PDA

Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Konstantin

pike.sch
15.05.2015, 17:17
Naleteo sam na netu sliku o misterioznom Konstantinovoj kovanici, Constantine I, AE3, 18-19mm, kovanoj u Sisciji. Sta vi mislite strucnjaci?

Vumi
15.05.2015, 18:39
Zasto je misteriozna? Mislis zbog ove kape ili kako da nazovem to na glavi? Ja sam vidjao ovakve novcice (na netu) :)

ObeliX
15.05.2015, 20:40
Nisam nasao takvu a ni vidio do sada.
kao da ima kapu od krzna...neku subaru isl.

pike.sch
15.05.2015, 21:49
Dali su ovakvi novcici originalni ili falsifikati?
Kapa je legionarska panonsk tip http://www.comitatus.net/gallerydressinfantry .html

Enigma
16.05.2015, 03:36
Prevladavaju kopije, originali su izuzetno rijetki. :) :26:

ObeliX
16.05.2015, 07:33
Bas mi je drago da ima I Kostinih rijetkih a jos Siscia :)

pike.sch
16.05.2015, 11:59
Mora da je Konstantin cim je video kako mu stoji ruzno legionarska kapa na kovanici odmah odsekao ruke a mozda i glavu kovnicarima. Sa jedne strane je ponizenje prikazati nekog cara u kapi obicnog legionara.

Tutankhaton
16.05.2015, 13:24
Kad sam je vidio na netu bila mi je jako zanimljiva i mislio sam da ću na takvu sigurno naići na nekoj njivi među rimskom sićom, tek poslije sam našao podatak da je jako rijetka. Nešto više ima ovdje: http://www.beastcoins.com/Topical/VLPP/History/VLPP-History.htm

Enigma
16.05.2015, 16:51
Mora da je Konstantin cim je video kako mu stoji ruzno legionarska kapa na kovanici odmah odsekao ruke a mozda i glavu kovnicarima. Sa jedne strane je ponizenje prikazati nekog cara u kapi obicnog legionara.

Baš suprotno, kapa je simbol časti. Mislim da je službeno uvedena od strane Diokleciana, bila je sastavni dio njegove i odore njegovih suvladara.
Taj tip vojničke, ustvari narodne kape održao se sve do današnjih dana.
Inače kapa je izvorno bila ILIRSKA.

Solidus1
16.05.2015, 21:22
Kapa je legionarska panonsk tip http://www.comitatus.net/gallerydressinfantry .html

Evo i slike. A ovo je tekst.

The Tetrarchs, a porphyry statue on Venice's Basilica di San Marco, shows the emperor Diocletian and his three imperial colleagues. To the left, Diocletian and Maximianus, the two Augusti (co-emperors); to the right, Galerius and Constantius Chlorus, the two Caesars (deputy emperors). Note the woollen "Pannonian" caps commonly worn (out of combat) by officers in the late army as a result of the pervasive influence of the Danubian officer class; and the sword grips with eagle-head pommels.

apostata
17.05.2015, 07:10
Ova grupna skulptura je inace opljackana za vreme krstaskih ratova iz Konstantinipolja. Pogledajte nogu od zadnje desne skulpture, radjena je naknadno od druge vrste kamena, ali je original pronadjen u Istambulu pre par godina. Inace, uz ovu skulpturu i cuveni triptih radjen u zlatu i dragom kamenju, takodje je ukraden iz konstantinopoljskih crkava, kao i niz drugih relikvija, mozaika, pa cak i fasadni kamen kojim je oblozena do tada skromna crkva sv. Marka je opljackan iz Konstantinovog grada. Mleci su oko 50 godina intenzivno pljackali Konstantinopolj, odvozeci brodovima sve dragocenosti, pa cak i kamene ploce kojima su bili poplocani trgovi, ulazna vrata, obeliske, skulpture, . . da se ne prica o dragocenostima od plemenitih metala. Danasnji glanc Venecije je u najvecoj meri stigao brodovima iz Konstantinopolja. Danas nema kraljevske ili starije plemicke familije u Evropi koja u svojim riznicama nema zlatni nakit i posudje opljackano za vreme krstaskih ratova. Pre krstaskih ratova, Evropa je jos bila varvarska, sa nepismenim vladarima do kojih su stalno dopirali glasovi o bogatom i kultivisanom vizantijskom carstvu, sto je izazivalo zavist i pljackaske apetite lokalnih vladara. Pravi cilj krstaskih ratova bio je u stvari ta pljacka, samo manje grupe religioznih hriscanskih fanatika su nastavljale do Jerusalima. Vizantijsko carstvo se smatra za najbogatije u celokupnoj ljudskoj istoriji i te ogromne materijalne vrednosti koje su krstasi opljackali, bile su ekonomska osnova na kojoj se kasnije razvila renesansa. Nakon upada Turaka u Vizantiju, doslo je do masovnog bega bogatih i ucenih vizantijaca u danasnju Italiju, sto je ubrzalo razvoj nauke, umetnosti i filozofije u Evropi. Bio je to pocetka zapadnog prosperiteta baziran na pljacki koju praktikuju sve do danas.

miligor
17.05.2015, 12:25
A ja mislio da se razvoj i renesansa zapada nije bazirala na pljackanju Vizantije a kasnije i kolonija koje su drzale. Ova tema se sigurno nece naci na history kanalu...

apostata
17.05.2015, 15:08
Upravo sam na Discovery kanalu gledao nekoliko izvanrednih emisija na tu temu. Bas onako kako britanci to umeju majstorski da urade, sa mnostvom podataka, bezbroj mesta na kojima su snimali i prekrasnim fotografijama u stilu velicanstvene freske.

Enigma
17.05.2015, 15:46
Današnja civilizacija je proizvod pljačke i izrabljivanja, sve je krenulo još u neolitiku kada su stvoreni prvi robni viškovi. Procvat znanosti i kulture moguć je samo u bogatom okružju, bogatstvo je rijetko gdje stvoreno isključivo marljivim radom. Znači da je znanost, umjetnost i kultura u ogromnoj mjeri proizvod prljavog novca, razvoj je počivao na novcu mecena, a dobro je poznato tko su ti likovi. Konstantinopol je stvoren i izgrađen rimskim prljavim novcem. Venecija pljačkom Konstantinopola, Dalmacije itd. Današnje imperije pljačkom kolonija i neokolonijalizmom. Danas i sami živimo u malim novonastalim kolonijama. Ti isti zapadni imperijalisti rasturili su carsku Rusiju, komunizam je njihova umotvorina. Putin je to na vrijeme skužio.......
Siguran sam da čovječanstvo u dogledno vrijeme čeka nezapamćeno žestok rat. Nakon toga slijedi Grgin potop, to će u konačnici za nas biti nebitno. vudusmile :26:

Vumi
17.05.2015, 16:24
Kakav je vas pesimizam uhvatio :motz:

apostata
17.05.2015, 16:43
Pokvarismo kolegi temu . . ., ali je i ova koju smo otvorili zanimljiva.
Da je to samo trenutno pesimisticko osecanje, pa mislis, proci ce, ali sve cinjenice idu u prilog pesimistickom vidjenju skore buducnosti . . . .
Preteklo me vreme, jos nisam docekao da poslozim svoju kolekciju u vitrine, niti da slozim arheolosku biblioteku na police . . . zamisljam kako cela nevelika kolekcija moze biti zatrpana u nekom buducem strasnom ratu, pa kako ce zbunjivati neke buduce arheologe kad pronadju na malom prostoru izmesanu polomljenu keramiku od ranog neolita do srednjeg veka, . . . samo sto verovatno nece biti buducih arheologa, sto rece Ajnstajn: cetvrti svetski rat ce se voditi lukom i strelom.
A sto rece Enigma, iza onoga sto poznajemo kao umetnost i kulturu, stoji novac kojeg je, najcesec krvavo, zaradio neko drugi i odkad mi se takva misao prvi put usuljala u glavu pre nekoliko decenija, nestalo je carolije divljenja dvorcima i velelepnim palatama, poceo sam da se pitam koliko je jadnika stradalo gradeci te dvorce, koliko nesrecnih zivota je platilo tu lepotu . . . . a mi to zovemo civilizacijom.

Enigma
17.05.2015, 16:47
Ne možemo mi tu ništa, božja igrica je tako programirana.
Uostalom, tako i tako sve oko nas je privid - konverzija energije u materiju. Na početku bijaše čista energija, a tako će opet biti nakon ovog ciklusa, sve tamo do nekog novog ciklusa, kada će neko novo stanje vremena iznjedriti nekakav novi prostor, jasno opet prividno, ovisno o zadanoj percepciji. :) :26: