PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : emisija

eclipse4
19.02.2013, 23:14
ako vas mrzi da sve pogledate celu emisiju,terajte na 21 minut,direktno

malo da se edukujete gde se sta trazi,haha.....
bugarska poznata po novcicima a kod nas svasta vise nego u bugarsku....definiti vno skolovani ljudi.

http://www.youtube.com/watch?v=gPxQXiPWYPc

Darko
20.02.2013, 00:57
Tačnije 21:34...
Evo i ovako HVALA :26:
... baš edukativno...

Pretorijanac
20.02.2013, 04:30
Deo emisije posvecen arheologiji je cisto lupetanje.
Nalazac arheologije je i njen vlasnik, tako da moze da bira hoce li je prodati muzeju ili kolekcionaru. Kolekcionar arheologiju ako zeli moze preprodati dalje. Za iznosenje arheologije iz zemlje potrebna je dozvola zavoda za zastitu spomenika. Zbog toga je i ukinuta jedinica koja se time bavila, i formirana druga u okviru carine. Prica o dilerima, zaverama... je cista satanizacija manjine kojoj gospodja ne pripada.
Medju poznatim kolekcionarima u Srbiji bili su Knez Pavle, Djordje Vajfert, Branislav Nusic pa cak i Dragoslav Srejovic. Na kraju price njihove kolekcije su zavrsile kao legat u muzejima (izuzev Srejoviceve).
Ko je sad u toj prici los? Ljudi koji su sakupljali godinama te predmete, spasavali ih od unistenja, uzivali u njihovoj lepoti i na posletku ih zavestali buducim generacijama, ili npr. muzejsko osoblje (kojem gospodja najverovatnije pripada) koje je pokralo i rasprodalo veci deo Vajfertove zbirke (http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Vajfertov-legat-nestao-u-bespucu-sramote.lt.html)?

banebeograd
20.02.2013, 08:47
Nalazac arheologije je i njen vlasnik,
tako da moze da bira hoce li je prodati muzeju ili kolekcionaru.
Kolekcionar arheologiju ako zeli moze preprodati dalje.
Za iznosenje arheologije iz zemlje potrebna je dozvola zavoda za zastitu spomenika.
ko ga nadje , njegovo je :D

cudi me od tebe da si napisao ovoliko .... ajde bicu blag, netacnih tvrdnji :444:.
nalazac postaje vlasnik i moze da bira sta ce da radi sa nalazom,
al ne sme da ga iznese iz zemlje????
ne mislis li da su ove dve tvrdnje malo u koliziji?
ovakvo tumacenje zakona me uzasno podseca na neka ovdasnja privatna udruzenja:00001801: koja sebi daju prava na izdavanje kojekakvih dozvola,
samo oni tumace zakone kako bi oni voleli da glase.
plasim se da te je lose internet okruzenje ubedilo u nesto sto je daleko i od logike ali i od zakona

elem,
postoji ceo set zakona vezanih za ovu oblast.
ni u jednom od njih neces naci utemeljenje za ovo sto si napisao,
sta vise u njima ces naci tacan postupak kako eventualni nalazac mora da se ponasa prema potencijalnim kulturnim dobrima,
kao i kolika je njegova nagrada i sa kime je i u kolikoj meri deli.

jedino tacno sto si napisao, ali u pogresnom kontekstu je da je za iznosenje arheologije potrebna dozvola od nadleznog organa,
ali si zaboravo da napomenes da se ta dozvola odnosi na iznosenje kolekcije zarad izlaganja a ne radi prodaje tj
vlasnici kolekcije ili izlagaci te kolekcije u inostranstvu u obavezi su da tu kolekciju i vrate u zemlju a ne nikako da je otudje
i upravo to je poenta izdavanja te dozvole

eclipse4
20.02.2013, 10:04
koliko se secam,negde procitao da sve sto se nadje u zemlji,na zemlji kao i u vodi a od istorijskog znacaja pripada drzavi......
a kod nalazaca ostaje samo ukoliko muzej nije zainteresovan za taj predmet,uz potvrdu,tj zavisi od volje onog kome ste predmet pokazali a u to bi spdao neki konstantinov folis koji bi vise licio na sajbnu nego na novac....

banebeograd
20.02.2013, 10:14
dobro se secas, vise manje to je ono sto pise u zakonu vezano za obavezu prijavljivanja nalaza,
ima jos toga naravno,
ali zakoni vezani za ovu oblast se s obzirom da su prilicno neprecizni i nedoreceni tumace razlicito,
tj po svojoj volji i potrebi...

Vumi
20.02.2013, 11:35
A meni se cini, ako taj isti muzej ili nadlezna ustanova, ne pokaze inetrese za pokazani tj prijavljeni predmet, nalazac ili vlasnik istoga stvarno moze sa njim raditi sta hoce (bar je u austriji tako).

Pretorijanac
20.02.2013, 13:04
Kao sto rekoh...
Za iznosenje i prodaju nalaza izvan zemlje, potrebna je saglasnost Zavoda za zastitu spomenika kulture.
U koliko oni procene da nalaz nije od kulturno istoriske vaznosti za Srbiju, nalaz moze da se iznese i npr. proda u inostranstvu. (raspitaj se Bane)
Kolekcionarstvo je sasvim legalna stvar.
U Srbiji sasvim legalno moze da se kupi ili proda arheoloski nalaz.
Da nije tako, ne bi bilo ni Srpskog numizmatickog drustva, pa ni kolekcija njegovog clanstva.
Isto se odnosi i na stotine sajmova koji su do sada odrzani sto pod patronatom SND, sto u organizaciji drugih.
Plasim se Bane da je tvoje tumacenje (slazem se nedorecenih zakona) pomalo otislo u krajnost.
Nemoj da plasis forumase, nije sve kriminal, ima ponesto i legalno. :)

Darko
20.02.2013, 14:29
Sve mi je ovo jakooo čudno i dosta konfuzno...

Nije problem ako seljak ore njivu, preore lokalitet ili godinama izorava u svrhu recimo seteve kukuruza... ako za njim idu vuzuelni tragači to je manji problem nego ako ide i neko sa MD...
Likove kao što je general pomenuti ili nepomenuti "kolekcionar" (takođe i kolekcionar ćerkinih pesmica)... niko neće verovatno prozvati po pravnoj osnovi, kao neke naše "kolege"... (... a nakon ovog drugog, "nindža kornjača" i navodno 3+1 ostava i 60-80kg denara u muzeju završi ~11000+ komada)
Priča o avarskom pojasu još uvek varira (ko ga je pronašao,... kao i vrednost)... ali se zaboravi da se pomene gde je on sada... (...to je delom problem i ovog ubogog "senzacionalističkog" ali ipak nedorečenog i polu-informisanog novinarstva)
... da ne pominjemo opet Vajfertovu kolekciju (... i gde nestade)
... grobove po zvaničnim lokalitetima (... nemoguće je da su baš ~svi bez grobnih artefakata tj. priloga)
... i tako...
... i zvanična priča o poznatim zlatnim šlemovima...
"... Kopala baba baštu, koju je prekopavala poslednjih ~100 godina i eto, iskopala baba šlemove"... verovatno joj se vid popravio... a i ojačala baba...

... nije problem tražiti, problem je pronaći nešto vredno...
... totalno je kretenski svrstavati ovaj naš hobi u klasu trgovaca drogom, oružijem, ljudima...

Ako se nešto pametno može reći to je sledeće:
- Tražite, ali diskretno
- Ne prekopavajte zvanične lokalitete (budite kreativni... pronađite svoje)
- Zatrpavajte rupe
- Ne uništavajte letinu i zasade
- Ako iskopate nešto vredno, dobro razmotrite šta ćete uraditi sa tim
- ...
:26:

Kviki
20.02.2013, 15:25
sto se tice avarskog pojasa zena lepo kaze da se nalazi u narodnom muzeju ali je od neke nevidljive legure pa je nemoguce ga videti:00000560:

Votis
20.02.2013, 17:26
Deo emisije posvecen arheologiji je cisto lupetanje.
Nalazac arheologije je i njen vlasnik, tako da moze da bira hoce li je prodati muzeju ili kolekcionaru. Kolekcionar arheologiju ako zeli moze preprodati dalje. Za iznosenje arheologije iz zemlje potrebna je dozvola zavoda za zastitu spomenika. Zbog toga je i ukinuta jedinica koja se time bavila, i formirana druga u okviru carine. Prica o dilerima, zaverama... je cista satanizacija manjine kojoj gospodja ne pripada.
Medju poznatim kolekcionarima u Srbiji bili su Knez Pavle, Djordje Vajfert, Branislav Nusic pa cak i Dragoslav Srejovic. Na kraju price njihove kolekcije su zavrsile kao legat u muzejima (izuzev Srejoviceve).
Ko je sad u toj prici los? Ljudi koji su sakupljali godinama te predmete, spasavali ih od unistenja, uzivali u njihovoj lepoti i na posletku ih zavestali buducim generacijama, ili npr. muzejsko osoblje (kojem gospodja najverovatnije pripada) koje je pokralo i rasprodalo veci deo Vajfertove zbirke (http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Vajfertov-legat-nestao-u-bespucu-sramote.lt.html)?

Nemoj nikoga da cudi takav stav arheologa prema hobi tragacima, njima je potreban dezurni krivac kada sa nekog lokaliteta iskopaju "Samo grncariju i par bronzica" i pritom potrose odredjena sredstva koja su im odobrena. Hobi tragaci su im idealan alibi za ono vredno sto oni pokradu!

banebeograd
20.02.2013, 18:35
pretorijanac,
izbegavam da se u svojim postovima bavim zakonima koji regulisu ovu oblast jer onda svi mi koji se bavimo ovim hobijem lagano klizimo ka tankom ledu kroz koji mozemo da propadnemo,
zato mi smeta kad neko tako olako tumaci zakone kako bi on voleo da su pisani i kako njemu odgovara...

ovo si ti rekao
Nalazac arheologije je i njen vlasnik, tako da moze da bira hoce li je prodati muzeju ili kolekcionaru.
a ovo zakonodavac

Члан 28.
Ко ван организованог истраживања ископа из земље, односно извади из воде добро које ужива претходну заштиту, дужан је да о томе одмах, а најкасније у року од 24 часа, обавести надлежну установу заштите културних добара и министарство надлежно за унутрашње послове.

nije mi jasno kako si ti na osnovu ovog clana uspeo da protumacis da je nalazac = vlasnik,
te da nalazac ima izbor sta da radi sa nalazima
kad je uputstvo sta i kako kod nalazenja uciniti sasvim razumljivo i nedvosmisleno napisano

na dalje sledi nekoliko primedni iz prakse...
ako nadjeni predmet nisi prijavio nadleznom organu , ucinio si povredu zakona , tj krivicno delo.
samim tim, a analogno zakonima koji su regulisali tu oblast neprijavljeni predmet postaje predmet krivicnog dela,
pa tako i trgovina tim predmetom je samo jos jedno krivicno delo u nizu.

to sto je predmet krivicnog dela u odredjenom trenutku postao deo necije kolekcije,
ne znaci po automatizmu da je ono legalizovano jer ne postoji nikakav dokument , sertifikat od nadleznih organa
vec samo da je taj navodni "kolecionar" u realnoj opasnosti da mu se "kolekcija" oduzme jer postoji osnovana sumlja da je sacinjena od predmeta iz krivicnog dela

btw , treba razlikovati kolekcionare i "kolekcionare"
oni prvi imaju legalne sa svim papirima kolekcije ciji su predmeti dokumentovani i poznati nadleznim ustanovama,
i do njih dolaze na legalnim aukcijama kod legalnih prodvaca.
dok ovi drugi koji isto tako sami sebe zovu "kolekcinarima" do primeraka za svoje kolekcije dolaze na sve druge nacine samo ne preko zvanicnih organa koji imaju dozvolu za njihovu kupoprodaju.
upravo zbog ta dva razlicita oblika trgovanja tj robe bez i robe sa legalnim tj poznatim poreklom postoje i razlicite cene na trzistu.

uostalom kome je stalo da se informise na ovu temu nek potrazi zakone po internetu pa nek sam zakljuci sta je legalno sta nije

avgvst
20.02.2013, 19:02
Da Bane ali ima i u toj odredbi zakona, nedorečenost koja glasi... ko iskopa "dobro koje uživa prethodnu zaštitu" mora da prijavi itd.. bla bla...
Koji su to predmeti i dobra koja uživaju prethodnu zaštitu? Mora onda biti negde spisak predmeta i dobara koji uživaju zaštitu! Ne može svaka ciglica i ili komad metala, zakivak potkovice konja i sama potkovica, zatim kost tog konja, a možda i jahača kao i predmeti koji su bili kod njega biti DOBRA KOJA UŽIVAJU PRETHODNU ZAŠTITU! Zato se treba obratiti na to: koja to dobra uživaju prethodnu zaštitu? Ako ima negde spisak, onda u redu... pa ćemo onda pronalaziti samo ono što nije na tom spisku...
Po meni.... a možda se i neki slože samnom, mada je to moje mišljenje i nema uporište u zakonu... treba da bude legalno i dozvoljeno traženje metal detektorima jer su oni da kažem bezopasni za dublja nalazišta. Onaj ko radi po principima i načelima ovoga hobija, koji su mnogo puta spominjani, ne može da naruši jedan arheološki lokalitet kopajući rupice dubine od nekoliko pa do 20cm...
Druga stvar je oranje traktorima, sondiranje itd... to su već druge radnje koje veoma teško mogu oštetiti pa čak i upropastiti lokalitet i treba se okrenuti ka oštrom sankcionisanju takvih radnji!

avgvst
20.02.2013, 19:08
:04:I da se osvrnem na izlaganje drage gospojice koja je na ovom video materijalu... (a uzgred da napomenem da je jedna jako... mmmm simpatična i privlačna osoba te sam ovaj snimak pogledao nekoliko puta, a i još ću bogami, mmmmmm mljac, moj tip fibule, hm hm)....

Šta sam ono hteo da kažem a da... ... :D
Da je malo ispravim
1. Rekla je(podižući levu obrvu) "ruski traktor Ursus! Ispravka Ursus uopšte nije ruski već češki traktor ,,,
2. Rekla je da nije bilo dubokog oranja do ovih dana... Ispravka bilo je 70-ih godina kada su bili traktori guseničari.. i tada je najveća količina arheo materijala za kojim čeznemo i kojem se radujemo svaki put kada pozitivno zapišti detektor, nađena!

Pozdrav za gospojicu... kako se već zvaše...
Odo ponovo da pogledam dok žena nije tu... Hahahh :D

Desert Walker
20.02.2013, 19:59
Šta sam ono hteo da kažem a da... ... :D
Da je malo ispravim
1. Rekla je(podižući levu obrvu) "ruski traktor Ursus! Ispravka Ursus uopšte nije ruski već češki traktor ,,,

URSUS je Poljski traktor kolega :) (lat.URSUS=Medvjed) .
znam jer sam se naucio na njemu voziti :) .
imao mi stari takav (model 335).

apostata
20.02.2013, 20:44
Nemoj nikoga da cudi takav stav arheologa prema hobi tragacima, njima je potreban dezurni krivac kada sa nekog lokaliteta iskopaju "Samo grncariju i par bronzica" i pritom potrose odredjena sredstva koja su im odobrena. Hobi tragaci su im idealan alibi za ono vredno sto oni pokradu!
Hajde da pokazemo malo postovanja prema struci, ovakvo pljuvanje po arheolozima je u najmanju ruku neukusno i vise govori o nama samima nego o arheolozima. Da nije bilo arheologa, nasa bi "znanja" o arheologiji bila smesna, u domenu pogresnih nagadjanja. Da oni nisu napisali knjige u pokusaju da nam objasne i prenesu svoja znanja, ne znam kakva bi to mi imali polazista u pokusaju identifikacije nekokg predmeta i vremena kojem pripada.
Kao sto vidimo i na ovom forumu, nasi se pokusaji zavrsavaju sa vremenskom i kulturnom identifikacijom artefakta (vise-manje uspesnom zahvaljujuci Enigmi, Acervonecu i ostalima), a arheolozi i kad nadju "samo grncariju i par bronzica", nasli su mnooooogo vise od obicnog tragaca. Ko razume, zna da je kontekst nalaza najvazniji, a da bi se pravilno protumacio, potrebno je ono cega prosecni tragac, na zalost, nema mnogo, a to je znanje koje se stice pre svega iz knjiga, a njih ipak pisu arheolozi.

Sto se tice zakona, ma znamo mi svi veoma dobro da je zakon u pravu i da sve ovo radimo na svoju ruku i da to nema veze sa arheologijom i njenim naucnim i plemenitim ciljevima, nego sa nasom primitivnom posesivnoscu ili materijalnom koriscu. Kad bi svako zadrzavao ono sto pronadje, niti bi bilo muzeja, ni knjiga, niti ovog hobija.
To sto se desava po nekim muzejima je zaista zalosno, ali ipak verujem da to nije pravilo i da zbog toga ne treba generalizirati i biti iskljucivo negativan prema ljudima u struci. Ipak je ovo njihova oblast, a mi smo uljezi koji najcesce cine samo stetu. Budimo srecni da nas zakon i arheolozi uopste i trpe i nastojimo makar da ne cinimo vecu stetu.

Votis
20.02.2013, 21:22
Nemam ja nista protiv arheologije kao nauke, cak je moj stav da se treba vise ulagati u tu oblast. ALI da kradu pa rasturaju (verovatno ne svi ali vecina DA) u to sam apsolutno ubedjen i imam konkretna saznanja. Pre nekih 30-ak godina moj otac je u reci pronasao torzo rimskog legionara u terakoti u prirodnoj velicini i to je odneo i predao u jedan muzej ( necu ga imenovati). Mislite da se danas nalazi u pomenutoj ustanovi?
Niti se nalazi niti postoji vise ijedan zapis o tome.....toliko....

Banatski šetač
20.02.2013, 21:41
Kako ima arheologa i "arheologa", tako ima i kolekcionara i "kolekcionara" i to ne treba da čudi!

Sa druge strane se moram složiti sa Pretorijancem nasuprot BaneBeogradu jer bi zabranili svako okupljanje na Sajmovima antikviteta i bilo kakvu prodaju. Je li neko pri kupovini na sajmu dobio bilo kakav sertifikat? Nije, naravno!

Da ste recimo kolekcionar slika, da li bi vas neko progonio zbog toga? Ali takođe, ako iznosite sliku iz zemlje morate imati potvrdu iz Narodnog muzeja koji vam odobrava iznošenje iste.

Sa treće strane, ulaskom bilo kakvog umetničkog ili arheološkog predmeta na prostor EU, prestaje bilo kakvo potraživanje sertifikata o poreklu što će se u nekoj perspektivi i desiti ili se nekima na Forumu već desilo ako su u EU. Samim tim trgovina takvim predmetima je sasvim dozvoljena, osim ako predmet nije ukraden i nije za njim pokrenuta potera...

Crni-1
20.02.2013, 22:18
Ja se izvinjavam žena je u pravu da je ruski traktor ali ne Ursus, nego Belorus sa duplom vučom i jednobraznim plugom specijalno dorađenim za duboko oranje i rasturanje zemlje po povšini.Nisam ga koristio ali sam video kako funkcioniše.

Banatski šetač
20.02.2013, 22:29
Evo još male dopune u vezi pisanja o Zakonu o kulturnim dobrima i onoga što je Banebeograd istrgao iz člana 28. gde se kaže da "onaj ko van organizovanog istraživanja iskopa iz zemlje ili izvadi iz vode dobro koje uživa prethodnu zaštitu dužan je da odmah i tralala...

U prethodnom članu opisuju koja su to dobra koja uživaju prethodnu zaštitu gde piše, citiram : 1) nekropole i lokaliteti s arheološkim, istorijskim, etnološkim ili prirodnjačkim sadržajem; stara jezgra gradova i naselja...

Dakle, tu piše ono što već znamo, a to je da je zabranjeno kopati na evidentiranim arheološkim lokalitetima!!! A nigde ne piše da je zabranjeno kopati kod moje babe u bašti i da to moram da prijavim u roku od 24 časa. Čak su "pametni" zakonodavci ovde napravili rupu u zakonu na taj način što su rekli da ukoliko ipak kopaš na nekom kulturnom dobru koje uživa prethodnu zaštitu ( čitaj: arheološki lokalitet) imaš vremena 24 časa da se pokaješ i predaš dobro koje uživa prethodnu zaštitu i za to još dobiješ i nagradu kako stoji u ovom zakonu, opet citiram Zakon: Nalazaču predmeta iz stava 1. ovog člana pripada novčana nagrada ako u otkrivanju stvari nisu korišćena sredstva budžeta.
Visinu nagrade iz stava 2. ovog člana utvrđuje ustanova zaštite kojoj se predmet daje na čuvanje...

Tako da to vam je to, dragi moji! Ne idite po evidentiranim lokalitetima, a ono što nađete kod babe u bašti niko vam ne može oduzeti !!!

apostata
20.02.2013, 22:32
Ne znam otkud ti to da u EU ne treba sertifikat i potvrda o poreklu? Tamo su zakoni jasno precizirali odredjenom godinom od koje sve sto je starije pripada drzavi i tu zaista ne treba nikakav sertifikat.
Uporedba slikarskih dela i arheoloskih iskopina nije na mestu, jer ovi poslednji su bukvalno nasledje covecanstva, pripadaju svima i nema potrebe da budu u privatnom vlasnistvu. Sliku je autor mogao da zadrzi za sebe, ostavi naslednicima, pokloni prijateljima i uopste je njena kulturna i istorijska vrednost diskutabilna (ne ulazim u komercijalne stosove kapitalisticke menazerije, za mene licno je neka neolitska terakota neuporediva sa tamo nekim pikasovskim shizofrenim napadima).
Nije ovo moraliziranje jer i ja robujem svim tim obicnim porivima koji su nas sve uvukli u ovaj hobi, ali se nekako ne mogu resiti velike doze lose savesti i tesko da ce me neko ubediti kako je nekim prastarim predmetima bolje na nasim neadekvatnim vitrinama nego u muzejskim i kako im je uopste mesto po nasim sobama. Te stvari, kao sto rekoh, ne samo da pripadaju svima, nasim zadrzavanjem istih u privatnom vlasnistvu, mi smo bukvalno prekinuli njihove zivote i jedini nacin da arheoloski artefakti nastave svoj besmrtni zivot, jeste da budu smesteni u, za to odredjenim, institucijama - muzejima. Svidjalo se to nekome ili ne.

Banatski šetač
20.02.2013, 22:40
Govorim da u EU ne treba nikakav sertifikat iz razloga što na aukciju bilo koje vrste možeš priložiti predmet i niko ti neće tražiti poreklo, već samo sertifikat o autentičnosti i naravno proveriće da li je na nekoj listi tražnje.

Ostalo su sve moralne norme pojedinca.

Zato su EU i SAD skroz otvorene za umetnine sa istoka i Balkana, jer kako bi došli u posed svega od reda, od mumija, Vinče, do ko zna čega...

Sigurno im te države ne bi prodale tako nešto niti bi dozvolile da se takvo blago iznese iz zemlje...

apostata
20.02.2013, 23:13
Pa nije bas tako da ne treba nikakvo poreklo na stranim aukcijama. Pre nekoliko godina je podignuta velika frka oko preprodaje nacionalnog blaga mnogih zemalja po, narocito nemackim, aukcijama. Onda je zakratko nastala kriza pa su se neke austrijske i svajcarske firme specijalizirale za pribavljanje laznih sertifikata o poreklu. Ne znam tacno kako to rade, ali oni prave papire za ulaz u EU, a sa takvim papirima velike aukcione kuce dalje "legalno" prodaju te stvari iz Grcke, Turske, Bugarske itd. Od tada mozes da vidis u aukcionim katalozima kako je neki predmet ko bajagi iz privatne zbirke iz Nemacke iz 70-ih, USA i slicno.
Kolega Zemunac bi mogao o tome da kaze iz prve ruke ako hoce.

Ako jednog dana Kinezi budu tako kupovali zapadno kulturno blago, videces kako ce ovi naci nacina da se zastite. Dupli standardi, kao i u svemu sto dolazi sa zapada.

Banatski šetač
20.02.2013, 23:39
Tako je! Lažni sertifikati o poreklu, a ne izdati od ovlašćenih institucija zemlje porekla...

A dvostruke standarde i aršine EU i SAD smo već dobro osetili na sopstvenoj koži i u svakodnevnom životu! Za njih sudovi ne postoje, za njihove sportiste garantuje vlada da su trenirali bez dopinga, a sportisti napucani ko tovni pilići :))

Malo šale :) Pardoniram!

Darko
21.02.2013, 00:16
Što se izvoza umetnosti tiče treba vam sledeće:
1. Mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture (da slika ne predstavlja kulturno dobro od nacionalnog interesa - nemaju ga 99.9% živih umetnika ali ako hoćete da iznesete sliku legalno iz zemlje, treba vam, makar je naslikalo vaše dete)
2. Odobrenje od Ministarstva za Ek. odnose sa inostranstvom (u pokrajni Sekretara za kulturu)
3. DHL vam traži i špeditera

Što se naših muzeja tiče bilo bi lepo da imaju adekvatne uslove, zgrade, depoe,... ali u krizi prva je na udaru kultura, a kriza ovde traje predugooo :26:

Zanimljivo je pitanje vlasništva nad zemljom... tj. ako imate parcelu, koliko ste vi vlasnik zemlje i do koje dubine?
Zar ne bi trebalo da je sve ispod 2m državno (pa se zato grobovi kopaju na 2m)
Ako je tako onda zemljoradnik može slobodno da ore, ako hoće i sa plugovima od 80cm ?!?

Pitanje za kraj... Kako se postaje grobar u Donjim Petrovcima?
Evo ja se javljam za taj posao, radio bih ga bez naknade ;)

banebeograd
21.02.2013, 10:13
Da Bane ali ima i u toj odredbi zakona, nedorečenost koja glasi... ko iskopa "dobro koje uživa prethodnu zaštitu" mora da prijavi itd.. bla bla...
Koji su to predmeti i dobra koja uživaju prethodnu zaštitu? Mora onda biti negde spisak predmeta i dobara koji uživaju zaštitu! Ne može svaka ciglica i ili komad metala, zakivak potkovice konja i sama potkovica, zatim kost tog konja, a možda i jahača kao i predmeti koji su bili kod njega biti DOBRA KOJA UŽIVAJU PRETHODNU ZAŠTITU! Zato se treba obratiti na to: koja to dobra uživaju prethodnu zaštitu? !

znas kako avguste,
upravo zbog nepoznavanja zakona i pokusaja tumacenja zakona onako kako bi nama odgovaralao ja sam i rekao da je ovo "klizava tema" i da ne treba "cackati mecku" prozivanjem zakona i legalnosti bavljenja nasim hobijem

zakonodavac je u clanovima zakona koji se bavi tom tematikom sve to sto ti pitas napisao,
samo treba traziti, naci i razumeti.
a cak i da nalazac nije nasao ili nije razumeo clanove zakona
zakonodavac ce te u slucaju ne daj boze spora pred sudom uputiti na ono sto je gore vec citirano,
a to je koja je obaveza nalazaca,

znao ti ili ne znao , da li je i koliko staro to sto si nasao ,
znao ti ili ne znao sta su kulturna dobra koja uzivaju predhodnu zastiti
ti to sto si nasao treba tj u obavezi si da odneses u lokalni muzej ili policiju,

i kad to uradis oni su na dalje nadlezni da odrede da li je tvoj nalaz njima interesantan ili ne,
pa od toga dalje zavisi da li ces taj predmet dobiti nazad i da sa njim mozes raditi sta hoces,
ili ce ti se za taj predmet kao regularnom i legitimnom nalazacu isplatiti adekvatnu nagradu u kolicini koju zakon predvidja

banebeograd
21.02.2013, 10:14
Sa druge strane se moram složiti sa Pretorijancem nasuprot BaneBeogradu jer bi zabranili svako okupljanje na Sajmovima antikviteta i bilo kakvu prodaju. Je li neko pri kupovini na sajmu dobio bilo kakav sertifikat? Nije, naravno!

Sa treće strane, ulaskom bilo kakvog umetničkog ili arheološkog predmeta na prostor EU, prestaje bilo kakvo potraživanje sertifikata o poreklu što će se u nekoj perspektivi i desiti ili se nekima na Forumu već desilo ako su u EU. Samim tim trgovina takvim predmetima je sasvim dozvoljena, osim ako predmet nije ukraden i nije za njim pokrenuta potera...
Govorim da u EU ne treba nikakav sertifikat iz razloga što na aukciju bilo koje vrste možeš priložiti predmet i niko ti neće tražiti poreklo, već samo sertifikat o autentičnosti i naravno proveriće da li je na nekoj listi tražnje.

Ostalo su sve moralne norme pojedinca.

banatski
ja sam ti citirao clan zakona, pokusao sam i da ti docaram kako u praksi ide tok ponasanja sa nalazima kod nas,
tj koji je tok i mera krivicog dela .
a ti ako mislis da nisam bio u pravu ti daj neki clan zakona koji ce da demantuje to sto sam napisao,
vrlo rado cu da priznam da sam pogresio i da se izvinim sto sam dezinformisao forumsku javnost.

toliko o domacem a o stranom trzistu ,ovo sto si napisao stvarno me cudi da u tolikoj meri ne poznajes kako funkcionise prodaja artefakata u eu,
zar ti stvarno mislis da bi ti mogao da stavis u dzep neke svoje nalaze i da odes u neku aukcijsku kucu ili bilo koju njihovu muzejsku ustanovu i da im tamo ponudis nesto na prodaju za sta nemas sertifikat o poreklu i vlasnistvu ....
ne bih ti to nikako predlozio da uradis jer bi ti na vrata vrlo brzo zakucali nezeljeni gosti.
svi muzeji su u obavezi da takve predmete bez adekvatne papirologije odma prijave policiji jer nije njihovo da utvrdjuju da li je nesto legalno ili nije oni to prepuste policiji...

banebeograd
21.02.2013, 10:15
Sto se tice zakona, ma znamo mi svi veoma dobro da je zakon u pravu i da sve ovo radimo na svoju ruku i da to nema veze sa arheologijom i njenim naucnim i plemenitim ciljevima

to je ono sto sam ja rekao,
zakon kaze svoje ,
a mi sta radimo i kako radimo mozemo da pravdamo i objasnjavamo svako po svom nahodjenju
niti podrzavam zakonsku regulativu niti podstrekavam na njeno mimoilazenje.
Ne znam otkud ti to da u EU ne treba sertifikat i potvrda o poreklu? Tamo su zakoni jasno precizirali odredjenom godinom od koje sve sto je starije pripada drzavi i tu zaista ne treba nikakav sertifikat.
Uporedba slikarskih dela i arheoloskih iskopina nije na mestu,.

Pa nije bas tako da ne treba nikakvo poreklo na stranim aukcijama.

naravno da za sve sto se legalno prodaje treba da postoje i adekvatni papiri o poreklu, vlasnistvu i autenticnosti.

banebeograd
21.02.2013, 10:17
Evo još male dopune u vezi pisanja o Zakonu o kulturnim dobrima i onoga što je Banebeograd istrgao iz člana 28. gde se kaže da "onaj ko van organizovanog istraživanja iskopa iz zemlje ili izvadi iz vode dobro koje uživa prethodnu zaštitu dužan je da odmah i tralala...

U prethodnom članu opisuju koja su to dobra koja uživaju prethodnu zaštitu gde piše, citiram : 1) nekropole i lokaliteti s arheološkim, istorijskim, etnološkim ili prirodnjačkim sadržajem; stara jezgra gradova i naselja...

Dakle, tu piše ono što već znamo, a to je da je zabranjeno kopati na evidentiranim arheološkim lokalitetima!!! A nigde ne piše da je zabranjeno kopati kod moje babe u bašti i da to moram da prijavim u roku od 24 časa. Čak su "pametni" zakonodavci ovde napravili rupu u zakonu na taj način što su rekli da ukoliko ipak kopaš na nekom kulturnom dobru koje uživa prethodnu zaštitu ( čitaj: arheološki lokalitet) imaš vremena 24 časa da se pokaješ i predaš dobro koje uživa prethodnu zaštitu i za to još dobiješ i nagradu kako stoji u ovom zakonu, opet citiram Zakon: Nalazaču predmeta iz stava 1. ovog člana pripada novčana nagrada ako u otkrivanju stvari nisu korišćena sredstva budžeta.
Visinu nagrade iz stava 2. ovog člana utvrđuje ustanova zaštite kojoj se predmet daje na čuvanje...

Tako da to vam je to, dragi moji! Ne idite po evidentiranim lokalitetima, a ono što nađete kod babe u bašti niko vam ne može oduzeti !!!

cccccc banatski banatski,
nije bane nista istrgao iz zakona, nego ti tumacis zakone kako bi ti voleo da oni glase,
pri tome se nisi ni potrudio da procitas iste do kraja i sa razumevanjem.
zato sam i rekao da ne treba da se ide ovim putem jer ce na videlo izaci neki momenti koji ne odgovaraju hobistima....

elem, tim povodom stavicu ti jos malo nekih clanova raznih zakona koji tu i tamo zakace i ovu temu kojojm se sada bavimo...

Član 5.
Kulturno dobro od izuzetnog značaja jeste ono kulturno dobro koje ima jednu od sledećih karakteristika:

1) poseban značaj za društveni, istorijski i kulturni razvoj naroda u nacionalnoj istoriji, odnosno za razvoj njegovog prirodnog okruženja;

2) svedoči o presudnim istorijskim događajima i ličnostima i njihovom delovanju u nacionalnoj istoriji;

3) predstavlja jedinstvene (raritetne) primerke stvaralaštva svog vremena ili jedinstvene primerke iz istorije prirode;

4) veliki uticaj na razvoj društva, kulture, tehnike i nauke;

5) izuzetnu umetničku ili estetsku vrednost.

Kulturno dobro od velikog značaja jeste ono kulturno dobro koje ima jednu od sledećih karakteristika:

1) značajno je za određeno područje ili razdoblje;

2) svedoči o društvenim ili prirodnim pojavama, odnosno uslovima društveno-ekonomskog i kulturno-istorijskog razvoja u određenim razdobljima;

3) svedoči o značajnim događajima i istaknutim ličnostima iz nacionalne istorije.

Clan 158.
Posle clana 353. dodaje se clan 353a koji glasi:
- 29 -
„Neovlašceno izvodenje arheoloških radova
Clan 353a
(1) Ko neovlašceno vrši arheološka iskopavanja i istraživanja,
kaznice se zatvorom do tri godine i novcanom kaznom.
(2) Ako je delo iz stava 1. ovog clana izvršeno na arheološkom nalazištu ili
drugom nepokretnom kulturnom dobru, odnosno dobru koje uživa prethodnu zaštitu
ili ako je tom prilikom devastirano arheološko nalazište ili nepokretno kulturno dobro,
odnosno dobro koje uživa prethodnu zaštitu ili ako je prilikom izvodenja ovih radova
korišcena oprema ili uredaj za otkrivanje i pronalaženje arheoloških predmeta,
kaznice se zatvorom od šest meseci do pet godina i novcanom kaznom.
(3) Predmeti nadeni prilikom izvršenja dela iz st. 1. i 2. ovog clana, oduzece
se.”.
Neovlašceno bavljenje odredenom delatnošcu Clan 353.
Ko se neovlašceno i za nagradu bavi odredenom delatnošcu za cije obavljanje je po zakonu ili drugim propisima donetim na osnovu zakona potrebna dozvola nadležnog organa, odnosno nadležnog subjekta,kaznice se novcanom kaznom ili zatvorom do jedne godine

Одељак 18. НАЛАЗ БЛАГА
Скривено благо
Члан 175.
Откривен новац, злато, сребро, накит, драго камење, ствари израђене од племенитог метала или драгог камења и друге драгоцености које су тако дуго биле скривене да се поуздано не може утврдити ко им је власник (скривено благо), својина су државе.

Налазач блага
Члан 176.
(1) Налазач блага је лице које скривено благо открије, трагајући за њим или случајно, сâмо или заједно са другим лицем, као и лице које благо прво опази односно које прво успостави физичку државину на њему (суналазачи).
(2) Ако једно лице благо пре опази а друго лице пре успостави физичку државину на њему, оба лица су суналазачи, а ако је поступање другог лица неспојиво са савесношћу, налазачем се сматра прво лице.
(3) Лице које је на основу радног, уговорног или другог правног односа дужно да учествује у тражењу скривеног блага, не сматра се налазачем.

Обавезе налазача
Члан 177.
Налазач дужан је да без одлагања пријави надлежном државном органу налаз скривеног блага као и да, до предаје овлашћеном лицу, предузме примерене мере за заштиту скривеног блага од оштећења и другог ризика.

Налазачка награда
Члан 178.
(1) Налазач и власник ствари у којој је благо скривено, имају право на награду у висини од по 33% вредности блага.
(2) Ако је исто лице налазач и власник ствари у којој је благо скривено, има право на награду у висини од 50% вредности блага.
(3) Ако је благо велике вредности, суд, према околностима случаја, може да смањи износ награде, али тако да није мања од 15% вредности блага.
(4) Суналазачи деле награду на једнаке делове.
(5) Лице које прећути налаз блага губи право на награду.

Налаз културног добра
Члан 179.
Ако скривено благо по одредбама закона представља културно добро, налазач има право на правично увећање налазачке награде из члана 178. овог законика, нарочито с обзиром на вредност пронађеног блага и његов општи значај као културног добра.

banebeograd
21.02.2013, 10:34
Koji su to predmeti i dobra koja uživaju prethodnu zaštitu? Mora onda biti negde spisak predmeta i dobara koji uživaju zaštitu!

evo da ne ostane sporno, odgovor na tvoje pitanje,
kao sto rekoh sve ima samo treba traziti....

3. Dobra koja uživaju prethodnu zaštitu
Član 27.
Prethodnu zaštitu na osnovu ovog zakona uživaju:
1) nekropole i lokaliteti s arheološkim, istorijskim, etnološkim ili prirodnjačkim sadržajem; stara jezgra gradova i naselja; graditeljski objekti, celine i delovi graditeljskih objekata s istorijskim ili arhitektonskim vrednostima; spomenici i spomen obeležja posvećeni značajnim događajima i ličnostima; kuće u kojima su rođene ili su u njima radile zaslužne i istaknute ličnosti zajedno sa stvarima koje su im pripadale; zgrade i mesta u prirodi vezani za značajne istorijske događaje;
2) spisi, kompjuterski, filmski ili video zapisi; slike u pokretu, tekstovi i snimci televizijskih programa, fotografski i fonografski snimci i na drugi način sastavljeni zapisi i dokumenti; knjige i kartoteke o evidenciji tih spisa, zapisi i dokumenti, tekstovi i snimci radio programa, kao i mikrofilmovi o njima, primljeni i nastali u radu državnih organa i organizacija, organa jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, ustanova, drugih organizacija i verskih zajednica dok su od značaja za njihov tekući rad ili dok iz tog materijala nije izvršeno odabiranje arhivske građe u skladu s odredbama ovog zakona (dalje: registraturski materijal);
3) predmeti likovnih i primenjenih umetnosti, arheološki predmeti, etnografski i prirodnjački predmeti, novac, poštanske marke, odlikovanja, unikatni, retki ili istorijski značajni predmeti tehničke kulture, muzički instrumenti i drugi slični predmeti stariji od 50 godina; predmeti, knjige, dokumenti, pisma, rukopisi i drugi pisani i reprodukovani, odnosno filmski ili magnetski zapisi; slike u pokretu, fotografisani i fonografisani materijal koji se odnosi na istorijske događaje, kao i na rad istaknutih i zaslužnih ličnosti u svim oblastima društvenog života, bez obzira na vreme i mesto nastanka.
Vlada Republike Srbije može utvrditi i druge nepokretne i pokretne stvari koje uživaju prethodnu zaštitu.
Član 28.
Ko van organizovanog istraživanja iskopa iz zemlje, odnosno izvadi iz vode dobro koje uživa prethodnu zaštitu, dužan je da o tome odmah, a najkasnije u roku od 24 časa, obavesti nadležnu ustanovu zaštite kulturnih dobara i ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove.
Nalazaču predmeta iz stava 1. ovog člana pripada novčana nagrada ako u otkrivanju stvari nisu korišćena sredstva budžeta.
Visinu nagrade iz stava 2. ovog člana utvrđuje ustanova zaštite kojoj se predmet daje na čuvanje.
Član 29.
Ustanova zaštite evidentira dobra koja uživaju prethodnu zaštitu.
Ustanova zaštite dužna je da u roku od 30 dana od dana evidentiranja nepokretnosti koja uživa prethodnu zaštitu o tome obavesti sopstvenika ili pravno lice koje koristi i upravlja njome, kao i opštinu.
Mere zaštite utvrđene ovim zakonom primenjuju se na nepokretnosti koje su evidentirane da uživaju prethodnu zaštitu.
Ustanova zaštite dužna je da u roku od dve godine utvrdi da li evidentirana nepokretnost ima spomenička svojstva i da u tom roku predloži utvrđivanje te nepokretnosti za kulturno dobro. Ukoliko evidentirana nepokretnost nije utvrđena za kulturno dobro u roku od tri godine od dana evidentiranja, na tu nepokretnost neće se primenjivati mere zaštite utvrđene ovim zakonom.

Banatski šetač
21.02.2013, 10:51
Bane, malo sam pregledao Tvoj profil i vidim da postavljene nalaze uvek predstavljaš kao tuđe i u nečije ime ih prezentiraš i pitaš...

Ima tu korisnih portala koje nudiš kolegama sa Foruma, tumačiš zakone...

Izgleda da se ili mnogo plašiš zakona ili nisi sasvim iskren prema ljudima sa Foruma.

Ako si pak od pravne struke i plašiš se da ne izgubiš licencu ili slično zbog hobija, onda bar budi od koristi svima nama i probaj da napraviš zakonski okvir i formu u kojem možemo da egzistiramo.

Cenim svaki Tvoj napor, ali mi ovako deluješ kao dežurni policajac koji je ubačen da prati ovu, izgleda, ilegalnu grupu prekršioca zakona.

banebeograd
21.02.2013, 11:03
banatski ,
neobicno mi je drago sto je takav exxxpert kakav si ti uzeo za obavezu da se bavi mojim likom i delom,
ali da bi to pravilno uradio morao bi malo vise i konkretnije da se bavis mojom malenkoscu ,
tada bi video da ne postoji nista tudje sto sam predstavio kao svoje, niti svoje sto sam predstavio kao tudje,
to sto tebi nesto deluje ovako ili onako to je naravno tvoje pravo i to ti ne sporim,
ali da bi dao doprinos ovoj temi kojom se trenutno zanimamo voleo bi da vidim neki kontraargument svemu sto sam napisao,
ovako si baveci se mnome promasio temu

jedino smisleno sto si sada napisao je ono
budi od koristi svima nama i probaj da napraviš zakonski okvir i formu u kojem možemo da egzistiramo
ali je greska u tome sto ti na ovoj temi nastupas zatvorenih ociju tj vidis samo ono sto tebi odgovara ,
da je drugacije vec bi video da sam ti dao neke upute u samim zakonskim okvirima u kojima mozemo legalno i legitimno da nastupamo kao hobisti tragaci....

Banatski šetač
21.02.2013, 12:55
Hvala ti za ono ekspert pošto mislim da jesam ekspert u poslu kojim se bavim. No, kako sam siguran da ne znaš čime se bavim, mislim da je ta vrsta pohvale bilo čisto tvoje licemerstvo, što opet govori o ličnosti.

Meni je ovo hobi kao i valjda većini na Forumu i rekao sam da cenim svaki tvoj trud i napor oko pravne regulative .

Uz to, ni ja nisam jednom rečju rekao da si postavio nešto svoje i predstavio kao tuđe i obrnuto, tako da je i moja opaska da čitaš onako kako želiš, a ne kako je napisano...

Errare humanum est !

eclipse4
21.02.2013, 19:03
Koji su to predmeti i dobra koja uživaju prethodnu zaštitu? Mora onda biti negde spisak predmeta i dobara koji uživaju zaštitu! Ne može svaka ciglica i ili komad metala, zakivak potkovice konja i sama potkovica, zatim kost tog konja, a možda i jahača kao i predmeti koji su bili kod njega biti DOBRA KOJA UŽIVAJU PRETHODNU ZAŠTITU! Zato se treba obratiti na to: koja to dobra uživaju prethodnu zaštitu? Ako ima negde spisak, onda u redu... pa ćemo onda pronalaziti samo ono što nije na tom spisku...
Po meni.... a možda se i neki slože samnom, mada je to moje mišljenje i nema uporište u zakonu... treba da bude legalno i dozvoljeno traženje metal detektorima jer su oni da kažem bezopasni za dublja nalazišta. Onaj ko radi po principima i načelima ovoga hobija, koji su mnogo puta spominjani, ne može da naruši jedan arheološki lokalitet kopajući rupice dubine od nekoliko pa do 20cm...
Druga stvar je oranje traktorima, sondiranje itd... to su već druge radnje koje veoma teško mogu oštetiti pa čak i upropastiti lokalitet i treba se okrenuti ka oštrom sankcionisanju takvih radnji!

sve to sto si pomenuo u sustini spada u ta dobra koja nesmes poneti kuci,cak ni to parce cigle (govorim generalno),znaci trebao bi prijaviti muzeju.jer cim su napisali od "istorijskog" znacaja,sve ti je vec jasno.

mogu da kazu,sklopili smo celog konja fali nam jos kljucna kost koja je zavrsila kod jednog tagaca koji sebe naziva avgvst,i time pricinio....... bla bla bla :)

a u tim zakonima uvek stoje neki clanovi pa se jos dpunjuju pa se jos menjaju.....a to sigurno nece da dopune u tvoju korist.

plus ako ti nadju i neko topljeno olovo po kuci bice opet "nisam ja majke pa ti mene znas da ja to nikad nebih,zivota mi" :) :) :)

avgvst
21.02.2013, 19:54
Generalno sve što radimo baveći se ovim "hobijem" kako stvari stoje je protivzakonito.... E onda se više nećemo time ni baviti!

banebeograd
22.02.2013, 01:34
Hvala ti za ono ekspert pošto mislim da jesam ekspert u poslu kojim se bavim. No, kako sam siguran da ne znaš čime se bavim, mislim da je ta vrsta pohvale bilo čisto tvoje licemerstvo, što opet govori o ličnosti.

kad sam napisao exxxpert, to je bio sarkazam
jer si po onome sto si pisao u temi kojom se ovde bavimo mogao da zakljucim da si mnoogooo daleko od experta.

Uz to, ni ja nisam jednom rečju rekao da si postavio nešto svoje i predstavio kao tuđe i obrnuto, tako da je i moja opaska da čitaš onako kako želiš, a ne kako je napisano...

citas li ti svoje postove ili ti neko drugi to sastavlja?
vidim da postavljene nalaze uvek predstavljaš kao tuđe i u nečije ime ih prezentiraš i pitaš

ps, da zavrsim u tvome stilu , samo ja cu domacom umotvorinm,
psi laju, karavani prolaze....

banebeograd
22.02.2013, 01:35
Generalno sve što radimo baveći se ovim "hobijem" kako stvari stoje je protivzakonito.... E onda se više nećemo time ni baviti!

zavisi iz kog ugla gledas,
posedovanje ili kupoprodaja detektora nigde nije zabranjena,
pa ni bavljenje ovim hobijem nije zabranjeno ni po jednom clanu zakona,
sta vise ,
zakonom je odredjena cak i nagrada svakom nalazacu, sto ja dozivljavam upravo kao stimulans a ne prepreku za bavljenje traganjem

kao sto sam vec rekao,
zakonodavac je tacno napisao sta ciniti kad nadjes nesto,
a sad da li ces ti to uciniti ostavljeno je tebi samome na savest...
do tog momenta ti se jedan savestan, legalan i legitiman clan ovoga drustva,
a posle toga.....koga ufate nahebao je hahha

Darko
22.02.2013, 10:21
Nemojte da svodite stvari na crno/belo...
Bane samo štiti svoj biznis :)

1.Posedovanje i kupoprodaja detektora nije zabranjena, ali ako vas nađu sa njim može da vam se desi da morate dooosta da objašnjavate.
2.Ako "organ" protumači zakon na svoj način može da vam se desi i da vam "privremeno" oduzme spravu.
3.Iako će mnogi misliti da ćete naći blago ili zla-to (zato se i zove tako) vi znate da je mnogo više đubreta ono što u stvari nalazite
4. Da detektori imaju arheo mod, i da su odlična arheološka naprava, bili bi sastavni deo opreme naših arheologa, a isti glavni banetovi kupci (ili one firme koju bane baš ne voli)
5. "...legalan i legitiman član ovog društva"... opet su stvari više sive, a kao najbolji primer su mi ronioci iz Sremske Mitrovice, koji u svom klubu imaju pravi mali muzej, a "legalan i legitiman" muzej nije baš bio zainteresovan za saradnju...

Dakle tražite ako imate taj poriv u sebi, ali pažljivo...
Kao što reče karakter iz jednog domaćeg filma: "Ja sam pošteno radio, izlagao sam se opasnosti da me uhvate i oteraju na robiju" (http://www.youtube.com/watch?v=nr_d8DwxfDw)
:26:

Banatski šetač
22.02.2013, 10:29
Bane,

Pobedio si! Čestitam!

:sterb097:

banebeograd
22.02.2013, 11:16
Bane samo štiti svoj biznis :)

2.Ako "organ" protumači zakon na svoj način može da vam se desi i da vam "privremeno" oduzme spravu.

4. Da detektori imaju arheo mod, i da su odlična arheološka naprava, bili bi sastavni deo opreme naših arheologa, a isti glavni banetovi kupci (ili one firme koju bane baš ne voli)

5. "...legalan i legitiman član ovog društva"... opet su stvari više sive

moram da priznam da mi laska kad znam da na forumu nicim izazavanim imam toliko biografa koji prate mene i moj biznis
i nacin na koji ga ja stitim, sta god to znacilo.
no dobro idemo dalje ...

2. "organ" nije tu da tumaci nego da sprovodi zakon,
i oni u principu mogu da ti izvade i zlatan zub ili vestacki kuk i odnesu na proveru ako sumljaju na nesto,
a onda i da ti sve vrate uz nadoknadu ako nisu bili u pravu.
tako da se M.D. ni po cemu ne razlikuju od svega drugog

4. gresis, MD jeste sastavni deo opreme svih arheologa, a pri tome imam i medju njima i kupaca i poznanika ,tako da...
ne znam o kome se radi i koju firmu "ne volim"...

5. ovaj hobi u zavisnosti od nacina bavljenja moze da bude i crni i beli,
a najcesce kao sto ti rece "sivi",
zato ne treba mnogo "talasati" , upadati u oci i neumesnim i netacnim tvrdnjama praviti neprijatelje i tamo gde ih nema

Alexx
22.02.2013, 22:36
Evo procitah ovu temu do kraja, pa ne mogu a da ne prokomentarisem. Do sada sam mislio da je osnovna stvar kada krenes u ovaj hobi da procackas krivicni zakon i zakon o kulturnim dobrima, a ono izgleda da ovde treba da pocnemo od teme sta je arheolosko nalaziste. Mislim da pre nego sto izadjete na teren ne bi bilo lose da procitate osnovno, zakon o kulturnim dobrima i malo oko onih clanova sto je napisao Bane. Pa ljudi, to vam je kao da vozite auto a neznate ni jedan znak pored puta. Tvrdite vi sta hocete, ali Bane je ipak u pravu. Ono sto je za nas dobro je to sto zakon ipak ima rupa tako da mozemo da se vadimo, pod uslovom da nismo na oznacenom i ogradjenom arheoloskom nalazistu. Tu nas ne vade ni kozne gace. Imao sam susret sa policijom na terenu, i mogu vam reci da ishod susreta zavisi od toga koliko pandur poznaje ovu materiju. Mozda ce vas pustiti kao mene, ili ce vam privremeno oduzeti detektor uz pretnju podnosenja prijave. Jedini pravi odgovor: izgubio sam u lovu ili setnji ogrlicu, narukvicu, sat i tako to a vrlo mi je vazna uspomena, i mogu se zakleti da mi je bas ovde negde ispala. Koliko mi je vredna uspomena vidi se po tome sto sam kupio ovu spravu sto pisti da je nadjem, normalno ne pominjete rec detektor. A na pitanja koja ce vam on postaviti odgovarate: sta rekoste, ar arhe aaaa arheologija. Aaaaa to vam je ono sto kopaju kosti od mamuta. Pobogu, nemam ja pojma o tim slonovima. Mogu da se zakunem da ih ovde nema. Malo sale, naravno. Ozbiljno, nemojte tumaciti zakon kako se vama svidja. Ali, ovu moju salu upamtite, mozda ce vam stvarno nekada trebati na terenu. Ih, ala sam se ja raskenjaooooo.

avgvst
23.02.2013, 08:41
Niko ne spori to da je Bane u pravu...
Samo bi na m lepše bilo da su zakoni malo naklonjeniji nama, koji se bavimo istinski, ovim hobijem i ne radimo one stvari koje smo toliko puta spomiljali kao negativne. ...
Da alexx to je ekstra priča i extra primer kako se ponašati kada si na terenu. I odma baciti ako ima išta od arheo nalaza....
Ali ipak onda po zakonu ni to nije prekršaj jer piše da u roku od 24h treba prijaviti , a nije prošlo 24h!
Sve u svemu i generalno gledano, kako zakoni glase i kolikosu nam (ne)naklonjeni.... mi sasvim dobro prolazimo na terenima!

banebeograd
23.02.2013, 09:22
svi bi mi voleli da ovde postoji zakon kao onaj u engleskoj,
pa lepo sve sto nadjes tras u muzej,
oni to pregledaju , ociste , zastite, i stave u zbirku koju svi vide, a tebi kao nalazacu isplate TRZISNU cenu tog artefakta,
jos tamo negde napisu i tvoje ime kao osobe koje je muzeju ustupila tako nesto.

nazalost to kod nas nije tako,
ali kad vec nije tako i svi to znamo, onda treba da se dovijamo i na sve nacine pokusamo da dve zaracene opcije, "pitome" arheologe i "divlje" tragace na neki nacin izmirimo ili bar priblizimo .

muzeji nisu konc logori niti su kustosi dzelati, tamo postoje kao i svugde i sjajne osobe koji su spremne da na sve dozvoljene nacine izadju u susret zainteresovanim licima ,
barem sam ja imao srecu da i takve upoznam
jedan od takvih mi je cak i pojasnio kako rade neki modeli detektora sa kojima nisam imao iskustva a sa kojima je on bio veoma blizak.

najjednostavniji nacin, za pocetak je da sve ono sto se nadje a sto recimo tebi kao tragacu ili "kolekcionaru" nije zanimljivo odneses u lokalni muzej.
pa tamo lepo sa kustosom nadleznog odeljenja prozboris po neku rec, upoznas se, naucis od njega nesto novo, kupis neku zanimljivu knjizicu koju oni izdaju i slicno,
s vremenom a zbog druzenja sa ekipom koja tamo radi ne sumljam da ces u muzej odneti i nesto sto bas nije bezvredno u materijalnom smislu i siguran sam da ces se zbog toga osecati jos bolje jer na taj nacin postajes deo i jednog drugog sistema vrednosti prisutan iza zidina muzeja .

na taj nacin se cinom dobre volje uspostavlja prava saradnja iz koje moze vremenom mnogo toga da se rodi.
ipak su arheolozi i muzeji depoi znanja i iskustva, mozda se desi i neki put da se nasa i njihova znanja , iskustva ali i zelje i ne podudaraju,
ali najbitnije je rekoh da se pocne sa sirenjem pozitivne energije medju nama
pri tome, kad imate sve te kontakte sa lokalcima, ako se i desi neki incident na terenu ili u povratku sa terena,
vi uvek mozete da se pozovete na zakon i svoja legitimna 24 sata da pronalaske odnesete u muzej sto ste i inace vec mnogo puta ranije cinili
a sto mozete i dokazati najobicnijim pozivom u muzej;)
:bier:

Nigrianvs
23.02.2013, 09:28
Hebiga...Pa ako mislite da su poneki od policajaca glupi...grdno se varate.
Verujte da sve znaju, sta ko redi i cime se bavi a i dobro su upoznati zadnjih godina sa nasim hobijem. Vecina njih nece da se zaebava sa silnom papirologijom kad nalete a tragaca. Vecinom izlaze po pozivu ako neko prijavi da neko mlatara detektorom po njivi. Ovakim pisanjem da su oni glupi ili neznalice samo se ide na stetu ostalim kolegama. Verujem da nema stanice gde nema bar jedan detektor u depou.

eclipse4
23.02.2013, 12:50
.......Ono sto je za nas dobro je to sto zakon ipak ima rupa tako da mozemo da se vadimo, pod uslovom da nismo na oznacenom i ogradjenom arheoloskom nalazistu........
ta rupa ili rupe koje pominjes ce biti popunjena i pre no sto krocis u sudnicu,i to ce biti bas lepo i elegantno popunjena sa slatkim kremom od gore ;)
jer pre sudjenja neko cita sve to i sprema ti tuzbu,a najgore je to sto uglavnom u svakom zakonu posle clana tog i tog i tcke te i te,stoji nesto poput "menja se","dopunjuje se" ili tako nsto da ne ispadne da lupam,uglavnom,ako im je cef nakacice ti nesto za vrat i to je.

..... Imao sam susret sa policijom na terenu, i mogu vam reci da ishod susreta zavisi od toga koliko pandur poznaje ovu materiju......

to je isto kao da si rekao da te policija zatice kako obijas auto a ti mu kazes da je to tvoj auto i on te pusti,jer on zapravo nezna dal je to tvoj auto ili nije,jer su ti dokumeta ostala kuci.
nema on sta da poznaje i nepoznaje materiju,sud poznaje materiju,on je tu samo da te privede ako je po pozivu ili da te opet privede jer tako hoce iz meraka ili da te pusti ako ga zabole sta radis a nije po prijavi,tj ako je covek na svom mestu.
sta si ocekivao da ce nekog da veze za drvo dok zove u stanicu,da opise situaciju u detalj pa ce posle iz stanice dobiti dgovor sta dalje?ili ce po njivi da se raspravljaju sa tobom i da ti tu i sude?.....jok oni dolaze dvojica i jedan i drugi su i policajci i svedoci. a na sudu se tebi najverovatnije ni nece tebi obracati,kao ni ti njima jer sud resava sve ne policija.oni samo sprovode zakon a drugi ti pecate sudbinu.

Mozda ce vas pustiti kao mene, ili ce vam privremeno oduzeti detektor uz pretnju podnosenja prijave.

detektor ce svakako biti oduzet,dok se ne ustanovi sta si uradio,a oduzimaju ti ga s razlogom da ne bi mogao slucajno u medjuvremenu dok se branis sa slobode da nestane,polomi,izgub i i samim time ostanu bez orudja sa kojim je izvrseno krivicno delo.
i veruj mi to nije pretnja podnosenja prijave jer ako ispunjavas uslove za kandidaturu prekrsioca zakona prijava (poziv) ti polako stigne na kucnu adresu.

Jedini pravi odgovor: izgubio sam u lovu ili setnji ogrlicu, narukvicu, sat i tako to a vrlo mi je vazna uspomena, i mogu se zakleti da mi je bas ovde negde ispala. Koliko mi je vredna uspomena vidi se po tome sto sam kupio ovu spravu sto pisti da je nadjem, normalno ne pominjete rec detektor.

jedini pravi odgovor koji si ti ponudio verovatno znaju i pticice na grani,a oni su se sigurno naslusali upravo takvog odgovora od svakog koga su zatekli sa detektorom u ruke,naravno treba izbegavati reci da vam je cilj bio potraga za novcicima,samo,dokaz ni materijal ce uvek biti u dzepovima,sem ako nisi nista nasao do njihovog dolaska,i jedino ce to bii olaksavajuca okolnost,drugih nem.
tako da te price o lancicima,satovima i dugmicicima okacis macku o rep,sto se ticu da ti veruju,ali je ipak bolja nego da kazes da trazis bas to sto trazis.

A na pitanja koja ce vam on postaviti odgovarate: sta rekoste, ar arhe aaaa arheologija. Aaaaa to vam je ono sto kopaju kosti od mamuta. Pobogu, nemam ja pojma o tim slonovima. Mogu da se zakunem da ih ovde nema. Malo sale, naravno. Ozbiljno, nemojte tumaciti zakon kako se vama svidja. Ali, ovu moju salu upamtite, mozda ce vam stvarno nekada trebati na terenu. Ih, ala sam se ja raskenjaooooo.

e vidis da sam te ja pukim slucajem zateko na terenu,a verujem i bilo koji drugi policajac i pocinjes da mi prodas ove fazone,i pravis budalu od sebe (NE MISLIM LICNO NA TEBE),a pritom pokusavas i od mene da pravis budalu,jer niko nije siso vesla nit je toliko malouman da bi pao na tu foru da neznas cime se bave arheolozi ili da se to sto drzis u ruke zove "sprava koja pisti" jer vise lici na neku indijansku napravu ili poglavicu nego na srpsku rec,ja bi se licno potrudio da te na sudu urnisu,naravno ako ima temelja za to ;)

i za kraj posto stalno neke tenzije po forumu,ovo se ne odnosi na bilo kog nit na tebe medju njima,samo iznosim svoj stav misljenje i logiku.

Daystrom
23.02.2013, 15:20
Puno se piše, puno priča, puno vrti u krug, a ništa konkretno...

S vremena na vrijeme dobijem potrebu da se raspišem pošteno, ali nema smisla, tko će to pročitati uopće kad svatko ima svoje ideje i vizije...

Od vremena kad sam se pridružio forumu pa još nekih mjeseci kasnije ozbiljno sam istraživao sve kombinacije i europska te američka zakonodavstva vezana uz detektiranje u želji da složim jedan rad koji bi (možda) bio kakva početna točka za lobiranje (ali i oslonac zakonodavcu) i promjenu zakona (množina) kojim bi se detektiranje reguliralo.

Nažalost, od toga nije ništa zaživjelo.

Osim jednog zakona ili dva koji direktno reguliraju tematiku, uvijek imate još nekoliko velikih (općih - lex generalis) i nekoliko malih (posebnih - lex specialis) zakona koji su posredno povezani s tematikom.

Također, osim zakona, tu ulazi najvažnije od svega - sudski proces. Pratio sam ih nekoliko, isto tema za nekoliko stranica, ali to je najbitniji dio svega ovoga, nevezano što piše u zakonu ili šta kaže kakav policajac...

Sudska praksa, pravna znanost, čak i presedani mogu igrati ulogu u ovakvim stvarima upravo jer detektiranje nije kodificirano, pa svaki puta proces može biti drukčije rješen.

To što se pozivate na nekakav zakon pa ga svatko tumači kako ga volja, je isto kao da kažete da ste automehaničar i znate popraviti auto zato jer znate što su to kombinirke...

Nije u pitanju samo zakon, problematika je jako široka, rupa koliko ima, toliko i nema i jednostavno gdje god pokušate nešto "iskemijati", uvijek će se negdje naći nekakva "caka" i stvari se samo mogu komplicirati, ali uvijek se na prvu može protumačiti da ništa nije dozvoljeno od ovog što mi konkretno radimo...

Uostalom, ne vrijedi pozivanje na nikakve zakone, ako je recimo jasno propisano da sve što je 50 cm i dublje u zemlji pripada državi (navodno je za Srbiju ta dubina i manja, nekih 30-40 cm koliko sam čuo, ispravite ako griješim), pa ti onda dokaži da je bilo na površini, a detektor ti ima dubinu za neke stvari i skoro 1 metar... Ako i dokažeš (a ne možeš), nemaš pravo zadržavanja predmeta od povjesnog značaja, pa si na istom.

Ista stvar je i da vam naprave pretres kuće ili stana ili kakve prostorije gdje držite to. Bez porijekla imovine ste gotovi, bilo jer je nalaz kao od "prijatelja" ili neki drugi...

Kao što rekoh, komplicirana tema... To što policija kod vas ne radi svoj posao je nešto na čemu trebate biti sretni, a ne onda koristiti to pa im mahati s detektorom pred facom...

Dakle, summa summarum, ako vas policajac želi uhititi, napravit će to i imat će osnove za to... Što će na sudu biti je druga priča, ali mislim da je važnije činjenica da ćete vjerojatno ostati bez detektora i opreme, a da ne pričam o nalazima koje nikada više nećete vidjeti... Pitanje je samo, je li to vrijedno vašeg potencijalnog pametovanja s policijom?

Hrvatko pravosuđe i uprava su u rasulu, ali kad čujem da neko tamo društvo po Srbiji izdaje nekakve iskaznice pa na sebe uzimaju zakonodavne ovlasti i određuju tko što može raditi i "istraživati", onda vidim da je cijela Srbija u malo većem rasulu ipak... :D

Svašta sam natrkeljao, ako nekoga šta detaljnije zanima, neka kaže pa ću pokušati opet malo natrkeljati! :)

Živjeli! :bier:

Alexx
23.02.2013, 18:46
Odgovor za eclipsea, bez sto neko rece da dizemo tenzije, ipak se svi mi bavimo istim hobijem, i ovo bi trebalo da bude samo jos jedna diskusija, i, normalno je da necemo svi imati ista misljenja. Isao sam na teren, i isao onako od njive do njive nista odredjeno. Nedaleko od mene jedan lik u vinogradu, i nisam ni obracao paznju na njega. Medjutim, on pozove vlasnika njive u kojoj smo bili. Ovaj dodje i pocne sa pricom da su tu nasli zlatnik i tako to, i da kao mi sigurno imamo neku mapu kada smo dosli u njegovu njivu, i pozove policiju. Policija dodje, pita sta mi radimo, trazimo i tako to. Posto je tu bio i lik kome je kuca nedaleko odatle, mi kazemo, posto smo bili dvojica sa detektorima, da nas je on pozvao da potrazimo nesto sto je ovaj lik izgubio. Policija nas pita u kom svojstvu istrazujemo. Mi pokazemo, da nekazem sta i kako, jer ce se opet pokrenuti razne diskusije. Policajac kaze da je upoznat sa tim i da sto se njega tice nema nikakve povrede zakona za bilo kakve prijave, sem ako on, kao vlasnik njive ne zeli da nas tuzi. Vlasnik njive je rekao da nece, policajac pitao da necemo da se svadjamo, potucemo i tako to sa vlasnikom njive, nasta smo se mi nasmejali, rukovali sa vlasnikom, policija otisla i to je to. Ali, drugi slucaj moj rodjak u gepeku auta imao detektor. Policija ga zaustavi na medjuopstinskom putu, kaze da otvori gepek, vidi detektor i isti mu privremeno oduzme. Rodjak je posle par dana otisao u Svajcarsku, a ja se jebavao vise od mesec dana da ga povratim. Kada sam uspeo da ga povratim, bio je prljav, znaci vidi se da ga je neko koristio u medjuvremenu. Toliko o tvojoj prici da svaki policajac zna sta mu je ciniti. Ako je kako ti kazes, zasto meni na teren nisu oduzeli, a rodjaku iz auta uzeli? Sto se tice tvog ostalog pisanja, nije bitno da li on zna sta ti radis ili ne, bitno je ono sto si izjavio, na sudu postoje advokati koji ce ostalo dokazivati, nije ovo druze Irak pa se strelja kada neko to pozeli. Znas da su lika uhvatili na arheoloskom nalazistu, i da ga je advokat ladno izvukao bez kazne jer teren nije adekvatno obelezen, ipak smo mi koliko toliko pravna drzava. Za dva apsolutno ista ubistva neko robija dvadeset a neko pet godina, zavisi kakve advokate si angazovao. Lik koga poznajem je u celo overio pistoljem lika i to u kuci zrtve, i dobio sest godina, pet odlezao i to je to, a za takvo ubistvo neko robija i dvadeset.

Alexx
23.02.2013, 19:11
Član 12

Dobro koje uživa prethodnu zaštitu, a nalazi se u zemlji ili vodi, ili je izvađeno iz zemlje ili vode, u državnoj je svojini.

Član 14

Kulturna dobra u državnoj svojini mogu se otuđiti pod uslovima utvrđenim zakonom.

Na kulturnom dobru u državnoj svojini ne može se održajem steći pravo svojine.

Član 17

Delatnost arheoloških iskopavanja i istraživanja mogu obavljati ustanove zaštite, u skladu s odredbama ovog zakona.

Član 28

Ko van organizovanog istraživanja iskopa iz zemlje, odnosno izvadi iz vode dobro koje uživa prethodnu zaštitu, dužan je da o tome odmah, a najkasnije u roku od 24 časa, obavesti nadležnu ustanovu zaštite kulturnih dobara i ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove.

Nalazaču predmeta iz stava 1. ovog člana pripada novčana nagrada ako u otkrivanju stvari nisu korišćena sredstva budžeta.

Visinu nagrade iz stava 2. ovog člana utvrđuje ustanova zaštite kojoj se predmet daje na čuvanje.
Ovo je izvuceno iz zakona o kulturnim dobrima koja se ticu nas hobi istrazivaca. To u vezi predaje predmeta u policiju u roku od 24 sata se odnosi na situaciju ako neko nesto iskopa iz zemlje a uziva zastitu drzave. Za nas sa detektorima na terenu, pogotovo ako poslusa eclipsea pa lepo kaze ja kopam arheoloske predmete iz zemlje i prodajem ih u Srbiji i inostranstvu , vaze oni zakoni koje je Bane napisao a pocinju sa: ko se neovlasceno bavi arheoloskim iskopavanjima itd itd. Zato druze eclipse, bolje je policajca praviti na budalu i pustiti da sisa vesla nego mu reci da se bavis arheoloskim iskopavanjima, jer na sudu ti se sudi kako za ono sto si ucinio tako i za ono sto si rekao. Sto bi rekli ameri: sve sto kazete moze se na sudu koristiti protiv vas.