Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : lijepo
zeljketa
06.07.2008, 16:58
26. juna 2008.god su se ,u praistorijkom muzeju Halleu(Njemacka),mog li vidjeti ovi lijepi predmeti pronadjeni prije godinu dana u jednoj urni na povrsinskom kopu rudnika lignita..
Najbolji komad je onaj češalj na kraju:23:. Naravno šala mala:1764:. U koje doba i kojoj kulturi to svrstavaju:401:
zeljketa
06.07.2008, 19:41
Najbolji komad je onaj češalj na kraju:23:. Naravno šala mala:1764:. U koje doba i kojoj kulturi to svrstavaju:401:
Ako sam dobro razumio ,iz prvog vijeka je ,a za kulturu ne pise nista.....znace Enigma:)
Nisam znao da su muzeji bili u praistorijskom dobu??? Citat: u praistorijkom muzeju Halleu. Šalim se malo.:26:
Najbolji komad je teta koja je nosila ovaj borbeni komplet, Rim, 1. - 2. st. :totlach: :26:
Mislim da se današnjim zlatarima u doba konfekcije nikako ne isplati raditi tako nešto. Pitanje je koliko bi ih uopče znalo napraviti onaj plet.:nixweiss::nixw eiss:
Ja znam u Novom Sadu dvojicu koja znaju da rade takve radove ali se ne vredi truditi jer to nece niko da plati.Ponavlja se kineska prica na svim poljima( mnogo i samo mnogo sto jeftinije robe).
No da ne skrecem sa teme (nalaza).Stvarno je zadivljujuce sa kojom su preciznoscu i umecem stari majstori izradjivali ovako lepe stvari.
(ZIVEO JE SVET i mnogo,mnogo PRE NAS)
bas majstorski izgleda odradjeno
ko da nije iz praistorije...
Pretorijanac
10.07.2008, 20:20
Nisam siguran o čemu se radi ali...
Privesci mirišu na grke ili skite, fibule na dačane a lanci na rim.
Da li se neko kiti tudjim perijem, ili su predmet kupljeni još pre 2ooo god?
Ko će ga znati?
Dobar zaključak Pretorijanče, a nekako mi sve izgleda u previše dobrom stanju, pre novo..... Da bi to tako izgledalo zlato je moralo biti velike čistoće, a sve to još u nekoj ambalaži dobro fiksirano da se nebi oštećivalo trenjem. Onda još ona kopča na lančiću, puno stilova?! Neznam zbunjen sam bio odmah, a još tvoj komentar me skroz pokolebao.
Acervonec di si šta ti misliš o ovom? Gasser?Enigma?Ostali ?Cijenim Vaša mišljenja.:36_1_65[1
Na kopci od ovoga lanca se vidi da je istrosena od nosenja...
Kao što rekoh nakit je rimski 1. - 2. st., očišćeno dušičnom kiselinom i zato izgleda nevjerodostojno. Novac se kovao od samorodnog čistog zlata, a u nakitu je bilo muljaže. :totlach: :26:
Nisam vrsni poznavalac materije ali kad se setim fotografija Tutankamonove zlatne maske (mislim na cistocu i sjaj posle godina i godina)onda mi vrlo logicno deluje da je to upravo ono razdoblje koje je Enigma naveo,a majstora zanatlija?Njih je uvek bilo i uvek ce biti.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.