PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Dragi kamen


skituljko
24.05.2007, 21:19
Pa prijatelji jedno pitanje.
Dok se relaksirate i trosite svoje dragoceno vreme i provodite slobodno vreme na terenu:7_16_2[1] da li ste naleteli na slicne ako ne i iste kamencice. Izopal ili takoreci zeleni opal ima neke primene u narodnoj medicini da tako kazem i takodje ostali poludragi to jest dragi kameni i kristali. Pa me samo zanima da li naleteste i vi kao i ja na bas ovakav primerak?:7_2_126[1 :3_13_9[1] :7_15_6v[1 :23_28_100

Enigma
24.05.2007, 23:26
Opal je jedan od rijetkih dragulja koji nije kristal, jer u sebi sadrži 3 - 30 % vode. Kada izgubi vodu, postaje obična kamenčina. :totlach:
Ovaj tvoj je čisti kristal, jedan iz skupine kremena, neznam točno koji, možda plavi oniks, sve u svemu, kamenčina. :totlach: :26:

Pretorijanac
25.05.2007, 12:46
Da nisi rekao da je opal, pomislio bih da je neka vrsta stakla.
Recimo neki višak, koji nije ni obradjivan, pre mnogo vekova.
To bi objasnilo i naslage a i oblik.

U koliko nisi do sada, pokaži nekome ko se ozbiljnije razume u minerale. :(

gasser
25.05.2007, 20:03
Skituljko što se tiče primjene kamenja i kristala u narodnoj medicini, tu si u pravu, jer je njihova učinkovitost višestruko dokazana. Naprimjer kad te boli zub, dobro se i precizno lupiš po njemu, izbiješ ga i nema više boli ( osim od udarca ). Ili ako te boli glava, dooooobbrroooo se lupiš, zaspiš i više se ničega ne sjećaš. To su ti stari narodni recepti.

zeljketa
26.05.2007, 00:16
Meni ovaj kamen ,u svakom slucaju,izgleda vrlo interesantno.Ne znam o kojem se mineralu radi,ali bi volio pronaci tako nesto.Kada pustim malo masti na volju,mislim da bi npr.geme,bobci za ogrlice od ovakog materijala bile vrlo atraktivne.Ako je opal u pitanju,citao sam da se nalazista ovog kamena(vjerovatno ne ovako ciste boje niti strukture) nalaze negdje na Fruskoj Gori i da su neke ulice bile poplocavane ovim kamenom.Citao sam u novinama i gledao na tv-u da se najkvalitetniji(cita j najskuplji)opal pronalazi u Australiji.Tragaci za opalom,avanturisti, medju kojima ima veliki broj iseljenika sa podrucja bivse Juge,kopaju prvo uski vertikalni saht,a onda kada naidju na odgovatajucu"zilu"kopaju horizontalno slijedeci njen tok.Mnogi se obogate preko noci.

Sto se tice iscjeliteljske i magicne moci kristala i minerala poznato je da se, jos pocevsi od vise hiljada godina unazad pa do danas ,vjerovalo i vjeruje u to da pojedini kristali i minerali imaju svojstva da lijece pojedine bolesti,kao i da nosioci nakita izradjenog od ovih materijala bivaju sticeni od zla i nesrece.Tako je naprimjer poznato da je mineral lapis lazuli,prvi kamen koji je bio ikad koristen u izradi nakita,bio vrlo cijenjen od strane Mesopotanaca,Egipcan a,Perzijanaca ,Grka i Rimljana.Od njega su pravljeni nakit,figure,skarabe i,pecati,geme itd.Egipcani su ovaj kamen dovodili u vezu sa zagrobnom zivotom(skarabe i horusovo oko) dok su Rimljani vjerovali da ovaj kamen(gema na prstenu i phalera) ulijeva hrabrost i stiti od zla kao i to da je dobar afrodizijak.
Stari Grci su vjerovali da su minerali i kristali kosti zemlje pa se tako cesto provlace kroz njihovu mitologiju.
Bilo je mnogo vjerovanja da pojedini minerali i kristali imaju iscjeliteljsku moc tako da su naprimjer Rimljani koristili prah lapis lazuli pomjesan sa mlijekom za lijecenje cireva i nekih drugi bolesti.
I dan danas se mineralima i kristalima pripisuju iscjeliteljske moci kao i neka spiritualna svojstva.Svugdje se sada nude terapije mineralima(magneti)k oji u tijelu uspostavljaju ravnotezu.Ili, kamen na zarucnickom prstenu mora biti odgovarajuce boje da bi buduci brak bio uspjesan.Ili svakom zodijackom znaku odgovara odredjeni kamemen ili kristal(moj je granat).

Ja licno vjerujem da minerali i kristali mogu imati iscjeliteljsku moc(naravno ako bolest umisljena,sto se vrlo cest slucaj)kao i to da imaju neke natprirodne moci(kad kupim zeni nakit sa dobrim kamenom cuda pravi:) )

U svakom slucaju kad je covjek bolestan zeli u sve da vjeruje,a ako kristali i minerali ne pomognu na jedan drugi nacin uvijek ostaje onaj Gasserov:) :)

gasser
26.05.2007, 20:24
"U svakom slucaju kad je covjek bolestan zeli u sve da vjeruje,a ako kristali i minerali ne pomognu na jedan drugi nacin uvijek ostaje onaj Gasserov"
Zeljketa ovoj rečenici ne treba ništa ni dodati ni oduzeti.

Enigma
27.05.2007, 02:20
Skituljko što se tiče primjene kamenja i kristala u narodnoj medicini, tu si u pravu, jer je njihova učinkovitost višestruko dokazana. Naprimjer kad te boli zub, dobro se i precizno lupiš po njemu, izbiješ ga i nema više boli ( osim od udarca ). Ili ako te boli glava, dooooobbrroooo se lupiš, zaspiš i više se ničega ne sjećaš. To su ti stari narodni recepti.

Koliko se sjećam gradiva iz osnovne škole, taj kamen spoticanja, u stvari je kamen mudrosti.
Ako se ne varam, prvo kamenom "magarca" po glavi, pustiš da malo odspava, obvezno ga budiš studenom vodom s hajdučkog vrela, i eto ti
transformirane bedačine. :totlach: :totlach: