u čijem ataru se nalazi iskopina "Gradište".

D. Ilić

laki
15.04.2007, 16:56
strele,delovi fibula,kopce,"neprocenjiva vrednost" ,ovi novinari nisu normalni

Vumi
15.04.2007, 19:32
bitno je naduvati sto vise stvar...ne zna svako da to nije nikakva vrijednost...

sirmium
15.04.2007, 20:07
Eto kod nas je i Konstantinova bronzica,Valentinija nova itd... neprocenjive vrednosti, strele, polomljene fibule na kraju ce i parcadi keramike biti neprocenjivi, kakva smo mi zemlja i kakav narod, da sednes i places.

ЛазарС
15.04.2007, 20:28
Svaki nalaz ima naučnu vrednost (tržišnu već nema svaki), kao što je i za osudu bezobzirno prekopavanje spomenika kulture, ali se slažem sa Vama da ovaj tekst vrvi od preuveličavanja...

Vumi
15.04.2007, 22:36
U svakome slucaju nebi se trebalo traziti na arheoloskim mjestima. Ali, kada opet razmislim, zasto da se i ne trazi kada arheolozi svejedno tu vise nece nista raditi. Od ovoga se izuzimaju uredjena arheoloska mjesta.

sirmium
15.04.2007, 22:46
Slazem se stobom Vumi, nije tesko postaviti nekakvu tablu gde ce pisati" Rimski lokalitet, sta ja znam....garnizon...i li ti naselje...." i cao brate ko tu dodje da trazi neka ga kazne, ali ovako gde god ti sa detektorom oni odmah dodju i sta god da nadjes NEPROCENJIVO pa i oni zacepci od piva ce biti NEPROCENJIVI... strasno

Enigma
15.04.2007, 23:03
Za mene čar ovog hobija nije u traženju po poznatim i registriranim lokalitetima, već je u potrazi i istraživanju nepoznatih i nelociranih povijesnih terena. :)

ЛазарС
16.04.2007, 00:22
Mislim da nas u ovom slučaju najviše nervira očigledno birokratsko-političko-kvaziakademsko licemerje. Ako su to "neprocenjivi" nalazi, zašto se onda niko nije potrudio da detaljno istraži taj lokalitet, uloži u njegovu restauraciju, konzervira i čuva sve što prilikom arheoloških radova (za koje retko ima novca) bude pronađeno? Mislim da je ovo samo način da se opravda nečija nebriga: "Eto, vidite... Oni su krivi što ovo ovde propada a ne mi koji smo debelo plaćeni da vodimo brigu o tome", "Jeste moj posao briga o tom lokalitetu, ali su mi ruke vezane (očito i zadnjica za stolicu) jer mi iz ministarstva ne odobravaju novac za istraživanja, dok lopovi sve razgrabiše..."
Banda! Ništa boljih od onih koje oni smatraju kriminalcima.

jovicas
16.04.2007, 02:11
dali neko zna sta se radi kod lisinskih vodopada opstina despotovac

Miki
16.04.2007, 15:49
teoretski gledano svaki kvadratni metar zemlje na ovoj zemaljskoj kugli bi se mogao nazvati arheoloskim nalazistem jer svugde u zemlji na odredjenoj dubini se nesto nalazi , pocevsi od doba jure i starije od toga pa preko doba antike do srednjeg veka svugde oko nas u zemlji se nesto krije , mozda je bas sada ispod novinara koji je ovo napisao na nekoliko metara dubine skelet jos nepoznatog dinosaurusa i mozda mu bas sada koske pucaju jer on stoji na njemu , time unistava zaista ali zaista neprocenjivo naucno i istorijsko blago celog zemaljskog covecanstva .
postoji vec nekoliko tema u forumu koji se bave ovakvim pitanjima , nije i nikada nemoze svako anticko naselje biti vazno za arheologiju niti zakonom zasticeno jer bi se u tom slucaju svaki kvadratni metar oko nas morao zastititi , ovaj poljoprivrednik je na svojoj njivi u zadnjih 5 godina unistio vise toga nego sto bi bilo koji hobi arheolog unistio za 100 godina trazenja
,,specijalnim,, detektorom od 200€ .
arheolosko zasticena mesta moraju biti i obelezena a sto se one licemerne neprocenjivosti tice - gluposti .. ma dodje mi da predlozim da skupimo ovdje na forumu par eura pa da sa e-bayua odkupimo par strelica i fibula i da im posaljemo postom na adrese novinara i adr, pol.stanice pa nek se obogate :)

Vumi
16.04.2007, 16:04
Nemoj tako, radi se o polomljenim dijelovima fibula :)

sirmium
16.04.2007, 16:34
Ja cu dati celu (fibulu),valjde je cela jos vrednija od polomljenih.

Vumi
16.04.2007, 16:43
Sirmium, hoces da izginu kod podjele blaga ?

Stef74
16.04.2007, 20:48
Ma niste vi razumeli rec "neprocenjive vrednosti", to je ustvari to sto nemaju dobre strucnjake da proceni taj krs pa otuda dolazi do neprocenjene vrednosti.

zeljketa
16.04.2007, 21:53
Sta da kazem o gore navedenom tekstu???
Kao prvo sam primjetio da covjek pojma nema o cemu pise.Tacno zna koloko "eksponata"(zar "eksponati nisu predmeti izlozeni npr.u muzeju ili drugom izlozbenom prostoru) je odneseno i koje vrijednosti.Iz 50 sondi su odnijeti izuzetno vrijedni predmeti,covjek sigurno po velicini sondi i boji zemlje moze odrediti vrijednost predmeta,ili misli da "specijalni detektori"pokazuju odmah koja je vrijednost predmeta u zemlji.Ako takav postoji-ja hocu jedan.Drugo ovaj mjestanin,Miladin Radakovic,je isto neki ekspert jer kaze da su "lopovi"dobro obavjesteni i da odnose samo najvrednije stvari(kopce,strelic e ,polomljene fibule,13 novcica????)Mora da se covjek bavi istim hobijem pa rastjeruje konkurenciju.
Sve u svemu ja mislim da je cilj ovoga clanka bio da se mjestani podstaknu da "kradljivce nacionalnog blaga"prijave tako sto ce im reci da ovi stjecu ogromno bogatstvo,a poznato je da nas covjek ne voli da se neko bogati,pogotovo ne na njegovom kucnom pragu.

miligor
17.04.2007, 20:00
Kada god sam trazio po terenu nije bilo dana da neko ko obradjuje njivu nije dosao da me pita da li sam nasao zlato.Tako da me ne cudi kad se u novinama nadje naslov neprocenjivo blago.Izgleda da je u anticko vreme zlato raslo na drvecu...

MAKSIMUS_MAX
17.04.2007, 22:07
Zamolio bih vas da politiku ne mijesate ovdje

miligor
19.04.2007, 13:09
I ovdje vazi kao i u prethodnom postu

Miki
19.04.2007, 17:42
Ma niste vi razumeli rec "neprocenjive vrednosti", to je ustvari to sto nemaju dobre strucnjake da proceni taj krs pa otuda dolazi do neprocenjene vrednosti.

.. upravo tako ! podpisujem