PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : narukvica ...

fabijanus
03.06.2008, 22:15
18:09

OTKRIĆE
Kod Virovitice arheološko čudo: Narukvica djeteta stara 2200 godina
Autor Marija Lovrenc

Foto: Marija Lovrenc

Tim istraživača Instituta za arheologiju i Hrvatskog restauratorskog zavoda koje vodi arheolog Marko Dizdar u Zvonimirovu nedaleko od Virovitice otkrili su prvu u cijelosti sačuvanu staklenu narukvicu staru oko 2200 godina.

U grobu djevojčice
Tim istraživača, kojemu u ručnim iskapanjima pomažu okolni mještani, prošlog su tjedna počeli redovna istraživanja u Zvonimirovu, najpoznatijem keltskom groblju u ovom dijelu Hrvatske. Samo 30 centimetara ispod površine, u humusu, u nasadu jabuka vlasnika Franje Kojadina, otkrili su grob djevojčice s rijetkim sačuvanim nakitom.

- Uz narukvicu, pronašli smo i dijelove spaljenih kostiju i dijelove nošnje te popudbinu, keramičku posudu u kojoj se vjerojatno nalazila nama još uvijek nepoznata tekućina, a u zagrobnom je životu djetetu trebala poslužiti kao piće. Grobovi ovakve vrste uobičajeni su za keltsko razdoblje, kao i fragmenti nakita, no cijela sačuvana narukvica i to tako blizu površini, pravo je čudo - objasnio je arheolog Marko Dizdar.

Mala staklena narukvica, ostala, vjeruje se, uz ostatke spaljene dječje ruke, po kompliciranom načinu izrade - rotacijom bezbojnog stakla oko metalne šipke, s unutarnje strane ukrašena žutom staklenom masom koja imitira zlato, potječe iz udaljenih sjevernoalpskih radionica, a na područje Panonije prije više od 2200 godina stigla je vjerojatno brodovima Dravom, ističu arheolozi.

Ukras za drugi svijet
Objašnjavaju da je time narukvica ujedno i dokaz razvijene trgovine i robne razmjene za to razdoblje. Narukvicu su djevojčici kao ukras vjerojatno kupili roditelji, a s njome je nakon kratkog ovozemaljskog života, po tadašnjem vjerovanju, trebala živjeti i u drugom, boljem životu.

U Zvonimirovu je dosad otkriven 71 grob iz keltskog razdoblja. Među njima ratnika sa štitom i opremom, poljoprivrednika, druida (nekadašnjih svećenika, šamana), a u zadnjih tjedan dana, još tri nova, među kojima i ovaj s narukvicom.

Sa 100.000 kuna, koliko su za nastavak istraživanja odobrila nadležna ministarstva, ekipa arheologa će do sredine lipnja istraživati na još oko 150 četvornih metara okolice. Zatim će dokumentirati otkriće, dati ga na restauraciju te vratiti u virovitički Gradski muzej, gdje će staklena narukvica biti u stalnom postavu arheološke zbirke.

- Za nekoliko godina narukvica može postati simbol virovitičkog područja. Od nje se mogu napraviti lijepe replike i može biti vrijedan povijesni suvenir, specifičan za ovo podneblje - smatra M. Dizdar.

Enigma
03.06.2008, 23:59
Fabijanuse, molim te postavi sliku narukvice da vidimo o čemu se radi. :alieneyes :26:

fabijanus
04.06.2008, 00:26
Fabijanuse, molim te postavi sliku narukvice da vidimo o čemu se radi. :alieneyes :26:

nazalost nema je u prilogu ..nazalost...ali to je tvoja okolina pa odsetaj tamo alo pa pogledaj te nam posalji raport ...

vedran
04.06.2008, 00:27
Da Enigma je u pravu. Ako možeš postavi fotku te narukvice!

Enigma
04.06.2008, 01:27
nazalost nema je u prilogu ..nazalost...ali to je tvoja okolina pa odsetaj tamo alo pa pogledaj te nam posalji raport ...

Ebiga, nisi daleko od istine. :totlach: :26:

fabijanus
04.06.2008, 01:38
Ebiga, nisi daleko od istine. :totlach: :26:

enigma enigma za nekoga si ENIGMA hahah za nekoga nisi hahaha ...pozzzz.

Enigma
04.06.2008, 01:53
enigma enigma za nekoga si ENIGMA hahah za nekoga nisi hahaha ...pozzzz.

Baš mi je drago, ako je tako. :26:

Vumi
04.06.2008, 14:58
Super fotke, jos kada bi bile malo vece :)

Vumi
04.06.2008, 15:08
Evo fotki sa vecom rezolucijom, preuzete sa www.virovitica.net (http://www.virovitica.net)

Enigma
04.06.2008, 16:17
Ovi penzl majstori stvarno po nekad pričaju gluposti, nalaz nije toliko rijedak, a kamo li spektakularan, da bi zaslužio ovoliku pažnju i atribute. :26:

ЛазарС
04.06.2008, 17:08
Ma, kao i svugde gledaju da opravdaju iz državnog budžeta uzete novce "epohalnim otkrićem"...

fabijanus
04.06.2008, 22:34
Ma, kao i svugde gledaju da opravdaju iz državnog budžeta uzete novce "epohalnim otkrićem"...

decki nebih rekao ..niste u pravu ...enigma ..ovo jeste stvarno dobar pronalazak ..koji je vrlo rijedak na nasem podrucju ....kao i cizmica sa Vucedola ...pozzzz

Stalker
04.06.2008, 23:06
Hajde, hajde ima svakakvih nalaza, sjeti se samo Fabijanuse šta je bilo u onom privremeno ukradenom sefu u Vinkovcima!:36_1_12[1

Enigma
04.06.2008, 23:32
Neozbiljno je povući paralelu s vučedolskim nalazima. Tržišna cijana kod nas i u zapadnoj Europi govori o raritetnosti ovog artefakta. :26:

vedran
04.06.2008, 23:57
Hvala na fotkama Fabijanus! Neželim se stavljat u ovu temu "državnog budžeta" i "epohalnog otkrića".hehe:26::totlach:

fabijanus
05.06.2008, 00:01
Hajde, hajde ima svakakvih nalaza, sjeti se samo Fabijanuse šta je bilo u onom privremeno ukradenom sefu u Vinkovcima!:36_1_12[1

pa da znasli stoje bilo ???? ...

fabijanus
05.06.2008, 00:04
Neozbiljno je povući paralelu s vučedolskim nalazima. Tržišna cijana kod nas i u zapadnoj Europi govori o raritetnosti ovog artefakta. :26:

Enigma neozbiljno je upravo o cijeni pricati ....kad sa radi o Arheolögiji a ti bih to morao znati jer eto sebe propagiras .kao znanca ....iz prilozenog ...pozzzzz

Pretorijanac
05.06.2008, 00:42
Slažem se sa poštovanim kolegama da otkriće nije vredno medijske pažnje. :nahrung00
Ne želim nikog da isprovociram, ali mislim da neprocenjivo ne postoji.

Enigma
05.06.2008, 00:53
Enigma neozbiljno je upravo o cijeni pricati ....kad sa radi o Arheolögiji a ti bih to morao znati jer eto sebe propagiras .kao znanca ....iz prilozenog ...pozzzzz

U ovom slučaju je cijena paralela sa raritetom, rekao sam da stvar nije raritetna. Mislim da je Lazar pogodio u sridu, ne postoje neprocjenjiva dobra, pitanje je samo da li je nešto na prodaju ili nije.
:26:

fabijanus
05.06.2008, 14:08

decki moji ja neznam o cemu vi pricate ..o kakvim novcima ....Arheologija je grana gdije se najmanje moze uzeti novaca ..iz drzavnog budeta ..na prostorima bivse SFRY.....pogledajte molim vas kako se sva arheoloska i kulturna dobra na navedenim prostorima odrzavaju tj.. istrazivaju ..na ja ..jadno ..vrlo jadno ...steta da Terminus vise nesudjeluje u raspravi na ovome Forumu pa bih vam covijek iz prve ruke mogao dati info .......budite ubjedeni da svaki predmet ima svoju vrijednost ..i to samo kulturnu ....procjenu ..mislim u novcanom pogledu daju samo ..oni kojima nije stalo do kulture vec do bogacenja ..odnosno ..do profita .....

...toliko ukratko moje osobno misljenje ..

...pozzzzzzz

perun
05.06.2008, 14:24
Pa sta bi po tebi bila ta kulturna vrijednost cime je vrednujes, ako su ti rekli da toga ima koliko hoces i nije nikakva rijetkost, mozda samo zbog toga sto je kompletna.

fabijanus
05.06.2008, 14:27
Pa sta bi po tebi bila ta kulturna vrijednost cime je vrednujes, ako su ti rekli da toga ima koliko hoces i nije nikakva rijetkost, mozda samo zbog toga sto je kompletna.

..na ja ..moramli jos nesto otpisati na ovaj tvoj komentar ..........zalosno ..

ORLOK
05.06.2008, 15:06
..na ja ..moramli jos nesto otpisati na ovaj tvoj komentar ..........zalosno ..

Fabijanus prijatelju propuštaš poentu.
To je naopaka vrsta razmišljanja.
Zašto naši komadi putuju preko?
Zato što naši muzeji nisu u prilici da plate nalazačima.
Zar nije bolje dati muzejima veće budžete i poterati onaj svet što radi u njima da radi svoj posao.

fabijanus
05.06.2008, 15:34
Fabijanus prijatelju propuštaš poentu.
To je naopaka vrsta razmišljanja.
Zašto naši komadi putuju preko?
Zato što naši muzeji nisu u prilici da plate nalazačima.
Zar nije bolje dati muzejima veće budžete i poterati onaj svet što radi u njima da radi svoj posao.

stvarno neznam tko propusta nesto ..procitaj sto sam ja napisao ..a sto si ti zakljucio ..svaka ti cast .hahahaha

ORLOK
05.06.2008, 15:43
OK
Kako to rade zapadnjački muzeji, koji mogu da se pohvale eksponatima?
Zar ne bi bilo lepo usvojiti metod koji funkcioniše?
Da Rusi nisu ubijali svoje kako im se prohte misliš da bi bilo jednog zanimljivog komada u Jermitažu?
Pa opet gomila arheologije je bez obzira na pretrpljeni stah izašla iz Rusije.
Najviše grčkih komada u beogradskom Narodnom muzeju potiče iz južne rusije.
Ne možeš silom naterati ljude da unose komade u muzeje zarad kulture.
Treba novcem ojačati institucije tog tipa.
A ova priča... Šta si ti zaključio -hahahahaha, pa daj, valjda smo prerasli to.

acervonec
05.06.2008, 21:19
Da i ja malo komentiram (i poduprem idealistu Fabijanusa):
Ovi penzl majstori stvarno po nekad pričaju gluposti, nalaz nije toliko rijedak, a kamo li spektakularan, da bi zaslužio ovoliku pažnju i atribute. :26:
Slažem se sa poštovanim kolegama da otkriće nije vredno medijske pažnje.
Da, staklene narukvice su tipični keltski nakit i nisu tako rijetke. Ali, koliko znam, Dizdar je stručnjak za latensko staklo, pa mu vjerujem, ako kaže, da je ova (na tom prostoru) nešto posebno. Čudo je, da je proživjela cijela tako blizu površine.
Dali nalaz zaslužuje ovoliko medijske pažnje? Svi ste već kritizirali stav društva i države do arheološke baštine. Taj je tako porazan upravo zbog manjka medijske pažnje. Svako istraživanje bi trebalo biti predstavljeno javnosti na zanimljiv i razumljiv način. Na žalost nekim arheolozima javnost na terenu još uvijek smeta, a drugi se ponašaju nespretno i ne znaju kako da komuniciraju. Oni bi taj nalaz komentirali tako: „pronašli smo dobro očuvano staklenu narukvicu latenske provenijence tipa 7a ****je 23 koja se može datirati u LtC1b…“ Možda stručno, ali glupo. Zato podržavam svaki komentar, koji o nekom nalazu govori sa oduševljenjem i ponosom. Možda će neki od ljudi u Virovitici zbog toga ispraviti svoj odnos do arheologije… a ako arheolozi zbog toga dobiju novac i za sledeču kampaniju, toliko bolje. Daleko više novaca iz državnog budžeta ide za daleko glupije stvari.
Perune, o tome smo već razgovarali. Na temelju ove narukvice, čak i ako bi bila fragmentirana, moguće je doći do novih spoznaja o kontaktima te Keltske zajednice sa susjedima, o njezinoj ekonomskoj moći, o društveni strukturi i drugim stvarima – jednom riječju o tadašnjem životu. A to nas sve zanima, jel tako? To je moguće zbog toga, jer se zna u kakvom grobu je pronađena i gdje.
Zašto naši komadi putuju preko? Zato što naši muzeji nisu u prilici da plate nalazačima.
Zar nije bolje dati muzejima veće budžete i poterati onaj svet što radi u njima da radi svoj posao. Ne možeš silom naterati ljude da unose komade u muzeje zarad kulture.
Nije tako jednostavno. To bi u primjeru detektorskih tragača značilo da bi država podupirala zabranjenu djelatnost (mada se recimo kod nas u Sloveniji događa i to). Ali - bilo bi moguće nagraditi onoga, koji bi javio slučajno otkriće arheološkog nalaza. Grčka je već isplatila nagrade koje su bile veće od tržišne vrijednosti nalaza. Realnost je da novac pomaže, ali treba raditi i na savjesti ljudi, dakle upravo na dobrom informiranju i popularizaciji arheologije.
Ne želim nikog da isprovociram, ali mislim da neprocenjivo ne postoji.
Što je materijalna vrijednost nekog predmeta? Onoliko, koliko traži prodavač? Cijena koju je neko spreman za njega platit? Onoliko, koliko vrijedi osiguranje? Sve od toga, ali ako je predmet uništen, onda je neprocjenljiv.
Niški Konstantin stalno putuje Evropom. Sigurno je osiguran za veliku sumu – veću od njegove tržišne vrijednosti. Ali – valjda ne misliš, da bi Srbija bila na profitu, kad bi ga neko ukrao?!

Pozdrav svima!

fabijanus
05.06.2008, 21:36
..prijatelju nije potrebno mene podupirati ja imam moja stajalista ..no ovakvi ...ce biti uvijek ....samo jos da se osvrnem..na tvoje zapazanje ..o medijima i arheolozima ...vjeruj mi znaju oni zasto se klone previse publiciteta ..a mislim da i ti znas .....hvala ti na .potpori kako ti pises ..pozzzzz..

perun
05.06.2008, 22:34
Ma to je gubljenje vremena vecina ljudi nezna kako mu je deda zivio i cim se bavio, osim arheologa i nekolicine zaljubljenika koga je briga za Keltsko pleme koje je zivjelo na tom podrucju. Ko kaze da su tu boravili mozda je sve bilo u prolazu. Sve vi arheolozi znate samo bacate prasinu u oci, ja da sad imam 19 godina upisao bih Arheologiju. legalna pljacka, sto Enigma kaze Penzl majstori. Na Viminacijumu kazu otkopano 13000 grobova a nasli stotinjak komada nakita od zlata ?????? Eh da sam malo mladji

bokiii
06.06.2008, 12:35
sta bi s terminusom???

ЛазарС
06.06.2008, 13:30
@ Fabijanus i Acervonec:

Srž problema leži u tome što se izdvajaju poprilične sume za takve radove, ali se partijska bratija lepo "ugradi", "nagradi" i kasnije (ako se dozna) "ogradi". Bilo bi predivno kada bi se silne sume koje budžeti naših "banana država" izdvajaju za kulturu doprele u celosti do krajnjih elemenata u toj hijerarhiji državnih ustanova (do arheologa kada je u pitanju arheologija, do muzičara kada je u pitanju muzika...) Predpostavljam da je svugde javna tajna kako se organizuje ono što se plaća iz budžeta: "Za ovaj lokalitet nam treba smeštaj i hrana za operativce... Daj da nadjem tamo nekog ko ima hotel/motel/restoran/sobe za izdavanje, pa da se dogovorimo pola-pola... A i goriva će nam trebati... To će biti lako: samo se lepo dogovorim sa radnikom na prvoj benzinskoj pumpi..."

perun
06.06.2008, 14:18
Pa to je to i sta imamo pricati za kulturno dobro, to je samo za profesionalce koji se zovu Arheolozi. Jedino oni od tih dobara imaju koristi ostali nista. E sad pojavila se konkurencija i eto problema nije ovo nista sve je dobro dok nedodje do puskaranja.

Enigma
06.06.2008, 17:59
Ebiga, otišli smo predaleko, moglo bi doći do puškaranja, ali samo po nama, bez ikakve mogućnosti da se obranimo i da uzvratimo. Na žalost (kadija) je uvijek u pravu. :) :26:

Stalker
06.06.2008, 20:30
Nedvosmisleno narukvica je jedan lijepi rad koji su Kelti izrađivali ****jski.
Kao što kolega reče čudo da je ostala cijela tako plitko ispod zemlje, za neke poljoprivrednike to bi bila obična stara prnjava bižuterija, pitanje je koliko je takvih stvari završilo u smeću. Neki dan sam bio sa jednim čovjekom koji gaji bezgraničnu ljubav prema starinama. Zahvaljujući njemu cjela jedna regija dobila je identitet kontinuiteta više tisuća godina unazad. Lokalna zajednica prepoznala je tog čovjeka i dala mu određeni prostor za muzej, sad dolaze ljudi iz daljine i donose sve što pronađu. Tog čovjeka koji se rodio takav dio zajednice poštiva, a dio društveno odgovornih mu je uputio dopis da šta radi gluposti, kakvi artefakti, time treba nasuti poljske puteve.
Hoču reći da je sve relativno, svijest ljudi u određenom trenutku određuje vrijednosti nečega. Opet s druge strane imamo prolaznost vremena itd itd........
Volio bi čuti mišljenja i drugih članova Gassera, Zemunca, Termiusa..:o_94:

acervonec
06.06.2008, 21:30
Ma to je gubljenje vremena vecina ljudi nezna kako mu je deda zivio i cim se bavio, osim arheologa i nekolicine zaljubljenika koga je briga za Keltsko pleme koje je zivjelo na tom podrucju. Ko kaze da su tu boravili mozda je sve bilo u prolazu. Sve vi arheolozi znate samo bacate prasinu u oci, ja da sad imam 19 godina upisao bih Arheologiju. legalna pljacka, sto Enigma kaze Penzl majstori. Na Viminacijumu kazu otkopano 13000 grobova a nasli stotinjak komada nakita od zlata ?????? Pa to je to i sta imamo pricati za kulturno dobro, to je samo za profesionalce koji se zovu Arheolozi. Jedino oni od tih dobara imaju koristi ostali nista. E sad pojavila se konkurencija i eto problema nije ovo nista sve je dobro dok nedodje do puskaranja.

Neće biti puškaranja, ali ti moram odgovoriti. Ti dakle tvrdiš, da:

1. arheolozi troše novac bez veze, odnosno zato da
2. kradu nalaze sa vlastitih istraživanja i pri tome (pri krađi?)
3. ne žele konkurenciju?

Možda bi bilo dobro, da ne pričaš o stvarima, koje ne poznaješ. I ja vidim i rado osmatram zvijezde, ali ne mislim, da znam što i kako dobro rade astronomi. I ne sumnjam u korisnost njihovog zvanja i znanja.

Mora da si ti pronašao puno grobova sa zlatom? Ili previše gledaš Indijana Džonsa? Nisam specijalist, ali govoreći na pamet (mislim da i ti pričaš iz glave) mislim da su zlatni predmeti bili priloženi od prilike u svakom stotom rimskom grobu. Možeš sam izračunati, koliko ih možeš očekivati u Viminaciju. Ja ne poznajem ni nalazišta, ni muzeja ni tamošnjih arheologa, ali sumnjam, da bi krali sami sebi. Sigurno ima među arheolozima glupih, loših pa i lopova (kao u svakoj profesiji), ali osuđivati generalno, kao to zvuči iz tvojih riječi, nije pošteno.

Da se vratim astronomiji: možda znam, sa kojeg brda se zvijezde dobro vide, ali zato nisam konkurencija astronomu. Već sam više puta naglasio da poštujem topografsko znanje i iskustvo tragača, ali nažalost vi niste (sa rijetkim iznimkama) konkurencija arheolozima. Razlika je baš u uzrocima traženja i u tumačenju nalaza… Podržavam vašu želju, da se sredi vaš status i borbu protiv osuđivanja na temelju predrasuda i nepoznavanja, ali takve nestrpljive tvrdnje kao ove tvoje o arheolozima su upravo to: osuđivanja na temelju predrasuda i nepoznavanja.

@ Lazar:
Misliš da je konstruktivno pričati o tome, da neki arheolozi koriste istraživanja za financijski fitnes? Koja profesija je imuna na to? I ja sam idealista i bio bi sretan u društvu, u kojem bi svi (npr. arheolozi) radili pošteno i svi (npr. tragači) poštivali zakone. Ali i mimo toga su arheološka istraživanja korisna – i ne samo za struku i arheologe. Kod nas, recimo, je zbog izgradnje autoputeva bilo velikih arheoloških istraživanja. Neki arheolozi su se njima dobro okoristili – neki sasvim legalno, neki na način koji spominješ. No pošto novi autoputevi idu većim djelom preko manje razvijenog istočnog djela države, gdje je dosta velika besposlenost, na istraživanjima je rad dobilo i više stotina fizičkih radnika, obično lokalne omladine – neki i za više sezona. To su sve bila zaštitna istraživanja, ali i kod sustavnih, „naučnih“ istraživanja ne poznajem primjera, iz kojeg ne bi profitirala i lokalna zajednica.

@ Fabijanus:
Bila je to šala. Ja govorim samo u svoje ime. Rečeno usput, mislim da ste ti i Orlok govorili o dvije različite stvari.

@ Enigma:
Ili te nisam razumio, ili je to bio nizak udarac. Mislim da među nama nema Kadije.

Pozdrav

fabijanus
06.06.2008, 21:52
acervonec ...oprosi nije bila uvrijeda od mene ..nisam lose mislio ..pozzzz ....

ah da ..mani se vise hahah specijalaca je uvijek bilo i bice ..koji nevide nista dalje od svoga nosa ,,,,,...pozzzz..

Enigma
06.06.2008, 21:53
Dragi moj prijatelju, kroz cijelu ovu temu vodim čistu zezanciju i zaebanciju, zato što sam siguran da smo davno trebali apsolvirati ovu problematiku i žalosno je da se ona stalno vrti u krug ( iz šupljeg u prazno ). Iskreno rečeno, podržavam svaki font koji si napisao na ovu temu. :26:

Enigma
06.06.2008, 22:01
Zašto da bude dosadno, ako može biti veselo i konstruktivno, eto zato zapalih ovaj fitilj. Da nisam, prođe tema nezapaženo. :26:

perun
06.06.2008, 23:16
Volim sto neznam nista, ali znam za nekolicinu koji trenutno studiraju namjenski arheologiju i jedva cekaju da svoja stecena iskustva prenesu u djela. A dali ce koga interesovati gdje su Kelti hodali i sahranjivali se napisace i oni samo sto ce zlato srebro u dzep a staklo u neprocenjivo kulturno dobro. kazem Vam da sam samo mladji krenuo bih odmah na studije arheologije. Acervonec znas li svoje istoriske korjene bar priblizno kao Keltske.

fabijanus
06.06.2008, 23:54
Volim sto neznam nista, ali znam za nekolicinu koji trenutno studiraju namjenski arheologiju i jedva cekaju da svoja stecena iskustva prenesu u djela. A dali ce koga interesovati gdje su Kelti hodali i sahranjivali se napisace i oni samo sto ce zlato srebro u dzep a staklo u neprocenjivo kulturno dobro. kazem Vam da sam samo mladji krenuo bih odmah na studije arheologije. Acervonec znas li svoje istoriske korjene bar priblizno kao Keltske.

divim se tvojim komentarima ....a sad je pitanje sto bih ti zavrsio .hahaha ....nesmijem ni pomisliti ...na osnovi ovoga sto pises ..hahah uzivaj ...

perun
07.06.2008, 14:01
Fabijanus i ja se divim tvojim komentarima pogotovo ono hahaha, ali ja ti kazem istinu. Ako si arheolog ili planiras izabrao si pravu profesiju samo pamet u glavu. Za ideale samo ginu budale.

fabijanus
07.06.2008, 15:05
Fabijanus i ja se divim tvojim komentarima pogotovo ono hahaha, ali ja ti kazem istinu. Ako si arheolog ili planiras izabrao si pravu profesiju samo pamet u glavu. Za ideale samo ginu budale.

hahahahahahahaha..to ti je na tvojoj razini komunikacija .ha ha ha ..:00000441::0000044 1: