PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Donji Petrovci


avgvst
05.09.2010, 23:16
Vođen onim (ne)svakidašnjim snimkom sa Google eartha, listah malo neke istorijske knjige i nađoh ovo...Evo nešto o istoriji samih Donjih Petrovaca:

Najstarije arheološko nalazište u ovom selu potiče iz bronzanog doba. Na potesu Ševar otkrivena je ostava bronzanih predmeta: koplja, noževi, narukvice, keltovi, dijadema, srpovi, mačevi i drugo. Petrovci su, međutim, postali čuveni po lokalitetu Gradina Petrovačka, koja čuva tajne rimskog grada Bassianae, drugog po veličini u Sremu, odmah posle veličanstvenog Sirmijuma!
Ostaci ovog antičkog grada postali su poznati zahvaljujući tekstovima Nemačkog naučnika Teodora Momzena i arheološkim istraživanjima Šime Ljubića i Modraga Grbića. Od Basijane su ostale samo ruševine, a na snimku iz aviona se raspoznaje i plan mesta. To je bilo civilno gradski naselje sa grobljem. Delimična iskopavanja otkrila su osnove građevina sa mozaicima, kamene sarkofage i grobnice, kamenu plastiku i ploče sa natpisima, predmete od keramike, bronze i gvožđa i DOSTA rimskog novca.
Gradina je smeštena na uzdignutom platou visine do tri metra na prostoru 523 sa 340 metara, a južno od nje je rimski kanal Jarčina. Antički pisci Basijanu su zabeležili kao centar zanatstva i velikih radionica. Pored već pomenutih nalaza poznato je i mermerno poprsje Zevsa Sirmiosa, kip Perseja sa meduzinom glavom, reljefi, kameni lavovi, olovne ploče kulta Mitre, zlatni novac i nakit. Meštani Petrovaca i okolnih sela vekovima su intenzivno odavde vadili građevinski materijal, a na susednim grobljima često je korišćen kamen sa Gradine za hrišćanske nadgrobne spomenike.
Eto jedan zanimljiv i poučan tekst.