Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Madjari
Desert Walker
02.03.2013, 12:45
Dugo vec tragam za srednjevjekovnim srebrenjacima...evo konacno i malo srebra ali je za mrvicu mladje tako da se moja potraga za srednjevjekovnim paricama nastavlja.
citljivi su i ocuvani tako da su mi o.k. nema zamjerke :) . ne znam mnogo o ovakvom novcu pa o nekoj vrijednosti ili raritetu ne mogu nista reci. sumnjam da su rijetki ili posebno vrijedni ali ce fino da "legnu pod staklo" :) .
Banatski šetač
02.03.2013, 17:05
Lepo, lepo!!!
Sve što se izvadi iz zemlje je vrednije nego da je ostalo da leži u zemlji :)
Prvi je Rudolf, a drugi Mathew II
Desert Walker
02.03.2013, 17:35
trznuo sam se jer sam mislio da su neki bosanski banovci ali eto...i ovako je dobro.
hvala na pomoci
mađarske patrone....
Lepi nalazi, srebro je srebro, dobro je! :super:
Desert Walker
02.03.2013, 17:55
da,patrone. na njima sve lijepo pise :)
Nigrianvs
02.03.2013, 19:47
Bravo!!!
Cesto se patrone nalaze na starijem srednjem veku, procesljaj malo detaljije.
Daystrom
03.03.2013, 13:06
Čestitke DW, konačno i ti došao na svoje! :bier:
Desert Walker
03.03.2013, 13:41
mislis na Madjarsko :) ?
Daystrom
03.03.2013, 13:51
Hehe, pa na srednjovjekovni teren valjda! :)
Desert Walker
03.03.2013, 14:00
zanimljivo mi je da pise u nekim katalozima "srednjevjekovni ugarski novci" a znamo da je kada je srednji vijek zavrsio.
ovo bi se moglo onda baciti u novi vijek komotno zato smatram da jos tragam za pravim srednjim vijekom,ovo je sve nesta neodredjeno :)
Daystrom
03.03.2013, 14:14
A čuj, ako si to našao, naći ćeš i nešto mlađe, važno je da je period okvirno taj...
A mi svi uzimamo da je srednji vijek završio 1492., međutim imaš dosta različitih škola koje tvrde da se radi o različitim periodima. Npr. početak renesanse ili dosta često par Carigrada 1453. godine, budući da su to sve veliki događaji i globalne prekretnice na raznim društvenim planovima.
Imaš povjesničare koji za kraj srednjeg vijeka uzimaju početak Francuske revolucije i 1789. godinu, tako da je to podložno tumačenjima, mada se uglavnom uzima 1492. godina.
Kako god okreneš, ti si na dobitku, bez obzira na period nalaza. :bier:
Desert Walker
03.03.2013, 16:40
Prvi je Rudolf, a drugi Mathew II
prvi novcic je Rudolf,
drugi i peti su Ferdinand II,
treci je Matija II,
cetvrti je malo nejasan,kao da je godina 1547. a to je vrijeme Ivana II.
Bucanero
03.03.2013, 20:43
Cestitam za nalaze. Sto se tice odredjivanja kraj nekog perioda i pocetka drugog tesko je odrediti tacan datum. Jednostavno, promjene se postepeno desavaju a mislim da pored vremena treba uzeti u obzir i prostor. Ako jedan period odredjuju nacin zivota, stilovi u umjetnosti, nacin razmisljanja , drugacije politicko uredjenje i slicno onda se moze reci da na svim prostorima jedan period ne zavrsava u isto vrijeme. Recimo da je u Firenci srenji vijek zavrsio ranije nego na nekom manje razvijenom mjestu. Sto se tice ovih novcica za mene oni jos izgledaju "srednjovjekovno" iako se primjeti jasna razlika kod ugaraskog novca iz druge polovine 15. i pocetka 16. vijeka.
Ja srednji vek racunam do Prvog Srbskog Ustanka,mislim da je to za nas prostor najrealnija godina
Nigrianvs
03.03.2013, 22:46
Koliko sam ja upoznat da se srednji vek zavrsava 1526 godine
Blago vama, ja još uvijek u kamenom dobu. :) :26:
Desert Walker
04.03.2013, 07:25
I bolje ti je tamo...ovo sve poslije ziva klaonica i sra.nj.e :)
Blago vama, ja još uvijek u kamenom dobu. :) :26:Kamo srece da smo svi tamo, bilo bi nam bolje a mi bi bili opusteniji i srecniji :)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.