PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Privjesak


Vumi
27.04.2011, 13:21
O cemu se tacno radi..privjesak, medaljon ili nesto sasvim trece? Cini mi se da je gospoda na njemu iz austrougarske dinastije.

popimperia
27.04.2011, 16:44
Na privesku piše VIRIBUS UNITIS pa je sigurno vezano za dole napisano: Viribus Unitis bio je prvi austro-ugarski bojni brod klase Tegetthoff. Viribus Unitis izgrađen je u brodogradilištu Stabilimento Tecnico Triestino u Trstu.

Radilo se o admiralskom ratnom brodu, koji je po završetku Prvog svjetskog rata, kao i sve brodovlje Austrougarske ratne mornarice, prešao u hrvatske ruke, odnosno Državi SHS. Tek što se na njemu zavijorio crven-bijeli-plavi i tek što je dan prije na Viribusu otpjevana Lijepa naša, već sutradan ujutro – 1. studenog 1918. godine neslavno je završio na morskom dnu pulske luke. Potopili su ga talijanski vojni diverzanti, a potom je, nakon nekoliko godina od strane Talijana, izvađen i razrezan u komade.

Viribus unitis na latinski znači Združeni muževi a u manje doslovno se prevodi kao Zajedničkim snagama ili Svim silama. To je bila poštapalica pretposljednjeg i dugovječnog austro-ugarskog cara i kralja Franje Josipa I.

miligor
27.04.2011, 22:18
To mora da je bio jedini Italijanski uspeh u ratu...

eclipse4
27.04.2011, 22:59
ma kako jedini,stigli su oni i do francuske u ratu...valjda si gledao "alo alo" ;)