Prijava

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Potop

Ghost
08.05.2012, 20:05
Zanima me šta mislite o ovoj temi

Ghost
08.05.2012, 20:06
Imamo indicija, svjedočanstava iz jako mnogo izvora da se potop desio i to najmanje jedanput. A kako i zašto su dvije stvari koje ne znamo.
Meni to izgleda otprilike ovako:
U zapisima koji su pisani po sjećanju ili predanju postojao je život prije potopa. U objašnjenjima naučnika se kaže da je bilo ledeno doba, led se otopio i eto potopa. To je moguće na lokalnoj razini. Led se topi, akumulira se voda iza ledene brane sve dok ta ledena brana ne popusti i ogromna količina vode jurne nizbrdo stvarajući usput kanjone, nove rječne tokove, a iza sebe pustoš . Na kraju te jurnjave, kad voda izgubi snagu i brzinu ostaju naplavine drveta koje se vremenom u mulju pretvara u ugalj. Jer jedino tako je moguće stvoriti ugalj na uskoj površini u ogromnim količinama. Da nije tako uglja bi bilo posvuda, stvarao bi se i danas. Isti slučaj je i sa rudama koje su se mogle istim načinom, spiranjem, nataložiti na kraju toka bujice. Ali to se sve dešava na relativno uskom prostoru i traje par dana. Slično tsunamiju. Samo što ovaj tsunami ide nizbrdo ka moru, ako do mora uopšte i dođe.
E sad ako je bilo ledeno doba onda su uslovi za život nepovoljni, ljudska populacija malobrojna. I u opisima potopa se ne spominje led. Blaga klima.
Drugi razlog za potop bi moglo biti nebesko tijelo koje periodično dolazi dovoljno blizu Zemlji da izazove plimni talas. U tom slučaju bi se plime postepeno povećavale što bi stvorilo utisak potopa globalnih razmjera. I u tom slučaju bi i trajanje potopa bilo logično. Jer četrdeset dana je neki razuman period da nebesko tijelo na svojoj putanji prođe pored Zemlje. Ostavi pustoš na našoj planeti i ispremješta sve na Zemlji. Odradi posao i ode.
A efekat na Zemlji bi bio potpuno isti kao i u prvom scenariju samo što bi se stvari dešavale puno temeljitije i na čitavoj površini Zemlje. U najboljem slučaju na njenoj polovini. Ako nebesko tijelo prolazi iznad Zemlje, mislim iznad sjevernog pola, čiata sjeverna hemisfera bi imala neprestanu plimu. Jedina varijacija bi bila u postepenom pojačavanju tj. podizanju nivoa mora a onda postupnom opadanju. Za to vrijeme bi južna polulopta bila pod konstantnom osekom. Nivo mora bi stalno opadao a onda se postepeno vraćao kako bi opadao uticaj stranog tijela u našem sunčevom sistemu. Razoran efekat u svakom slučaju na čitavoj Zemlji.
Isti slučaj ako nebesko tijelo prođe ispod južnog pola, samo vice versa. Jedino što u tom slučaju ne bi bilo viđeno od strane ljudske populacije na sjevernoj hemisferi pa je ne bi mogli ni opisati u knjigama o potopu.
Kao što i nisu.Bez promjene klime.
Malo drugačiji scenario ako nebesko tijelo prolazi pored, linijom ekvatora. Ali tu bi bilo opasno blizu i ostalim planetama što bi sigurno ostavilo posljedice na putanje svih planeta. Koje ionako sada nemaju baš logične putanje. Niti logična mjesta u finom rasporedu oko Sunca. A onda postoji i mogućnost da to nebesko tijelo napravi pomračenje Sunca koje bi trajalo za sve vrijeme dok prolazi. E tu bi već došlo do velikih kolebanja temperature te stvaranje ogromnih ciklona sa razornim djelovanjem na ogromnom prostoru. Pomrčina i četrdeset dana kiša. I nemogućnost da se kroz oblake vidi uzrok kataklizme. I uz sve ove scenarije ide i velika vulkanska i seizmička aktivnost. Možda je i sam pepeo iz nekoliko vulkana dovoljan da stvori pomračenje, zahlađenje i opet dugotrajne i jake kiše. Ali to ne bi rezultiralo potopom. Ne globalnim.

Desert Walker
08.05.2012, 20:08
Prvo patina :)

Ghost
08.05.2012, 20:10
Walker ovo je bilo brzo. Odgovor prije teme. Heehe

Desert Walker
08.05.2012, 20:13
hahahah. zezam se ali izgleda da sve treba da dobije patinu pa da postane interesantno. nadam se da tvoja tema nece jer je zanimljiva samo trebas kvalitetne sagovornike da bi ostala dobra...cisto da se ne razvodni.

Ghost
08.05.2012, 20:26
Vidjećemo šta će biti. Kako je danas u pustinji? Zeleno?

Desert Walker
08.05.2012, 20:39
mora da se salis. naoblacilo se,svi misle kisa ce a ono opali oluja...napunila nam je i gace prasinom.
nesto razmisljam,ovde ima dosta znakova potopa. sloj meke zemlje i prasine je 10 cm a onda teska glina ispod pa ploce pjescenjaka kojeg lokalci vade i rezu masinama u blokove za gradnju kuca (naravno onima koji imaju lovu). zemlja je puna skoljki i puzeva a bare i rijeke (gdje ih ima) imaju visok salinitet. kad se bare isuse ostaju bijela polja soli. tu so skupljaju i koriste ljudi za ishranu i za stoku naravno. postavicu slike. mozda se sta i "odmota" korisno za ovu temu

Ghost
08.05.2012, 21:12
Ovo je dobro. Nisam znao za to, niko ne spominje. Insajder je zakon.
To bi u principu značilo da je poslije potopa bilo preslano da se obnove biljke.?!? I izostale kiše da to speru.Pa je pijesak osvojio. A i mrtvo more ja čudna stvar.

Darko
08.05.2012, 21:20
Gost,... Hvala za post (eto čak i male rime :D )
Čitajući ovo što ste ti i DW napisali, pade mi na pamet, da je u stvari tzv. Panonsko more samo... ili pretpostavka, ili eventualno ostatak od potopa.
Razni nalazi, na osnovu kojih su pretpostavili da je bilo panonsko more, mogu i da se posmatraju pod prizmom potopa... Skoro sam bio sa nekim dalmatincima, koji tvrde da je klima na obroncima Fruške Gore slična klimi u dalmaciji,... a i u zemlji ima morskih školjki, samo što fali more...
Tih istih školjki ima i po raznim "čukama" Fruške Gore.

Desert Walker
08.05.2012, 21:31
a Boga mi ima skoljaka u stijenama i pukotinama po sjevernim obroncima Majevice,u Crnim pecinama itd.
visina nije mala ali je mozda i dospjela na tu visinu izdizanjem terena i tektonskim pokretima. prosle god. sam radeci sa americkim i britanskim geolozima u irackom Kurdistanu vidio mnogo fosila amonita,korala i kojekavih skoljaka i njihovih otisaka u stijenama na preko 1500 ili 2000 m. nadmorske visine. neke sam donio kuci i jako su mi dragi jer sam se nahodao zbog njih i nabio krvave zuljeve :)

Ghost
08.05.2012, 21:47
Je Darko. A onda moja teorija objašnjava i Kolubaru, recimo. Nisam se htio previše udubiti i dati masu podataka, ovako mi je zgodnije. I čim neko nešto doda dobija se na težini.
Tu opet postoji i tektonika. Planine se izdižu, nešto raste nešto tone. Jasno mi je da recimo na Velebitu, Rumiji... ima školjki jer je more tu. Ali Majevica?
Ma materijala ko u priči.

Ghost
08.05.2012, 22:41
Sad mi baš nije jasno, mislim da nije povezano. Tuzla je na 200 mnm, oko Fruške Gore 70. Ako je sve bilo panonsko more veća je logika da se scjedilo ka Vojvodini i tamo ostale naslage a ne na višoj koti. Jer bi trebalo da se velika količina vode postepeno isparava da bi dobili so. Znači najdublji dio, ili najmanja nadmorska visina.

Ghost
08.05.2012, 22:46
Sad bi trebalo pronjuškati situaciju oko Tuzle.
Ako je teren tipa kotla, jame, zatvoren sa svih strana- tad je moguće da je plimni talas napunio područje, voda ostala zarobljena i postepeno ishlapila. I ostala so na dnu. Mada je tamo kamena a ne morska so.

Banatski šetač
08.05.2012, 23:49
Tema je toliko široka i neiscrpna da je ne bismo prodiskutovali za celo buduće vreme trajanja Foruma ( a želim mu bar stotinak godina).

Kao prvo, postojalo je pra more Tetis koje je zahvatalo mnogo veću površinu nego što je to bilo Pananonsko more kome su obodi bili do planina Rudnik i Valjevskih planina ( otuda se Fruška Gora, Avala, Kosmaj, Bukulja i Venčac zovu ostrvske planine jer su strčale iznad Panonskog mora). Dakle, Tetis je imao mnogo šire razmere i postojao je pre Panonskog mora, a neke od fosila koje posedujem sa obronaka Stare planine (ili Balkana po kome je celo poluostrvo dobilo naziv) su starosti iz doba krede, što je nešto manje od 150 miliona godina. Zapravo, sam naziv Stare planine predstavlja toponim koji predstavlja masiv u samom osvitu našeg dela planete.
Što se Tuzle tiče mogu reći samo da i sama mora salinitet dobijaju od slanih stena, a ne slane stene da nastaju od mora. Ono što se dešava u pustinji je isparavanje slane vode i to je drugačiji proces od onog u solani u Tuzli. Najveće slano jezero u Sahari, Chott El Jerid, je jedan od takvih primera. Bio sam tamo i fatamorgane su neverovatne na toj površini, kao i mnogo drugih stvari. Zapravo i sa samog Atlasa imam dosta fosila koji govore o nekadašnjem pramoru, a verovatno ne o potopu.
Nadam se da ne udavih, al rekoh u startu da je neiscrpna tema :)

Enigma
09.05.2012, 00:34
Ajd, ne moram sve sam, hvala ti Banatski šetaču ! :) :26:

Banatski šetač
09.05.2012, 00:44
Ajd, ne moram sve sam, hvala ti Banatski šetaču ! :) :26:
Da se i mi "mlađi" malo priključimo na teoretičarske teme ...
:bier:

Ghost
09.05.2012, 00:49
To što kažeš je ok. Ja sam mislio na potop prije 3 milenijuma. Pramora su takođe ok, ali po meni vode je svakim danom sve više. A po tim zvaničnim teorijama vode je sve manje.

Desert Walker
09.05.2012, 07:55
pitke vode je sve manje. vode ce biti,slane,morske ali slatke i ciste vode...nisam siguran.
jos kad se doda zagadjenje...

Ghost
09.05.2012, 11:07
Pitke vode ima ako ima padavina, snijega, lednika. I ta voda se putem do mora zaslanjuje i obogaćuje mineralima iz terena preko kojeg prolazi.
To se slažem sa Banatskim walkerom, to je istina. I rudnici soli u Tuzli i po Njemačkoj npr. jesu praistorijski samim tim što su prekrivani sedimentom koji se vjerovatno taložio eonima.
Mene muče slana jezera koja nisu prekrivena sedimentom tipa Juta, Atakama...ima ih posvuda na Zemlji.
Jer sve dok morska voda ne isparava više od dotoka slatke (takođe malo zaslanjene vode) neće biti ni slanog taloga. U slučaju povlačenja mora,ili recimo izdizanjem brda, zemljište će vrlo kratko biti zaslanjeno. Par kiša i imaš plodno tlo.

Ghost
09.05.2012, 11:10
Drugi tip zaslanjivanja zemljišta se događa u delti Nila. Nil periodično naplavljuje sediment na teren oko riječnog korita. U nedostatku kiše a usljed isparavanja tlo je svake godine sve slanije. Efekat je manji odkad postoji brana ali je i dalje prisutan.

miligor
09.05.2012, 15:47
Ima i u Melencima jezero koje je slano.

Pretorijanac
09.05.2012, 16:09
Meni se najvise svidja ona prica o tome kako Potop ustvari generacijama prenoseno secanje prezivelih na momenat kada je Sredozemno more negde tokom neolita naslo put do basena Crnog mora. Nikad se nisam dublje upustao u tematiku, jer me nije zanimalo, tako da ne znam u kojoj meri prica ima uporiste u nauci. Nije ni bitno. Zanimljivo zvuci. Bajka, ko bajka. :)

Desert Walker
09.05.2012, 16:19
moze biti da je bajka ali kako su za ovu pricu o potopu,skoro identicnu znali juznoamericki indijanci. nikakvog kontakta nisu imali sa Bliskim istokom gdje su i nastale sve monoteisticke religije koji istu pricu pricaju.
ja vjerujem da ljudi nisu imali kapacitete da objasne na drugi nacin prirodne katastrofe i dogadjaje. nisam ni ja mislio ici dublje u temu,cak sam cekao da se na nju uhvati patina :) ali eto...ote se

Banatski šetač
09.05.2012, 19:39
Meni se najvise svidja ona prica o tome kako Potop ustvari generacijama prenoseno secanje prezivelih na momenat kada je Sredozemno more negde tokom neolita naslo put do basena Crnog mora. Nikad se nisam dublje upustao u tematiku, jer me nije zanimalo, tako da ne znam u kojoj meri prica ima uporiste u nauci. Nije ni bitno. Zanimljivo zvuci. Bajka, ko bajka. :)

Ispitivano je dno Crnog mora bas zbog te hipoteze prenosenja sa kolena na koleno i nekog sećanja ljudske civilizacije na potop, ali nije pronadjen nikakav trag od praistorijskih naselja ili bilo kakve veće naseobine koja je bila potopljena, tako da je sasvim moguće da se potop mnogo ranije desio.

Ghost
09.05.2012, 19:39
I sredozemno more je nastalo pucanjem Gibraltarske brane, kažu. Neolit.

Ovaj zadnji potop o kome ja govorim se desio, kažu, u skorije vrijeme, prije 3000 godina i izgleda da se periodično ponavlja.
Čim se stekne znanje koje preslikamo u megagrađevine ta civilizacija nestane.
I ostane populacija koja nema pojma ni ko je to gradio ni zašto.

Darko
09.05.2012, 20:55
:26: Znači da smo mi vrlo blizu kraju...

Doćiće do topljenja leda na polovima,... potop,... Samo ja ne verujem u ove varijante postepenog globalnog zagrevanja... Kao razne stvari u ljudskom životu, te stvari se dešavaju skokovito (ne linearno)...

Takođe postoji i opcija sa mega vulkanima, a mada se retko se pominje Marsili, južno od Napulja u Tirenskom moru... Navodno je za njega pitanje samo kada će (ne da li će)... :)

Ghost
09.05.2012, 21:07
Topljenje leda na polovima će teško izazvati potop. Samo ga je 3 % od ukupne mase vode. I većina tog leda je već u vodi a to ne izaziva porast nivoa. Bar ne tipa potopa. Globalno zatupljenje.

Miligor ---mislim da je to u Melencima termalni izvor. Ali eto soli, između ostalog.
Ali nije u tipu isušenih jezera o kojima govorim

Banatski šetač
09.05.2012, 21:22
A što se tiče globalnog zagrevanja i topljenja leda na severnom polu, to topljenje leda će zapravo dovesti da će pola Velike Britanije i cela Skandinavija postati hladnije nego što su sad zato što topla golfska struja koja ide od Kariba pa sve do Skandinavije neće više imati taj svoj cirkularni tok jer priliv hladne vode sa severnog pola skraćuje tu putanju golfske struje koja već sad posustaje pod tim naletom...
Dakle, sever Velike Britanije i Skandinavija uskoro mogu da se poistovete sa kanadskom klimom i to će se vratiti na nivo kao posle poslednjeg ledenog doba.

Ghost
09.05.2012, 21:24
Na početku nije bilo ništa, pa se desio big bang. Kažu.
A big bang koliko god velik ili mali mora puknut odnekud. Petarda ili atomska, svejedno. Bang je bang. A univerzum je stvorila svijest, ili obratno. Ali samo nešto stvara nešto.
I to nešto je stvorilo osnovne elemente, pa prašinu koja je poslije stvorila planete, zvijezde i ostalo.
Pa su se onda sudarale zvijezde, pa gravitacijom privlačile sve ostalo dok nisu postale pohlepne kao ljudi pa je to rezultiralo pojavom prve crne rupe. Koja samo uzima a ništa ne daje. Nikome. Pa se silne galaksije vrte oko crne rupe, svaka oko svoje, dok se rupe ne spoje. Pa kad se sve spoje nema ničega i onda nastaje big bang.
Svašta iz ništa, reko bi neko ko se tu našao tog momenta. Kakva zabluda.
Tako je i na svakoj planeti prvo nastalo kamenje. I ono ima svijest i daje dio sebe za nešto čemu ne zna uzrok ni posljedicu.Ali daje, nesebično.
Tu se u hardveru pojavljuje softver, recimo DOS. Stvari kreću novim tokom. Kamenje se , mi to kažemo, pod uticajem četiri elementa raspada i poprima nove oblike. Valjda kamenju bezbolno, ali svrsishodno. Od tog nesebičnog davanja kamenje dobija nove komande u DOSu i pojavljuje se podloga za viši denzitet, biljke. Biljke isto tako nesebično daju sve što im je u programu i novom komandom u DOSu pojavljuje se mogućnost za životinje. Životinje opet vođene svojim programom proširuju ponudu svojih davanja, jer to je poenta svih denziteta- bezgranično davanje, tu se negdje javlja i ljubav kao peti element. Sve ide svojim tokom i stvara se čovjek koji isto tako nesebično daje i stvara sve više i bolje. Novi DOS, nove komande, univerzum kao svijest prezadovoljan.
Otvara se mogućnost za prvi windows- traljavo, ali prvi put od postanka svijeta stvarnost u boji.
Ovaj čovjek je stvarno strašna stvar, misli univerzum. Je, radi ko lud, stvara čuda, napreduje nezamislivo ka nečemu, to će biti novi denzitet, sigurno.
Kad ono oćeš, ima kvaka. Radi čovjek, ali samo za sebe. Boli ga nešto za one denzitete prije, daje nesebično ali samo sam sebi. Greška u programu, očito.
E onda se javlja reinkarnacija da se dobije na vremenu dok se ne poprave bagovi iliti greške. I svekoliki ljudski rod se vrti u krug i proba razne linuxe i applove, ali ne ide naprijed, a bogami ni nazad. Samo poneki koji su shvatili suštinu dolaze do nirvane, spasenja. Ni njima nije jasno kako, ali ubodu. A onda nema nazad. Ili im se ne ide nazad. Jer inače bi se vratili pa nam rekli kako.
A mi koji smo ostali možemo samo čekati katastrofu i vraćanje na početak pa ispočetka.
I zato onoliko monumentalnih gradjevina za koje nitko ne zna čemu služe, a iz raznih perioda su.
Otpad poslije brisanja hard diska univerzuma, naš sektor. Valjda je sve ostalo netaknuto na D, E i F particiji pa da nam se slatko smiju dok nas čekaju. A mi dolazimo, bar neki.

Ghost
09.05.2012, 21:28
A što se tiče globalnog zagrevanja i topljenja leda na severnom polu, to topljenje leda će zapravo dovesti da će pola Velike Britanije i cela Skandinavija postati hladnije nego što su sad zato što topla golfska struja koja ide od Kariba pa sve do Skandinavije neće više imati taj svoj cirkularni tok jer priliv hladne vode sa severnog pola skraćuje tu putanju golfske struje koja već sad posustaje pod tim naletom...
Dakle, sever Velike Britanije i Skandinavija uskoro mogu da se poistovete sa kanadskom klimom i to će se vratiti na nivo kao posle poslednjeg ledenog doba.

I mislim da se baš to i događa. Ekstremi u klimi, kad je toplo vrelo je, kad je hladno ledeno je. Primjer ova zadnja zima. Sad da vidimo ljeto.
A golfsku struju niko ne spominje već godinu. To je izgleda passe.

Desert Walker
09.05.2012, 21:32
posljedice British Petroleum-ovog zaj-eba u Meksickom se osjete i osjetice se dugo ali niko bas o tome mnogo ne prica. pare ne daju da se mnogo talasa

Ghost
09.05.2012, 21:40
Dezinfo. Golfska je posustajala mnogo prije. Ali je zato nafta napravila rusvaj na sto drugih strana.

Ghost
10.05.2012, 21:22
Jedna interesantna stvar: Sfinga ima tragove od vodene erozije, bila je u vodi. Vidi se i na slikama, dokazano. Piramide nisu bile u vodi. Znači potop poslije gradnje sfinge a prije nego je Keops odlučio graditi piramidu pored sfinge. ?