Prijava

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Paleolitski život u slici

Dagrish
21.11.2009, 23:11
Par slika o svakodnevici paleolita... češkog umetnika Zdeneka Burian-a. Težak život lovaca beše tad. Uslikah to iz knjige J. Augusta i Z.Buriana: Praistorijski čovek... A tu su i dva maskirana plesača (pola čovek-pola životinja) iz francuskih pećina... Mora da su bili jezivi kad su izvodili ples pored vatre, bacajući rogate senke na okolne zidove... :)

apostata
21.11.2009, 23:17
Zasto mislis da im je bio tezak zivot??? :)

Cezar Veliki
21.11.2009, 23:27
Zasto mislis da im je bio tezak zivot??? :)

Pa zato sto im je prosecni zivotni vek bio do 30 godina
30 godina je bila duboka starost kao sada 100

biljadj
21.11.2009, 23:34
Mozda im je ta duzina zivotnog veka bila prednost.Nisu se nervirali dugo.:)

apostata
21.11.2009, 23:43

Smrtnost dece pre navrsene druge godine (a i posle)im je bila izuzetno visoka pa otuda tako kratak prosecan zivotni vek.
Ali pomenuti "tezak zivot" valjda treba nesto drugo da znaci ?! :)

eclipse4
21.11.2009, 23:51
pa s obzirom da su imali guzve u saobracaju,nervozne gazde,male plate,kirije,struja, gas,voda,internet,go rivo,kazne,skole,zat vori,krediti,kamate, nezadovoljnu decu,alkohol,kafane i da ne nabrajam jos....pretpostavlja m da su imali tezak zivot......koliko bi tek mi ziveli...ovako...slo bodni....

Dagrish
21.11.2009, 23:55
Pa, nije baš lako izboriti se sa onim medvedom, zar ne...? :) Inače, ta slika ima i malo stvarnosti u sebi. U Češkoj je pronađena lobanja pećin. medveda sa zaraslom ranom na temenu. A pored je ležao odlomljen vrh kremenog koplja. Medved je preživeo, a lovac... Nadam se da je uspeo da uhvati maglu... :)

Dagrish
21.11.2009, 23:57
Danas se borimo sa administrativno birokratskim i sličnim glupostima, a nekad smo se tukli sa medvedima i bizonima... I živeli u pećinama... E, čoveče, gde ti je duh zalutao...

apostata
21.11.2009, 23:58
pa s obzirom da su imali guzve u saobracaju,nervozne gazde,male plate,kirije,struja, gas,voda,internet,go rivo,kazne,skole,zat vori,krediti,kamate, nezadovoljnu decu,alkohol,kafane i da ne nabrajam jos....pretpostavlja m da su imali tezak zivot......koliko bi tek mi ziveli...ovako...slo bodni....

Bravo kolega !!!!!! :bier: :bier: :bier:

Dagrish
22.11.2009, 00:02
A život je naročito postajao težak kad dođe zima, pećine 'ladne, vatra slaba, promaja tuče, ubi išijas i reuma... i vidaju se rane od medveđih kandži... :)

apostata
22.11.2009, 00:10
Zimi su oblacili topla medvedja krzna ,a medvedi to nisu davali bas dzabe. :bier:

Nigrianvs
22.11.2009, 00:28
Rado bih odfurao u ono vreme medveda,lavova, nosoroga i ljudozdera.
Kako bih se tek dobro snasao. Ovo znanje a tetki puna prikolica
bi bilo trgovine.
Kako bih razradijo buducnost
i danas se niki nebi morao muciti i patiti
sve bih potencijalne zelenase, politicare i bankijere prilozijo Meci za uzinu:totlach::26:

Enigma
22.11.2009, 00:40
Disali su punim plućima i živjeli jednako dugo kao i mi, oni su stvarali svoje vrijeme, a mi stvaramo svoje, leptirov i pseći život nije ništa kraći od našeg. Stanje vremena je relativna stvar, jer svatko stvara svoj privid vremena. Vrijeme stoji, a mi se krećemo stvarajući svoje vrijeme. Mi i sve oko nas je privid, sve je u svojoj suštini čista energija. Ako želite saznati zašto je Bog htio da bude tako, morate se obratiti njemu, ja jesam, i zato potražite Boga u sebi, jer on je u svima nama. :) :26:

Nigrianvs
22.11.2009, 02:24
Brafo bartic!!!
ja i dan dansa tutorim nasoj vamiliji
da si ti najnacitaniji od nas i posedujes veliku spoznaju :26:

apostata
22.11.2009, 10:25
Moderni je covek odavno izgubio slobodu. Pripitomljen je od strane religije, a potom i drzave. Taj gubitak slobode nije privid i sva filozofska samozavaravanja, da bi se olaksalo to ropstvo, ne vrede koliko jedan dan stvarne slobode paleolitskog coveka. Sve gluposti o teskom zivotu paleolitskog lovca i sakupljaca su pausalna izmisljotina engleskih "naucnika" iz 18. veka koja se od tada ne kriticki prepisuje. Moderna antropologija je odavno ismejala ovakva stanovista ali ta istina ne odgovara aktuelnim vladarskim establismentima koji nas ubedjuju sredstvima drzavne prisile kako je ovo vreme najvecih ljudskih sloboda, srece i prosperiteta. Onaj ko vlada nasom ekonomijom, vlada i nasom slobodom i nasim zivotima.... Tragicno istinito. Sorry. :)

biljadj
22.11.2009, 10:52
Tacno,Pa gde je ta sloboda.Gde god se okrenes nemoj to ,nesme to, pazi ovo,a onda ide krug plati to,daj pare ovom,tutni onom itd.Ja sam odavno prestao da se osecam slobodan jer je doslo vreme da i za disanje moras da pitas ili platis.Zavidim ti ljudima i paleolita,Boris se za svoj zivot,nabavljas hrahu i sam sebi produzujes zivotni vek dok sada kojekavi virusi beze iz labaratorija i hteo nehteo ode voz.Na tv svi koji pricaju kako rade da nam bude bolje u sustini misle samo na svoju *****u.Tako da ja glasam za paleolit,ziveli.:10_ 9_134[

apostata
22.11.2009, 11:56
Pa, nije baš lako izboriti se sa onim medvedom, zar ne...? :) Inače, ta slika ima i malo stvarnosti u sebi. U Češkoj je pronađena lobanja pećin. medveda sa zaraslom ranom na temenu. A pored je ležao odlomljen vrh kremenog koplja. Medved je preživeo, a lovac... Nadam se da je uspeo da uhvati maglu... :)

Ko ga je terao da cacka mecku? Ne idi mecki na rupu! Mozda je njegova draga htela novu bundu.
Na stranu sala, ali, ako je Kremenku zivot zbog toga bio tezak, zamisli samo sta bi oni rekli o opasnostima nase svakidasnjice: "Na grobljima su pronadjeni skeleti miliona ljudi pregazenih autima koja su takodje pronadjena unistena." :)

apostata
22.11.2009, 12:07
Rado bih odfurao u ono vreme medveda,lavova, nosoroga i ljudozdera.
Kako bih se tek dobro snasao. Ovo znanje a tetki puna prikolica
bi bilo trgovine.
Kako bih razradijo buducnost
i danas se niki nebi morao muciti i patiti
sve bih potencijalne zelenase, politicare i bankijere prilozijo Meci za uzinu:totlach::26:

Kolega, toliko si istine rekao, na izgled skrivene. Na kraju samo: Kremenko se nije brinuo o buducnosti, on je ziveo u trenutku, ziveo je svoju sadasnjost - sposobnost koju je "civilizacija" zauvek unistila u nama. :)

apostata
22.11.2009, 12:34

Umri lep i mlad !!! :bier:

apostata
22.11.2009, 12:36
Tacno,Pa gde je ta sloboda.Gde god se okrenes nemoj to ,nesme to, pazi ovo,a onda ide krug plati to,daj pare ovom,tutni onom itd.Ja sam odavno prestao da se osecam slobodan jer je doslo vreme da i za disanje moras da pitas ili platis.Zavidim ti ljudima i paleolita,Boris se za svoj zivot,nabavljas hrahu i sam sebi produzujes zivotni vek dok sada kojekavi virusi beze iz labaratorija i hteo nehteo ode voz.Na tv svi koji pricaju kako rade da nam bude bolje u sustini misle samo na svoju *****u.Tako da ja glasam za paleolit,ziveli.:10_ 9_134[

Voz je, na zalost, vec davno otisao. :bier:

biljadj
22.11.2009, 13:19
Otisao ali onaj svet sto zivi u mojoj glavi to mi nikako nemoze pobeci,ja odlazim u njega kada god zelim a tako se i vracam.:)

Cezar Veliki
22.11.2009, 15:15
Licno se nikada nebi menjao sa njima, posto mi imamo veca znanja i slobodu razmisljanja. Oni su tada ziveli u velikom ne znanju i velikim zabludama. Ziveli su u svetu magije i ne razjasnjenih prirodnih uticaja. Nisu mogli da razlikuju svet snova od realnog sveta. Mnogo pitanja malo odgovora. Haos u glavi pomesan sa snovima ne razjasnjenim prirodnim silama i magiskom dogmom nasledjenom od predaka. A pored svega toga glad i manjak hrane narocito u zimskim periodima.

Dagrish
22.11.2009, 15:34
Ko ga je terao da cacka mecku? Ne idi mecki na rupu! Mozda je njegova draga htela novu bundu.
Na stranu sala, ali, ako je Kremenku zivot zbog toga bio tezak, zamisli samo sta bi oni rekli o opasnostima nase svakidasnjice: "Na grobljima su pronadjeni skeleti miliona ljudi pregazenih autima koja su takodje pronadjena unistena." :)

Potpuno se slažem, opasnosti toga doba nisu ništa u poređenju sa današnjim... Danas smo postali robovi tržišta, imamo sve u supermarketima, ne moramo više da pešačimo u potrazi za hranom... :7_5_119[1 Mislimo da možemo sve, dovoljno je samo da imamo novac... A u suštini smo totalno otupeli i opasno se udaljili od prirode... Da nas neka prirodna katastrofa liši tehnologije, verovatno bi većina čovečanstva ubrzo izumrla, poput dinosaurusa... ne uspevši ni vatru da zapali bez upaljača i šibica... :) :16_6_8[1]

apostata
22.11.2009, 16:48
Licno se nikada nebi menjao sa njima, posto mi imamo veca znanja i slobodu razmisljanja. Oni su tada ziveli u velikom ne znanju i velikim zabludama. Ziveli su u svetu magije i ne razjasnjenih prirodnih uticaja. Nisu mogli da razlikuju svet snova od realnog sveta. Mnogo pitanja malo odgovora. Haos u glavi pomesan sa snovima ne razjasnjenim prirodnim silama i magiskom dogmom nasledjenom od predaka. A pored svega toga glad i manjak hrane narocito u zimskim periodima.

Nasa znanja nisu veca od njihovih, samo su razlicita. Za razliku od njihovi fundamentalnih znanja, nasa su najcesce beskorisna. Znali su odgovore na ono sto ih je interesiralo i sto im je trebalo. Paleolitski se covek, uveren sam, nosio sa istim egzinstencijalnim i intelektualnim problemima kao i moderni covek. Nasa znanja i spoznaje ne cine nas ni malo srecnijima, a haos u nasim glavama nas je odveo od posvesnog, koje je naseg dalekog pretka drzalo blize njegovim biloskim (animalnim i naturalistickim) korenima, do suicidnog kao alternativnog izlaza iz "drustva blagostanja".
Gladan sigurno nije bio, a jedna nutricionisticka studija bi sigurno pokazala daleko povoljniji odnos unosa hranjaivih materija od instant hrane kojom se trujemo. :bier:

apostata
22.11.2009, 17:03
Potpuno se slažem, opasnosti toga doba nisu ništa u poređenju sa današnjim... Danas smo postali robovi tržišta, imamo sve u supermarketima, ne moramo više da pešačimo u potrazi za hranom... :7_5_119[1 Mislimo da možemo sve, dovoljno je samo da imamo novac... A u suštini smo totalno otupeli i opasno se udaljili od prirode... Da nas neka prirodna katastrofa liši tehnologije, verovatno bi većina čovečanstva ubrzo izumrla, poput dinosaurusa... ne uspevši ni vatru da zapali bez upaljača i šibica... :) :16_6_8[1]

Danas se u svetu drustvenih nauka izlaz za opstanak covecanstva trazi upravo u proucavanju nacina zivota paleolitskog coveka. Ne mozemo se , na zalost, vratiti u ta vremena jer su prirodni resursi vecim delom potroseni ili unisteni, a demografska eksplozija je ucinila svoje, medjutim, nacin na koji je funkcioniralo drustvo paleolitskog coveka pruza odgovore i resenja za sve sto je islo naopacke u razovju civilizacije i dovelo do danasnjeg corsokaka. Ovo sto poznajemo kao civilizaciju, naime, sve promene nastale nakon plaeolita, ima svoj koren i neodvojivo je od stvaranja klasnog drustva. Stotinama hiljada godina ljudsko je drustvo funkcioniralo na istim principa direktne demokratije, apsolutnih ljudskih prava i medjusobne solidarnosti, a tek poslednjih nekoliko hiljada godina dolazi do autodestruktivne dekadencije. Kao sto rekoh, voz je prosao zauvek. :)

Enigma
22.11.2009, 17:50
Na žalost nema povratka u iskonsku slobodu i blagostanje, a nas rijetke, da ne kažem odabrane, specifično čulo putem nevidljive niti vodi, a mi čeznutljivo tražimo i obilazimo ova sveta mjesta, pokušavajući pronaći i sačuvati preostale mrvice istine. :) :26:

apostata
22.11.2009, 19:50
Motiv "Izgubljenog raja" se eksploatira u knjizevnosti, filozofiji i umetnost vec hiljadama godina kao nostalgicna teznja za izgubljenom slobodom koja je postojala u osvitu covecanstva. Znaci da taj problem nije novijeg datuma i da je od pocetaka klasnog drustva covek osecao da nesto nedostaje. Na zalost ni danasnji moderni covek ne ume sebi da definira taj problem u nedostatku potrebnih znanja i sposobnosti dijalektickog razmisljanja koja bi ga sigurno dovela do istine. Problem je nastao krajem paleolitskog razdoblja pojavom prvih ratara i stocara, prvom podelom rada i pojavom privatnog vlasnistva, a daljnji razvoj takvih odnosa je vec deo poznate istorije i danasnje besperspektivne situacije.
Razmisljanja i aktivnosti danasnjih entuzijasta na tom polju se nazivaju Neoprimitivizmom. Makar za utehu da svest o problemu postoji. :)

Cezar Veliki
22.11.2009, 19:50
Evo kako je to rimski pesnik Publije Ovidije napisao jos pocetkom prvoga veka :)
Otvorite sliku u novom prozoru bolje se vidi

eclipse4
23.11.2009, 00:03
A život je naročito postajao težak kad dođe zima, pećine 'ladne, vatra slaba, promaja tuče, ubi išijas i reuma... i vidaju se rane od medveđih kandži... :)

njih je to tuklo preko zime a nas svakodnevno ono sta sam nabrajao...samo bez zatvora....za sada ;) ;) ;)

apostata
23.11.2009, 13:41

Jos jedan osvrt na Dagrishovo zapazanje da smo svi postali robovi trzista. Okovi modernog ropstva su ekonomske prirode, a izrazeni su kroz cenu svega i svacega, od cene proizvoda, rada, do cene naseg vremena. Ko razume kako funkcionira mehanizam "viska vrednosti", jasno mu je. Evolucija je stvorila Homo Sapiensa kao potpuno ravnopravni deo prirode. Danasnji Homo Ecconomicus je vestacki izraz covekove dekadencije i alijenacije.
Jedina obaveza paleolitskog coveka je bila da nabavi hranu. Analogija sa danasnjim grupama koje zive na istom stadijumu materijalnog i socijanog razvoja pokazuje da oni trose dnevno izmedju 2-3 sata za trazenje hrane i to istovremeno dozivljavaju kao zabavu (ludisticki pristup obavezi !!!), a ne mucnu obavezu kako moderni fabricki radnik ili sluzbenik u kancelariji dozivljavaju svoj posao. On (Kremenko) moze sebi da dozvoli taj luksuz jer se identificirao sa svojom "obavezom", a moze li se neko od nas na svom radnom mestu da identificira sa jedinim ciljem svog gazde da se proizvede sto vise i zaradi jos vise? Da napomenem da se kod Kremenka u glavnom radi o sakupljanju biljaka, semenki, zrnevlja, oraha, korenja i slicnog, a u lov se redje islo. Nakon podmirenja te fizioloske potrebe (hrana), paleolitski je covek imao svo vreme ovoga sveta na raspolaganju - koliko "slobodnog" vremena imamo mi? Imamo li u opste slobodnog vremena? Nazivate li tim imenom ono vreme kad fizicki i mentalno smozdeni dodjete sa posla kuci da biste uz sve porodicne i privatne obaveze koje vas cekaju, sakupili novu snagu za novi dan na poslu? Ne, to nije nikakvo slobodno vreme jer je opterecno svescu (i podsvescu) da vas i sutra i sledeceg dana, celog zivota ponovo ceka isto. Jedina razlika izmedju radnog i "slobodnog" vremena je sto za ovo drugo niste placeni. U ime cega je to tako?
Postoji mnogo ovakvih pitanja koja su sugestivna sama po sebi toliko da je odgovor na njih obesmisljen jer je uvek porazan za nas ljude modernog doba. Mada je vecina ljudi svesna svega navedenog, ipak po inerciji zivota guramo dalje i kroz svoju decu (ohrabrujuci ih da zavrse trazene skole i dobiju pripadajuce mesto na ropskoj hijerarhiji klasnog drustva) svakodnevno reproduciramo sistem zbog kojeg svi kukamo.
Kolega Enigma kaze da je nasao odgovor u Bogu. Ja sam vec gotovo ostvario neko drugo resenje i uskoro silazim sa ovog ludog voza.
Ziveli ! :)

Cezar Veliki
23.11.2009, 19:33
Po meni ovo sto pricate su gluposti.
Svi smo slobodni ljudi svako kroji svoju sudbinu i svako radi koliko zeli da radi, niko nikog ne tera da radi 6,8 ili 15 sati. Svako upravlja svojim zivotom i sam bira posao koji ce da radi A ako ste toliko bas zeljni neolitskog zivota to je bar lako: po selima u Srbiji imaju kuce da se kupe za po 1000 evra pa eto kupis kucu daleko od guzve buke, blizu vode. Gajis stoku, psenicu, pecas ribu i eto ti zivot bez modernih stresova :)

apostata
23.11.2009, 20:01
Kolega, ja sam pronasao zadovoljavajuce resenje za mene i moju porodicu, daleko od neolita ali i ropstva kojeg ti nisi svestan niti ces kad biti. Ako je za utehu, pripadas milijardama onih koji se nikad nece probuditi i na cijim zivotima pociva ovaj nepravedni svet. Kolega je pomenuo u svom postu retke i odabrane. Drustvo nije zatvoreni klub, dovoljno je otvoriti oci. :)

biljadj
23.11.2009, 20:06
Svi smo slobodni ljudi svako kroji svoju sudbinu i svako radi koliko zeli da radi, niko nikog ne tera da radi 6,8 ili 15 sati. Svako upravlja svojim zivotom i sam bira posao koji ce da radi A ako ste toliko bas zeljni neolitskog zivota to je bar lako: po selima u Srbiji imaju kuce da se kupe za po 1000 evra pa eto kupis kucu daleko od guzve buke, blizu vode. Gajis stoku, psenicu, pecas ribu i eto ti zivot bez modernih stresova :)

mi bese pricasmo o paleolitu.

Dagrish
23.11.2009, 20:22

Kada se rodimo, odmah nam dodele kataloški broj i upišu u bazu podataka... :) Onda kreće porodična dresura, koja se nastavlja u školi, fakultetu i na poslu. Svi nas uče i opominju, ovako treba da se ponašate, ovo treba da radite, treba da budete deo sistema i poretka, i u skladu s a tim da održavate postojeći sistem i poredak, inače će u protivnom biti loše po vas, jer sistem ne voli kad se bunite, i hoćete drugačije. Nemamo kud pa tako i postupamo, održavajući i hraneći sistem. A na kraju umiremo, nesvesni sebe i sveta oko nas, a sistem nas samo upiše u novu bazu podataka i dodeli novi broj... i tako u krug... slobodni svet postoji... još uvek...

apostata
23.11.2009, 20:39
Kada se rodimo, odmah nam dodele kataloški broj i upišu u bazu podataka... :) Onda kreće porodična dresura, koja se nastavlja u školi, fakultetu i na poslu. Svi nas uče i opominju, ovako treba da se ponašate, ovo treba da radite, treba da budete deo sistema i poretka, i u skladu s a tim da održavate postojeći sistem i poredak, inače će u protivnom biti loše po vas, jer sistem ne voli kad se bunite, i hoćete drugačije. Nemamo kud pa tako i postupamo, održavajući i hraneći sistem. A na kraju umiremo, nesvesni sebe i sveta oko nas, a sistem nas samo upiše u novu bazu podataka i dodeli novi broj... i tako u krug... slobodni svet postoji... još uvek...

Kolega, dobro dosao u klub. Potvrdjujes istinu da je ucenje samo prepoznavanje onoga sto vec nosimo u sebi. Knjige nam samo pomazu da otvorimo oci. U njima lezi dusa proslosti, kako to rece Carlyle. Prvi korak si napravio, uveren sam da ces i resenje sigurno pronaci. :bier:
Ovim bih zavrsio svoje javljanje na ovu temu da ne bi skrenuli gde ne treba. :bier:

Nigrianvs
23.11.2009, 21:26
Upravu si.
Citajuci kometare,
nikako da se odlucim, dali u palentolilit,enolili t,sadasnjost ili cak buducnost???:)
Kada citam ovo sve, bre bolje dase uzmem strik i o prvu granu:totlach:
Meni licno je najlepse u sadasnjosti. Trotoari, asvalt, bez blata
a kad mi se bas ide malo u proslost. Zemim detektor pa utonem od sadasnjosti sve do eneolita:26:

eclipse4
23.11.2009, 21:57
pazi da grana ne bude blizu duboke vode...ako se polomi grana i upadnes u vodu mos` da se udavis!!!!!!:totlach ::totlach:

Nigrianvs
23.11.2009, 22:17
uuuuuuuuuuu
Mersi..... na to nisam ni razmisljao :26:

eclipse4
23.11.2009, 22:31
zasta drugovi sluze....sem da te izvedu na pravi put.....imas ti jos srece sto ti je enigma bratic inace bi te ona tvoja baba odavno:twak::sterb09 7::bash::flame_goa:k ruecken:

Enigma
24.11.2009, 00:22
Kao što reče Apostata i dobri stari filozof," znanje je u nama ", kada se pokrene poprima efekt lavine i tada se nekim čudom dolazi do spoznaja koje nisi nigdje pročitao niti čuo. :)

Jedini, naša baba Rosa mu da ili Rosamunda voljela nas podjednako, koliko je bratića mazila, mene je podjednako gazila, vodeći brigu da ne šetam oko škole. :) :26:

agrippa
25.11.2009, 11:20
ih ,da mi je vrati se u ono vreme sa mojim minelabom :) da nacupam gomilu bakra ,bio bih glavni kremenko poglavica :totlach:
zlato i srebro bih ostavio buducim pokolenjima