PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Zlato u zaboravljenim rusevinama


rammstein
24.04.2005, 01:25
Iz ilovace,iz oltarskog dela manastira Dubrava,ispod mesta na kome stoji casna trpeza,na dubini oko 2 metra,a ustvari odmah ispod poda stare manastirske crkve arheolozi kraljevackog Zavoda za zastitu spomenika kulture,otkopali su-260" mletackih zlatnika,najstariji iz XVI veka,a vecina iz XVII veka.
U ponedeljak 17.maja,jedan od radnika koji arheolozima pomazu na istrazivanju manastirskog kompleksa,udario je je u oltaru krampom u zemlju i zlatnici su se prosuli kao da su pre koji sat,a ne pre nekoliko vekova ispali ispod cekica.
-Otkrice je izuzetno vredno,mozemo reci da se radi o eskluzivnom nalazu,jer se ostave ne nalaze tako cesto u crkvama.Novac se nalazio direktno ispod u zemlji,pa se moze pretpostaviti da je nekada bio u tkanin i,vrecici koja je tokom vekova stulela-kaze Gordana Tosic,direktor kraljevackog Zavoda za zastitu spomenika.
Na nadjenim zlatnicima su ,kaze Tosiceva uglavnom dve predstave.na aversu je Sveti Marko koji blagosilja Duzda-a na reversu Hrist u Mandori,a u ostavi je nadjeno i nekoliko austrougarskih novcica.Svih 260 zlatnika su ocuvani bez ikakvih deformacija.
Samo skrivanje novca se moze po pretpostavkama,vezat i za burne dogadjaje s kraja XVII veka,u ratu izmedju Svete lige i Osmanlijskog carstva.

Tekst i foto Zoran Saponjic.

jeka
25.01.2006, 22:00
hmmm lepo izgleda! :475: