PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : 500 antičkih ukrasa i novčića!


Mario
08.12.2011, 22:26
Iz Hrvatske pokušao iznijeti čak 500 antičkih ukrasa i novčića!http://dnevnik.hr/vijesti/crna-kronika/iz-zemlje-pokusao-iznijeti-anticke-ukrase-i-novcice.html

popimperia
08.12.2011, 22:49
Jel nam neko fali sa foruma?:3_12_27v[

Stojan
08.12.2011, 22:57
Ako su ga uhvatili

eclipse4
08.12.2011, 23:35
ma lazu pobego sam,nego bi da se fale kao uvatili me.
salim se nisam pobego,dali mi pravo na jedan telefonski poziv ja zamoleo za laptop da vam se javim samo ;)

Mario
09.12.2011, 00:52
evo i video
http://dnevnik.hr/vijesti/crna-kronika/iz-zemlje-pokusao-iznijeti-anticke-ukrase-i-novcice.html

Darko
09.12.2011, 13:34
Današnje novinarstvo se svodi na ~američki senzacionalistički princip...
Vesti su: Kriminal, Ubistva, Seksualni delikti, Bolesti, Prevare, Pronevere,...

Naravno ako neko pomene pronalaženje zlata ili dragocenosti, svima oči zasijaju, a sama ova vest i procena vrednosti nalaza predstavlja brzopleto i olako iznošenje zaključaka... ("procenjena vrednost od nekoliko stotina kuna do 15000eur!!!")
Sam naslov i tekst govore dovoljno za sebe... Naslov: "Iz Hrvatske pokušao iznijeti čak 500 antičkih ukrasa i novčića!" (... pretpostavlja se da su svih 504 antički)
... u tekstu: "... zbirku starorimskih i srednjovjekovnih novčića: kovanica, novčića, kovanica s početka 20. stoljeća te različite starinske ukrase - prstene, naušnice, broš i druge ukrase, izvijestili su službenici Carine."


... najbolji je deo gde priča gosp. iz konzervatorijuma... "... prema članu 45...sve što je ispod površine zemlje, površine mora,..."
Dakle uzgajivači krompira i mrkve, čuvajte se!!!

Zakon i zakonske odredbe su u službi vlasti i drugarica i drugova članova...
Najbolje su englezi uredili... pa lepo kada pronađete nešto, odnesete u muzej, a oni vas lepo i uredno isplate... Ovde ako i odnesete, ubediće vas da to ostavite, potvrdu nećete dobiti, pare naravno nikad, a sami predmeti neće završiti ni u depadansu, a kamoli u vitrinama... Meni su najbolje priče koje govore da je nešto nestalo iz magacina muzeja, ne zna se kada, a uzeo je "niko"...

... ajd:26:

Desert Walker
09.12.2011, 15:03
zato sve sto se nadje ide u vitrinu ali moju vitrinu. ako nesto ide u muzej to je samo jer zelim da poklonim ali nasim razbojnicima ne treba dati nista. i onako manipulisu kako hoce sa onim sto imaju.

Nezakcij
09.12.2011, 17:05
u pravu ste Darko i Miraleme moj stari je dao vojni motor bmv iz WW2 sa prikolicom i full opremom,tu mislim na šmajser,u lokalni muzej,nesto negdje poslje par godina,kažu na restauraciji...nije se vratia nikad,prošlo je 10g,ma sve što ću im dat je ku... u g...u!

Darko
09.12.2011, 20:58
Meni je jedan od "zlatnih primera" Vajfertova Numizmatička Kolekcija...
bilo je pomena ovde: http://www.vumidet.net/forum/showthread.php?t=533 3
... a i dodali smo malo :D

Desert Walker
09.12.2011, 21:33
pa vidim da je nasim Muzejima tj.onima koji upravljaju muzejima cilj da sve sto nadjemo predamo njima da bi oni to preprodali ...prave postenjacine i dobricine.
pominju kojekakve sitne lopovluke onih koji tragaju sa detektorima,pa neku arheo-mafiju...pa zar ima vece mafije od njih samih?
koji licemjeri i kvarnjaci.

acervonec
10.12.2011, 14:08
Mrsko mi je , ali ovo moram komentirati.
Kod svake takve vijesti komentari se brzo svode na:
- arheolozi i novinari pretjeruju,
- oni sami kradu,
- ne dam im ja ništa…

Nevjerojatno, sa kakvom lakoćom neki prelaze od "arheolozi nisu fer, jer nas sve trpaju u isti koš i optužuju pljačkanja i uništavanja nalazišta" do: "arheolozi su lijeni, nemaju pojma o terenima i materijalu i kradu iz vlastitih kolekcija"… Dakle, razmišljanje i optuživanje na isti način.

Poznajem skoro sve naše arheologe - neki su dobri, neki su loši. Poznajem nekoliko skupljača - neki su dobri, neki su loši. Kod jednih i kod drugih je par ljudi, koje stvarno poštujem. Nema razloga, da bi bilo u Bosni ili u Njemačkoj drastično drukčije. Presudno je, da su uvjeti na Balkanu takvi kakvi jesu: muzeji bez opreme, muzealci bez znanja, ljudi bez obrazovanja, inspektori bez snage… Zbog toga toliko nepravilnosti i toliko uništavanja. Ali to nije opravdanje - lopovi zaslužuju kaznu, ako se radi o arheolozima, onda još strožu.

Razlika je u tome, da su tragači - za sada - sa one strane zakona. To je fakt. Ako vam to stvara frustracije, onda bolje ne komentirati. Zaključivanje tipa "naši protivnici su loši i nepošteni, zato smo mi dobri i pošteni (i možemo raditi šta hoćemo)" je na nivou vrtića. Zanimljivo, da su u ovom postu glasni kolege, koji su sa nama samo par meseci. Bez brige, čujemo vas, ali glupi komentari ne rješavaju ništa. Suprotno: na forumu sam zbog kulturne razmjene mišljenja. Ako će diskusije na nivou zamijeniti vređanje, nestrpljivost i mržnja bilo kakvog oblika (i do bilo koga), ja odlazim.

@ Darko: Kada slušamo priče o hajdučkom blagu, znamo, da se radi o "mitologiji", a ove "muzejske priče" su suvo zlato? Jasno, neke su nažalost veoma istinite, ali tražiti u njima opravdanje za vlastite radnje nije pravedno. Isto vredi za engleski zakon. Za arheologa je dobar zakon verovatno grčki. Za svaki kvaziargumenat, suprotna strana može navesti sto dokazljivih (sa fotografijama i dokumentima) primjera uništavanja nalazišta i prodavanja nalaza. Dakle, nešto što se nama sviđa, nije nužno istina i rešenje problema.

@ Miralem: Tvoji postovi su mi obično simpatični, ali postoji razlika, kad bez razmišljanja lupiš nešto smiješno, ili kad vrijeđaš. Takvi komentari više kažu o tebi nego o arheolozima. U ratu se dešavaju strašne stvari. Kako bi se ti osjećao, da neko zbog toga sve vojnike proglasi ubicama i razbojnicima? Ljepo da si aktivan, ali kod nekih tema možda ipak vrijedi malo razmisliti prije komentiranja.

@ Nezakcij: Oni, koji spominju Ku…c u g…i, obično u te svrhe koriste jezik. Zato, ako imaš muda, postavi pitanje o tom motociklu javno, u lokalnim novinama. Pa da se nešto desi: ili ćeš dobiti odgovor, ili če zajednica saznati, kako radi muzej. To važi za sve: ako znate za neke nepravilnosti u muzejima, obavijestite medije. Mediji imaju moć i preko njih možete promijeniti situaciju.

Pozdrav!

Vumi
10.12.2011, 14:43
Niko od nas se ne zeli svadjati ovdje na forumu. Svako od nas je bar jednom uradio ono sto ne treba, isto tako i oni u muzeju ili ne znam gdje, zato, da se svadja nebi sirila ovu cemo temu zatvoriti.