PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Jedno pitanje...

bokiii
28.01.2008, 03:16
http://www.forumancientcoin s.com/catalog/roman-and-greek-coins.asp?vpar=18&zpg=23781
jel moze neko da objasni sta ovo Cos na drugoj strani znaci
koliko se razumjem u ovo na drugoj strani bi uvjek pisalo kovanica gdje je novcic iskovan i cos stoji za konstantinopolj al sto ovi raniji novcici imaju cos kad taj grad pod tim imenom jos nije ni postojao???

pdragan
28.01.2008, 08:41
http://www.forumancientcoin s.com/catalog/roman-and-greek-coins.asp?vpar=18&zpg=23781
jel moze neko da objasni sta ovo Cos na drugoj strani znaci
koliko se razumjem u ovo na drugoj strani bi uvjek pisalo kovanica gdje je novcic iskovan i cos stoji za konstantinopolj al sto ovi raniji novcici imaju cos kad taj grad pod tim imenom jos nije ni postojao???COS-consul.ako je cosII znaci da je bio consul dva puta u ovom slucaju "cos IIII" bio je konzul 4 puta:)

sirmium
28.01.2008, 18:10
Bravo!

Enigma
28.01.2008, 19:23
Koliko ja znam, Antoninus Pius je bio svjetski čovjek, po naški rečeno kozmopolit, od tuda ta skraćenica COS IIII, što bi značilo da ga štuju u četiri carstva izvan rimskih granica, Kina, Japan, Uskršnji otoci i Peru.
Šala mallllaaaaa. :totlach: :26:

bokiii
28.01.2008, 20:43
a tako znaci hvala ljudi:)

hiperborejac
28.01.2008, 21:41
to ne znaci da je imao 4 konzulata, vec da je taj novcic kovan u vreme cetvrtog konzulata. A. Pije je bio konzul po 4. put 145. godine, s tim da na aversu stoji tribunicia potestas XVII, pa sad treba i to proveriti kad je bilo, usaglasiti sa konzulatom i dobijemo godinu kovanja.

Enigma
28.01.2008, 22:06
to ne znaci da je imao 4 konzulata, vec da je taj novcic kovan u vreme cetvrtog konzulata. A. Pije je bio konzul po 4. put 145. godine, s tim da na aversu stoji tribunicia potestas XVII, pa sad treba i to proveriti kad je bilo, usaglasiti sa konzulatom i dobijemo godinu kovanja.

Lijepo sam napisao da je car bio priznati kozmopolit, a ti se bacaš u ebene detalje, oli ti nauku. :totlach: :26: