PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Turska blagajna na dnu mocvare!


dropsyblood
06.05.2005, 21:20
Pozdrav svim tragacima i onima koji bi to hteli da budu.Interesujuci se za ovaj hobi nekih dvadesetak godina,prenecu vam jednu od mnogobrojnih prica do kojih sam dosao.Prica je utoliko interesantnija jer blago o kome se govori verovatno postoji.(do informacija sam dosao razgovarajuci sa licima iz tog kraja,citajuci literaturu,novine,su rfujuci netom ,konkretno mislim na ovu pricu) Rec je o legendi staroj tri veka da se u sremskokarlovackom ritu,krije potonulo blago u basnoslovnim kolicinama!!!Legenda o kojoj postoje pisani tragovi datira iz 1716.godine.Po njoj u zivom blatu sremskokarlovackog rita nestala je cela turska blagajna,zajedno sa konjima koji su bili natovareni zlatom i drugim dragocenostima i, naravno sa vojnicima koji su ih vodili.Do potapanja turskog blaga doslo je nakon sto je turska vojska,predvodjena vojskovodjom Ali-pasom,koji je sa dve stotine hijada vojnika krenuo na Austrisku carevinu, do nogu potucena od vojske austriskog princa Eugena Savojskog.Odlucujuca bitka odigrala se nedaleko od Sremskih Karlovaca i,prema predanju,Turci su pokusali da spasu sta se spasti moglo,a pre svega drzavnu blagajnu!!!Zato je deo najelitnije turske konjice,natovaren sanducima sa blagom,trebalo iz pravca Petrovaradina da stigne do Dunava,nize Sremskih Karlovaca,odakle bi se dalje evakuisao vodenim putem.Medjutim,Turci ocito nisu znali da marsuta vodi kroz veliku mocvaru(ona se i sada prostire na vise desetina hektara).Nisu ni pretpostavljali da mocvara u sebi,pod vodom,krije ZIVO BLATO!Po toj legendi, turska konjica,natovarena teskim sanducima,u punom galopu usla je u mocvaru i tu zauvek i ostala.Da u legendi ima istine ukazuju zvanicni istoriski izvori.Nakon sklapanja Karlovackog mira 26.januara 1699.god.posle 70 dana pregovaranja izmedju Austrije,Poljske,Ven ecije i Rusije s jedne ,i Turske,sa druge strane,tursko carstvo je definitivno potisnuto iz srednje Evrope.Ali 1716. godine Turska se, ne obaziruci na postignuti mir, odlucila na novi prodor u Srem gde je do nogu potucena od austriske vojske i srpskih sajkasa u bici kod Petrovaradina.

Vumi
06.05.2005, 22:34
Oduvijek me zanimalo da li i na kojoj dubini "zavrsava" zivo blato ili pijesak. Mislim da ipak negdje postoji kraj. Mozda neka mjesta i nisu bas toliko "duboka" da se ne mogu na neki nacin pretraziti i pronaci ono sto je to mjesto progutalo. Mozda se recimo to blago nalazi na samo par metara od povrsine. Mozda bi jedna ideja bila ta, da se saceka neka velika susa, kada se voda povuce pa cak i to zivo blato malo "osusi", ako je to uopste moguce, i onda pomocu nekih masina pa cak i rucno, pokusa prekopati jedan dio.....naravno trebalo bi znati otprilike tacno mjesto gdje se to desilo...... ovo je samo moje malo razmisljanje....:kra nk2:

dropsyblood
06.05.2005, 22:49
Vumi prijatelju, u potpunosti se slazem sa tobom, a iz tvog izlaganja su najvaznije zadnja i predzadnja recenica.

Miki
06.05.2005, 22:52
moram da dodam samo jos da i u vremenu kada su suse iako su mocvare malo ,,suvlje,, vec nakon 50-80 cm kopanja - u toj iskopanoj rupi pocinje voda da se sakuplja ! rucno je mnogo napornije jer se mora vaditi vrlo vlazan sitan muljeviti pesak koji je tipican za mocvare, u obzir eventualno dolazi neka masina za kopanje ali ko moze da garantuje da nece i ona da zavrsi kao i ta Turska Blagajna !!! Miki

Vumi
06.05.2005, 22:53
Ne razumijem sto je zadnja recenica toliko vazna..... mislis da i treba da ostane samo u razmisljanjima :) ?
U svakom slucaju ja se nebih prihvatio toga posla, jer ne bih zelio da to blago i sve sto je potonulo gledam kroz zivo blato...

dropsyblood
06.05.2005, 23:45
Ne salim se.Zadnja recenica uopste nije bitna.Hteo sam samo da testiram tvoju volju za traganjem i avanturizmom.Sto se samog slucaja tice,zaboravio sam da spomenem jos neke detalje, koji nekome mogu biti vazni kao polazna tacka prilikom traganja.Poznati publicista i knjizevnik Zarko Dimic je u monografiji o Sremskim Karlovcima zapisao da se turska komanda,tj. sator vezira Ali-pase,nalazio na jednom uzvisenju kod Sremskih Karlovaca.To mesto iz tog razloga,nazvano je Vezirac,i zadrzalo je naziv do danasnjih dana.

rammstein
07.05.2005, 01:42
Veoma lepa a i zanimljiva prica.Medjutim da se na tom mestu kopa masinama ili bagerom to mozete da zaboravite.Bager ce zavrsiti na dno mocvare.
Medjutim postoji druga mogucnost kopanja pod uslovom da se nadje tacno mesto,a to je bager sa sajlom.
Kada bi postojali normalni uslovi za rad u nasoj zemlji,taj tovar blaga za koji se prica je veoma lako izvaditi.Normalno napominjem kada bi se znalo tacno mesto.
A za otkrivanje takvih stvari onda bi dobro dosao explorer 3000 ili 5000.
Sve u svemu bila bi to veoma lepa avantura.

rammstein
07.05.2005, 15:43
dropsyblood zanima me da li je ova legenda koju si napisao gore povezana sa legendom o mocvari kod danasnje Karaburme.tj kako je danasnja Karaburma dobila naziv za vreme turaka.

dropsyblood
07.05.2005, 16:51
Legenda o karaburmi nastala je verovatno posle ovog dogadjaja iz 1716.god. i kada se govori o crnom zacaranom krugu, niko precizno nezna koliko priobalja Dunava ono zahvata.Ja sam nastojao da budem sto vise precizan,a nije mi ni tesko da ponovim gde se to desilo.Samo mesto se zove Sremskokarlovacki rit i nalazi se u priobalju Dunava na domaku Sremskih Karlovaca.

rammstein
07.05.2005, 17:11
ok,ja sam samo mislio da su te dve legende povezane ili imaju nesto zajednicko,posto sam i ja nesto citao slicno tome ali odnosi se na legendu o Karaburmi.

:hallo: :hallo: