![]() |
Prikažite listu dokumenata (Broj: 1)
Ja se izvinjavam bosanskohercegovacko m arheolozima.Nisam znao da je na gore prikazanoj slici najnovija tehnika koju koriste savremeni arheolozi.Tek kad sam vidio ovu sliku, sa jednog novijeg arheoloskog iskopavanja u Holandiji, mi je sve bili jasno...ista masinerija....ista zainteresovanost i pozicija arheologa.Sta reci...sorry!!!!:sor ry: :ssheep:
|
Savremene naprave kao georadari i slicne stvarcice omogucavaju sliku objekta koji se zeli otkopati i stim omogucavaju ovako da se prvi slojevi zemlje uklone. Koliko znam i na lokalitetima Viminacijuma slicno se koristilo u iskopavanju mauzoleja aqvadukta i sl.
|
Izgleda da je Holandija dobro navežena. :totlach: :26:
|
E kad pocnu da ispadaju klompe iz rupe ??
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Jedan primjer;Ja sam pisao o tome da je u opstini Cuik 2005 godine pronadjena posuda sa srebrenim rimskim novcem.E sad,dvuje godine poslije,biro koji je,po ugovoru sa opstinom, vrsio dalja iskopavanja odbija da opstini uruci dokumentaciju o predmetima koji su tu pronadjeni.Oni traze jos stotine hiljada eura da bi ispitali i klasificirali pronadjeni materijal.Opstini je to previse para pa je sada primorana da svoje vlasnistvo potrazuje preko suda. Luda kuca! |
Citat:
|
| Vrijeme je po ZEV +2. sada je 22:13 sati. |