Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Bosanski srednjovjekovni pečatnjak
MetalSoul
07.03.2013, 08:54
Evo jedan lijep pečatnjak pronadjen u Zgošći kod Kaknja.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-kaknju-pronadjen-srednjovjekovni-zlatni-pecatni-prsten-sa-ljiljanom/130306126#
Odiše srednjovjekovnom Bosnom...
Da mi je jedan ovakav... :-)
Desert Walker
07.03.2013, 10:04
Ja tu vidim 2 prstena. nemoj mi samo reci da je na slikama 1-3 i slikama 4 i 5 isto prstenje jer nije 100 %.
svakako je pecatnjak lijep ali i ovaj drugi je.
ne znam od kakve bi legure mogao biti?
ipak su prekopavali groblja da bi nesto nasli (Bog ih ubio) .
MetalSoul
07.03.2013, 12:07
Dobro si, ovo su dva prstena. Ovaj drugi izgleda, onako laički, kao da ima motiv ruke u ruci...
Ja tu vidim 2 prstena. nemoj mi samo reci da je na slikama 1-3 i slikama 4 i 5 isto prstenje jer nije 100 %.
svakako je pecatnjak lijep ali i ovaj drugi je.
ne znam od kakve bi legure mogao biti?
ipak su prekopavali groblja da bi nesto nasli (Bog ih ubio) .
Pustinjski, arheolozi kada ''prekopavaju groblja'' rade to s određenim razlogom i da bi se odgovorilo na neka pitanja. Nekropola u Zgošći gdje je pronađen prsten bila je veoma ugrožena te su ova istraživanja spasila veliki dio svega ovoga, a svakako i proširila naša znanja o određenom periodu i društvenim procesima unutar srednjovjekovne Bosne.
Pozdrav
Srebrni pozlaćeni prsteni iz 14. stoljeća. Prsteni odišu Anžuvincima, gospodarima života i smrti na ovim prostorima. Kotromanići kao njihovi vazali morali su se okititi Anžuvinskim ljiljanom da bi bilo bolje i bilo je neusporedivo bolje.
Malo neovisne povijesti: http://hr.wikipedia.org/wiki/Tvrtko_I._Kotromani% C4%87
Za slične teme koristi podforum " zanimljivosti ". :) :26:
Desert Walker
07.03.2013, 23:50
Pustinjski, arheolozi kada ''prekopavaju groblja'' rade to s određenim razlogom i da bi se odgovorilo na neka pitanja. Nekropola u Zgošći gdje je pronađen prsten bila je veoma ugrožena te su ova istraživanja spasila veliki dio svega ovoga, a svakako i proširila naša znanja o određenom periodu i društvenim procesima unutar srednjovjekovne Bosne.
Pozdrav
izvinjavam se ako sam te uvrijedio, nije mi to bila namjera. ovdje se mnogo polemisalo oko vadjenja predmeta iz grobova pa sam i ovo prokomentarisao uz UBIO IH BOG jer je to poznati citat iz jednog starog domaceg filma.
ja znam sta arheolozi rade i zasto ceprkaju po grobovima. nek te ne buni moj izricaj jer oduvijek takav,od pocetka,ali nije zlonamjeran.
kako bilo nije mi bila namjera da uvrijedim nikoga a sto se tice sala pa i arheolozi su ljudi i nisu "nedodirljivi". sta fali da i njima ponekad "zabiberimo" :)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.