Prijava

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Viminacijum

Deki
22.06.2012, 16:18
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_catego ry=1087&yyyy=2012&mm=06&dd=22&nav_id=620577

Enigma
22.06.2012, 17:18
"U Viminacijumu je u vreme Marka Aurelija bila kuga i imali smo masovno naslagane pokojnike zalivene krečom, ali ja do sada nisam u izvorima pronašao podatke da je kreč bio dezinfikaciono sredstvo protiv kuge u periodu antike. Možda ova izolovana nekropola ukazuje baš na to", objasnio je Korać.

Ništa novo, kreč je korišten za dezinfekciju i prije antike.
Krečom su posipana trupla u masovnim grobnicama poslije velikih bitki s mnogo poginulih, također i kužna groblja koja su bila dislocirana od običnih nekropola. :) :26:

miligor
23.06.2012, 14:02
Mislim da su novinari pogresno citirali Koraca, ne verujem da neko kao on ne zna da se krec koristio kao dezinficijens.

Enigma
23.06.2012, 16:16
Da nema primitivaca, polukretena i totalnih budala među novinarima, svijet bi bio puno zdravije i ugodnije mjesto za život. :) :26:

pataren
23.06.2012, 16:53
Vecina danasnjih novinara su univerzalne neznalice svega :)

Darko
23.06.2012, 19:08
Igorm slučaja sam bio i novinar :D
Poenta je da "odgovara" da novinari budu površni,... da se teme započinju a ne zaključe,... i da je naravno "istraživačko novinarstvo" uglavnom misaona imenica...
Danas radite kulturu, sutra poljoprivredu,... i tako je u većini redakcija...
Nekada je novinarstvo ipak bilo uređeno,... ali i države ;)

miligor
23.06.2012, 19:11
U pravu ste kolege, verovatno su karijere gradili na intervjuima starleta, pevaljki, manekena i ostalog polusveta sa bogatim vokabularom.

eclipse4
23.06.2012, 21:15
http://www.youtube.com/watch?v=jCs_Av51moI

Stalker
26.06.2012, 21:46
Koliko znam krč je bio vezivno stretstvo prilikom zidanja, naravno mislim na antičko doba. Ponekad se nađu cjeli grumeni, dal je to znak da su bile u pitanju bolesti ili da su tu u blizini bile jame za kreč pa su onda poslje iskorištene za ukop?!

agrippa
27.06.2012, 15:51
...a mozda su samo slucajno upali u krečanu ...

Enigma
27.06.2012, 16:51
Raspravljamo o nekropolama i posipanju trupala krečom, a ne o krečanama. Kreč je korišten kao vezivno sredstvo za zidanje i u 20. st., zbog visoke cijene cementa.
Par stotina godina prije Krista Rimljani su počeli masovnije koristiti cement, cementirali su puteve i koristili ga pri izgradnji zahtjevnih građevina, koje su morale imati veliku nosivost i stabilnost, zato i dan-danas stoje uspravno.
Graditelji monumentalnih građevina u Južnoj Americi, koristili su visokokvalitetni cement za izradu preciznih građevinskih blokova, do unazad par godina se pušilo da je sve izgrađeno od precizno isklesanog kamena, međutim suvremene znanstvene metode su dokazale da se u određenim slučajevima radi o cementnim blokovima.
Cement kakav danas poznajemo nastao je u Portlandu 1845 godine. :) :26: