PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : arheologija


Weber
21.05.2007, 17:16
Arheolozi pronašli grobnicu egipatskog dvorjanina





KAIRO - Belgijski su arheolozi otkrili izvrsno očuvanu grobnicu jednog egipatskog dvorjanina koji je živio prije 4.000 godina, izvijestilo je egipatsko ministarstvo kulture.


Ekipa arheologa s Katoličkog sveučilišta iz belgijskog Leuvena slučajno je pronašla grobnicu, prema mišljenju stručnjaka jednu od do sada najbolje očuvanih, dok su obavljali iskopavanja na nekropoli Deir al-Barsha blizu grada Minye, južno od Kaira.

U grobnici je pronađena mumija Henua, visoko rangiranog dvorjanina, umotanog u laneno platno i smještenog u hijeroglifima bogato ukrašen sarkofag s tekstom upućenim bogovima Anubisu i Osirisu.

Uz njegovo su mumificirano tijelo u grobnici pronađene odlično očuvane oslikane figurice radnika koji su izrađivali cigle, žena koje su pravile pivo i mljele žitarice te model brodića s veslima, stoji u priopćenju ministarstva.

"Kipići su izvanredno dobro očuvani. Karakterizira ih prikaz realnog načina života te neobični detalji, poput primjerice prljavih nogu i ruku kod 'proizvođača' cigli", rekao je jedan od arheologa.


(Hina)