PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Anticki frizider:)


bokiii
28.07.2008, 03:03
Открили леденицу из античког доба
Светско археолошко откриће на локалитету Кале код Бујановца
Открили леденицу из античког доба
Део откривене леденице (Фото А. Давинић)

Кршевица код Бујановца – Стручњаци Археолошког института, Филозофског факултета, београдског Народног музеја и врањског Народног музеја, недавно су, у оквиру овогодишњих истраживања хидротехничког комплекса на археолошком локалитету Кале у Кршевици код Бујановца, открили велику камену конструкцију, леденицу са полукружним огромним сводом, која се сврстава у значајна открића.

Нема сумње да се ради о грађевини која није позната стручној и научној литератури, каже за „Политику” Ненад Радојчић, саветник у београдском Народном музеју, и додаје да је највероватније реч о цистерни за воду која по начину градње и величини до сада није позната. Он истиче да је у току овогодишњих радова откривен источни бедем и камена конструкција. Мањи део цистерне је откривен на дубини од четири до шест метара. То указује да је на овом простору постојало урбано насеље из 4. века пре нове ере.

Радојчић напомиње да се ради о јединственом објекту и налазишту, које превазилази локалне оквире, јер по начину градње и величини, оваква камена цистерна до сада није позната у стручној и научној литератури. Трећина цистерне која је до сада откривена изграђена је од већих комада квалитетног камена. Иначе, насеље које се налази на падини акрополе у делу подбрђа у долини Кршевичке реке постојало је од краја 5. до првих деценија 3. века пре нове ере.

Христос Саволопулос, археолог и истраживач из Грчке, напомиње да се, по ономе што је видео на локалитету, највероватније ради о леденици, цистерни за воду у којој су се, између осталог, чувале и санте леда за врела лета. Нема сумње да се радило о насељу чији су становници били толико богати да су себи могли да приуште многе удобности. Сасвим је извесно да се ово може сматрати светским открићем, вели за наш лист овај стручњак.

Иначе, по казивању стручњака из Београда и Врања, истражено је око 400 квадратних метара хидротехничког комплекса и подграђа. Пронађена је сликана керамика и новац македонских владара Филипа II, Александра Великог и његових наследника, и доста других занимљивих предмета. Међутим, недостатак новца озбиљно прети да заустави даље истраживање, јер ова екипа стручњака има обезбеђена средства за још месец дана рада на хидротехничком комплексу. Ипак, сви се овде надају да ће се новац обезбедити и да ће стручњаци, уз камену цистерну за воду из хеленског доба, открити још много тога на локалитету Кале код Бујановца.

Vumi
28.07.2008, 12:56
Kako bi bilo da ih mi sponzorisemo, cisto da se pomirimo sa njima :)?

bokiii
29.07.2008, 02:57
mogli bi:)
jos interesatnije bi bilo kad bi sami zasukli rukave s njima:)