Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : perla
Cezar Veliki
07.10.2009, 19:23
Jel moze neko da datira ovu bronzanu perlu? Dosta je velika duzina joj je 3cm.
Vjerovatno je rimska, a precizna datacija samo na osnovu prikaza je nemoguća. :) :26:
Cezar Veliki
07.10.2009, 20:42
Meni deluje starije od rima?
Cezare, na osnovu čega zakljućuješ da je starija od rimskog perioda? Ja bih prije rekao da je bizantska.
Perle se lijevaju od brončanog doba do novog vijeka, a ovaj tip je čest u rimskom razdoblju, znači ako nije bila dio zatvorene cjeline nema ništa od datacije. :) :26:
Cezar Veliki
08.10.2009, 01:39
Zakljucujem na osnovu velicine, rada a bogme i tezine(3 cm je dugacka).
Pre se slazem sa sekulitatea-om
Previse je teska da bi bila rimska perla u rimu je bronza vec bila relativno jeftina. A 500, 600 godina pre hrista ili jos ranije bronza je imala dosta vecu cenu i namerno je pravljena tako velika da bi cela ogrlica izgledala masivno i pretstavljala statusni simbol i bogatstvo.
Krivo mi je sto nema precizan kantar da je izmerim pa da izracunam koliko bi bila teska cela ogrlica
Nigrianvs
08.10.2009, 01:46
Koliko takvih perlica ide u jednu ogrlicu????
Koja bi tezina bila te ogrlice?
Radi se o glavnoj perli i bila je samo jedna velika u niski, ostale su bile puno manje, izrađene od bronce, drveta,staklene paste i slično.
Jasno da ovaj komad nema nikakve veze s numizmatikom, već je puno toga napisano na ovu temu. :) :26:
Nigrianvs
08.10.2009, 02:03
Pa to sam i ja hteo naglasiti Cezaru. Na osnovu jedne perle je nemoguce izracunati tezinu cele ogrlice. A mozda je perla i od narukvice:)
Koriste ih za štošta, poput ostalih điđa. :) :26:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.