PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Pop Martinovo blago

Stranice : [1] 2

pdragan
06.11.2005, 17:42
Od toliko prica i legendi od tragaca i lovaca na blago svi traze neko blago POP MARTINA HIMOVICA.Razne magaze ,cupovi,tovari I tovari zlata .Pa zar je moguce da je taj pop martin ima toliko blaga???Njegovo blago traze ljudi iz srbije ,bosne ,bugarske ,traze ga I u rumuniji.Postoje I mape I tacno znaju gde je zlato,ustvari neznaju bas tacno gde ali su sigurni da je na tom mestu pa im treba detektor za zlato koji moze da hvata 5-6 metara.Takvih prica slusam skoro svaki dan,I nije mi jasno da toliko ljudi traze te magaze I riznice I cak rizikuju svoj zivot zbog toga.Bas bih voleo da vidim tog coveka koji je nesto nasao od tih skrivenih blaga.Cak sam I sam nabavio jedan plan skrivenog blaga I on glasi ovako:Opis 282 iz plana br.85x220 od knjizni opis.JELASNICKA MAGAZA.Kad dodjes u Jelasnicu,trazi kude je suva rovina,u nju ima dve loze nad put,jedna divlja jedna pitoma,poznava se dok je veka I sveta.Od nje kad podjes uz rovinu na levo ima jedan put I na ozdol od put tri koraka ploca,na nju znak,od kuce glava,pod nju je ulaz u magazu I to ovak.Ajde u pecinu na dole osam basamaka ,po levo na pecina na nju ima ploca,idi u nju,na sred pecina ima jedan covek od voska ovo je pecina pokrita sa grede ,ne idi po njih jer ces stradati vidi na mapu,prici I uzmicoveku iz desnu ruku raskov I idi urdi kurban,u pecinu ima kola zlato,nosi kolko hoces to je kraj I tacno. Potpis Martin Himovic tri pecata rimski ,turski I hriscanski. .ko zna mozda se nekom posreci!!!!!!!!!! Pozdrav dragan.

zlatkovics
06.11.2005, 23:28
Pozdrav Dragane!
Ne znam da li je ovo citat plana ili si nesto citirao a nesto preveo .
Ako je citat onda se radi o laznjaku 100% jer je juznjacki dijalekat jako los sa puno gresaka.Verovatno je neko ko se krece tim krajem pokusao da imitara juznjacki dijalekt ali vrlo lose , u svakom slucaju zanimljivo je bilo procitati ga.

terminus
06.11.2005, 23:57
Ja am mislio da je ono ozbiljan Forum, međutim sad ...

pdragan
06.11.2005, 23:59
pozdrav zlatkovic.nije nikakav plan :) .ovo je citat iz jedne knjige o vlasima i o tome kako su rimljani trazili zlato u timockom kraju,kako su turci trazili skriveno rimsko zlato i hajducima u to vreme.Inace to je neki pisac iz cuprije ali se ne mogu setiti imena a ni naslova knjige prepisao sam samo ovaj "PLAN"cisto da imam i ja plan skrivenog blaga :00000964: .Ali poznajem ljude koji tvrde da imaju prave planove tih magaza pa redovno odu do pirota ili vranja pa tamo traze po peciama riznice .Nedostaje im raskovnik pa ce biti bogati:00000964: .pozdrav.Mislim da bilo ko ,ko cuje o ovim temama ne ostaje ravnodusan pa im bar malo zagolica mastu i nadu o pronalasku bar jednog cupa sa blagom:totlach: :1967: :1545: :475: :475: .dragan

Vumi
07.11.2005, 09:51
Ja am mislio da je ono ozbiljan Forum, međutim sad ...Pa radi se o forumu "Price i legende", na svakome je da odluci sta bi moglo biti istina a sta ne :)

pdragan
07.11.2005, 21:31
kad budem nasao cup onda ce ovo biti ozbiljan forum videces terminus.ali i ako ga ne nadjem bar cu se nadati da cu ga naci ......jednom!pozdrav dragan

Vumi
07.11.2005, 22:43
Bitno je pozitivno razmisljati :)

zlatkovics
08.11.2005, 20:14
pozdrav zlatkovic.nije nikakav plan :) .ovo je citat iz jedne knjige o vlasima i ....:totlach: :1967: :1545: :475: :475: .
Izvinjavam se lose sam shvatio.
Ja sam rodjen i odrastao u tom kraju pa sam prokomentarisao zbog loseg juznjackog dijalekta da je fals.
Sto se tice tragaca znam da ih ima na gomile cak neke i licno znam ali ne znam ni jednog da je pronasao nesto znacajno ili da se obogatio, u svakom slucaju zamljivo je procitati po neko takvo stivo.
Pozdrav!

crow
23.04.2006, 02:43
Izvinjavam se lose sam shvatio.
Ja sam rodjen i odrastao u tom kraju pa sam prokomentarisao zbog loseg juznjackog dijalekta da je fals.
Sto se tice tragaca znam da ih ima na gomile cak neke i licno znam ali ne znam ni jednog da je pronasao nesto znacajno ili da se obogatio, u svakom slucaju zamljivo je procitati po neko takvo stivo.
Pozdrav!
u pravu si :)
ima stvarno smeshih detalja...
ovde ima 2 padeza, a ovaj shto je piso, to zaboravljao
odakle si?

crow
23.04.2006, 02:53
malo kopao po istoriji ovog kraja i dosho do neverovatnih zakljuchaka :D

a oni na www.kakootkriti.com i dokazali sa opisom za Shuplji kamen
koji nije onaj shuplji kamen iz priche o pavkovicu, vec jedan drugi, izmedju klisure i oreovca.

jel verujete da su martin himovic i ilija uzunovic istorijski likovi,
muslimani :)

tachije turski vojnuci, iliti domace familije koje su na poziv sultana davale vojsku.

ustvari, martinova familija je imala chak i odredjene chinove,
najpoznatiji potomak iz te porodice je spahija alil ibrahimovic "golovrsha"

a na onom sajtu u onom opisu koji moze da se downloaduje lepo stoji
"nas vodja Ali Uzun"

al narodu bili dragi pa vremenom od ibrahimovica postadoshe himovici
a od ali uzuna postade ilija uzunovic

opshte poznato je da ovaj kraj nije bio mnogo religiozan,
tako da ni to shaltanje hriscanstvo-islam a kasnije islam-hriscanstvo nikom nije smetalo.

ima tu josh mnogo zanimljivih detalja,
mislim, kad chitash naslove opisa ;)

eh taj detektor... gde da ga nadjem...

Vumi
30.04.2006, 11:16
eh taj detektor... gde da ga nadjem...kakav detektor?

Ancika
11.05.2006, 04:55
Pozdrav Dragane!
Ne znam da li je ovo citat plana ili si nesto citirao a nesto preveo .
Ako je citat onda se radi o laznjaku 100% jer je juznjacki dijalekat jako los sa puno gresaka.Verovatno je neko ko se krece tim krajem pokusao da imitara juznjacki dijalekt ali vrlo lose , u svakom slucaju zanimljivo je bilo procitati ga.
Pozdrav!
Zna se da sam Pop Martin nije bio juznjackog porekla, nego odnekud iz Bosne. On je kod nas proveo sasvim nedovoljno vremena da bi u potpunosti prihvatio nash dijalekt. Tako da mozda i nije laznjak.

Ancika
11.05.2006, 04:59
malo kopao po istoriji ovog kraja i dosho do neverovatnih zakljuchaka :D

a oni na www.kakootkriti.com i dokazali sa opisom za Shuplji kamen
koji nije onaj shuplji kamen iz priche o pavkovicu, vec jedan drugi, izmedju klisure i oreovca.

jel verujete da su martin himovic i ilija uzunovic istorijski likovi,
muslimani :)

tachije turski vojnuci, iliti domace familije koje su na poziv sultana davale vojsku.

ustvari, martinova familija je imala chak i odredjene chinove,
najpoznatiji potomak iz te porodice je spahija alil ibrahimovic "golovrsha"

a na onom sajtu u onom opisu koji moze da se downloaduje lepo stoji
"nas vodja Ali Uzun"

al narodu bili dragi pa vremenom od ibrahimovica postadoshe himovici
a od ali uzuna postade ilija uzunovic

opshte poznato je da ovaj kraj nije bio mnogo religiozan,
tako da ni to shaltanje hriscanstvo-islam a kasnije islam-hriscanstvo nikom nije smetalo.

ima tu josh mnogo zanimljivih detalja,
mislim, kad chitash naslove opisa ;)

eh taj detektor... gde da ga nadjem...
A Ali Uzun se zvao chovek, koji je naredio pokolj Bugara u Perushtici 1876. godine.

Ancika
11.05.2006, 05:13
Evo shta ja znam (u skracenom obliku):

U mom selu se prica da je pop Martin, kada je od turaka otimao zlato, to zlato sakrivao u tzv. "Smokovu dupku", koju danas ljudi traze u okolini Poganovskog manastira, Vlaskoj i Greben planini. Pricase da je, kada je pronasao tu rupu ili pecinu, pop Martin u njoj pronasao rimske pare. Ja ne verujem da je bilo tako. Pricala sam sa covekom, koji vec osam godina istrazuje istoriju dimitrovgradskog kraja. Evo sta mi je on ispricao:
Na mestu poganovskog manastira nekada je bila zenska skola (tako prica legenda, ali ja ne verujem). To je bilo od desetog do cetrnaestog veka. U dvanaestom i pocetkom trinaestog veka ova oblast je bila bugarska. Bugarskom je tada vladao car Kalojan, potomak Petra i Asena. On je veoma voleo da dolazi ove krajeve, pa je u selu Trnsko Odorovce sagradio veoma bogat manastir "Sv. Jovan Bogoslov". Cesto je obitavao i na Asenovom kaleu i u Zvonackoj banji.
Od sela Sukova do Poganovskog manastira reka Jerma je pravila prirodno jezero duboko 15metara, koje je kasnije, ljudskom rukom, unisteno. Na mestu gde se nalazi sukovski most bio je prirodni most. Tu je car voleo da lovi dive guske, a cesto je jeo i odmarao se u zenskoj skoli. Da je ta zenska skola postojala svedoci dimnjak na ulazu u Poganovski manastir, koji je iz desetog veka, a takodje i ostaci gradjevine iza Poganovskog manastira.
U vreme treceg krstaskog rata krstasi su stalno dolazili kod bugarskog cara, koji ih je vodio u Zvonacku banju, gde su oni danima pirovali i radili sta su hteli.
Kad je, konacno, 1204. godine, pao Carigrad krstasi su ga opljackali, a pogotovo su opljackali dvor, gde je bilo uzasno mnogo zlata (krune, sablje, koplja, nakit i jos mnogo toga). Na povratku su svratili kod bugarskog cara, ali on im je oteo zlato i pobio celu grupu ljudi, koji su nosili to zlako. Zlato je sakrio u "Smokovu dupku". Naredio je svojim slugama da donesu egipatski otrov, onaj sto je stavljan u piramidama, i da naprave zmiju (smoka) koja ce braniti ulaz od nepozeljnih gostiju, tako sto ce ih udarati u grudi.
U vreme kada je Vizantija ponovo ozivela ili malo ranije vizantijska vojska je trazila da tadasnji bugarski car vrati ukradeno zlato (verovatno car Konstantin Tih-Asen). On je to odbio, pa se, zbog toga, u selu Trnsko odorovce, na mestu zvanom "Grchka strana" (kazu da se i danas tako zove) odigrala bitka u kojoj je bugarski car jedva izvukao zivu glavu. Manastir "Sv. Jovan Bogoslov" je izgoreo do temelja, a car je kasnije naredio da se manastir ponovo izgradi, ali ne na istom mestu, vec na mestu gde je bila zenska shkola. I tu pocine spor izmedju Srba i Bugara da li je Poganovski manastir srpski ili bugarski. Kod nas se veruje da su ga sagradili Konstantin i Jelena Dejanovici, a Bugari tvrde, da su oni samo darovali manastir, a da je manastir sagradio bugarski car. Po meni to je malo verovatno jer je Bugarska vec u cetrnaestom veku imala ogromne probleme sa Turcima (Sofija 1382.godine pada pod tursku vlast) i svoje sile je usmeravala u tom pravcu, a ne u pravcu izgradnje manastira.
Ja licno verujem da smok nije napravljen 1204.godine, nego je pop Martin posle mnogo godina pozvao najboljeg majstora u nasim krajevima da napravi tu zmiju. Javio se majstor iz jednog sela, najverovatnije iz Sukovske Drzine. Pop Martinove sluge su ga vezanih ociju dovele do "Smokove dupke". On je napravio zlatnu konstrukciju u vidu zmije, koja bi ljude na ulazu u rupu udarala u grudi i ubijala. Kad je zavrsio sa radom pop Martinove sluge su mudale torbu punu zlata i, vezanih ociju, vratile ga u svoje selo. Strepeci od toga da je, mozda, majstor video put kojim su ga vodili i da ce se vratiti i uzeti svo zlato, sluge su ga i ubile, a njegovo zlato zakopale. To zlato se i danas trazi.
Verujem da je pop Martin Himovic umesto rimskih para u "Smokovoj dupki" pronasao ogromnu kolicinu carskog zlata.
Ljudi u mom kraju veruju da je, osim rimskih para, pronasao i nesto vanzemaljsko, zbog cega ga je mesec dana groznica nije popustila. Pa, mozda ga je uhvatila i od carskog zlata, a ne od vanzemaljaca...
Prica se da "Smokova dupka" ima tri ulaza. Jedan ulaz je glavni- gde su mazgama prenosili zlato. 30 dana 30 hajduka su tamo doterivali zemlju i kamenje i zatrpali ulaz. Drugi ulaz je negde pored reke Jerme, ali i on je zatrpan. Veruje se da tamo postoji obelezje na kamenu- neki kazu da su nacrtani pantalone i kosulja, drugi kazu da su nacrtani zmija i strela, a treci da je nacrtana samo zmija. Treci ulaz je bio slobodan, ali tamo je postavljena cuvena zmija smok. Dosta ljudi je poginulo na tom mestu. Poslednji ljudi koji su pronasli smokovu dupku, od kojih je jedan i umro, a pretpostavlja se da je bilo dete, hlebom, solju i svecom su se zakleli da nikada nikom nece reci gde se nalazi ovo mesto. Mozda su i zatrpali ulaz, a ispred njega su zasadili jorgovane i tako mu sakrili trag. Poznajem osobu koja ima plan ulaza u smokovu dupku, trazila sam mu plan, iako ne nameravam da je trazim, ali mu nije bilo drago da mi ga da.

pdragan
15.05.2006, 00:44
pozdrav ancika ! izostavila si i poslednju recenicu "Pop Martin Himovic je ostavio jedan svoj rukopis, u kome opisuje ceo svoj zivot, jednom leskovackom manastiru" :) u svakom slucaju super prica . pozdrav dragan

crow
17.05.2006, 01:13
A Ali Uzun se zvao chovek, koji je naredio pokolj Bugara u Perushtici 1876. godine.
a gde je to?

njega pominju u prichi o Shupljem kamenu
a Bezishte iz te priche je selo odakle je moj otac

a Uzunovci su stari rod iz Ljubatovice, imam ne[to o njima...

sad, dal je to isti iz priche i istorijski,
dal je predak tom istorijskom
il veye nemaju... pojma nemam

:) al znam i gde su rushevine grada kog nazivaju bigar kamen :)
al to ne mogu da vam kazem kako se danas zove...

dragan3
23.05.2006, 00:28
Evo Vam mapa od Smokovu dupku.

rajan
15.06.2006, 01:38
ima li ko

Vumi
15.06.2006, 10:35
?????????????? :), kako si to mislio "ima li ko"? Kao prvo- dobro nam dosao a kao drugo nemoj forum da mijesas sa chatom :), kao trece uvijek mozes vidjeti ko je trenutno online na pocetnoj strani foruma u donjem kraju :)

rajan
22.08.2006, 02:31
izuzev tebe posle mene niko

rajan
30.08.2006, 00:19
jos jedna mapa

banebeograd
30.08.2006, 00:22
pa jesi li uspeo nesto da nadjes po toj mapi...

crow
30.08.2006, 22:42
pa jesi li uspeo nesto da nadjes po toj mapi...

pozdrav prijatelju
ma gde da nadje :D
ono neko ludilo od mapa

pogledaj shta se preklapa. ja nishta ne kapiram!

a tek pismo
ni jedno poznato u celini
dal nas neko zeza
il je shifrovano
il je dopisivano...

ko bi ga znao...

crow
30.08.2006, 22:45
jos jedna mapa

daj josh neku :)

banebeograd
30.08.2006, 22:52
ma bolje da pridavi tog sto mu je uvalio onu kartu

crow
31.08.2006, 13:54
ma...
ja iskreno mislim da su deo slagalice
:)

a mozda samo preterano se lozim na bajke

kad bi vidli josh par komada...

nego...

shto onako izmiksovana cirilica, latinica i glagoljica?

rajan
03.09.2006, 02:38
"glagoljica i latinica" pop martin je to zlato sakrivao za sebe , nije za nas pa je mozda i shifrovano

rajan
03.09.2006, 02:40
danas idem u akciju

Vumi
03.09.2006, 11:42
nemoj zaboraviti i TV snimatelje- ko zna, mozda se i proslavis :)

banebeograd
03.09.2006, 12:53
nemoj zaboraviti i TV snimatelje- ko zna, mozda se i proslavis :)

uuuhhhh pa s obzirom na sve opstu hajku na tragace mozda ne bi bilo lose da izostavi tu TV ekipu, cisto da ne oseti na svojoj kozi hladovinu nekih drzavnih ustanova za prevaspitavanje i revidiranje stavova...

Nitroglicerin
20.09.2006, 01:50
ja mislim da je sve ovo sto se mapa tice cista bajka. Naravno u potpunosti se slaze sa naslovom foruma. Mitovi i Legende. ali svaka je zanimljiva za sebe. Pricacu vam i ja neku samo polako da se uhodam malo .... zasad cu samo da citam.

Najbolji ste majke mi ....

punisha
06.10.2006, 21:40
ja mislim da je sve ovo sto se mapa tice cista bajka. Naravno u potpunosti se slaze sa naslovom foruma. Mitovi i Legende. ali svaka je zanimljiva za sebe. Pricacu vam i ja neku samo polako da se uhodam malo .... zasad cu samo da citam.

Brate ti se zacita, kad ce prica?

rajan
11.10.2006, 03:08
jel lep turchin u levom donjem uglu

Vumi
11.10.2006, 09:13
Zanimljiva karta :)...jel to taj krstic u lijevom dijelu karte treba da predstavlja mjesto gdje se blago nalazi?
Ako je tako onda se meni vise cini da je neko vise paznje posvecivao okolisu a ne mjestu gdje je sve zakopano :).
Sto se tice pisma kojim je text pisan da i ne govorim :)

bokiii
11.10.2006, 09:52
kad smo vec kod blaga jel stvarno postoji to zakopano blago cara Lazara il su to samo price?

rajan
13.10.2006, 01:29
blago se nalazi na sredini karte /mape/ pishe "kopaj ispod velike ploce " a ispod tog krstica pishe " vrlo vazno mesto " tako se pomocu tog i drugih orjentira pronalazi ta ploca. Verovatno je sve to objashnjeno u pisanom delu karte koji se zove plan i koji nazalost nemam.

Vumi
13.10.2006, 15:38
znaci treba kopati ispod ploce, bar imas neki orijentir :)

baki022
13.10.2006, 21:26
bez komentara

bokiii
14.10.2006, 08:16
oce li neko da mi odgovori ovdje u veza Lazara..
grrr:)

Vumi
14.10.2006, 13:30
bez komentara:frosch: , pa zar bas ni slovo?

Vumi
14.10.2006, 13:34
grrr:)koliko sam ja citao Car Lazar je veliko bogatstvo sakrio negdje na Kosovu, gdje tacno- necu ti reci :frosch: . Jedino da pitas amere, koji su mozda i iz toga razloga zaposjeli isto a mozda su i iz razloga nepronadjene kovnice novca u Viminaciumu takodje i tamo "zaposleni" ili da ih pitas o sakrivenom blagu u BiH a radi se koliko znam o blagu Kralja Tvrtka, ili da ih pitas kako stvari o takvim pitanjima stoje u Iraku, ili da ih ... :)

baki022
14.10.2006, 17:23
Malo sam se potrudio i na netu nasao original doticne mape!Razlika je ocigledna

bokiii
16.10.2006, 03:10
cini mi se da sam i ja cuo da je na Kosovu zakopano mada nema logike da se zakopava tamo gdje ides da se bijes...

Vumi
16.10.2006, 12:03
pa abice da je zakopanp prije bitke da u slucaju poraza ne padne neprijatelju u ruke...uostalom ne znam :)

bokiii
17.10.2006, 01:40
mozda si u pravu
vjerovatno je zakopano u blizini mjesta gdje se prije bitke nalazilo to jest vjerovatno gdje je Lazarova rezidencija bila
al posto slabo mislim s nasom istorijom ne znam gdje se naslazila al mi se cini da sam citao da je Lazar kretao iz Krusevca al nisam siguran
nema veze ja totalno skrenu s Lazarom na ovom topicu
ovdje se diskutuje o Himovicu a ne o Lazaru
izvinite momci:)

crow
22.11.2006, 22:11

znam gde je ovo, lepo nacrtao kamen :)
a vidish... nisam znao da se ona pecina tako zove...
provericu, mozda je sluchajnost.
a kako se zove ta vrvina, ne vidi se najbolje.

moz li malo lepshe to da skenirash?

crow
22.11.2006, 22:15

imash li neshto za Ali (Iliju) Uzuna (Uzinovica)
danas Jelenkovici
iz ... :) jednog sela pored B.P.
ako ocesh da saradjujemo... dedina keva iz te familije,
zna kako se svaki shumarak zove...
:( a za lokaciju vodenice nije bash siguran...

crow
23.11.2006, 18:03
jel mozesh lepshe da skenirash
il bar text da bude chitak.
zivo me interesuje
:)

samo...
to su pavkovic i lazarevic 3 meseca dinamitom vadili
danas je samo rupa
sumnjam da je ishta ostalo :(

rajan
07.12.2006, 00:56
pise putanja-vrvina ne pise ime vrvine
imam jos jednu sa supljim kamenom

crow
09.12.2006, 09:01
pa daj, shta si se stiso ;)

rajan
10.12.2006, 00:21
od ali uzuna je

Stef74
10.12.2006, 02:14
Ljudi, urazumite se vec jednom sa tim mapama. Od svega toga nema nista, kako vec jednom nemozete to da shvatite? To su sve price za malu decu. Podjite od sebe da ste vi oni koji poseduju neku mapu i da ste 100% sigurni da tu ima necega, a nemozete recimo nikako da odete do tog mesta. Recimo u nekoj drugoj drzavi ili u nekom temelju komsijske kuce itd... da li bi vi to javno objavili da to nadje neko drugi ako nemozete vi :444: Cisto sumnjam.
I za to rasvestite se i pustite te price o koje kakvom pop martinu i njegovom blagu jer da to blago i postoji ne verujem da je ono upisano u bilo kakvoj mapi. Da sam ja to blago sakrivao ili bilo ko od vas zasto bih pravio mapu kad znam gde je to mesto. Neko drugi da po toj mapi ode do njega... Zasto sam ga onda krio?
To je sve sviranje k...u za male pare.
I zato detektore u ruke i spasavajte ovo malo antike sto je ostalo pod zemljom. A zlata i dukata ako pronadjete to ce biti slucajno a ne po nekoj mapi koju ste slucajno nasli na netu.
Toliko od mene.

JovanOliver
10.12.2006, 21:11
U Bugarskoj je Pop Martin vojvoda naravno bugarin! Bugari su jedini koji su napisali nesta o pop Martinu u njihovoj enciklopediji, vidi tom 5, str 335, Bolgarska enciklopedija, Sofija 1986.
Citiram prevod na makedonski jezik;
"POP MARTIN VOJVODA, Martin vojvoda, (nepoznat) - hajdutin.
Se prikazuva glavno preku I polovina na XIX vek niz Slivensko, Elensko, Vracansko, Trnovsko, Plovdivsko, Smolensko, Strandjansko i drugi mesta. Negovoto ime i podvizi cesto se svrzuvat so dejnosta na hajdutite Volcan vojvoda i Bojco vojvoda. Stanuva hajdutin za da ja zastiti pogazenata si cest, zena mu bila grabnata so izmama od pasata vo gradot Ruse; zaedno so Volcan vojvoda, Pop Martin vojvoda go organizira ubistvoto na rusenskiot pasa. Napaga i ograbuva osmanski porobiteli i nekolku pati - carskata hazna (riznica). Svedenijata za nego, predimno od predanija i narodni pesni, cesto se protivorecni i nepolni. Sozdadeni se imanjarski legendi za zakopani skrovista na Pop Martin vojvoda. Sirokiot teritojalen obseg na dejstvijata mu, dava osnov da se pretpostavuva, deka vo narodnite predanija se smesuvat podvizite na hajduti so edno i isto ime"
Vidi dalje i literatura gde bi se moglo nesto vise saznati za Pop Martin vojvoda: B. Angelov i Hr. Vakarelski - Dimka Bezimkai Volcan vojvoda, tojest u njihovoj knizi "Trem na bolgarskata narodna istoriceska epika od Momcila i Krali Marko do Karadzata i Hadji Dimitra"

crow
11.12.2006, 21:32
od ali uzuna je
ma divno
za njega se zna da je istorijski lik
mislim... cela familija.

aj nadji neshto za njegove zakopine
selo odakle su
je od palanke na 5-6 km.

rajan
12.12.2006, 01:19
velika je pa sam je precrtao

Vumi
12.12.2006, 16:34
pa sta cekas, lopatu u ruke i kopaj...samo pazi kako mjeris :)

rajan
13.12.2006, 01:13
Nemam Vise Snage !

crow
15.12.2006, 16:28
evo vam pajez

http://www.fallingrain.com/world/YI/2/Pajez.html

a evo je palanka

http://www.fallingrain.com/world/YI/2/Bela_Palanka.html

a posedi ilije uzunuvica
ili ali uzuna
su bili negde izmedju ;)

crow
15.12.2006, 16:39
a evo je i kozja
ili kozarishte na mapi ;)

http://www.fallingrain.com/world/YI/2/Kozja.html

bokiii
17.12.2006, 07:27
i koliko bi to njegovo blago bilo otprilike?
jel i u vezi vrijednostipostoje price il ne?

dropsyblood
20.12.2006, 20:08
i koliko bi to njegovo blago bilo otprilike?
jel i u vezi vrijednostipostoje price il ne?
To ce nam reci "gospodin"mLaDjAN dINkIc i njegova masonska organizacija G17+,koja se uveliko sprema da na Staroj planini gradi nekakav "skijaski centar".

crow
21.12.2006, 20:20
To ce nam reci "gospodin"mLaDjAN dINkIc i njegova masonska organizacija G17+,koja se uveliko sprema da na Staroj planini gradi nekakav "skijaski centar".
svashta...
:D

pa mladja malo dete za velju!
stara planina je najlepsha nasha planina
i kad bude proradeo taj ski centar
ode kopaonik u zaborav 8)

a mene brine veljina trasa auto puta nish-granica :(
bojim se da u opisu "3 chuke" na to misle...

dropsyblood
21.12.2006, 20:25
svashta...

pa mladja malo dete za velju!
stara planina je najlepsha nasha planina
i kad bude proradeo taj ski centar
ode kopaonik u zaborav 8)

a mene brine veljina trasa auto puta nish-granica :(
bojim se da u opisu "3 chuke" na to misle...
Da sine,to su te "TRI CUKE".

rammstein
25.12.2006, 21:37
O zakopanom blagu cara lazara je vec pisano ovde na forumu,potrazi po forumu i naci ces.Jedino sto mogu reci je da se blago ako zaista postoji nalazi u unutrasnjosti srbije a ne na kosovu.

dropsyblood
25.12.2006, 22:21
O zakopanom blagu cara lazara je vec pisano ovde na forumu,potrazi po forumu i naci ces.Jedino sto mogu reci je da se blago ako zaista postoji nalazi u unutrasnjosti srbije a ne na kosovu.
Rami,a sta je sa blagom cara Dusana? Veca je verovatnoca da ono postoji.Da li si cuo nesto o tome?

rammstein
25.12.2006, 22:26
Da poznata mi je i ta prica,nazalost nemogu sve odjedanput da napisem na forumu,jer imam puno toga za procitat ipak nije me bilo nekoliko meseci a materijala za citanje ima u izobilju.
Cim dobijem vreme pisem o tome.

dropsyblood
25.12.2006, 22:29
Da poznata mi je i ta prica,nazalost nemogu sve odjedanput da napisem na forumu,jer imam puno toga za procitat ipak nije me bilo nekoliko meseci a materijala za citanje ima u izobilju.
Cim dobijem vreme pisem o tome.
Dobro.
Svrati do arhive" glasa javnosti".Tamo mozes procitati clanak o Dusanovom blagu.Pardon.Vise clanaka.

rammstein
25.12.2006, 22:35
Boki evo ti link u vezi cara lazara
http://www.vumidet.net/forum/showthread.php?t=490

rammstein
25.12.2006, 22:37
Dobro.
Svrati do arhive" glasa javnosti".Tamo mozes procitati clanak o Dusanovom blagu.Pardon.Vise clanaka.
Ma znam ja za te clanke citao sam ih,to sto novine pisu je jedno,sta se u narodu prica je drugo,a to sto istorija kaze je treca stvar.

rammstein
31.12.2006, 02:18
Ako je citat onda se radi o laznjaku 100% jer je juznjacki dijalekat jako los sa puno gresaka..
Pozzdrav zlatkovics jel mislis na ovakav dijalekt.

rammstein
31.12.2006, 02:29
Idi od Krvave bare u Staru planinu i traži Tri čuke. Traži grobljanski kamen na Tri čuke. Kamen je na zgodnom mestu, pa se vidi. Samo može da je u smreku obrastao. U gustiš“.

Tako počinje opis magaze Tri čuke, koja u zapisima popa Martina Himovića zauzima veoma istaknuto mesto. Naravno, zbog toga što u njoj, ako je suditi po legendama koje se prenose s kolena na koleno, srećnika čeka nebrojeno blago. Samo ga valja naći.

- Kad dođeš na Tri čuke ima da nađeš sipar kamen. Traži u steni dva prozora zakopana, kao na bačvi vrata. To je znak za smukovu pećinu. Odatle kreni na desno, na srednju čuku, na suvu provaliju. Kada nađeš provaliju idi levo od nje trista metara. Tu ima jedna rovina od suve stene. Na levu stranu traži štemovan znak - prst od ruke! Pazi kuda pokazuje, tamo su vrata. Ta urvina je zatvorena. Turene su tri ploče. Jedna je doneta sa vrha Oštre čuke i teška je 10 hiljada kilograma. Ona je modre boje i spuštena je u dubinu. Ne može se izvaditi dok je veka i sveta. Ispod nje je popreko postavljena jedna mala, a treća je položena na dnu. Blago onome ko tu pećinu otvori“.

U zapisu se dalje kaže da onaj, koga tajanstveni znakovi ili karte dotle dovedu, treba da traži znak iskovan i barutom oprljen. Ne kaže se kakav. Taj znak pokazuje gde treba da se uklanja nasuto kamenje. Kada se to kamenje ukloni pojaviće se miždrak i lanac. Oko ploča je ugljevlje. Treba, precizno je naznačeno da se čisti 21 metar u dubinu i 80 metara u širinu.

Kada se taj posao okonča pred srećnikom će se pojaviti jedna ploča. Treba samo da je razbije i pred njime će se pojaviti “rimski grad pobede” i jedna magaza puna dukata. To su hajdučke i društvene pare. Ali to nije sve. Tri čuke kriju tri magaze ali zapisivač tajni Tri čuke više od toga nije znao da zapiše. Nisu mu, tvrdi, dozvolili pop Martin, tata Marko, vođa Mirko Tasia i Ilija Uzunović.

O istoj magazi postoji više verzija u zapisima popa Martina Himovića. U jednom se kaže da je otvor magaze Tri čuke pet nedelja zatrpavalo 900 hajduka i kada je sve bilo gotovo pop Martin je rekao da “ko to otkopa i očisti neka su mu alal pare”. Na to mu je prorok Ljuba odgovorio: “Čovek će da uđe ovde jer je sve moguđe. Tri će čoveka da izdrže i u grad da uđu. Vreme će da dođe da lakše očiste nego što je zatrpano. Biće u čoveku više snage nego danas i doći će vreme da se sve otvara...

- Ovo je najbogatija ajdučka magaza i riznica - piše u “poslednjem opisu”. - To su tri magaze, od svih najveće. Kada uđeš u podzemni grad idi po mapu, ona je tačna još bolje nego što se misli. Pazi i idi, pare su slobodne. Nisu narečene. Sve je osvetljeno sa dragim kamenjem. Svako odelenje ima česmu sa zlatnom lulom i zlatan tas. Ne bilo ti prosto ako i to odneseš. Da te obogati neće, a i onako imaš tu dosta para. U zapisu “Unutrašnji plan” postoji još precizniji opis magaze Tri čuke. Evo šta piše:

- Kada budeš ušao od vrha čuke i otvorio ploču idi u prvu magazu. To su 100 tovara društvene pare spremne za put. Tu postoje basamaci za dole, levo i desno. Desno je rimska magaza. Ima u njoj para kola da tovariš. Pare su na patos sipane.

Idi levo na verandu vide se vrata sa pet katanaca. Pred vratima vise ključevi. Otvori ih i uđi u sobu. Videćeš osam skela. Na svih osam leži zlato spremno za tovarenje. To je hajdučko zlato. Odatle idi dole, basamacima, do hajdučkog igrališta. Tamo ćeš videti jedna vrata i na njima pismo. Otvori ih jer nisu zaključana. Tu su na tri kata naslagani sanduci jedan na drugi. Tu je 300 tovara zlata. Odatle vode dvoja vrata. Jedna vode desno u prodrum. To su manja vrata. Ne možeš ni da zamisliš šta sve od zlata ima u podrumu. Ima carske kape, krune, sablje i mnogo razni sudovi od vrednosti.

Iz podruma se vrati na hajdučko igralište i videćeš troja vrata. Prva vode dole u smukovu magazu. U njoj ima para na pet kupa i na svaku stoji tabla koliko ima i odakle su donesene. Odatle basamaci vode gore u Martinovu samrtnu sobu. U toj sobi ima osam astala i na svakom ima po 30 knjiga - planovi, dnevnici i opisi od hajdukovanja. Na levoj strani su dva kreveta. Nad krevetima su bisazi puni, mnogo nakita, jedan krst i katanac od 30 oka.

Odatle basamaci idu gore u hajdučku kuhinju i hajdučku bolnicu. U bolnici ima kreveta od čistog zlata. Nasred bolnice su pet astala i na svakom mnogo sudova. Na svodu je 50 dragih kamenova koji obasjavaju sobu kao da danju sunce sija.

nastaviće

Evo jos malo zanimljivosti vezane za temu......
Pa uzivajte...........

dropsyblood
31.12.2006, 10:29
Da ne bude zabune da kazemo da je "grad pobede"i "pozemni grad' isti pojam.
Postoji verovanje tragaca za blagom koji ovu problematiku malo bolje poznaju, da su rimski carevi na Staroj planini (u prvom redu car Konstantin) izgradili podzemni grad koji se zove "grad pobede".Pop Martin je tako samo "usputno desavanje' mnogo vekova posle toga!!!

rammstein
02.01.2007, 01:58
Problem je u tome sto je navedeni tekst gore nasminkan,i sto nije original(ako zaista postoji original) iz knjige.Tako da svako pise onako kako on zeli kao sto je to slucaj sa gradom pobede.

crow
04.01.2007, 00:50
a kad krenesh da analizirash
shto bash
POP

MARTIN

HIMOVIC

i chitash pravu istoriju...

:D to je tek haos!

rammstein
04.01.2007, 16:53
a kad krenesh da analizirash
shto bash
POP

MARTIN

HIMOVIC

i chitash pravu istoriju...

:D to je tek haos!
ovo je barem lako za analizirat i procitat:00000964: :)

crow
04.01.2007, 19:36
Da ne bude zabune da kazemo da je "grad pobede"i "pozemni grad' isti pojam.
Postoji verovanje tragaca za blagom koji ovu problematiku malo bolje poznaju, da su rimski carevi na Staroj planini (u prvom redu car Konstantin) izgradili podzemni grad koji se zove "grad pobede".Pop Martin je tako samo "usputno desavanje' mnogo vekova posle toga!!!

:-D e kako neki sve bukvalno shvataju...
chuli tragachi za konstantina nishkog
pa odma on u planini kopao pozemni grad :-D

da da...

a da si u Google
kucao
Nicopolis
sve bi ti sa samo reklo 8-)

postojao je taj Nikopolis u delima putopisaca,
i jeste blizu Hema,
al ne s nashe strane.

da te pitam
jel normalno da je on jedini himovic na planeti?
tachnije, na guglu postoje 2 muslimanske porodice u bosni...

jel martin normalno ime za pravoslavne popove
narochito u Shopluku...

jel normalno da 1600 neke pravoslavni pop drzi kafanu?????

da nije malo smeshno
zena mu se zove Nada,
a cerka Zlata?

jel vidi neko simboliku ta 2 imena???

e sad...
postoji nauka koja se zove istorija
i gde postoje neki sitni detalji...
8) koje cu zadrzati za sebe... 8)

dropsyblood
04.01.2007, 20:47
:-D e kako neki sve bukvalno shvataju...
chuli tragachi za konstantina nishkog
pa odma on u planini kopao pozemni grad :-D

da da...

a da si u Google
kucao
Nicopolis
sve bi ti sa samo reklo 8-)

postojao je taj Nikopolis u delima putopisaca,
i jeste blizu Hema,
al ne s nashe strane.

da te pitam
jel normalno da je on jedini himovic na planeti?
tachnije, na guglu postoje 2 muslimanske porodice u bosni...

narochito u Shopluku...

jel normalno da 1600 neke pravoslavni pop drzi kafanu?????

da nije malo smeshno
zena mu se zove Nada,
a cerka Zlata?

jel vidi neko simboliku ta 2 imena???

e sad...
postoji nauka koja se zove istorija
i gde postoje neki sitni detalji...
8) koje cu zadrzati za sebe... 8)
Da vranice,postoji nauka koja se zove istorija...
Ali postoji i tehnika,koja se zove izraelski spijunski satelit...
Sta mislis da tvoj bivsi ministar odbrane Davinic(G17+),nije malo infra-crveno snimao po Srbiji pre afere satelit?I sta je snimio?Eeeeeee...svi mi imamo svoje tajne...
I da neki ljudi u ovoj zemlji(Srbiji) znaju mnogo bolje kako stvari na terenu stoje,od svih nas na ovom forumu ZAJEDNO!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!

rammstein
05.01.2007, 00:28
:-
narochito u Shopluku...

I sta je tu cudno sad sto se tice imena.
POPMARTIN HIMOVIC je inace iz hercegovine pred najezdom turaka dosao u nase krajeve zajedno sa zenom VIDOM i cerkom ZLATOM. Naselio se u malom selu koje se tada zvalo UMAGUSKA , a koje danas vise ne postoji. Selo je bilo blizu poganovskog manastira tako da je pop tu isao na bogosluzenje.
Posle godinu dana od smrti njegove zene,on skida popovsku mantiju i krece u osvetu.
Ko je iz nisa ili okoline onda verovatno zna gde je ploca iznad jelasnice . to je bilo prvo njegovo uporiste posto je mogao da sa te visoravni vidi kada iz pravca nisa,vranja,leskovca i aleksinca nailaze turski karavani a jedini put za istambul je vodio bas tu kroz sume pogodne za zasede(put kroz sicevacku klisuru je napravljen izmedju 1. i 2. sv. rata)

crow
05.01.2007, 00:36
Da vranice,postoji nauka koja se zove istorija...
Ali postoji i tehnika,koja se zove izraelski spijunski satelit...
Sta mislis da tvoj bivsi ministar odbrane Davinic(G17+),nije malo infra-crveno snimao po Srbiji pre afere satelit?I sta je snimio?Eeeeeee...svi mi imamo svoje tajne...
I da neki ljudi u ovoj zemlji(Srbiji) znaju mnogo bolje kako stvari na terenu stoje,od svih nas na ovom forumu ZAJEDNO!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!
guglaj malo bate,
celu planinu
satelitom
moze da islika bilo ko od nas za par 'iljada evra!
i to metodom kojom 'oce!

imash takvih firmi na desetine...
ako imash kintu,
a ti slikaj isto shto je mogo i davinic 8)
al nikakva vajda!

nikopolis
ili grad pobede

http://www.guide-bulgaria.com/NC/Veliko_Turnovo

ne odgovori ni na jedan drugi detalj...
otkud Himovic,
a ni jedan telefonski broj u srbiji nije registrovan na to prezime

otkud martin

okle popu pravo da ima kafanu u 17 veku...

bolje chitaj istoriju.
ne bacaj pare na izmishljene knjige
i one shifrovane ako ih shvatash bukvalno.

p.s. na pogreshnoj planini trazite ;)
i u pogreshnim objektima...

crow
05.01.2007, 00:44
I sta je tu cudno sad sto se tice imena.
POPMARTIN HIMOVIC je inace iz hercegovine pred najezdom turaka dosao u nase krajeve zajedno sa zenom VIDOM i cerkom ZLATOM. Naselio se u malom selu koje se tada zvalo UMAGUSKA , a koje danas vise ne postoji. Selo je bilo blizu poganovskog manastira tako da je pop tu isao na bogosluzenje.
Posle godinu dana od smrti njegove zene,on skida popovsku mantiju i krece u osvetu.
Ko je iz nisa ili okoline onda verovatno zna gde je ploca iznad jelasnice . to je bilo prvo njegovo uporiste posto je mogao da sa te visoravni vidi kada iz pravca nisa,vranja,leskovca i aleksinca nailaze turski karavani a jedini put za istambul je vodio bas tu kroz sume pogodne za zasede(put kroz sicevacku klisuru je napravljen izmedju 1. i 2. sv. rata)

ooooo
itekako je chudno i ime i prezime i zanimnje...

istorijski ajduk i pop martin himovic
stoje kao

marko mrnjavhevic - kraljevic marko (u pesmama)

rajan
05.01.2007, 00:46
UMAGUSKA je selo koje se danas zove Crvena Jabuka tridesetak kilometara od manastira nije valjda svaki dan toliko hodao ili konja jahao zbog bogosluzenja

crow
05.01.2007, 00:52
mnogo je u prichi o hajduchiji
na carigradskom putu izmishljotina moj Rajane...

al postoje dokumenti koji nisu...

crow
05.01.2007, 00:53
evo, josh neshto...
koliko se popova SPC zove Martin

google nezna ni za jednog 8)
sad cu da proverir zvanichan sajt.

rammstein
05.01.2007, 00:54
UMAGUSKA je selo koje se danas zove Crvena Jabuka tridesetak kilometara od manastira nije valjda svaki dan toliko hodao ili konja jahao zbog bogosluzenja
Pa mislim da je sada stvarno bezpotrebno raspravljati o tome koliko je kilometara i kilometara tadasnji stanovnik ove planete (da stvar gledamo u celokupnom smislu) prepesacio ili prejahao.Ako cemo uzeti u obzir kao zakljucak da je Umaguska bila udaljena 30 km od manastira i da je nelogicno da neko to prepesaci ili prejaha konjem.

rammstein
05.01.2007, 01:01
mnogo je u prichi o hajduchiji
na carigradskom putu izmishljotina moj Rajane...

al postoje dokumenti koji nisu...
Da slazem se sa time da je dosta toga izmisljeno i da covek ne treba sve uzeti za istinu,jel mislis mozda da je Ivan Babejic izmisljen ili Jovan Stanisavljevic Caruga, Dragoljub Bojovic, Ljuban Cotro(navodim samo par primera,mada oni dolazi puno kasnije u pricama),hajduci su cak i istoriji poznati

rammstein
05.01.2007, 01:03
evo, josh neshto...
koliko se popova SPC zove Martin

.
Danasnjica je danasnijca,i necemo u celu ovu pricu uvlaciti SPC,jer oni nemaju nista ama bas nista sa stvarima od pre 500 ili 600 god

rammstein
05.01.2007, 01:24

ne odgovori ni na jedan drugi detalj...
,
a ni jedan telefonski broj u srbiji nije registrovan na to prezime

okle popu pravo da ima kafanu u 17 veku...

bolje chitaj istoriju.
.

p.s. na pogreshnoj planini trazite ;)
i u pogreshnim objektima...
Kakve veze ima to sto u danasnjem vremenu nema nijedan registrovani broj na to prezime,ako to uzimas kao tvrd argument u odbrani tvoje teorije.Jer treba da spominjem neka prezimena koja su tokom istorije i vremena jednostavno nestala i pominju se samo u zapisima i knjigama.sto se tice kafane on je kafanu otvorio posle napustanja bozije sluzbe (e sada posto stalno mjenjas vjekove te 16-17 izgleda da se i ti dvoumis kad je to bilo)..Barem tako pisu knjige...A posto ti stalno pominjes istoriju daj nam neki istorijski argument.:)

dropsyblood
05.01.2007, 08:02
Kakve veze ima to sto u danasnjem vremenu nema nijedan registrovani broj na to prezime,ako to uzimas kao tvrd argument u odbrani tvoje teorije.Jer treba da spominjem neka prezimena koja su tokom istorije i vremena jednostavno nestala i pominju se samo u zapisima i knjigama.sto se tice kafane on je kafanu otvorio posle napustanja bozije sluzbe (e sada posto stalno mjenjas vjekove te 16-17 izgleda da se i ti dvoumis kad je to bilo)..Barem tako pisu knjige...A posto ti stalno pominjes istoriju daj nam neki istorijski argument.:)
DIVIM TI SE BRATE KAKO IMAS VREMENA DA SE GANJAS SA KLINCIMA.Pusti ga neka samo on "googla"!!!

crow
05.01.2007, 08:55
DIVIM TI SE BRATE KAKO IMAS VREMENA DA SE GANJAS SA KLINCIMA.Pusti ga neka samo on "googla"!!!
a ti nastavi da vadish :D :D :D
po tonu dnevno
xaxaaxaaxaxax :D !

dropsyblood
05.01.2007, 08:56
a ti nastavi da vadish :D :D :D
po tonu dnevno
xaxaaxaaxaxax :D !
Da sada sam ukapirao tebi treba DROGA!!!

crow
05.01.2007, 08:57

istorija kraja
kaze da su familije uzunovaca
iz jednog palanachkog sela

i spahije IBRAhimovici
iz jednog drugog
(a na chijim posedima se nalaze i popov han, i popov vrh i popova pecina)

bili najimucniji ljudi u celom ponishavlju!
i to opasno bogati 8)

crow
05.01.2007, 08:58
Danasnjica je danasnijca,i necemo u celu ovu pricu uvlaciti SPC,jer oni nemaju nista ama bas nista sa stvarima od pre 500 ili 600 god

i ja kazem da nishta sa martinom nemaju 8)
ako se uopshte zvao tako...

dropsyblood
05.01.2007, 08:58
istorija kraja
kaze da su familije uzunovaca
iz jednog palanachkog sela

i spahije IBRAhimovici
iz jednog drugog
(a na chijim posedima se nalaze i popov han, i popov vrh i popova pecina)

bili najimucniji ljudi u celom ponishavlju!
i to opasno bogati 8)
AJdee!!!STTTTTVVVVVA AAAARRRRNNNNOOOO!!!! !!

crow
05.01.2007, 09:00
Da slazem se sa time da je dosta toga izmisljeno i da covek ne treba sve uzeti za istinu,jel mislis mozda da je Ivan Babejic izmisljen ili Jovan Stanisavljevic Caruga, Dragoljub Bojovic, Ljuban Cotro(navodim samo par primera,mada oni dolazi puno kasnije u pricama),hajduci su cak i istoriji poznati

ali martin himovic nije 8)
ali neki drugi jesu...

pa ne mogu sve da vam kazem... shto da lomim mozak dok neki veruju da je davinic za mladju uzimo satelit od 48 miliona
kad je mogo da naruchi preko neta celu planinu za 5-6 hiljada?!

mala pomoc...
veljina trasa auto puta nish-dimitrovgrad je mnoooogo zanimljivija ;)

crow
05.01.2007, 09:02
AJdee!!!STTTTTVVVVVA AAAARRRRNNNNOOOO!!!! !!

pa ... dobro...
nisu biseri za s....e...

chitaj ti samo sabrana dela dokonih kopacha za 2500 po knjizi :D

samo... nikako da skapiram da su tako vredna dokumenta samo 2500 po knjizi...

zar ne?

dropsyblood
05.01.2007, 09:06
Ma da vranice,ti si taj koga je prorok Ilija video u svojim vizijama...
..ti ces da ga iskopas...

crow
05.01.2007, 09:09
ali uzun???
pa moguce...
deda mi iz tu familiju 8)

dropsyblood
05.01.2007, 09:12
ali uzun???
pa moguce...
deda mi iz tu familiju 8)
Gledaj da ga ne obrukas ;-)

crow
05.01.2007, 09:16
naravno...
samo kad bi izvukao par informacija...
bilo bi ""bogo moj..."

a ako ste vidli opise na kako otkriti,
ima onaj za shuplji kamen
i moje drugo selo
...

mada dosta zemljaka vec povadilo po okolnim kulama :(
kasno sam dosho... ebiga.

valjda ostade neshto i za mene...

BOKI
05.01.2007, 12:53
Ljudi ne zapocinjite temu o tajnama kojim znate a ako ih vec zapocnete onda ih i dovrsite i pricu ispricajte,a ne ovako pocnete pa stanete negde na pola pa ga zavrsite odprilike ovako nekako"eeeeee zna se to tacno ali necu sad o tome ili postoje tacni podaci ali to je druga prica"
Izvinjavam se za ovo ali meni kao clanu foruma ovo skace po zivcima.
A sto se tice popa Martina,pa koliko se prica da je on zlata zakopao ja mislim da celo osmanlijsko carstvo nije toliko zlata imalo.Kad bi to bilo tacno a da ga neko iskopa pa Bill Gates bi bio siroce.
Kao i za Ivana Babejica.U pomoravlju se prica da je imao punu zapregu zlata i to onu sto volovi vuku.Pa da je 200god bio hajduk toliko nije mogao da skupi.
Ali Babejic jeste stvarno postojao i stvarno je bio hajduk i ako je nesto i sakrio mera moze biti cup ili dva ili neke bisage a nikako zaprege i tovari zlata.
Siguran sam da je tako i za popa Martina,verujem da je bio hajduk i naravno da je uzimao od turaka ali u tone zlata e u to mogu da poverujem jedino ako vidim svojim ocima.
Medjutim narodna masta je mnogo velika i to je to...

Vumi
05.01.2007, 17:09
"tovar" zlata se ne moze mjeriti sa rijecju "zaprega" jer je 1 tovar kolicina koja se tovari na konja..pored toga zavisi koliko je i sam konj snazan i koliko moze da ponese :)

BOKI
05.01.2007, 23:32
Hahahaha ako su bili neki ponici onda slaba vajda haha.
Ma nisam ja ni uporedjivao tovar i zapregu nego sam cisto naveo da je kod Babejica zaprega u pitanju,a to je malo mnogo...

rammstein
06.01.2007, 00:58
i ja kazem da nishta sa martinom nemaju 8)
ako se uopshte zvao tako...
Pa odakle ja da znam sad sta ti mislis i sta sa cim ima veze,kad si u prethodnom postu spomenuo SPC,spomenuo telefonski imenik Srbije i sta ja znam sta sve nisi spomenuo kao argumente kojima bi tvoju teoriju odbranio i potvrdio kao istinitu,a sad kazes da SPC nema nikakve veze sa tim.
No da se vratimo na temu.
Skuzio sam ja vec na pocetku sta si ti zapravo hteo reci,mislim stvarno je bilo dobro da si to odma na pocetku rekao nego da se ubedjujemo stavovima i argumentima koje si ti izneo, koji nisu prosli kao sto i sam vidis.Slazem se sa tobom da mozda prezime Himovic,nije pravo prezime,mozda je stvarno kao sto si rekao bilo IBRAhimovic,ali to je sa jedne strane opet druga teorija koja se ne moze dokazati kao istinita.Znaci dve teorije,dve pretpostavke,dve mogucnosti,samo je jedna od njih dveju istina.Ali postavlja se logicno pitanje koja.Posmatrajuci istoriju pojavljuje se puno logicnih zakljucaka i sa jedne i sa druge strane.Ali tajna i misterija ostaje i dalje da zivi.....:36_1_12[1

rammstein
06.01.2007, 01:09
:36_1_21[1 Vumi citavo vreme sam razmisljao i pitao sam se kad ces se pojaviti bas sa tim odgovorom o Tovarima.Hehehehe:36 _1_12[1 :36_1_21[1

crow
06.01.2007, 09:14
Pa odakle ja da znam sad sta ti mislis i sta sa cim ima veze,kad si u prethodnom postu spomenuo SPC,spomenuo telefonski imenik Srbije i sta ja znam sta sve nisi spomenuo kao argumente kojima bi tvoju teoriju odbranio i potvrdio kao istinitu,a sad kazes da SPC nema nikakve veze sa tim.
No da se vratimo na temu.
Skuzio sam ja vec na pocetku sta si ti zapravo hteo reci,mislim stvarno je bilo dobro da si to odma na pocetku rekao nego da se ubedjujemo stavovima i argumentima koje si ti izneo, koji nisu prosli kao sto i sam vidis.Slazem se sa tobom da mozda prezime Himovic,nije pravo prezime,mozda je stvarno kao sto si rekao bilo IBRAhimovic,ali to je sa jedne strane opet druga teorija koja se ne moze dokazati kao istinita.Znaci dve teorije,dve pretpostavke,dve mogucnosti,samo je jedna od njih dveju istina.Ali postavlja se logicno pitanje koja.Posmatrajuci istoriju pojavljuje se puno logicnih zakljucaka i sa jedne i sa druge strane.Ali tajna i misterija ostaje i dalje da zivi.....:36_1_12[1

kao shto sam reko

N.N. lice, po zanimanju hajduk, muslimanske veroispovesti, nize hijerarhije u obliznjoj dzamiji, vlasnik konaka V.S. pop martin himovic

isto kao Marko Mrnjavchevic V.S. Kraljevic Marko.

nije dokazano, naravno...
samo, kolko ja znam, teshko da je neko od raje mogo da otvori konak?!
jedini malo slobodniji su bili vojnuci,
hriscani koji nisu davali danak u proizvodima
vec kolektivno ishli da ratuju
a najveci vojnuk,
kako hronichari kazu
su bili uzinovici.

zar u spisima ne stoji
ali uzun
i ilija uzinovic
a misli se na istu osobu???

samo pretpostavke na osnovu shturih podataka....
planiram tome da se posvetim kad se malo izvuchem iz guzve...

BOKI
06.01.2007, 11:33
Covek muslimanske veroispovesti a hajduk i jos otima zlato od turaka???
Sa mojim poznavanjem istorije ova prica se nikako ne uklapa.
Ili sam te ja pogresno razumeo?
A to da li se zvao Muhamed,Martin ili Milutin je manje vazno.Narodu su svojstvene price i legende ali da narod nekog coveka prozove popom a da isti nema veze sa crkvom i hriscanstvom e to prevazilazi svu opstenarodnu mastu.

ЛазарС
06.01.2007, 14:53
Kako običan narod, tako su i neki popovi prelazili u islam (što silom, što htenjem) pa bi im ostao "zanatski nadimak". Bilo je i popova-hajduka, tačnije bivših popova (raspopa) koji se nisu uklopili u crkvene propise (a ni zakone zajednice). Možda je junak ove teme bio jedno od toga... A možda je narod u njemu spojio više likova, što se često radilo kad su legende u pitanju?...

crow
06.01.2007, 19:29
A to da li se zvao Muhamed,Martin ili Milutin je manje vazno.Narodu su svojstvene price i legende ali da narod nekog coveka prozove popom a da isti nema veze sa crkvom i hriscanstvom e to prevazilazi svu opstenarodnu mastu.
ovde narod nikad nije bio hardcore belivers...
mozda je lik par puta reko
"nema boga sem alaha a muhamed je njegov prorok"
a bio ozbiljan ko ja sad shto sam :D

elem... postoji i turski izveshtaj o odmazdi nad selom Klisura,
zbog pljachke
kao i neki talijan koji je osto bez dijamanata negde na kunovici...

ima zanimljivivh detalja, a ja ne bih da parafraziram...
kad mi vrate knjigu :(

crow
06.01.2007, 19:30
Kako običan narod, tako su i neki popovi prelazili u islam (što silom, što htenjem) pa bi im ostao "zanatski nadimak". Bilo je i popova-hajduka, tačnije bivših popova (raspopa) koji se nisu uklopili u crkvene propise (a ni zakone zajednice). Možda je junak ove teme bio jedno od toga... A možda je narod u njemu spojio više likova, što se često radilo kad su legende u pitanju?...
mislim da ima i od tog zadnjeg...

crow
06.01.2007, 19:37

pa pazi...
neki ibrahimovici vekovima bili vlasnici pola opshtine...
sumnjam da su bili hriscani
i da su imali titulu spahije

i da himovic nije od ibrahimovic...

valjda bi postojao bar 1 srbin u srbiji s tim prezimenom :?

rajan
12.01.2007, 17:55
u trecem oku pre desetak godina

terminus
12.01.2007, 19:00
u trecem oku pre desetak godina

Auuuuuuu, osamdeset tovara blaga! Mašta uistinu zna biti neumjereno pretjerana!

perun
12.01.2007, 22:20
Pa sad sam saznao odakle je Spilberg kupio ideje za filmove o Indijani.

pdragan
12.01.2007, 22:33
tema je postavljena u "price i LEGENDE" ako trazite istinite price i dogadjaje onda je ovo pogresan forum:00000964:

terminus
13.01.2007, 01:48
tema je postavljena u "price i LEGENDE" ako trazite istinite price i dogadjaje onda je ovo pogresan forum:00000964:

Također, legende i priče morale bi biti umjerene, u protivnom postaju lakrdije!

rajan
16.01.2007, 02:34
pricha kaze da kad se je pop Martin sa svojom bandom vratio kod manastira, poslao je nekoliko ljudi da pronadju pogodno mesto ili pecinu da sakriju zlato koje su opljackali. posle nekoliko dana jedan od njih pronasao je pecinu u kojoj je bilo na podu tri gomile rimskog zlata( tri naviljka-gomile sena visoke metar odprilike), onda je otisao kod popa i drugova i rekao: ovo sto mi nosimo nije nista, dodjite da vidite koliko sam ja para nasao. Kada je pop Martin video zlato rekao je "pare idu pri pare". Onda su i njihovo zlato doneli u pecinu i pozvali nekog majstora, napravili taj "mehanizam" (verovatno kamenu plocu na osovini), zatrpali glavni ulaz od pecine i tako zatvorili "rimsko skroviste" kako su ga nazvali...

BOKI
16.01.2007, 11:37
Znam da ovo nije tema sto cu sad da pitam ali me bas zanima kako cemo one Turke da nazovemo sto je od njih zlato uzeto ako popa Martina banditom zovemo???Zar su to Turci tursko zlato nosili iz Bosne i Srbije za Tursku pa onaj ko im je to oteo postade bandit?
Kako im doslo tako i otislo...
Ako makar malo ima istine u vezi popa Martina lepo bi bilo da se drzava ozbiljnije pozabavi tim pitanjem,ako je tako nesto uopste
moguce kod nas?

rajan
16.01.2007, 16:49
nisu oni od turaka samo otimali, oni su otimali i od naroda (seljaka) hranu.

rajan
24.01.2007, 00:53
nasao sam jedan opis na bugarskom iz 1828 g. Opisuje neko mesto na staroj planini, ali prezime je drugacije

Milica
24.01.2007, 19:42
Zamolila bih Dragana da kaze o kojoj se Jelasnici radi(mozda ona u blizini Surdulice ili neka druga?).

pdragan
24.01.2007, 23:13
pozdrav svima!!!tema je zapoceta veoma davno,ali neznam dali si procitala prvi prilog ,"plan"je preuzet iz jedne knjige tako da stvarno neznam,ALI potrudicu se da potrazim knjigu,cak mozda prepisem jos neki plan od nekih desetak koliko ih cini mi se ima,ali sam gotovo siguran da i gospoda koja redovno svracaju na ovu temu poseduju nesto slicno ,plan,mape..pa bih ih zamolio da ponesto prikazu i ovde pod uslovom da se ne uplase da neko drugi nadje to mesto i uzme BLAGO :00000964:

rajan
25.01.2007, 00:21
mmmmmmmmmmm BLAGO

max-fred
25.01.2007, 18:16
Potpuno se slazem sa tobom kolega pdragan, ne bi bilo u redu da mi velika vecina korisnika ovog foruma samo svracamo na ovu temu i citamo o planovima, mapama i zivotu velikog hajduckog vodje Popa Martina. Ovih dana sam nabavio jedan opis Popa Martina a on glasi:

X220 knjizno verno i tacno pismo i opis glavni od Jelasnicu pecinu.
Ajde u selo Jelasnicu,pojas Niski. Podji od Nis sa desnu stranu Nisavu prav Suvu planinu. Pitaj za to selo, ajde uz reku ima da iskocis na kraj selo i tu ima vodenica i manastir Sveti Arandjel Rimski. Od manastir vidi se uvis na desnu stranu pecina i na stenu ima znaci kavo dupke, poznava se dok je vek i svet. I na pecinu u vr ima kuka visi i greda popreceno. Ajde u pecinu, kad se ukacis tavno je, upali svecu i od kraj meri dvanajes koraka napred i stani, ajde levo. Ima uvala raskopaj nju ima ploca sa znak. Prevrni nju al pazi dole ima puska sva u srmu. Ajde unutra ima pecina. Na sred nju dvanajes tarancuga od kozu ovnovsku puni sa zlato,lire. A pred vrata sanik kostadinke. One su za manastir. Ovde KURBAN neka je samo dobar junak pa alal od mene i od celu tajvu. Ako si veran nosi ako nisi ne javljaj se. Ako nisi nema ni glavu da odneses dom ako prevaris brata ili drugara i ako nisi bratu zaklet na sol i leb, ako si zaklet da prevaris neces ni dan da stignes tvoja glava ce otide. Sej dobro i ne boj se sej zlo nadaj se. I nasa pisma ne prodavaj prokleta je para koju uzmes. Ovo je kraj i od ovo drugi opis nema ni jedan. Ni jedan nije veran osim ovaj i ajduk istina je.
Martin Himovic

rammstein
25.01.2007, 18:48
Ovi sto ovamo svracaju da bi se dokopali neke karte,samo neka sanjaju o tome.... http://smileys.smileycentra l.com/cat/36/36_11_6.gif (http://www.smileycentral.co m/?partner=ZSzeb001_ZN xdm119YYCH)

Enigma
25.01.2007, 19:07
Karte s izgubljenim blagom, mogu se kupit na buvljaku za malu lovu.

:36_6_3[1]

rajan
26.01.2007, 02:00

:36_6_3[1]
kupi neku mapu pa napisi

pdragan
26.01.2007, 22:14

:36_6_3[1] I opet kazem da su ovo price i "legende" ako se nekome ne svidjaju ove price ,misli da su naduvane,izmisljenen ,glupe,blesave ,molio bih doticne ako hoce da ih citaju nek ih citaju ali ne i da ismejava ili da pravi od nas budale jer verujemo u tako nesto ili volimo da se konsultujemo i pokusavamo resiti neku zagonetku,znak ili mapu.Mislim da ce se doticna gospoda sama prepoznati da ne moram da ih imenujem.pozdrav "ludi istrazivac" pdragan:00000964:

Enigma
27.01.2007, 02:49
Ni na kraj pameti mi nije bilo da nekog uvrijedim, nedaj Bože ponizim,
jednostavno po meni je ta priča gubljenje vremena.
Ako se netko osjeća uvrijeđen, ispričavam se i kunem se Bitkom svojim
da nisam mislio ništa loše.
Hvala na razumijevanju. :00000545:

rammstein
27.01.2007, 13:11
hahahaha neke stvari se nece nikada promeniti http://smileys.smileycentra l.com/cat/36/36_11_6.gif (http://www.smileycentral.co m/?partner=ZSzeb001_ZN xdm119YYCH)

pdragan
27.01.2007, 18:16
ne ali mislim stvarno ???? rami ti onda one tvoje planove sto si skupljao ceo zivot jednostavno baci :00000964: .a bas me zanima dali takvih prica o blagu ima jos negde osim u srbiji ????

Vumi
27.01.2007, 18:16
kunem se BitkomNemoj misliti da te zezam ali me stvarno zanima znacenje ove rijeci. Da li ta rijec mozda ima isto znacenje kao i postojanje (biti = postojati = zivjeti), sto bi se opet moglo shvatiti da se kunes svojim zivotom? :700:

rammstein
27.01.2007, 20:25
ne ali mislim stvarno ???? rami ti onda one tvoje planove sto si skupljao ceo zivot jednostavno baci :00000964: .a bas me zanima dali takvih prica o blagu ima jos negde osim u srbiji ????
dragane ja svoje planove normalno da necu baciti,ali normalno da ih necu ni ovde na forumu stavljati kao sto se to u nekim prilozima radilo gore,stavljale se skice i mape pa cak neke i sveze nacrtane jos u boji.Mislim sta reci na sve to.Javna je tajna.da se na trzistu danas dole kod nas i u Bugarskoj prodaju planovi i mape sa zakopanim blagom popa Martina,kao sto je enigma rekao odes na pijac ili buvljak i kupi covek sebi jednu mapu,cak i na internetu postoji jedna mapa sa zakopanim blagom koju ja mislim austrijanci prodaju za 300e,mislim da sam je negde ovde na forumu bas stavio,normalno ne radi se o martinu,vec o nekom drugom.I sta reci covek na sve to.Sto se tice prica svaka zemlja svaka nacija ima neku svoju pricu,legendu.Mislim dobro sad gledano sa jedne druge strane mi smo sto se tice toga daleko napredniji.:totlach:

rammstein
27.01.2007, 20:43
nisu oni od turaka samo otimali, oni su otimali i od naroda (seljaka) hranu.
rajan ne bih se slozio sa tvojom tvrdnjom da su od seljaka i od naroda krali samo hranu,savremena kriminalistika i istorija potvrdjuju drugacije,naravno ova moja tvrdnja se odnosi na stvarne hajduke koji su kao sto sam rekao poznati i istoriji i kriminalistici.

rammstein
28.01.2007, 00:22
I opet kazem da su ovo price i "legende" ako se nekome ne svidjaju ove price ,misli da su naduvane,izmisljenen ,glupe,blesave ,molio bih doticne ako hoce da ih citaju nek ih citaju ali ne i da ismejava ili da pravi od nas budale jer verujemo u tako nesto ili volimo da se konsultujemo i pokusavamo resiti neku zagonetku,znak ili mapu.Mislim da ce se doticna gospoda sama prepoznati da ne moram da ih imenujem.pozdrav "ludi istrazivac" pdragan:00000964:
Dragane slazem se sa tobom sta si napisao,ali samo delimicno.
Kao prvo svako misljenje sagovornika treba postovati,bez obzira kakvo to misljenje izgledalo,i ne treba se zbog toga ljutiti.
Kao drugo o kakvim se to kartama ovde radi,cije zagonetke mi pokusavamo resiti.
Pozdrav:36_1_12[1

insomnik2000
28.01.2007, 10:04
Zamolila bih Dragana da kaze o kojoj se Jelasnici radi(mozda ona u blizini Surdulice ili neka druga?).
Nishka
idesh putem prema pirotu
stignesh do banje
skrenesh prema banji
al ne idesh skroz na tamo vec skrecesh levo

zaobilazni put, odnosno Carigradski Drum prolazi kroz jelashnicu
ako si ishla u tom pravcu dok je radjeno proshirivanje tunela u klisuri sigurno si vidla...

e, vumi
a shto nije telo da mi poshalje shifru na mail?

:D vrana ovde... ;)

insomnik2000
28.01.2007, 10:07
Potpuno se slazem sa tobom kolega pdragan, ne bi bilo u redu da mi velika vecina korisnika ovog foruma samo svracamo na ovu temu i citamo o planovima, mapama i zivotu velikog hajduckog vodje Popa Martina. Ovih dana sam nabavio jedan opis Popa Martina a on glasi:

X220 knjizno verno i tacno pismo i opis glavni od Jelasnicu pecinu.
Ajde u selo Jelasnicu,pojas Niski. Podji od Nis sa desnu stranu Nisavu prav Suvu planinu. Pitaj za to selo, ajde uz reku ima da iskocis na kraj selo i tu ima vodenica i manastir Sveti Arandjel Rimski. Od manastir vidi se uvis na desnu stranu pecina i na stenu ima znaci kavo dupke, poznava se dok je vek i svet. I na pecinu u vr ima kuka visi i greda popreceno. Ajde u pecinu, kad se ukacis tavno je, upali svecu i od kraj meri dvanajes koraka napred i stani, ajde levo. Ima uvala raskopaj nju ima ploca sa znak. Prevrni nju al pazi dole ima puska sva u srmu. Ajde unutra ima pecina. Na sred nju dvanajes tarancuga od kozu ovnovsku puni sa zlato,lire. A pred vrata sanik kostadinke. One su za manastir. Ovde KURBAN neka je samo dobar junak pa alal od mene i od celu tajvu. Ako si veran nosi ako nisi ne javljaj se. Ako nisi nema ni glavu da odneses dom ako prevaris brata ili drugara i ako nisi bratu zaklet na sol i leb, ako si zaklet da prevaris neces ni dan da stignes tvoja glava ce otide. Sej dobro i ne boj se sej zlo nadaj se. I nasa pisma ne prodavaj prokleta je para koju uzmes. Ovo je kraj i od ovo drugi opis nema ni jedan. Ni jedan nije veran osim ovaj i ajduk istina je.
Martin Himovic

pa u pravu je... mada ne plashi se, niko ovde nece da ostavi mapu s blagom ;) il su izmishljene il su ispraznjene...

il neko trazi neku sitnicu
koja mu fali
da bi skapiro

ja dosho s jednom radikalnom teorijom
i niko se nije slozio s njom 8-)

pa da ne bi zasmejavo posetioce
ono shto nadjem u istorijskom shtivu
a da odgovara
zadrzacu za sebe

a mape i textove nemam :(
cute ovi moji palanchani i okolina...

insomnik2000
28.01.2007, 10:11
a ni za ovaj nalog mi nije stigo mail :(
proveri dal ti to radi...

il je iskljucheno, shta ja znam...

al ako moesh, poshalji mi shifru za Crow na mail
bila je neka generisana... :( kad sam papuanac pa je nisam odma promenio :(

Vumi
28.01.2007, 11:01
Obicno niko ne gleda i ne cita ono sto mu se prilikom registracije pojavljuje. Nakon toga pocinju pitanja tipa: "Zasto se ne mogu registrirati i sl?" Nakon toga slijede pitanja sta da se radi i moze li se rucno sve to odraditi. Ovakve se stvari desavaju ne samo ovdje vec svagdje gdje se treba registrirati. Ne razumijem gdje se to svi zure i ne obracaju paznju na ono na sta u stvari treba da paze da poslije nebi dolazilo do ovakvih stvari?
@insomnik2000
Sta i koga ja sada treba da ukljucim- tebe ili "Crow"-a...nije mi bas najjasnije???

Enigma
28.01.2007, 13:28
Nemoj misliti da te zezam ali me stvarno zanima znacenje ove rijeci. Da li ta rijec mozda ima isto znacenje kao i postojanje (biti = postojati = zivjeti), sto bi se opet moglo shvatiti da se kunes svojim zivotom? :700:

Vumi na dobrom si putu, Život je samo mali bitkovni titraj.

insomnik2000
28.01.2007, 13:59
ma ja sam Crow
zaboravio sam shifru
a nije mi stigla na mail

ovaj nalog mi ne treba,
trebao mi da prijavim ovaj problem

Milica
28.01.2007, 15:41
Hvala vam na informaciji. Znam sada o cemu se radi ali bunilo me je to sto postoji jos jedna Jelasnica. A sto se tice istinitosti tih legendi, mislim da ih ne treba tek tako odbacivati. Naime, meni je mama pricala o legendi koja je kruzila selom jos u vreme kada je ona bila devojcica. I postojale su razne spekulacije oko istinitosti legende, oko mapi i sl. I dok su lakoverni raspravljali, iskusni iskopase blago- moji rodjaci!

rammstein
28.01.2007, 18:08
ma ja sam Crow
zaboravio sam shifru
a nije mi stigla na mail

ovaj nalog mi ne treba,
trebao mi da prijavim ovaj problem
Crow slijedeci put se za problem obrati na pravom mjestu u forumu tamo gde ti stoje pitanja u vezi problema na forumu,a ne ovde,inace cu morati da brisem tvoje priloge jer nemaju nikakve veze sa temom.
Unapred zahvalan na tvom razumjevanju

insomnik2000
28.01.2007, 19:07
Crow slijedeci put se za problem obrati na pravom mjestu u forumu tamo gde ti stoje pitanja u vezi problema na forumu,a ne ovde,inace cu morati da brisem tvoje priloge jer nemaju nikakve veze sa temom.
Unapred zahvalan na tvom razumjevanju
ma OK, brishi slobodno
al mi poshalji shifru ;)

pozz

Vumi
28.01.2007, 20:52
Pogledaj svoje PP-e

terminus
28.01.2007, 22:01
Mislim da bi bilo dobro skupit sve priloge s ovoga Foruma o dotičnoj legendi, ili što već jest ili nije, i objavit Zbornik pod nazivom "Pop Martinovo blago"! Ta bi se knjiga, uvjeren sam, bolje prodavala nego svi znanstveni arheološki i povijesni radovi.

Vumi
28.01.2007, 22:55
divim se ljudima koji imaju poslovne ideje ;)

rajan
03.02.2007, 01:02
ovde negde je smokova rupa valjda

rammstein
04.02.2007, 23:07
Ah slika je pravi izazov za avanturiste kao sto sam ja.Dovoljan je jedan pogled i adrenalin skace........ http://smileys.smileycentra l.com/cat/36/36_11_1.gif (http://www.smileycentral.co m/?partner=ZSzeb001_ZN xdm119YYCH)

terminus
04.02.2007, 23:14
Ajmeeeeee, koliko ste se raspisali o "Pop Martinovom blagu"! Bolje bi bilo da ste zasukali rukave pa pronašli i pop Martina i njegovo blago. Hm, ili možda bolje da i niste, sad više zbilja neznam, u nedoumici sam, hm ...

rammstein
04.02.2007, 23:29
Ajmeeeeee, koliko ste se raspisali o "Pop Martinovom blagu"! Bolje bi bilo da ste zasukali rukave pa pronašli i pop Martina i njegovo blago. Hm, ili možda bolje da i niste, sad više zbilja neznam, u nedoumici sam, hm ...
Terminus znas kako se kaze"Strpljiv spasen".Naravno ovo govorim u svoje ime:36_1_12[1

terminus
05.02.2007, 00:20
Terminus znas kako se kaze"Strpljiv spasen".Naravno ovo govorim u svoje ime:36_1_12[1

Ta ja se samo šalim ;) ;)

rammstein
05.02.2007, 20:10
Ta ja se samo šalim ;) ;)
:36_1_12[1 :36_1_12[1 Ma znam da se salis.pa barem se mi neznamo od juce ovde na forumu.

Vumi
20.02.2007, 22:42
Zanimljiva stvar...kada se u google ukucaju rijeci "Pop matinovo blago", ovaj forum se nalazi na drugome mjestu....

Ako do sada niste citali ovu pricu evo i link pa kako hocete :)
http://www.svedok.co.yu/index.asp?show=36824

rammstein
20.02.2007, 22:48
Vumi kako mislis na drugome mjestu se nalazi.Mislis po reitingu na drugome mjestu.....

Vumi
21.02.2007, 11:46
Pa kada ukucas u google "Pop martinovo blago", nas forum se nalazi odmah na prvoj stranici na drugome mjestu...ukucaj pa vidi

rammstein
21.02.2007, 18:08
http://smileys.smileycentra l.com/cat/36/36_1_75.gif (http://www.smileycentral.co m/?partner=ZSzeb001_ZN xdm119YYCH) To znaci da nam je rejting na goglu sto se tice teme, veliki..

Ma samo opusteno postace ovaj forum No.1 na netu a i na balkanu.:36_1_12[1

crow
22.02.2007, 18:01
tako je rami.cesto se pocne sa jednom temom a nastavlja se prica o muzici ,partiznima ili ali-babi:00000964: .zamolio bih ako jos neko ima neki "tajni plan " POP MARTINA HIMOVICA da isti takav i postavi.hvala unapred,pa makar bio i kopija:416: ...

drugu dao techa
al tolko fali
da je bezvredno

ima spisak na bugarskom
5-6 mesta znam,
a sumnjam da je izmishljeno, jel ovde nema corav bugarin... prepiska je neka

al nema opise :(

ima i legenda o popu martinu
al nije himovic
iz jedrena je, tachije sevlijeva
i druzio se sa hajducima vojvode Vlchana...

legende su slichne srpskima
al je geografija skroz druga :(

jedino shto pominje Trnsku oblast, i selo balvan, a to je bilo na 1 km od danashnje palanke
a sve je ovo bilo pod jurisdikciju Trnskog pashe... ako se ne varam...

ostalo sve u bugarskoj

zato mi se i chini da je ona moja teorija o Ibrahimovicima koji su imali i kavanu veoma moguca :)

postavio bi koji text, al nisu moji i nije mi dozvoljeno

u svakom sluchaju, ovo izgleda kao da 1 stranu ima pa 2 fale, sumnjam da bi ikome ishta znachilo :(

pozz

Spencer
22.02.2007, 19:56
Krenes od Nisa prema granici sa bugarskom. Oko 15 km iza Pirota se sa glavnog odvaja sporedni put na desno. Pa ko voli nek' izvoli...

crow
22.02.2007, 21:12
pazite gde je to sevlijevo :)

http://www.fallingrain.com/world/BU/41/Sevlievo.html

rajan
24.02.2007, 01:14
citat od CROW : i selo balvan, a to je bilo na 1 km od danashnje palanke

imam nekoliko opisa za selo balvan , neka pecina na ravnom mestu

crow
07.03.2007, 12:15
citat od CROW : i selo balvan, a to je bilo na 1 km od danashnje palanke

imam nekoliko opisa za selo balvan , neka pecina na ravnom mestu
ima jedna velika...

1 km odatle

a mozda ima neka zatrpana

ocesh da proverimo?

crow
07.03.2007, 13:47
e...
sad guglao
ima selo balvan nedaleko od onog bugarskom mesta...
:(

nije ovaj palanachki :(

mada... mozda ti imash spise za ovaj palanachki?
to selo ne postoji bar 300 godina
al ja znam gde je ;)

rajan
19.03.2007, 00:17
poz. Pominje se i Emen, verovatno je u Bugarskoj

rajan
25.04.2007, 01:24
klesta

crow
25.04.2007, 10:38
gde je to?

steana
25.04.2007, 22:03
Postoji selo Balvan i ovde u Makedoniji , a i kod nas pominju se neki predeli u vezi vojvode Vlchana (Karadak).

rajan
05.05.2007, 00:43
@Rajane, zapocni novu temu na odgovarajucem mjestu

pdragan
05.05.2007, 09:54
pile i klesta bi verovatno trebali da bdu u temi "oznake na kamenu":)jel tako vumi?

boban018
05.05.2007, 12:10
Ovo mi bas i ne lici na pile.
A ne lici mi ni na znak. Jesi li siguran da ovo nije prirodna pukotina na kamenu.
Boban 018

Vumi
05.05.2007, 13:33
pile i klesta bi verovatno trebali da bdu u temi "oznake na kamenu":)jel tako vumi?Tako je, samo sto se pojedinacni prilozi ne mogu prebacivati.
@Rajane, zamolio bih te da zapocnes drugu temu na pravome mjestu

laki
05.05.2007, 14:21
kakve su vam procene, kad ce to "pop martinovo blago" da ugleda svetlost dana?:1967::1967: :1967: :1967: :1967: :1967: :1967: :1967: :1967: :pray: :pray: :pray: :pray: :pray: :pray: :pray: :pray: :pray:

Enigma
05.05.2007, 15:10
kakve su vam procene, kad ce to "pop martinovo blago" da ugleda svetlost dana?:1967::1967: :1967: :1967: :1967: :1967: :1967: :1967: :1967: :pray: :pray: :pray: :pray: :pray: :pray: :pray: :pray: :pray:

Onda i samo onda, kada Rade i Ja uz pomoć njegove pokojne babe, stupimo u kontak sa svećenicama iz Delfa i ostalih starovjekih proročišta.
Uz svesrdnu pomoć njihove sostificirane vizije i magije, te naše
moćne visokotehnološke baze, tovari s blagom postaće naši i samo naši.
:00000441: :26: :00000441: :23: :totlach:

banebeograd
05.05.2007, 15:53
sigurno ce te se mnogo bolje osecati ako vam za tu akciju podarim moj magicni asovcic koji stiti od svih kletvi...
ALI
"hocu da se zna koliki je moj deo necu da me prevarite"...

laki
05.05.2007, 15:57
sigurno ce te se mnogo bolje osecati ako vam za tu akciju podarim moj magicni asovcic koji stiti od svih kletvi...
ALI

citas mi misli, samo sto sam to hteo da napisem!

banebeograd
05.05.2007, 15:59
ma ima tu dosta za sve dobronamerne tovari su to...hhehh

laki
05.05.2007, 16:03
znas li da su pronasli one kamile sto su propale u zivi pesak?

banebeograd
05.05.2007, 16:05
sigurno na istom mestu gde je nadjena i ona zlatna krava bez jednog roga...

laki
05.05.2007, 16:08
eee taj se zlatan rog sad trazi ,ali se trazi i "kurban" pa ko sme nek izvoli ,bez mene

banebeograd
05.05.2007, 16:12
znam ja gde ima "kur ban" al samo za zenske ruke hahah...
ej da zovemo i crnog da nam se pridruzi, glupo da krenemo bez njega, on zna neke magije za skidanje uroka...

laki
05.05.2007, 16:14
moze ,ali i ENIGMU on zna carolije koje su kelti koristili....

Enigma
05.05.2007, 16:23
ALI

U svakom slučaju magični ašovčić je dobrodošao, pogotovo ako štiti od
zlih očiju, i ako sam vrši iskop.
Ako se slažeš, Zlatne Tovare dijelimo ovako: Radi, radi babe dvije četvrtine, nama dvojici po četvrtina. Pošto je zakopano osam Zlatnih Tovara, Radi pripadaju četiri, a nama dvojici, svakom po dva.
Ako se nas dvoje mudro dogovorimo , Radi, radi babe neće pripasti
ama baš ništa. :1545: :totlach:

banebeograd
05.05.2007, 16:26
enigma je vodja puta i kao najstariji zaduzen za duhovnu komunikaciju sa pokojnom radetovom babom, rade je politicki komesar zaduzen za dizanje morala u teskim trenutcima kopanja za sta mu je dozvoljeno da se koristi svim dozvoljenim sredstvima/plavuse, crnke , brinete/, ja cu biti blagajnik a ti biraj poziciju dok ne pocne guzva na ovom multikulturoloskoj medjunarodno priznatoj polivalentnoj expediciji u cuveni sumadijski zlatni trougao...uzecu sebi za pravo da pozovem sve koji su spremni na expediciju u nepoznato da daju svoj skroman prilog pre svega svojim prisustvom/mada ni ladno pivo nije na odmet....

banebeograd
05.05.2007, 16:30
U svakom slučaju magični ašovčić je dobrodošao, pogotovo ako štiti od
zlih očiju, i ako sam vrši iskop.
Ako se slažeš, Zlatne Tovare dijelimo ovako: Radi, radi babe dvije četvrtine, nama dvojici po četvrtina. Pošto je zakopano osam Zlatnih Tovara, Radi pripadaju četiri, a nama dvojici, svakom po dva.
Ako se nas dvoje mudro dogovorimo , Radi, radi babe neće pripasti
ama baš ništa. :1545: :totlach:

ma mnogo je kume dva tovara ko ce toliko da nosi okolo, daj da sacekamo jos malo i da se skupi jos sajtovaca dobrovoljaca pa da se to lepo izdeli na manje delove , oce kicma da strada od tezine

Enigma
05.05.2007, 16:37
Slažem se, unaprijed mora da razradimo plan, kako da tu silnu lovu zdrobimo isti dan. :700:

laki
05.05.2007, 16:44
da sacekamo komentare i ostalih ,da se neko ne naljuti oko iskopavanja i podele ,ljudi celog zivota traze tovare a vi ih podeliste za tri minuta.....

banebeograd
05.05.2007, 16:44
Unaprijed mora da razradimo plan, kako da tu silnu lovu zdrobimo isti dan.

heheh za tako nesto mogao bih da pitam svoju zenu, nema love koju ona ne moze da potrosi za manje od dva sata...mada ja preporucujem klasicno rucak, vince i lepa brena za cetiri osobe/za sada je samo toliko dobrovoljaca/, pa ako treba da se i doda neki dinar nije strasno brena je brena, mada dolaze u obzir i neke manje poznate zvezde granda koje tek treba dooobro probiti/naravno tako nesto samo pod uslovom da rade zataji sa moralnom podrskom/

banebeograd
05.05.2007, 16:47
da sacekamo komentare i ostalih ,da se neko ne naljuti oko iskopavanja i podele ,ljudi celog zivota traze tovare a vi ih podeliste za tri minuta.....

pa sta mi imamo sa njima oni i dalje nek traze mi ce mo i dalje da delimo niko se nikom ne mesa hahah

gloshky
05.05.2007, 16:52
Ako ako, samo vi podelite to blago, ja sam zadovoljan da castite ako ga nadjete i sa porcijom meshanog i gajbom ladnog piva :26:

laki
05.05.2007, 16:55
Ako ako, samo vi podelite to blago, ja sam zadovoljan da castite ako ga nadjete i sa porcijom meshanog i gajbom ladnog piva :26:
imas to, ali tovare nam ne diraj
:bash:

gloshky
05.05.2007, 17:00
Dobro .. Mozda malo i pomognem ako vam bude tesko da ga nosite:925:

banebeograd
05.05.2007, 17:04
toooo buraz, to je pesma za moje usi,ti tovari su NEVIDJENO teski i svaka pomoc je preko potrebna...eh da nam je jos tu sirmijum , pa cika zlaja, pa crni ...ma sve bi bilo lakse, ovako ce sve da padne na nejaka pleca nas cetvorice...

Stef74
05.05.2007, 17:20
Uzalud mlatite praznu vrecu.
Nosio bih i ja ali nema sta.
:36_1_57[1 :36_11_2[1 :10_9_134[

laki
05.05.2007, 17:34
Uzalud mlatite praznu vrecu.
Nosio bih i ja ali nema sta.
:36_1_57[1 :36_11_2[1 :10_9_134[

ne mlatimo mi praznu slamu ,bolje nam se ti pridruzi dok je vreme ,posle moze da bude kasno...

Stef74
05.05.2007, 17:44
Ako je tako onda racunajte ne mene, jak sam ja ko mazga taman mozete da mi natovarite ceo tovar blaga pa dokle stignem.
Vazno je ucestvovati...

Enigma
05.05.2007, 19:40
Vi se makljate, a još nismo ni krenuli. :ssheep:
Daj ugasite svjetlo da se dogovorimo ko ljudi. :bash: :smashfrea :twak: :totlach:

Nigrianvs
06.05.2007, 01:37
Bane, Bane junace, ma imate moralnu podrsku od mene samo fizikalisanje mi je los status u grupi(previse sam lenj) a stose tice cici maci i ostala eroticna zadovoljstva tusam da pomognem sa mojim zenskim osobljem.Znas ono vi nadjete a javam dajem zenske svaka po 10-zlatnika pa vi izvolite, dovescu ja i dva autobusa a ako zafali stice i nova tura:00000441: .E jesam bre.... , ma rodjen sam za BIZNISmena:36_1_36[1 :36_11_6[1 :7_15_6v[1 . Nego salu na stranu:3_12_27v[ . Kad planirate espediziju na blago:3_13_9[1] :36_11_6[1

Enigma
06.05.2007, 16:09
Za idućeg punog mjeseca, imamo dogovorenu seansu sa onostranim. :1545:
U slučaju da nitko ne ugsi svjetlo i ako ne padne makljaža, pašće dogovor o točnom datumu polaska ekspedicije.

Vumi
06.05.2007, 21:23
Eto...ugasih svjetlo da se dogovorite :)

Vumi
09.01.2008, 14:43
Tema je opet otvorena, pokusajte je i dalje tako odrzati :)...

crni
09.01.2008, 19:46
Bravo Vumi!

pdragan
10.01.2008, 23:57
super vumi,idemo iz pocetka !!

hermes.legend
21.02.2008, 18:50
Pozdrav svim, dugo sm trazio vakav forum i naizad nasao sam ga, velika pohvalba "gazdama"
Imam mapu koju je napisao sam Volcan Vojvoda, i na njoj pise, negdje na sredini pise ja Volcan Vojvoda i na kraju V.V. (B.B) 1769. Opisuje za bogatstva njihova bogatstva, i mapa je za dio blaga i jednoj knjigi koja navodno vodi do svih njihovih baogatstva, trazi se Bjela voda koja prolazi preko crvenih kamenja, prateci vodu nailazis na dva puta jedan vodi do bogatstva a drugi do knjige, prvo uzmite bogatstvo pa onda knjigu ako ne zelite da izgubite pravi put a mozda i zivot????
itd mapa je na kozi sa 7 strana i pisana je na starogrckom ali uspio sam je prevesti ali ne mogu naci nijednu startnu poziciju, ne znam za koje mjesto se radi, mapa je autenticna jer odveo sam komad kozhe sa mape preko jendog prijatelja na analize u njemacku i rekli su da je stara najmanje 200 - 300 godina. Sve najbolje i hvala

hermes.legend
21.02.2008, 18:55
i jos jedan mali detalj spominje se i neko eminovo bogatsto i za njegovu vodenicu za koje isto daje neke podatke

Vumi
21.02.2008, 19:07
Da bi dobio odgovor prvo ce ti biti trazeno da postavis tu mapu ovdje :)...a to ne vjerujem da ces uciniti :)...usput, dobro nam dosao...

Nigrianvs
21.02.2008, 19:13
Dobro nam dosao. Ajd postavi tu mapu ja znam za belu vodu koja tece preko crvenog kamenja, imaju dva putica tojest staze, postavi to pa cu ti objasni:26:

hermes.legend
21.02.2008, 19:25
postavicu samo prvu stranu mape da bi se uvjerili fotokopija orginala, ali stvarno sta mislite, jedan turski arheolog mi je rekao da trebam biti vrlo sretan kad je vidio jednu stranu mape jer ovo se trazi od svih nacija : Bugari, Srbi, Makedonci, Trci... I da trebam biti vrlo oprezan

rajan
21.02.2008, 20:30
Ovo moze da se procita. Ajde daj jos nekoliko detalja. Ima nekoliko Belih Voda

RUAH
21.02.2008, 20:33
Moje mišljenje je,ali bez uvrede, da to nije ništa posebno.
Čisto sumnjam da je to stara mapa (kopija),ali iz samo jednog razloga.
Kao prvo,papir je bio zgužvan pa ravnat a slova su pisana naknadno na
izravnatom papiru.Nijedno slovo nije oštečeno kako je papir gužvan na mjestima gdje se savijao.Imam par knjiga starih 200-300 god,i znam kako izgledaju listovi koji nisu gužvani,a tako stari.
To je samo moje mišljenje

banebeograd
21.02.2008, 20:44
Pozdrav svim, dugo sm trazio vakav forum i naizad nasao sam ga, velika pohvalba "gazdama"
Imam mapu koju je napisao sam Volcan Vojvoda, i na njoj pise, negdje na sredini pise ja Volcan Vojvoda i na kraju V.V. (B.B) 1769. Opisuje za bogatstva njihova bogatstva, i mapa je za dio blaga i jednoj knjigi koja navodno vodi do svih njihovih baogatstva, trazi se Bjela voda koja prolazi preko crvenih kamenja, prateci vodu nailazis na dva puta jedan vodi do bogatstva a drugi do knjige, prvo uzmite bogatstvo pa onda knjigu ako ne zelite da izgubite pravi put a mozda i zivot????
itd mapa je na kozi sa 7 strana i pisana je na starogrckom ali uspio sam je prevesti ali ne mogu naci nijednu startnu poziciju, ne znam za koje mjesto se radi, mapa je autenticna jer odveo sam komad kozhe sa mape preko jendog prijatelja na analize u njemacku i rekli su da je stara najmanje 200 - 300 godina. Sve najbolje i hvala

dobro dosao hermesu legendo,
ajde prvo nas malo uputi ko je taj Volcan Vojvoda, gde je ziveo i radio i slicno...
znaci li to sto je pisao na starogrckom da je on bio grk???
zatim koliko si platio mape, i gde si nabavio,
moze biti da ti je neko prodao nesto sto se na nekim sajtovima moze naci i jeftinije recimo na www.kakootkriti.com ..

hermes.legend
21.02.2008, 20:47
Ok, ne krivim te jer stvarno izgleda tako, ali:
uzmi komad коже osusi ga i vidjeces koko dobija prelome kao da je list savijen, kad se osusi stvaraju se neke "vene" zavisi kako je bio poloжaj koжe kada se susio, a za info ja imam i originale, i znam sigurno da su iz tog vremena jer su napravljene analize koжe i stara je najmanje 200-300 godina.

hermes.legend
21.02.2008, 20:50
ajde prvo nas malo uputi ko je taj Volcan Vojvoda, gde je ziveo i radio i slicno...
moze biti da ti je neko prodao nesto sto se na nekim sajtovima moze naci i jeftinije recimo na www.kakootkriti.com ..

Mape su pronadjene u jendnoj kolibi (koliba za ovcare stara, ostale su samo neke rusevine) na planini. nisam ih kupio nasao ih je moj djed, ali nije nikome pokazao te mape do prije 5 godina pa sam ja prije 6 mjeseci poceo da prevodim i naizad preveo.

hermes.legend
21.02.2008, 20:58
Od toliko prica i legendi od tragaca i lovaca na blago svi traze neko blago POP MARTINA HIMOVICA.Razne magaze ,cupovi,tovari I tovari zlata .Pa zar je moguce da je taj pop martin ima toliko blaga???Njegovo blago traze ljudi iz srbije ,bosne ,bugarske ,traze ga I u rumuniji.Postoje I mape I tacno znaju gde je zlato,ustvari neznaju bas tacno gde ali su sigurni da je na tom mestu pa im treba detektor za zlato koji moze da hvata 5-6 metara.Takvih prica slusam skoro svaki dan,I nije mi jasno da toliko ljudi traze te magaze I riznice I cak rizikuju svoj zivot zbog toga.Bas bih voleo da vidim tog coveka koji je nesto nasao od tih skrivenih blaga.Cak sam I sam nabavio jedan plan skrivenog blaga I on glasi ovako:Opis 282 iz plana br.85x220 od knjizni opis.JELASNICKA MAGAZA.Kad dodjes u Jelasnicu,trazi kude je suva rovina,u nju ima dve loze nad put,jedna divlja jedna pitoma,poznava se dok je veka I sveta.Od nje kad podjes uz rovinu na levo ima jedan put I na ozdol od put tri koraka ploca,na nju znak,od kuce glava,pod nju je ulaz u magazu I to ovak.Ajde u pecinu na dole osam basamaka ,po levo na pecina na nju ima ploca,idi u nju,na sred pecina ima jedan covek od voska ovo je pecina pokrita sa grede ,ne idi po njih jer ces stradati vidi na mapu,prici I uzmicoveku iz desnu ruku raskov I idi urdi kurban,u pecinu ima kola zlato,nosi kolko hoces to je kraj I tacno. Potpis Martin Himovic tri pecata rimski ,turski I hriscanski. .ko zna mozda se nekom posreci!!!!!!!!!! Pozdrav dragan.

ovo je napisao pdragan
Evo info o pop Martinu vojvodi a i Volcan Vojvoda je bio u njegovoj grupi, ja sam vas vako i nasao googlajuci o volcan vojvodi i naisao na ovaj post

banebeograd
21.02.2008, 21:13
Imam mapu koju je napisao sam Volcan Vojvoda, i na njoj pise, negdje na sredini pise ja Volcan Vojvoda i na kraju V.V. (B.B) 1769. Opisuje za bogatstva njihova bogatstva, i mapa je za dio blaga i jednoj knjigi koja navodno vodi do svih njihovih baogatstva
itd mapa je na kozi sa 7 strana i pisana je na starogrckom ali uspio sam je prevesti ali ne mogu naci nijednu startnu poziciju, ne znam za koje mjesto se radi, mapa je autenticna jer odveo sam komad kozhe sa mape preko jendog prijatelja na analize u njemacku i rekli su da je stara najmanje 200 - 300 godina.
"U Bugarskoj je Pop Martin vojvoda naravno bugarin! Bugari su jedini koji su napisali nesta o pop Martinu u njihovoj enciklopediji, vidi tom 5, str 335, Bolgarska enciklopedija, Sofija 1986.
Citiram prevod na makedonski jezik;
"POP MARTIN VOJVODA, Martin vojvoda, (nepoznat) - hajdutin.
Se prikazuva glavno preku I polovina na XIX vek niz Slivensko, Elensko, Vracansko, Trnovsko, Plovdivsko, Smolensko, Strandjansko i drugi mesta. Negovoto ime i podvizi cesto se svrzuvat so dejnosta na hajdutite Volcan vojvoda i Bojco vojvoda. Stanuva hajdutin za da ja zastiti pogazenata si cest, zena mu bila grabnata so izmama od pasata vo gradot Ruse; zaedno so Volcan vojvoda, Pop Martin vojvoda go organizira ubistvoto na rusenskiot pasa. Napaga i ograbuva osmanski porobiteli i nekolku pati - carskata hazna (riznica). Svedenijata za nego, predimno od predanija i narodni pesni, cesto se protivorecni i nepolni. Sozdadeni se imanjarski legendi za zakopani skrovista na Pop Martin vojvoda. Sirokiot teritojalen obseg na dejstvijata mu, dava osnov da se pretpostavuva, deka vo narodnite predanija se smesuvat podvizite na hajduti so edno i isto ime"
Vidi dalje i literatura gde bi se moglo nesto vise saznati za Pop Martin vojvoda: B. Angelov i Hr. Vakarelski - Dimka Bezimkai Volcan vojvoda, tojest u njihovoj knizi "Trem na bolgarskata narodna istoriceska epika od Momcila i Krali Marko do Karadzata i Hadji Dimitra"

ako je mapa kako ti kazes na starogrckom onda je dimke bezimeni ili ti volcan vojvoda bio cudo od hajduka u to vreme jer je pored maternjeg bugarskog jezika pisao i na starogrckom

Enigma
21.02.2008, 21:16

Ja stvarno više nemam volje reagirati na ove gluparije, živ mi bio ! :26:

hermes.legend
21.02.2008, 21:19
Mapu sam dao na prijevod u Oxford university, i oni su mi dali prijevod i rekli da je pisano sa starogrckom abecedom, sto mozete vidjeti i na slici. znaci da ja ne znam jeli grcki ili bugarski, to su mi oni rekli ja samo prenosim informacije.

Enigma
21.02.2008, 21:21
izravnatom papiru.Nijedno slovo nije oštečeno kako je papir gužvan na mjestima gdje se savijao.Imam par knjiga starih 200-300 god,i znam kako izgledaju listovi koji nisu gužvani,a tako stari.

To je istina, a ebivetri naivcima izbijaju lovu, onako laganice. :totlach: :26:

hermes.legend
21.02.2008, 21:25
Ja stvarno više nemam volje reagirati na ove gluparije, živ mi bio ! :26:

Pa molim te onda nemoj reagirati, ali mislim da ti najvise od sviju reagujes, ako nisi ozbiljan ostavi druge da reaguju.

hermes.legend
21.02.2008, 21:30
To je istina, a ebivetri naivcima izbijaju lovu, onako laganice. :totlach: :26:

Citat od RUAH

Moj prijatelju to nisu listovi nego koжа, od malopre se trudim da ti to objasnim ali ne kuzis

Enigma
21.02.2008, 21:44
Pa molim te onda nemoj reagirati, ali mislim da ti najvise od sviju reagujes, ako nisi ozbiljan ostavi druge da reaguju.

Ne sekiraj se, dok sam bio mlad i zelen, znali su mi uvalit koješta za vrhunsku robu, uvijek ima vremena i nade, ako si uporan nikad nije kasno da ponešto i naučiš, na žalost prvo ide pušiona i tek onda slijedi učiona. :totlach: :26:

banebeograd
21.02.2008, 21:48
Ne sekiraj se, dok sam bio mlad i zelen, znali su mi uvalit koješta za vrhunsku robu, uvijek ima vremena i nade, ako si uporan nikad nije kasno da ponešto i naučiš, na žalost prvo ide pušiona i tek onda slijedi učiona. :totlach: :26:

ahhhh, nema ljubavi bez bola....:26:

hermes.legend
21.02.2008, 21:48

za tvoju info. mapu nisam kupio nego mi je data od moga djeda. pa me ne moras toliko zaliti. mozda si ti bio zelen i naivan (sam si rekao) ali nisam ja. :00000441:

banebeograd
21.02.2008, 21:51
za tvoju info. mapu nisam kupio nego mi je data od moga djeda. pa me ne moras toliko zaliti. mozda si ti bio zelen i naivan (sam si rekao) ali nisam ja. :00000441:

pa daj nam jos nekih podataka o tom vojvodi,
jesi li saznao uopste jos nesto vezano za tu temu...

peon
21.02.2008, 21:53

Nema sta potpuno si upravu

hermes.legend
21.02.2008, 21:57
pa daj nam jos nekih podataka o tom vojvodi,
jesi li saznao uopste jos nesto vezano za tu temu...

JovanOliver

POP MARTIN VOJVODA, Martin vojvoda, (nepoznat) - hajdutin.

banebeograd
21.02.2008, 22:04
to je sve sto si do sada saznao???

hermes.legend
21.02.2008, 22:10
to je sve sto si do sada saznao???

to i jos u mapi kaze :
nas nije malo a nije nas i puno, nimo pametni ali smo lukavi, nismo siromasni nrgo bogati
znam da je knjiga zakopana zajedno sa jednim njegovim prijateljem, znaci knjiga je u grobu, kako kaze u mapi

Enigma
21.02.2008, 22:29
ahhhh, nema ljubavi bez bola....:26:

Prijatelju, ispada tako nekako, a sve ostalo je fantazija. :26:

Enigma
21.02.2008, 22:36

:pray: :pray: :pray: :D

RUAH
21.02.2008, 23:26
Moj prijatelju to nisu listovi nego koжа, od malopre se trudim da ti to objasnim ali ne kuzis

Nije bitno jel koža ili list.
Stavio si kopiju.Zašto si stavio kopiju?
Možeš nam staviti i original toga dijela da malo vidimo i boju te kože,a ne samo crno-bjelo,jer nema nikakvih tajni.Šta piše na originalu piše i tu.

Enigma
21.02.2008, 23:41
Možeš nam staviti i original toga dijela da malo vidimo i boju te kože,a ne samo crno-bjelo,jer nema nikakvih tajni.Šta piše na originalu piše i tu.

Očito je u tome kvaka, idemo šišat ovce, na sreću nema više ovaca, sve vuk do vuka. :26:

crni
21.02.2008, 23:42
Cek cek da instalira ,fotosop, pa ima svi da se divimo boji koze!

Nigrianvs
22.02.2008, 03:48
hermes daj postavi tu mapu da ti objasnim sta je sta na njoj mani ovaj list nije interesantan, a vi saljivdzije daj uozbiljite se covek ima orginalnu stvar u ruci:totlach::26:

laki
22.02.2008, 08:27
moram sve da vas razocaram,skoro sam saznao da je to blago vec pronadjeno, pronasao ga je covek iz mog kraja sa jos nekim tipovima ...sad ulaze lovu u grckoj, kupio je nekoliko kilometara grcke obale a i dalje kupuje...opustite se ,to je zavrsena prica :red_eyes:

banebeograd
22.02.2008, 10:32
i bre lakiiiii,
upropasti nam zurku, taman smo se nalozili da kopamo gore iznad bele reke...
a da pozdravi burazera i pitaj ga dal imamo popust kod njega u hotelu mi koji ga poznajemo i koji smo kopali zajedno pre nego se obogatio...

hermes.legend
22.02.2008, 10:49

U tome je stvar, sta mislis da mogu tako jednostavno u internet cafic i da izvadim mapu da skeniram i da je posaljem, trebalo mi je 20 dana da jedva napravim kopiju i to na poslu kada nikoga nije bilo. ali ok nema problema, nisam ja dosao na ovaj forum da bih se zezao sa nekim, naprotiv da trazim pomoc oko lokacije, info dali neko zna gde se kretao, i kuda je zivio taj pop martin i volca vojvoda.

Nigrianvs
22.02.2008, 10:49
Hermes nemoj da te Laki razocara, samo je jedan deo iskopan a ima jos dve magaze pune zlata, zato davaj kartu na sunce da se i to iskopa pa da kupimo celu Grcku a ne par kilometara plaze. Zamisli nas dvojicu ti kao car Hermetokulus a ja kao tvoj ministar Radilokulus:00000441 ::totlach::totlach:: totlach::26:

banebeograd
22.02.2008, 11:00
pa ne treba da se kopira karta, dovoljno je da se pomenu neki od toponima koje su oni sa oxforda uspeli da prevedu...
i onako nema nista nacrtano sto bi trebali da vidimo vec samo tekst...

hermes.legend
22.02.2008, 11:08
Hermes nemoj da te Laki razocara, samo je jedan deo iskopan a ima jos dve magaze pune zlata, zato davaj kartu na sunce da se i to iskopa pa da kupimo celu Grcku a ne par kilometara plaze. Zamisli nas dvojicu ti kao car Hermetokulus a ja kao tvoj ministar Radilokulus:00000441 ::totlach::totlach:: totlach::26:

:26: ma ziveo mi ti brate kamo srece da ga nadjemo, samo ne pise koliko ima ne znam jel nam dosta za celu grcku :)
kako i da je ako znas gde je mesto otprilike da udjemo u kontakt, kosto kazes, nas dvoje da analiziramo teren, a ako je potrebno i da kopamo.

hermes.legend
22.02.2008, 11:12
pa ne treba da se kopira karta, dovoljno je da se pomenu neki od toponima koje su oni sa oxforda uspeli da prevedu...
i onako nema nista nacrtano sto bi trebali da vidimo vec samo tekst...

da razjasnimo stvari ja sam kartu kopirao na poslu pa kopiju skenirao, jer ne mogu sa onim koжama da odem u internet kafic, znaci oni sa oxforda su preveli sa kopija nisam im slao skenirane originale jer je to dosta upadljivo. a vako papir i ne gledaju sta skeniras, ima ima i nekih slika jer mapa je sa 7 stranica, ima na sedmoj 3 reda texta i 3 crteжa.

hermes.legend
22.02.2008, 11:17
Ja nisam neki vatreni tragac, i nisam lako ubedljiv, ali kada mi je djed ispricao istoriju da nikome nije pokazao mape, to me je malo zagrijalo, jer znam da jos niko nije vidio mapu znam da to mesto nije trazeno, mapa je u mojoj ruci, pa to me je natjeralo da pokrenem malu akciju. jer inace ne bavim se aktivno ovim sportom.

banebeograd
22.02.2008, 11:19
ja te i dalje ne razumem, da li se ti hvalis ili trazis informacije,
ako trazis informacije moras i ti da das nesto od cega ce da se pocne ,
ovako sem suplje price o dedi, mapi, kozama i oxfordu nista konkretno nisi rekao ...

hermes.legend
22.02.2008, 11:24
ja te i dalje ne razumem, da li se ti hvalis ili trazis informacije,
ako trazis informacije moras i ti da das nesto od cega ce da se pocne ,
ovako sem suplje price o dedi, mapi, kozama i oxfordu nista konkretno nisi rekao ...

gledaj sta bi ti hteo da ti dam tocne info. i mozda lopatu ????
rekao sam ti pocetna stannica je belo jezero (voda) sto prolazi preko crvenih kamenja, itd..., ja sada zelim info dali neko zna gde je ta bela voda sto se opisuje. i dali nesto takvo postoji

rajan
22.02.2008, 11:37
hermes legend, ima nekoliko Belih voda na terenu gde se kretala hajducka druzina daj jos nekoliko detalja. jel ima neki znak uklesan?

hermes.legend
22.02.2008, 12:46
hermes legend, ima nekoliko Belih voda na terenu gde se kretala hajducka druzina daj jos nekoliko detalja. jel ima neki znak uklesan?

Ima nekoliko znakova od kojih je lice covjeka na kamenu na putu za zakopanu knjigu, znaci nastavis tim putem i na sljedeci znak (o cemu ne bih pricao jer bi vam onda sve rekao) ima instrukcije za dalje...

Vumi
22.02.2008, 13:59
Pa sta trazis onda ovdje kada imas sve instrukcije i sva objasnjenja, nije mi bas jasno sve to...prati instrukcije i trazi to mjesto...potrazi prvo te znakove i onda samo za njima...ne vidim kakve bi ti informacije mogli dati korisnici foruma. Nadji si topografsku kartu podrucja, trazi te bijele vode, posmatrj okolinu i pokusaj sam razjasniti kakvo crveno kamenje je u pitanju...

hermes.legend
22.02.2008, 14:00
ako ima nekoliko belih voda onda recite mi dali postoji u blizini kamen sa isklesanim licem covjeka?

hermes.legend
22.02.2008, 14:03
Pa sta trazis onda ovdje kada imas sve instrukcije i sva objasnjenja, nije mi bas jasno sve to...prati instrukcije i trazi to mjesto...potrazi prvo te znakove i onda samo za njima...ne vidim kakve bi ti informacije mogli dati korisnici foruma. Nadji si topografsku kartu podrucja, trazi te bijele vode, posmatrj okolinu i pokusaj sam razjasniti kakvo crveno kamenje je u pitanju...

Pa jedino sto se trudim je da saznam ima li oko tih belih voda koje neki korisnici sponinju kamen sa uklesanim licem coveka, ako ima onda da krenem u akciju, i gde je tocnije ta voda (jer su rekli da ima nekoliko).

Vumi
22.02.2008, 14:33
Pa iskreno da ti kazem da niko nece sada umjesto tebe obilaziti sve te bijele vode i traziti uklesano lice da bi tebi dao odgovor...uzdaj se "sam u se i u svoje kljuse"...mislis da bi ti neko i rekao ako zna?

Nigrianvs
22.02.2008, 16:07
hermes jeste to je to sto tih rekoh, tog spomenika vise nema tu odavno sa licem coveka ali moj deda je jos ziv i dobro ga sluzi pacenje pa ce da nam pmogne,zna mesto tacno, a verovatno daje poznavao i tvog djeda, ali deda ko deda oce i on tall(deo) kaze ce dase zeni pa da ima mladu da pozlati.:26:

banebeograd
22.02.2008, 16:42
gledaj sta bi ti hteo da ti dam tocne info. i mozda lopatu ????
rekao sam ti pocetna stannica je belo jezero (voda) sto prolazi preko crvenih kamenja, itd..., ja sada zelim info dali neko zna gde je ta bela voda sto se opisuje. i dali nesto takvo postoji

hermesu legendo,
u ovim veoma specificnim slucajevima kao sto je traganje za ukletim, hajduckim ili turskim zlatom,
moras imati pored lopate i nesto od sofisticirane i na terenu proverene opreme,
recimo,
trenirani slepi misevi za izvidjanje iz vazduha,
http://img217.imageshack.us/img217/7082/slepi20misbm9.th.jpg (http://img217.imageshack.us/my.php?image=slepi20 misbm9.jpg)
specijalno opremljene kornjace za uske prolaze sa ugradjenim kukama ili tockovima,
http://img85.imageshack.us/img85/1299/qchywxkfeoks7.th.jpg (http://img85.imageshack.us/my.php?image=qchywxk feoks7.jpg)
http://img442.imageshack.us/img442/4806/kornacadvoglavaqu7.t h.jpg (http://img442.imageshack.us/my.php?image=kornaca dvoglavaqu7.jpg)
kao i mutanti serpasi koji nose opremu do udaljenih terena,
http://img139.imageshack.us/img139/5962/horror01tc8.gif (http://imageshack.us)
neki od nas koriste jos i specijalno dresirane magarce ,
a ja sam onomad poklonio jednoj novoj ljubiteljki traganja mog ljubimca ,
prasca iz miloste zvanog ludi stojko eeeee sta je taj sve znao da uradi...
bez sve ove opreme ni pod kakvim okolnostima ne kreci u nepoznato...
ako ti nesto zafali javi se ...
pozzzzzzz