Prikazati pojedinačan prilog
Staro 09.11.2006, 13:30
ЛазарС
Gost

prilozi: n/a
Evo primera iz Vojvodine:
(Ne zamerite što Vam ne mogu dati konkretne podatke, jer sam ovo sve doznao u čestim razgovorima sa drugarom arheologom)

Na početku Miloševićeve diktature u Vojvodini su bila tri keltska opiduma. Jedan je bukvalno odnet, jer se gradila benzinska pumpa nekog goozonje. Drugi je za malo doživeo istu sudbinu. I on je uništen, ovaj put zbog nekakve fabrike, ali su barem arheolozi obavili makar malo svog posla i spasili nešto stvari od zaborava (Simpatičan nalaz je dogorela drvena greda sa malom žabom gatalinkom sklupčanom u pukotini) Treći je u mom kraju i mada je spomenik kulture, to ne sprečava bitange (niti ko pokušava da ih spreči) da ga duboko oru, nebi li možda nešto osim hrpe grnčarije "ispalo" ili bi da izravnaju bedemske nasipe koji im smetaju. Što je još gore, ti likovi nisu gazde tog zemljišta, već su ga "dohvatili" u ono vreme kad im je "Slobica" poručio da se "sejanjem žita odupru mrskoj NATO soldateski". Zanimljivo je to što je pravi (pokojni) vlasnik zemlje na kojoj je ovaj opidum datiran na 1.vek P.N.E. još pre 40 godina rešio da neobradjuje dotičnu parcelu jer je shvatio njen značaj.

Čuo sam da jedan od vaših kolega iz mog grada obidje po nekad detektorom taj opidum. Nisam čuo da je nešto vredno i ili epohalno našao, ali ga moj prijatelj i komšija (magistar arheologije i kustos muzeja) kao i ja, podržavamo u tome. Logično - zbog toga što otima od uništenja i zaborava ono što to nije zaslužilo.

Zvučaće Vam dodvoraški, no ipak ću reći: Činite dobru stvar ovim svojim hobijem i voleo bi da oni koji su do sada samo u tome videli finansijski interes, vide i onaj istorijski i naučni. Ako neko ko traga za novcem, figurinama, fibulama... pri tom uništava sve vredno čuvanja - pridružuje se (sa svojim zlodelima) već spomenutim bitangama.
odgoovorite sa citatom