PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Constantine Follis Siscia reprodukcija ili orig?

Blistok
18.09.2012, 13:59
Evo bas gledam na jednom aukcijskom sajtu da ga uzmem ali mi je malo sumnjiv. Nisam neki strucnjak pa mi treba pomoc vas starih lisaca?
2471024711

Vumi
18.09.2012, 14:04
Koji materijal je tu uopste u pitanju? Ta fotka sigurno nije sa aukcijskog sajta, jedino ako nije nesto poput ebaya.

sirmium
18.09.2012, 16:21
Pa sto bi uzimao aukcijom kad mozes ako si u mogucnosti kod nas da takvih komada povoljno kupis!

Vumi
18.09.2012, 16:38
Meni ovo izgleda kao srebro a ako jeste onda mi je dosta sumnjivo...ne znam zasto :)

Blistok
18.09.2012, 17:21
Tezina je 2.8 grama, ne pise nista o materijalu. Boja mi je malo cudna i nekako mi previse izgleda nov i ocuvan.

miki13
18.09.2012, 20:27
Blistok; novcic je od bronze i ne cisti se cetkom s njom samo poliras u finisu .
Ovaj novcic si odrao i umanjio mu lepotu i vrednost,dobra bronza se cisti skalpelom ,iglom i pod mikroskop.

Blistok
18.09.2012, 21:22
Blistok; novcic je od bronze i ne cisti se cetkom s njom samo poliras u finisu .
Ovaj novcic si odrao i umanjio mu lepotu i vrednost,dobra bronza se cisti skalpelom ,iglom i pod mikroskop.
Izgleda da nisi procitao sve postove, fotografija novcica je sa jedne aktuelne aukcije a pitanje je bilo da li je falsifikat ili original. :super:

Kele78
18.09.2012, 23:47
ako vec kupujes ..gledaj da taj komad ima lepu zelenu patinu i da je lep.oGginal je sigurno niko nebi falsifikovao novcis cija je cena 1-10 evreja.samo ga ja baja cistio sa cilit-bangom

gasser
18.09.2012, 23:48
FALŠ !!!

Kele78
18.09.2012, 23:55
Meni ovo izgleda kao srebro a ako jeste onda mi je dosta sumnjivo...ne znam zasto :)Vumi cesto se desava da se pronadje folis sa jako tankom patinom obicno na terenima gde je zemljiste cistije i(kiselo) meni licno se desavalo da bas ovakve Constantine 4-5 stoljece.on ima jako tanku patinu i ako se drzi malo duze u vodi i prilikom ciscenja hoce cela da spadne.A ako je doticni limundovac uzeo neko jace sredstvo ishod ovakav :)

Kele78
19.09.2012, 00:00
i ovakvim detaljnim ciscenjem i jos boljim ,majstori pripremaju Sestercije za patiniranje..dodaju mu slova i slicno

miki13
19.09.2012, 00:04
Po slici 99% da je dobar u ruci bi bio sigurniji .
Slova i jos par detalja ukazuju na ispravnost otkovano onovremeno.
Nemoj da uzimas zdravo za gotovo sta ti pojedini kazu ovde na forumu , mnogi od njih neznaju ni polovinu vladara a o drugim stvarima da i ne pisem.

Ballaios
19.09.2012, 00:08
Bronza! Original, taj tip novca je kovan u veoma kvalitetnoj leguri i najčešće baš ti primjerci (sa vojnim logorom) su najbolje očuvani iz te epohe kraja IV vijeka. Budi bez brige. Još jedan razlog da se ne sekiraš je taj da je taj tip novca na tržištu prilično jeftin, tako da se ne isplati falsifikovati ga. Što bi naš narod rekao "skuplja pita od tepsije"!

miki13
19.09.2012, 00:11
Opet nepoznanica falsiraju i te komade ne bas taj tip, i to kod nas u centralnoj srbiji ima 4 ili 5vrste probacu da pronadjem slike .

Vumi
19.09.2012, 00:47
Vumi cesto se desava da se pronadje folis sa jako tankom patinom obicno na terenima gde je zemljiste cistije i(kiselo) meni licno se desavalo da bas ovakve Constantine 4-5 stoljece.on ima jako tanku patinu i ako se drzi malo duze u vodi i prilikom ciscenja hoce cela da spadne.A ako je doticni limundovac uzeo neko jace sredstvo ishod ovakav :)Kele prijatelju, vjeruj mi na rijec, nasao sam i ja par folisa u svojoj karijeri. Ovdje se ja samo pitam o kojem materijalu se radi posto se na osnovu slike to ne moze odrediti, ja bar ne mogu.

Kele78
19.09.2012, 01:05
Kele prijatelju, vjeruj mi na rijec, nasao sam i ja par folisa u svojoj karijeri. Ovdje se ja samo pitam o kojem materijalu se radi posto se na osnovu slike to ne moze odrediti, ja bar ne mogu.

ma ok je nemislim ja :)to ..ja sam npr.nalazio komade iste ovakve kojima nije bilo potrebno nikakvo ciscenje bez i miligrama patine na njima ZUTI KO DUKAT ..nisam strucan za materjale ali predpostavljam da se radi o malo kvalitetnijoj leguri bronze vise % .Npr jednom je glava bila ovakve boje verovatno izlizana dok je svuda okolo bilo fine tanke patine..ko ce ga znati:nahrung00