![]() |
Knjiga sa mapama rimskih ostava
Da li je neko cuo za "knjigu", koja je napravljena od bronzanih korica sa srebrnim listovima, u kojoj se nalaze mape koje prikazuju 100 (!!!) mjesta u Srbiji na kojem se nalaze ostave iz rimskoga carstva?
|
Citat:
a njemu je to neko treci ispricao :) a tom trecem je....... |
Vumi za mnoge gluposti sam cuo ali za ovaku jos ne!
|
to sam i ja rekao ali sta da se radi :) jer da takva knjiga postoji onda mi i nebi trebale ostave, sama bi vrijedila kao sve te ostave :)
|
Citat:
|
cao drugovi ... samo vas posmatram a ??? he he ... u prtavu je bane, za tu knjigu sam cuo jos mnogo ranije, znam da se nalazi u jednoj ostavi, barem tako pise u mom zapisu ....
zapravo to je knjiga sa Bakarnim koricama sa srebrnim listovima i u njoj se nalaze zapisi Pop Martinovog pisara koji je krisom zapisivao gde se nalaze njegove ostave i tako pre svoje smrti ostavio, ali kome je on za to rekao neznam ja a i neznam od koga je ta legenda procurela ali da je dobra dobra je ... i dosta dugacka mogu da vam je napisem ako zelite ... Pozdrav za sve a posebno BANETA !!!!! |
pozdrav @nitro i dobrodosao , napisi slobodno (ili cekas pismenu molbu :) za to ) i daj neki jaci dokaz o postojanju tako necega .
|
Hvala Miki !, jeli a gde ti je ono MOUS ??? ( salim se ... )
Gle ovo sto ja imam je prepisano iz nekog muzeja u bugarskoj jer sam ga ja tako dobio i kako Legenda kaze pop Martin Himovic je imao svog vidovnjaka koji se zvao Ljuba i koji je sve zapisivao nesto krisom a nesto i po naredbi. Ova knjiga je zapis uradjen krisom jer Ljubi pisanje zapisa o ostavama i magazama nisu dozvoljavali pop Martin, hajduk (vodja) Mirko Tasia i Ilija Uzunovic. E sad on je po odvajanju od njih u borbi sa turcima knjigu zakopao na mestu zvano Odorovce jer je u gubitku ljudi na bojistu pomislio da ce i on biti ubijen, ali nailaskom pojacanja hajduka i vodje Mirka Tasije stvar je privedena u Hajducku korist. Inace knjiga je teska 20 oka i kako se kaze u njoj ima zapisa od tri oblasti kojima je pop Martin Himovic kokao turke i ostalu gamad. E to je to. Imam jos par legendi o Martinovim odajama i riznicama koje je takodje zapisivao Ljuba ali nisam siguran da na forumu ima nesto o tome da se ne ponavljamo. Nisam stigao sve da procitam, dosta sam propustio jer san najnoviji ovde, pa mi kazite ako nesto ocete da vam napisem ... Pozzz ... |
Ok društvo
Imam i ja neke spiske od pop Martina, doduše nisu bakarne korice i nisu srebrni listovi ali su na običnom papiru iskopirane od neke male knjižice koja je mogla u džep da stane. Ja sam to iskopirao i uveličao tako da se sada može sasvim jasno da se pročita pa ako vas nešto tako bude interesovalo ovih narednih dana kada budem imao vremena poskeniracu to i postaviti ovde na forumu. Ali ako već imate nešto tako da se ne mučim. cao svima |
Pa skeniraj bre mix nije valjda toliko tesko ???
|
Gospodine,NITROGLICE RIN bas me zivo interesuje gde u kom delu sela ODOROVCE je nadjena ta knjiga.Ja poticem iz tog sela.
|
E cao ZOX, ja nisam rekao da je NADJENA !!! vec da je zapis vezan za to mesto. Ovo G-dine izgleda kao nesto ispod oka a ??? :)
aj drugi put bez to G-din, valjda smo ovde svi na ti OK. pozzz ... |
iSTINA JE ZA TU KNJIGU!!!Ja sam cuo od coveka da je mesto gde je zakopana ta knjiga jasno obelezeno u jednoj knjizi sa srebrnim koricama i zlatnim listovima :04:
|
a ta ista je prodata na buvljaku nekim turistima ...
|
Koji su se vracali preko Bugarske gde ih je opljackala bugarska mafija te je doticna knjiga sada verovatno u hotelu Slavija u Beogradu
|
ha ha ... zanimljiva prica ...
a knjige ne ..... a knjige nema ..... a knjige ne ..... a knjige nema nema ne .... mogla bi Tijana da je obrati ... |
Cim ste culi za pop Martina Himovica(a ko i nije), onda bi trebalo da ste upoznati i o "Smokovoj dupki", Dedovom gradu, grckoj poljani, o rimskom gradu Pobede...taj kraj je krcat legendama. Uzgred, pop Martin je delovao na toliko velikom potezu, da ce tesko sve ostave biti pronadjene. Pa cak i da pronadjes knjigu, mali deo toga bi ti bio razumljiv, zato sto se vecina tih naziva odnosi na mesta po atarima kojekakvih sela, a i u medjuvremenu je vecina dobila neki novi naziv. Dalje...cak i da nadjes mesto, pitanje je da li neko pre tebe vec nije pronasao, pa mozda unistio simbole (cisto da omete onog ko dodje posle njega, a sto nije retka pojava).
|
Čudi me da ima onih koji vjeruju u autentičnost podataka iz apostrofirane knjige, ako ona uopće i postoji. Po mome mišljenju je riječ o "bujnoj mašti" ili nekoj legendi kakvu ima gotovo svaki kraj. Tako npr. mještani jednoga sela u zaleđu sjeverne Dalmacije vjeruju u to da je na njihovu području zakopano zlatno zvono. Njihovi su susjedi pak uvjereni u to da je negdje u polju uz selo sakriven zlatni magarac i to u prirodnoj veličini. Nedavno su me opet uvjeravali neki ljudi o tome kako je u njihovu selu zakopana zlatna kokoška sa zlatnim piličima. Pokušao sam ih razuvjeriti u iracionalnost takvih kazivanja, no bili su se naljutili na mene, ali isto smo na kraju zaključili da je janjetina s ražnja bila bolja od svih priča o zlatu i dragom kamenju. Znam za još neke slučajeve o "silnom bogatstvu", ponekad povezanih s vilama i vilenjacima, ali ovo je sasvim dovoljno. Naime, cijela priča oko dotične "knjige" je proturiječna: čemu bi netko sakrio blago, a onda to zapisao u "zlatne" ili "srebrne" korice. To bi bilo isto kao da netko od vas zakopa negdje svoju zbirku i onda taj podatak objavi na internetu.
|
Citat:
taj Grad pobede je posebno zanimljiv... pre svega zato shto i danas potoji a od pirota je 200 km udaljen :( a ako je shifra za neki drugi il losh prevod... onda i da je nadate. ovako... |
| Vrijeme je po ZEV +2. sada je 10:07 sati. |