Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Spomenik
Pozdrav svima!
Molim da mi neko odgovori iz kog doba je ovaj spomenik.8400
Izgleda poprilično minijaturno, liči mi na završni dio (glavu), jednog od krakova križa. Ako sam dobro zaključio, nije stariji od 300 godina. :):26:
Sirina je 40cm, debljina 10cm a visina iznad zemlje oko 70cm.
zeljketa
05.01.2008, 19:48
Ovaj se nalazi ,na jednom vjestackom brezuljku,tamo gdje nekad bio ,a i danas se nalazi,most preko rijeke Bosne.Napravljen je od tvrdog kamena,ali je ipak priroda ostavila svoj trag na njemu tako da se na njemu vise nista ne raspoznaje.
Sirina je 40cm, debljina 10cm a visina iznad zemlje oko 70cm.
Sada je puno jasnije, vjerovatno se radi o stećku, nadgrobnom spomeniku iz srednjega vijeka, druga polovina 14. st. - do početka 16. st. :26:
zeljketa šta misliš da nije to turski spomenik(nišan) jel moguće???Šta misliš???
spomenik je okrenut pravac istok - zapad - crtez prema istoku. u blizini postoji veliko groblje - nadgrobni spomenici, kamene cetvrtaste ploce.Zbog toga mislim da u to vreme sloveni nisu bili primili hriscanstvo. U ovom kraju svi pricaju o boravku "grka" na ovim prostorima. Molio bih da mi neko pokaze slike ili neki sajt rimskih i vizantijskih spomenika i da li je ovo stecak ili "nisan". Pozdrav svima.
Nije ni nišan ni stećak jer su oni potpuno drugačiji. Mislim da je Enigma u pravu. Ovo bi mogao biti ulomak kraka srednjovjekovnog križa koji je sekundarno iskorišten kao nadgrobni spomenik.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.