PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : ko ima srece...........

zeljketa
14.07.2007, 23:27
Pronadjeno u Oberdorfu(njemacka)p ri gradnji parking-garaze.Vise od 2570 aureusa u bronzanom kotlu.Ukupna tezina 18,5 kg.
Steta za kotao...a?
Ostalo citajte na engleskom...
http://www.ancient-times.com/newsletters/n12/n12.html

Enigma
15.07.2007, 00:50
Bogami, ovaj se Rimljanin dobro kužio u numizmatiku. :totlach: :26:

sirmium
15.07.2007, 22:44
Ta ostava je iskopana u Trieru i znam tog tipa sto je nasao! Strasna ostava aureusa!

Enigma
15.07.2007, 22:54
Je li štogod uspio zadržati? :)

Vumi
15.07.2007, 22:59
Da to nije ona prica kada su pronadjeni zlatni novcici i drzava je htjela sve da oduzme jer se navodno nalazilo na vecoj dubini nego je dozvoljeno kopati (?), nalazaci (muz i zena) nisu htjeli da to predaju drzavi, cak sta vise doslo je do svadje izmedju njih dvoje tako da je zenska nestala zajedno sa tim novcicima (prica potice iz njemacke)?

sirmium
16.07.2007, 18:40
Ne prica ovako ide:

Pocetkom Septembra nebas tako davne 1993 u gradu Trieru(nekadasnjem Rimskom gradu) pocela je izgradnja hotela na drugoj strani reke Mosel. Na to mesto su kamioni dovozili zemlju i prosipali pored gradilista, posle podne tu su poceli i da dolaze tragaci i da ceprkaju detektorima po toj zemlji i u kratkom roku su pronasli oko 310 Aureusa, samo sto je jednom od njih sinula ideja da ode na to mesto odakle dovoze zemlju i tu je lezao ostatak od 1532 ali to je bilo samo dno kotla. Sutra je nastavio na tom mestu i sve ukupno izvadio oko 2517( sto je objavljeno). Do dana danasnjeg niko nezna koliko je tu bilo Aureusa. Nesto je dao muzeju i za to je dobio nekakvu nagradu ali poznato mi je da od toga dana krade bogu dane!
CICA MICA I GOTOVA PRICA

zeljketa
16.07.2007, 19:04
Da to nije ona prica kada su pronadjeni zlatni novcici i drzava je htjela sve da oduzme jer se navodno nalazilo na vecoj dubini nego je dozvoljeno kopati (?), nalazaci (muz i zena) nisu htjeli da to predaju drzavi, cak sta vise doslo je do svadje izmedju njih dvoje tako da je zenska nestala zajedno sa tim novcicima (prica potice iz njemacke)?

Ne govorim ja uvijek djaba:"Ne vjeruj zeni koja laze"! :36_1_6[1]