![]() |
Da li možda neko zna?
Prikažite listu dokumenata (Broj: 5)
Evo nekih zapažanja iz današnje šetnje prirodom. Uopšte ne znam o čemu se radi da li neko možda sa foruma zna šta je ovo?Šetao sam jednim putem u prirodi i video nekoliko rupa u zemlji a pored njih postavljeni ovi zemljani odlivci. Rupe su jako duboke i do pet metara. Meni liči na neko "sondiranje"terena.. . Ili možda nešto drugo. A neposredno pored ovih odlivaka pronađoh komad stare keramike. Ne znam kome pripada...
|
mislim da je keramika slucxajno tamo....sirina rupa....?
|
Širina rupa je 15 cm. Kad moram sve da otkrijem... Šta ću.. Keramika je bila u jednom od ovh odlivaka, znači neko je baš nju izvadio... I ja sam se čudio kada sam razbio odlivak i našao keramiku. A pošto nemam detektor, još, ništa metalno i sitnije ne nađoj... Šta sad misliš?
|
eh i ti,ko da si mi otkrijo tajni recept za pravljenje sinaloko sokova ;) ;) ;)
sad bi ti engma rekao da poslikas okolinu iz malo blize i dalje da teren moze da se dozivi....da li su rupe nekim redom ili su bez nekog reda,jel mozes da poslikas iz vece daljine i da otprilike obelezis rupe?ako su toliko duboke,do 5 metara pre bih rekao da se radi o nekim drzavnim ispitivanjima. slika keramike mi nije bas cista,pa bih zakljucio da je srednji vek i mladje....mozda da poslikas na jacoj svetlosti i samo nju,bez ruku ;) |
Sondiranje
Citat:
|
Citat:
klasicno sondiranje terena u dubinu,kad se iz cjevi izvadi zemljani "stup" vide se slojevi i obicno se koristi na poznatom (pretpostavka) terenu-ocito netko nije dovrsio posao (jos) |
Hvala Dagrish. Moguće da su arheolozi, ali više mi se čini geolozi. Rupe mi liče na one kada traže vodu. A ove rupe se nalaze po sred poljskog puta. Pa se pitam ko bi normalan tražio vodu po sred puta. Tako da se vraćam na prvu ideju.. Da nije neko sondiranje? I kako uopšte izgleda to famozno sondiranje i kako se radi? Ono što je zabranjeno kod nas.
|
Na svom imanju sam nasao istu rupu... Reci mi gde se nalazi to mesto? Pre bih rekao da su arheolozi nego geolozi. Zato sam oko svog imanja postavio bodljikavu zicu :00000441:
|
Mislim da nije oko tvog imanja! Arch. Čime se buše te rupetine?
|
Burgijama. Velikim mehanickim burgijama koliko ja znam... Inace pitam onako. Mogao bih da prosetam i da ispitam. Jesi li probao detektorom da prodjes tu i tamo?
|
U poverenju Arch-nemam detektor, još! Ne znam kako da ga nabavim! Sve što sam do sada našao, a ima ponešto, našao sam samo sa dva oka i nekim štapićem! Ozbiljno!
|
Ja svoj zivot ne mogu da zamislim bez detektora. Mislim da cu krenuti da ih sakupljam kao novcice :26: Nisam ni ja profesionalac jos uvek ali sam se navukao na taj hobi.
|
Da su arheolozi ili geolozi mislim da bi sve to i poneli sa sobom radi analiziranja, ovo je rad nekih kopaca blaga. Trebao bi obilaziti ovaj teren i ubuduce da vidis ima li kakvih rupcaga, samo nemoj ici nocu da ne slomis vrat...........
|
U pravu si kratki...
|
Ovako je i Osmanagic sondirao piramidu na Visokom......
|
Ha ha kratki.. Da ne slomim ili da mi ne slome vrat-tajanstveni kopači! :) A nije neki teren gde se vrat može slomiti, mislim nije neki brdovit. A kako to rade, nasumično buše tu rupu i onda traže po odlivku jel tako? Jel možeš da nam pojasnish? Ne znam ko je Osmanagić
|
Mislio sam da ne slomis vrat u nekoj od rupa koje ce biti iskopane. A rade tako bas kao sto si napisao, buse pa provere ima li neceg zanimljivog i vredi li se kopati ili ne. Cuo sam od nekih da su tako cak vadili i novcice sto bi znacilo da je teren dosta bogat nalazima, onda se preorava ili sondira kopanjem ako se radi o vecim dubinama. Pomocu ovakvih sondiranja se sve moze saznati u detalje.
Sto se Osmanagica tice on je otkrio piramide u Bosni, imas dosta toga na tu temu na netu. Ubaci samo na google "bosanska piramida u visokom"........ |
Citat:
da si recimo ti sondirao teren kao sto pricas da su oni,zar bi ostavio to tako?????zar te ne bi zanimalo sta se nalazi u toj zemlji? to bi bilo sve rasturano nogama,asovom ili lopatom,da bi proverili upravo to sto pricas u postu iznad (da li ima novcica,kosti ili bilo sta)tako da to nema veze sa tragacima i eventualnim njihovim sondiranjem. ja se secam kao mladji da sam nasao rupu na sred poljskog puta,secam se da sam turio nogu u nju da vidim dal mogu da stignem do dna a potom bacio kamenje....dok me baba nije slagala (ona se plasi zmija) da je pala protivgradna raketa,paseci se da je to zmijsko delo,da bi me oterala odatle....hehehe u sta sve nisam i ja verovao ;) ;) ;) kad sam rekao drzavne firme mislio sam na geologe,arheologe i sta ti ja znam vec. |
Pa s obzirom da su radili ilegalno nebi me cudilo ni da su to uradili na brzinu i pobegli... Mozda je zato sve tako ostavljeno.
|
e to vec neznamo da li je radjeno ilegalno ili legalno.....sem ako nemas neki dokaz....u stvari znam...to si bio ti,zato si i pitao coveka odakle je,da vidis da li si bio tamo ili ne ;) ;) ;)
|
@eclipse4 "a se secam kao mladji da sam nasao rupu na sred poljskog puta,secam se da sam turio nogu u nju da vidim dal mogu da stignem do dna a potom bacio kamenje....dok me baba nije slagala (ona se plasi zmija) da je pala protivgradna raketa,paseci se da je to zmijsko delo,da bi me oterala odatle....hehehe u sta sve nisam i ja verovao"
He he he Predostrožna baka bila, nema šta... Pored nekih rupa su bili poređani ovi valjci netaknuti, znači kao 5-6cevi jedna do druge samo nisam stigao da slikam. I ne verujem da ću stići jer će to već neko razbUcati. Takođe pored svake upe se nalazilo nekoliko PVC fllaša u kojima je bila vda koja je najvreovatnije služila za kvašenje rupe.(da se bolje buši) |
baba je i sada predostrzna ;)
bilo koji kao sto sam rekao "zlatar" da je u pitanju,veruj da bi nasao samo razbucanu zemlju i ni jedan citav kolut.mozda je i buseno za vodu pa su naisli na stenu i nisu dalje busili. |
Citat:
|
| Vrijeme je po ZEV +2. sada je 10:57 sati. |