PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Glasnik zemaljskog muzeja Sarajevo


Pero68
01.06.2012, 20:14
Zemaljski muzej u Sarajevu je digitalizirao svoje glasnike, to je vjerovatno većini već poznato.Mene interesuje, jeli još koji muzej napravio takvo što?

Vumi
01.06.2012, 21:59
Ako su im podaci kao i oni u arheoloskom leksikonu BiH onda to sve mogu okaciti macku o rep i zajedno sa njim baciti da niko ne nadje :)...

Desert Walker
01.06.2012, 22:09
primijetio sam da na sluzbenoj listi zasticenih arh. lokacija i spomenika kulture a i na listi lokacija koje su na cekanju nema mnogo vaznih lokacija. konkretno,bio sam na jednoj koja nije ni na kakvom spisku ali svi znaju da ne tu nista ne smije dirati. umalo da me klepi murija prije 3 mjeseca na tom mjestu. gradina,na njoj su prahistorijske humke,povise nje groblje iz bronz.doba,nadjena je bas tu ona silikva i mnogo sta...lokacija iz snova ali...koliko je takvih lokacija ne znam ali ova bi trebala da je na spisku ali nije. kazu da je bila zasticena nekad u staroj Jugi. vrsena su i neka sondiranja ali od tada je nema ni na kakvim listama. slabo se o tome vodi racuna a mi jadni neznajuci nabasamo bas na te lokacije :)

Pero68
02.06.2012, 08:52
Nije meni radi novih lokacija, nego radi identifikacije predmeta.Da vidim šta je gdje nađeno, u koji je period smješteno, i.t.d. Volim čitati o starim nalazima, naročito one stare glasnike, gdje je stil pisanja manje "naučan" i pristupačniji je...

Desert Walker
02.06.2012, 12:32
a da,otisao sam u pogresnom pravcu. meni je licno onaj stari Glasnik puno pomogao ako se sjecas. bilo je i crteza,objasnjenja i svega ostalog.

acervonec
10.06.2012, 10:28
Da ne budemo samo kritični - "Godišnjak akademije BiH" je isto tako u PDF obliku:
http://www.anubih.ba/godisnjak/
Nisu svi prilozi arheologija, ali su mnogi dobri i zanimljivi. To, da je literatura dostupna svima vredi ogromno i lako se oprašta neke greške. Treba imati u vidu, da su neki članci (pa i leksikon) stari i pisani u vreme, kad nije bilo moguče proveriti baš sve.

acervonec
10.06.2012, 10:29
Za one nove, koji možda još ne znaju: na internetu (na Hrčku) su dostupni i svi brojevi "Vjesnika Arheološkog muzeja u Zagrebu" i njegovih preteća:
http://hrcak.srce.hr/vjesnik-amz
časopisa "Opuscula archaeologica":
http://hrcak.srce.hr/opuscula
"Priloga instituta za arheologiju":
http://hrcak.srce.hr/prilozi-iaz
i pojedinačni brojevi nekih drugih hrvatskih arheoloških revija.