PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Opet engleski detektoras


zeljketa
25.01.2009, 21:17
Opet su engleski detektorasi pronasli veoma lijepe stvarcice.
prica 1:
Nedavno je objavljeno da je jedan tragac sa detektorom metala otkrio ostavu zlatnih keltskih novcica-ukupno 824.Novcici potjecu iz perioda od 40-e p.n.e. do 15-e god.n.e.Novcici su tezine 5 g i izradjeni su od cistog zlata.Vrijednost novcica u to doba je bila ekvivalentna vrijednosti danasnjih 1000000 eura.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/suffolk/7835228.stm
prica 2:
dva tragaca sa detektorom metala su otkrili veliki mozaik iz rimskog doba.Predpostavlja se da mozaik ima precnik od 12 metara,sto ga cini vecim od poznatog mozaika iz Woodchestera("Veliki Orfej")
http://www.wiltsglosstandar d.co.uk/news/4062378._40_foot__Ro man_mosaic_uncovered _in_Cotswolds/

Arheolozi su zadovoljni sa dva nova arheoloska nalazista i sada je do njih da ova otkrica"divljih tragaca" smjeste u neki kontekst....I vuk sit i ovce na broju.

kratki
25.01.2009, 22:42
Fino je videti a jos lepse je naci! Za ovako nesto bi kod nas bilo hapsenja, zato se mnoge stvari i ne daju u javnost. Englezi su fino resili taj problem pa se ovakva lepota moze podeliti i sa drugima.

pike.sch
25.01.2009, 22:47
Izgleda da Britanija zahvaljujuci detektorasima ima vise arheoloski vaznih a i mnogo, mnogo vise nalaza od Grcke gde je potpuno zabranjeno koriscenje MD. A svi znamo koliko je Grcka bogatija od Britanije sa arheoloskim lokalitetima. Sta bi bilo da je obrnuta situacija.

3900d
25.01.2009, 22:53
U potpunosti se slazem sa kolegom. Kod nas bi se fotografije nalazaca mogle naci u novinama samo uz epitete "lopovi i kradljivci balga neprocenjive vrednosti". A ova dvijca se jos i nasmejala. Onaj ko bi ovako nesto pronasao kod nas morao bi da se sakrije u misiju rupu i nista da ne pominje. I sta se dobija preplaseni tragac, arheolozi bez informacija i nalaz koji mozda bolje da je ostao u zemlji. Nakraju svi gube.

Enigma
25.01.2009, 23:54
I to samo zahvaljujući primitivizmu, bojim se da će proteći puno vode dok naše banana države od Triglava do Vardara za stvarno postanu stabilne pravne države. :) :26:

miligor
26.01.2009, 12:53
Ajd da se selimo u Englesku dok kod nas nestigne 21 vek.

Enigma
26.01.2009, 22:06
Ebiga, bojim se da još uvijek nismo na na čisto s desetim stoljećem, a nas na žalost trenutno gazi 21. :totlach: :26:

eclipse4
27.01.2009, 00:16
ova vest bi kod nas izasla u svim novinama i na svakoj tv stanici......ali samo u crnoj hronici.....a vlasniku bi sledio jedan fin hotelcic al sa resetkama....

Enigma
27.01.2009, 01:32
Dragi moj prijatelju, sami smo si krivi za to, onda je i red da papamo govna iz istog kopanja. Kada, i ako se riješimo manipulatora, k_urvinih sinova i " dušebrižnika ", vjeruj mi da istog trena postajemo silna i nepobjediva božja vojska koja će se izboriti za svoja prava i nema šanse da nas više j_ebu drugovi komesari. :) :26:

fabijanus
27.01.2009, 18:17
Dragi moj prijatelju, sami smo si krivi za to, onda je i red da papamo govna iz istog kopanja. Kada, i ako se riješimo manipulatora, k_urvinih sinova i " dušebrižnika ", vjeruj mi da istog trena postajemo silna i nepobjediva božja vojska koja će se izboriti za svoja prava i nema šanse da nas više j_ebu drugovi komesari. :) :26:



Enigma sto se toga tice upravu si no moramo istinu reci i biti samo kriticni jer je jos uvijek takozvanih zaljubljenika u arheologiju koji se bave cistom zaradom i cistim biznisem ja sam upoznao dosta takvih a i ovdije na forumu ih je dosta koji se kriju pod razlicitim imenima a prepoznas ih stime sto odmah pitaju koliko je ta stvar vrijedna ili slicno ....upoznao sam dosta ljudi na terenu koji samo unistavaju i koji traze samo ono sto se moze unovciti ...vjeruj mi za njih mi placamo ceh .....poznajem jednoga Engleza koji zivi na podrucju bivse Juge i koji se bavi sa tim, koji ide po poljima i trazi detektorom te poslije prenosi i pretprodaje na Engleskom trzistu ..a dovodio je mnoge engleze na nasa polja da bih pronalazili i odnosili ..ta pojava je vec dobrih 30ak godina poznata da po slavoniji i baranji dolaze stranci i traze a na moru da i negovorim i iznose nasa dobra .. e sad se pitamo zasto smo tako gledani od strane vlasti i strane media ..... Nemojte me shvatit da opravdavam vlasti na podrucju bivse Juge nego jos jedamput kazem mora netko ispastat za takve koji nam to rade ..U engleskoj je zakon definiran kao i u Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, no taj zakon vrlo rijetko zna od nas netko ili ga neprimjenjuje kako bih trebalo jer se uvijek neakav razlog, izgovor za to nade ... toliko od mene znam mnogi ce reci joj sto sad ovaj pametuje no cinjenice na terenu govore svoje ...pozdrav ...