Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Poludeo detektor
pike.sch
28.02.2009, 11:25
Da li vam se dogadja da kad udarite sondom o drvo, kamen itd. da detektor da signal da je otkrio nalaz? Podignete da ne udari sonda i nema signala. Ponekad javi kada zakacim travu ili prut od drveta. Bio sam na terenu koji je poprilicno obrastao u rastinju pa je bilo ucestalo brljanje sa signalima plus teren dosta prljav sa gvozdjem a ima dosta i pozitivnih nalaza. Poceo je detektor da javlja pozitivni signal kada ga uopste i nema pa jos ucestalije tako da na kraju poceo da luduje toliko da ga nisam mogao smiriti. Sutradan odem ponovo na jedan potpuno cist teren. Nije brljao zvukove radio je normalno onda opet posle dva sata pocne da pomalo da brlja. Juce mi je toliko brljao da sam poludeo. Radi normalno minut, dva pa onda luduje. Onda se smiri pa ponovo. Hoce nekad kada radim na mokrim terenima kada pokisne sonda ali nije bilo padavina i sonda je bila suva. Sondu mi je majstor otvarao pre 4 godine i mislim da nije do nje. Kabal sam takodje menjao pre 3 godine. Mislim da nije do sonde i kabla. Znam kada strada kabal ili sonda tu nema vise mogucnosti da se radi sa detektorom nego sledi opravka. Mislim da je nesto do memorije u pitanju. Hoce nekad da mu udje u program svremena na vreme neki poremecaj ali se brzo vrati u normali. Neznam sta se desava ima li neko odgovor???
Mozda bi bilo dobro reci koji je detektor u pitanju :). To su dosta normalne pojave kod svih detektora. Vecinom se radi o velikoj mineralizaciji zemljista i ne podesenom Groundu a usput prejako namjestenoj osjetljivosti...
Mozda su smetnje iz vazduha, radio dasiljac, antene za mobilnu telefoniju, dalekovodi itd.
Neznam sa čim ono radiš, ali to i ja imam ponekad. Može biti više razloga, (govorim o Garrettu):
1 labava žica od sonde do elektronike,
2 Senzibilitet pojačan,
3 Ground balans nepodešen,
4 Vrijeme pred kišu pa je zrak nabijen elektricitetom
5 Neki podzemni kabel
6 Loše baterije
7 Možda je vrijeme da se elektronika resetira itd..
pike.sch
28.02.2009, 20:12
Imam eagle spectrum 1. Izgleda da je od svega pomalo. Baterije su bile pri kraju osetljivost sam nabudzio do 10 a kad je totalno poludeo to je bilo pred samu kisu. Tacno sada znam kad ce da pada kisa. Sinoc sam sondu stavio pored toplog radijatora. Danas je radio kako treba stim sto je poceo da brljavi posle sat vremena pa sam ga odmah iskljucio. Posle je radio normalno.
ja mislim da ti imas problem sa vlagom u sondi ili problem s kablom ...
Nigrianvs
28.02.2009, 21:18
Pike, ja sam takav isti izlupao na njivi pre 14 godina. Obrati se cika nikoli ili zivanovicu u tovarniku. Oni imaju iste masine i otkloniceti smetnje. Znam iz njihovih prica daje to do nekih programa. Pri programiranju cestome, on pobrka sve loncice i mora dase resetuje i ponovo ubaci program u stvari programira. Ako to neuradis brzoce zavrsiti izlupan o neko drvo:26:
Meni lici da je sonda izasla malo iz balansa, (podigao se napon u sondi ) pa je aparat postao preosetljiv.
Imam isti problem sa Spektrumom, mislim da je greška u memoriji, flash memorije su pouzdane desetak godina, a moj je aparat iz 1994. godine, zato i kupih DFX . Ako riješiš problem, napiši.
Servis je u Irskoj i Škotskoj. :) :26:
pike.sch
28.02.2009, 23:33
Juce sam bio poludeo, tako da sam kad pocne da brlja udario nekoliko puta sondom o zemlju i on je prestao ali posle 5 minuta ponovo i tako do ludila. Plus teren nema nista a kisa me je triput kvasila. Sutra idem na teren gde mi je poceo da se kvari pa cu videti kako se ponasa. Sonda i kabal nisu u pitanju nesto je poremeceno u memoriji. Koliko puta mi se kvario pravo je cudo da ga jos uvek imam.
Što se tiče pouzdanosti, stabilnosti i komfora, Spektrum je zakon i zato je teško preći na drugi aparat. :) :26:
pise: kabel ne smije biti labavo omotan oko drzaca jer se moze pojaviti kriva indikacija , a kod mokrog terena smanjiti osjetljivost :00000441:
ja mislim da ti imas problem sa vlagom u sondi ili problem s kablom ...
modelarski kit (staklena tkanina+otapalo+fiks ator) rjesavaju vlagu u sondi . Svoju sam presvukao tankim premazom i vise ne divllja u rosi.
pike.sch
01.03.2009, 19:55
Danas sam radio citavih 8 sati. Cim sam poceo poceo je da brlja, verovatno zbog rose i preosetljivosti programa. Odmah sam smanjio preamp gain na 1 pa je manje brljao. U proseku radi dobro 5 minuta pa zvrcne po nekoliko puta kad malo pretera ugasim i ispocetka i tako ceo dan. Istina je da mi je kabal labav i malo duzi pa zbog toga cim udari u drvo ili vecu travu on javi tanak pozitivni signal. Kad se sad setim poceo mi je brljati kad sam upao u neku suvu koprivu jako gustu. Ali opet to mu je uslo u memoriju i svremena na vreme brljavi bezveze cak i na cistini. Jeste da me zajebava ali se moze raditi samo da je nalaza vise.
pozajmi sondu od nekog prijatelja ,ubedjen sam da je ona u pitanju ...imao sam nekad XLT i slican problem...
Dok je aparat bio ispravan, labav kabel, vlaga i koprive nisu imali nikakav efekat na njegovu stabilnost. Nakon 14 godina rada počeo se blesirati sve više i više, do granice izdržljivosti. Još uvijek je upotrebljiv ali izluđuje, a sonda je OK. :) :26:
pike.sch
06.03.2009, 19:59
Pre nego sto se pokvario pravio sam drzac od drveta koji sam morao zameniti jer se stari raspao. Drvo iz sipke nisam nogao nikako izvaditi jer je verovatno lepljeno pa sam bucilicom morao izbusiti rupu. Uglavio sam drveni drzac i lepkom unutra zalepio. Tako je radio dva izlaska . Da li sam mozda busilicom elektrisao drzac pa je kasnije uticao na detektor?
Naime drugaru se sipka rastavila pa je morao busiti rupu na sipki. Nije ga rastavio dok je busio rupu. Kad ga je hteo upaliti nije pokazivao znake zivota. Odneo ga je majstoru i ustanovio je da mu je procesor stradao verovatno od velikog napona busilice. Tako je ustanovljeno. Ja sam sipku rastavio od ostatka detektora iz tog razloga dok sam je popravljao. Ipak detektor je radio normalno dva izlaska i mislim da nije do toga ili mozda jeste?
Nije to, problem je u godini proizvodnje, memorija ili procesor. :) :26:
banebeograd
07.03.2009, 10:36
Odneo ga je majstoru i ustanovio je da mu je procesor stradao verovatno od velikog napona busilice. Tako je ustanovljeno.
izvini , koji je majstor u pitanju kad je tako nesto konstatovao???
pike.sch
07.03.2009, 13:21
Majstor nije medju zivima. Aparat od kolege je odnet kod gustava u bec (Austrija) na popravku ali je vlasnik izgleda umro i firma se ugasila.
Vlasnik nije umro nego je u zatvoru. Uhvacen u Madjarskoj kako kopa po tumulu :).
banebeograd
08.03.2009, 11:27
Majstor nije medju zivima.
"majstor" je izgleda umro u velikom neznanju ...
pike.sch
08.03.2009, 20:56
Svi koji su tipovali da sonda nije u redu bili su u pravu. Danas sam probao sa koleginom sondom od xlt i radio je normalno. Znaci nova sonda , mislim da je bolje nova nego popravljati staru.
Bar znaš u čemu je kvaka, ja sam probao s novom sondom, a on se i dalje nastavio blesirati. :) :26:
pozajmi sondu od nekog prijatelja ,ubedjen sam da je ona u pitanju ...imao sam nekad XLT i slican problem...
:26::)
e bas mi krivo sto me nije bilo neko vreme na forumu. Jer sam i ja prosao kroz sve ovo i mogao sam pike.ch da ti skratim muke . Ja sam mom spectrumu pomogao kupovinom nove sonde i evo ga sada radi stabilno i na 15 gain
pozdrav
pike.sch
11.03.2009, 16:04
Agrippa, koju si kupio sondu?
nasao sam originalnu sondu kod jednog coveka ,neces pogresiti sa BlueMax950 sondom ,cak mozes i tu tvoju dati da ti je sredi neko ,ako nije skroz unistena ne bi trebalo da te izadje preko 50e verovatno ti je kabal dotrajao ako nije negde naprsla pa ulazi vlaga...
Pike.sch vidi poruke :26:
tragac78
16.03.2009, 12:48
Meni se takodje dešava povremeno da spectrum počne da brljavi.Menjan je kabli ali možda se spoj nešto oštetio.Ali ne dešava se stalno,tek posle nekoliko sati rada počne da javlja haotično neke nalaze i da osciluje.Imam utisak da može da ima veze sa baterijama jer se redje javlja na početku rada sa punim baterijama.Ponovno grundiranje ne pomaže i ne utiče.Medjutim ,koliko sam primetio,eksperiment isanje oko ,,recovery speeda ,, može da ima efekta!
Kad sam povećao vrednost za 5 aparat se smirio i radio je još bolje posle toga.Ali posle nekog vremena ponovo je počeo da brljavi po malo.Ponovo sam ušao u meni za recovery i prepodesio vrednosti i ponovo se smirio.Ništa dok ne proverim sa drugom sondom....u medjuvremenu može i ovako sa sveže napunjenim baterijama i rec.speed malo više podešenim.Pozdrav.
pike.sch
24.03.2009, 18:00
Napokon sam popravio sondu. Problem je bio u tome sto ga je menjao pre dve godine jedan majstor (nebih da ga blatim ili vredjam) i nije uradio kako treba. Naime kabal nije lemio u sondi gde treba da se lemi vec je lemio zicu na zicu i to jako lose odradjeno. E sad je uradjeno kako treba plus stavljena zastita na sondu ubacen novi bolji program, nove baterije. Tek je sad poludeo ali u pozitivnom smislu. Sad prelazim terene koje sam pregazio sa svih strana i nalazim vise nego pre. Prosto nemogu da verujem.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.