Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Arheolozi ????
zeljketa
26.09.2007, 21:27
Vec 15 dana traju arheoloska iskopavanja na vise lokacija u Srebrenici.Strucnjac i pod rukovodstvom Mirka Babica koriste,po meni,nesto drasticnije metode.Vidite samo,molim vas,kako su puni entuziazma i poleta
Kad samo pomislim koliko stete moze lopata tragaca sa detektorom da nanese nekom arheoloskom lokalitetu....Ili kako ono bijese???
Gde je sad Perun da ga cujem sta ima protiv RUSA i Pluga!
Da ne povjeruješ kakve su to konjusine, nemoguće da su arheolozi, to su sigurno neki domaći igrači, pališ nas na guranje. :) :26:
zeljketa
26.09.2007, 22:32
Da ne povjeruješ kakve su to konjusine, nemoguće da su arheolozi, to su sigurno neki domaći igrači, pališ nas na guranje. :) :26:
Ne palim ,majke mi.Ovo je slika iz danasnjeg "dnevnog avaza"sa popratnim tekstom .Stvarno su arheolozi.Vidi samo kako drze ruke u djepovima.Valjda ih zagrijavaju da ne bi poslije smrznutim rukama i metlicom ostetili neki vazan istorijski nalaz.:)
Ako se država na ovaj način odnosi prema baštini, onda kao što Sirmium reče, uzmi Rusa s plugom i ori, jer je sve izgubilo smisao.
U Hrvatskoj ovaj tip arheologije ne postoji niti u naj luđm snovima. :10_9_137[ :36_11_20[ :bier:
Nigrianvs
27.09.2007, 04:17
Kako mi se cini na slici da oni traze neki ulaz el u pozadini Vidim PIRAMIDU:totlach: :26:
Nigrianvs
27.09.2007, 04:20
Ni u Srbiji nepostoji ovaj tip arheologije, sta davam kazem, sve je prepusteno nama a arheolozi drze ruke u dzepovima i huskaju:3_12_27v[ da nas malo rasterete:26:
Vjerovatno oni i kopaju bagerom sto i znaju da nema tu nista. ta kula je sluzila kao vojno utvrdjenje i zatvor, na sledecem visocijem brdu nalazi se druga kula koja je pripadala srpskim velikasima. Ovdje se radi vise o ciscenju unutar zidina jer taj objekat treba da se restaurira i kao takav da postane jedna gradska atrakcija.
Perune, hvala na informaciji, povlačim glupost koju sam izvalio u afektu. :) :26:
Ni u Srbiji nepostoji ovaj tip arheologije, sta davam kazem, sve je prepusteno nama a arheolozi drze ruke u dzepovima i huskaju:3_12_27v[ da nas malo rasterete:26:
U Srbiji arheolog dobije pare da plati 5 nadnicara i oni kopaju:)Jeftiniji su od bagera
zeljketa
04.11.2007, 20:42
Ja se izvinjavam bosanskohercegovacko m arheolozima.Nisam znao da je na gore prikazanoj slici najnovija tehnika koju koriste savremeni arheolozi.Tek kad sam vidio ovu sliku, sa jednog novijeg arheoloskog iskopavanja u Holandiji, mi je sve bili jasno...ista masinerija....ista zainteresovanost i pozicija arheologa.Sta reci...sorry!!!!:sor ry: :ssheep:
Savremene naprave kao georadari i slicne stvarcice omogucavaju sliku objekta koji se zeli otkopati i stim omogucavaju ovako da se prvi slojevi zemlje uklone. Koliko znam i na lokalitetima Viminacijuma slicno se koristilo u iskopavanju mauzoleja aqvadukta i sl.
Izgleda da je Holandija dobro navežena. :totlach: :26:
E kad pocnu da ispadaju klompe iz rupe ??
zeljketa
05.11.2007, 19:43
E kad pocnu da ispadaju klompe iz rupe ??
Perune,ti opet nista ne znas.Za klompe koriste drugi bager....crveni.:)
Ja se izvinjavam bosanskohercegovacko m arheolozima.Nisam znao da je na gore prikazanoj slici najnovija tehnika koju koriste savremeni arheolozi.Tek kad sam vidio ovu sliku, sa jednog novijeg arheoloskog iskopavanja u Holandiji, mi je sve bili jasno...ista masinerija....ista zainteresovanost i pozicija arheologa.Sta reci...sorry!!!!:sor ry: :ssheep:
Zanimljivo, na prvi pogled izgledaju normalno, a bave se čistim pidarijama. :totlach:
zeljketa
06.11.2007, 17:32
Zanimljivo, na prvi pogled izgledaju normalno, a bave se čistim pidarijama. :totlach:
Samo izgledaju normalno,vjeruj mi.
Jedan primjer;Ja sam pisao o tome da je u opstini Cuik 2005 godine pronadjena posuda sa srebrenim rimskim novcem.E sad,dvuje godine poslije,biro koji je,po ugovoru sa opstinom, vrsio dalja iskopavanja odbija da opstini uruci dokumentaciju o predmetima koji su tu pronadjeni.Oni traze jos stotine hiljada eura da bi ispitali i klasificirali pronadjeni materijal.Opstini je to previse para pa je sada primorana da svoje vlasnistvo potrazuje preko suda.
Luda kuca!
Samo izgledaju normalno,vjeruj mi.
Jedan primjer;Ja sam pisao o tome da je u opstini Cuik 2005 godine pronadjena posuda sa srebrenim rimskim novcem.E sad,dvuje godine poslije,biro koji je,po ugovoru sa opstinom, vrsio dalja iskopavanja odbija da opstini uruci dokumentaciju o predmetima koji su tu pronadjeni.Oni traze jos stotine hiljada eura da bi ispitali i klasificirali pronadjeni materijal.Opstini je to previse para pa je sada primorana da svoje vlasnistvo potrazuje preko suda.
Luda kuca!
Ovo je više nego blesavo. :36_11_5[1 :36_11_1[1
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.