Napustiti arhiv i stranicu prikazati u standardnom izgledu : Avarski grob iz Vinkovaca
https://www.vecernji.hr/vijesti/radnici-koji-su-radili-na-prosirenju-vinkovackoga-groblja-naletjeli-na-jedinstven-arheoloski-nalaz-1397799
Solidus1
28.04.2020, 19:31
Malo me zbunjuje ovaj format cigli. Ja sam mislio da je to isključivo rimska dimenzija.
Da ovaj način ukopa tipičan je za antiku ili je na slikama više različitih grobnih jama od 3- 7 st.
Janko Veselinovic
29.04.2020, 02:04
Kolko sam ja shvatio tekst prilikom izrade grobnice nije koriscen malter, a na ciglama se vide njegovi ostaci sto me navodi na zakljucak da su uzete sa nekog starijeg rimskog objekta, e sad zasto taj oblik grobnice je vec drugo pitanje.
Procitah tekst do kraja i nesto mi nije bas najjasnije...tamo se navodi kako su avari zajedno sa slovenima, koji su njima bili samo robovi, isli na osvajanje Konstantinopolja, gdje su izgubili i nakon toga im se takoreci gubi svaki trag dok se njihovim robovima (ako su robovi onda su vjerovatno brojno manji i nejaci narod...mislim) tj slovenima i te kako jos zna trag i rasprostranjeni su poprilicno. Moze li mi neko objasniti kako je to moguce?
@ Vumi
Izgleda nisi baš dobro čitao, ne kaže da im se gubi trag nakon opsade Carigrada nego nakon pohoda Karla Velikog. To je skoro 200 godina kasnije.
U tih 200 godina, od početka 7 stoljeća do početka 9 stoljeća, Slaveni su se u većem broju naselili te organizirali prve oblike organiziranog društvenog uređenja, uz obalu Jadrana.
Ok, hvala na odgovoru, ostaje opet isto pitanje, kako to da su im robovi ostali i nakon Karla Velikog?
futyfuty9
24.05.2020, 00:52
Simpatičan članak i naravno simpatične konstatacije. E sad da li su te konstatacije gospođa Papeša samo ili je malo nadodao neke stvari novinar? Manje važno.
Nekako mi je smešna cela priča ispričana o Avarima.islim u načelu o Avarima, ne mislim na sam nalaz. Nalazu svaka čast.
Tu su dve kontradiktorne stvari:
Sa jedne strane se kaže da su eto Avari kopirali gradnju grobova od Rimljana:
"Objašnjava kako su za zidanu grobnicu najprije mislili da potječe od Rimljana, ali su kasnija istraživanja pokazala kako se radi ipak o avarskoj grobnici. Naime, grobnica je bila zidana kao rimske, ali je pojasna garnitura pokopane osobe pokazala da je riječ o nalazima iz avarskog razdoblja."
A onda posle more nekih podataka o tim Avarima dođe konstatacija:
"Avari nisu kovali svoj novac, nego su to zlato gotovo dva stoljeća akumulirali, što je kao vojni plijen preuzeo Karlo Veliki,............. ."
Kopirali grobnice a nisu iskopirali ili kovali njihove zlatnike ?????? :)
Tu nešto ne pije vodu.
Pretorijanac
24.05.2020, 10:42
Ok, hvala na odgovoru, ostaje opet isto pitanje, kako to da su im robovi ostali i nakon Karla Velikog?
Proces nasaljevanja slovena je isao u talasima. Intezivirao se kada su posle rata Vizantije sa avarima, granice Vizantije na Dunavu postale porozne (kraj VI veka)
Uglavnom, dok su sloveni bili malobrojni, bilo je lako s njima. U nekoj od kasnijih faza naseljavanja sloveni su usli u savez sa francima protiv avara i porazili ih (kraj VIII veka).
Solidus1
24.05.2020, 16:43
Još nekako i mogu shvatit da nisu kovali novac, bilo zlatni ili drugi, jer su bili neki polunomadi i ratnici i sve ono što im je trebalo ili su oteli od nekoga ili uzeli iz prirode. Meni nije jasno kako to silno zlato što su opljačkali nisu zakopavali ili stavljali u grobnice kao priloge, nego su čekali da im Karlo Veliki to sve uzme. Evo slika sa iskopavanja velikog avarskog groblja u Mađarskoj i nevidim baš puno pronađenog zlata. Prije bi pomislio da im je vrednije bilo željezo jer su bili ratnici i bronca jer je bila tvrda pa su od nje mogli praviti upotrebljive predmete. Istina piše i da su grobovi dosta opljačkani ali i ovi koje kod nas nalaze ne sadrže baš zlato.
https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Zamardi/pages/avarkori_temeto_ango l.htm
Pretorijanac
24.05.2020, 19:27
Stvar psihologije... Ostalo je zapisano da nisu nameravali da se zadrze na Balkanu. I danas zivi milion avara na Kavkazu. Mozda su nameravali da im se pridruze.
Iz današnje perspektive naše civilizacije teško je razumijeti neke obrasce ponašanja prije 1500 godina.
Avari su imali drugačije gledanje na život, vrijeme i vrijednosti u odnosu i na kulturu antike kao i u odnosu na srednji vijek i renesansu koji su dali temelj današnjem svijetu u kojem živimo.
Tada je za njih vrijednost bila u konjima a ne u zlatu, da ne budem još više pjesnički raspoložen i ne dajem dodatne usporedbe.
To bi bilo kao da danas pitamo zašto američki domorodci nisu kupovali nekretnine nego su živjeli u šatorima.
Što se tiče opstanka, jednostavno se nisu prilagodili, kada je došla veća i jača vojna sila bili su istrebljeni.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.