Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Noć muzeja 2012
pike.sch
19.05.2012, 22:12
Ja sam bio po danu pre mraka sa porodicom. Sirmium.
pike.sch
19.05.2012, 22:31
Jos malo slika ovog lepog maja sa koncerta i sajma.
Jel na prvom postu peta slika .. olovni sarkofag?
Kada sam bio mali bio sam u muzeju u SM nekoliko puta i uvek mi je bilo nekako strašno da gledam one sve sarkofage kojih u muzeju ima najviše od svih drugih eksponata.. kolko se sećam. Ili se meni, kao detetu, samo tako činilo! :D
Evo vratih se i ja, ali NS... fotkao sam slike (ulja)...
Deo u vojvođanskom muzeju koji je zanimljiv što se foruma tiče, sam protrčao, bilo mi je glupo da vadim aparat iz torbe (...svi nešto se šetaju sa telefonima i kao fotkaju)
Lepo je bilo videti nalaze na jednom mestu očišćene i konzervirane...
Novčići uglavnom na gomili, loše opisani i osvetljeni, kao i ostatak priče...
Mogli su sve i malo bolje da izlože...
ajd' :26:
IVLIANVS
20.05.2012, 00:26
bio...bolje da nisam
posetioci,nevaspitan i i nekulturni pricaju (deru se) i dobacuju dok decko (pretpostavljam student arheologije) drzi predavanje o opremi rimskog vojnika
zena sa detetom prolazi pored sarkofaga i sutira ga nogom da vidi od kakvog je materijala.... detetu objasnjava kako su to rimske kade
vise od polovine eksponata je nestrucno ocisceno i konzervirano a vrhunac svega je kamena ploca u obliku medaljona sa predstavom iz lova (pronadjena kod Calme)...koja je probusena busilicom precnika omo 4-5 mm...kako bi se,jelte lakse okacila na zid!!!!
novcicima i fibulama oguljena patina kao smirgl papirom:kako bi izgledali autenticno ...(objasnjenje arheologa-'znate oni nisu bili zeleni u to vreme')!!!!
fabijanus
20.05.2012, 12:03
Jos malo slika ovog lepog maja sa koncerta i sajma.
trako trako traktorceeeeeeeeee mmmmmmm da je meni jedan ovakav .....
pike.sch
20.05.2012, 12:43
Jel na prvom postu peta slika .. olovni sarkofag?
Kada sam bio mali bio sam u muzeju u SM nekoliko puta i uvek mi je bilo nekako strašno da gledam one sve sarkofage kojih u muzeju ima najviše od svih drugih eksponata.. kolko se sećam. Ili se meni, kao detetu, samo tako činilo! :D
Da jedan veliki i jedan mali. Jedna ekipa je pronasla jedan takav od 200 kila i natovarila ga u reno 4. Zamalo im se auto nije raspao. Moze da posluzi za kupanje. U carskoj palati su deca digla prasinu skakajuci po zidovima.
Koliko znam te olovne sarkofage je izorao IMT 5270 u budaliji :)
Jovo brate valjda 572? :D
fabijanus
20.05.2012, 21:48
Koliko znam te olovne sarkofage je izorao IMT 5270 u budaliji :)
jeli to Hibrid hahaa sa spojlerima
Vidi se da nemate dodornih tacaka sa poljoprivredom :D kada je mitrosrem dobio tesku mehanizaciju pre 20-30 godina imt 5270 i 5272 a najveci traktor proizveden u imt je imao 500 ks a oznaku IMT 5500 pogledaj te malo na googlu, nekad smo bili velesila a sad nula...tada su izorani ti sarkofazi :D
evo i slika, ima zadnji spojler :)
Desert Walker
21.05.2012, 07:25
zbog ovih traktora se moze naci pretis-lonac na 1 m dubine ili sarkofag na povrsini :) .
pike.sch
21.05.2012, 19:22
Nismo valjda samo ja Julijanus i Darko jedini bili u muzejima od 150 clanova sa foruma?
Ja nazalost nisam isao zbog posla,i bas mi je zao.Ostalo jos 149 clanova.;)
Ja nisam mogao, imao sam slobodan dan :)
E kolega Julianus je to objasnio najlepse,kako je kod nas,sta znamo,i najvaznije ponasanje.
Julijane vodim te na pice kada dodjem OBECAVAM .
Desert Walker
22.05.2012, 07:09
i ja sam imao slobodan dan ali sam ga proveo gledajuci u pustinju (preko zice). stvarno nisam mogao uklopiti muzej u raspored :D
Pretorijanac
22.05.2012, 13:34
Ja nisam isao, ali za one koje zanima kako je to izgledalo u Bgdu evo jedine arheoloske izlozbe vredne paznje:
Link (http://designed.rs/news/centralni_balkan_izm e%C4%91u_gr%C4%8Dkog _i_keltskog_sveta)
Ja sam bio samo u Muzeju Vojvodine, po ko zna koji put. Za druge lokacije nije bilo vremena. Slikao sam tek onako, iz dosade, bronzano doba, malčice gvozdeno, srednji vek... itd. :)
A Dagrish, svaka čast, jako lepa šetnja kroz istoriju. Interesuje me šta je a sedmoj slici, svi artefakti zajedno , otkud nisu odvojeni!
Krivo mi je što nisam stigao otići ni u jedan muzej z anoć muzeja, jbg radio sam!
pike.sch
22.05.2012, 18:53
Bravo Dagrish za slike. Ko nije isao dobija neopravdane casove i keca iz istorije. Popravni je sledece godine .
pike.sch
22.05.2012, 19:02
A Dagrish, svaka čast, jako lepa šetnja kroz istoriju. Interesuje me šta je a sedmoj slici, svi artefakti zajedno , otkud nisu odvojeni!
Krivo mi je što nisam stigao otići ni u jedan muzej z anoć muzeja, jbg radio sam!
To je ostava putujuceg livca kako kazu strucnjaci. Polomljeni predmeti spremni za topljenje i dalju preradu mada se tu nadje i neki celi predmet. Verovatno je sluzio za razmenu. Na primer za jednu celu sekiru se daje tri tezine loma. Ta razmena i danas postoji. Za jedan stari sporet dobijes metlu ili za jedan akumulator tri plasticne cinije.
Super fotke, mene zanimaju one udice na jednoj fotki...pa kolike su bile ribe tada kada su udice bile ovolike :) ???
Da li je narukvica ili ogrlica treci red treca slika iz bronzanog doba,posto imam jedan fragment?
Ogrlica je u pitanju, rano gvozdeno doba-Halštat, bosutska kultura, okvirno 900 - 300 g. p.n.e. Nisam zapamtio gde je pronađena, pretpostavljam negde u Sremu. :)
Vumi, što se tiče bronzanih udica, verujem da su s razlogom bile tolike. U Medovićevoj Praistoriji Vojvodine se spominju pravi metuzalemi od dunavskih somova, neki su bili teški čak do 300 kg sudeći po iskopanih kostima kod sela Vizića, na neolitskom naselju... To čudovište bi moglo i čoveka da proguta da hoće... :)
Nisam spomenuo da je na postavci te noći u Muz. Vojv. bilo i nekoliko "srednjevekovnih" ratnika koji su posetiocima objašnjavali rukovanje mačem, izradu karičastog oklopa, davali oklop da se isproba, itd. Nažalost, kada sam ja bio tamo (kasno popodne) bila je samo demostracija izrade oklopa, od čelične žice, što se vidi na jednoj od slika. :)
Meni je licno najinteresantnija peta slika,vidim da je zutobrdska ali nemam predstavu dali je to nekakav poklopac ili disk.
Poklopac urne je u pitanju, sa bronzanodobne nekropole Stubarlija, kod Mošorina. :)
Sto se tice udica nisu samo bile namenjene somovima, do izgradnje Djerdapa u nasem delu Dunava na mrest je dolazila i jesetra, u Zemunu je pre nekoliko stotina godina uhvacen primerak od preko 700kg.
preduhitrili me :-)
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:38 1115-Srbijom-haraju-lovci-na-blago
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.