Prikazati pojedinačan prilog
  #1  
Staro 21.05.2005, 23:56
rammstein
Gost
 
prilozi: n/a
Predmet star oko 6000.godina

Pedesetogodisnji poljoprivrednik,Rade M.Obradovic iz naselja Popovac,i njegov sin Vladan muski frizer po zanimanju,su svoju vlastitu zbirku od 500 raznih arheoloskih predmeta,u kucnom muzeju,obogatili sa jednim veoma znacajnim vrednim i izuzetno starim arheoloskim predmetom.
Naime njih dvojica su ovih dana na arheoloskom nalazistu "Bele vode"na povrsini jedne uzorane parcele (sasvim slucajno),pronasli ovu sa slike,praistorijsku figuru od pecene gline.
Po misljenju arheologa Dragana Jacanovica,direktora narodnog muzeja u Pozarevcu,ovaj pronadjeni predmet predstavlja raritet u arheologiji.Procenju je se da je figura stara oko 6.000 godina,a simbolizuje takozvanu boginju plodnosti(u sedecem stavu).
Visina ove figure iznosi ravno 6 cm.
Inace pomenuta kolekcija od oko 500 raznih arheoloskih predmeta u kucnom muzeju Obradovica i njegovog sina Vladana pocela 1968.godine.
Prosle godine kolekcija je registrovana pri Narodnom muzeju u Pozarevcu sa kojim oni vec godinama dosta plodno saradjuju,i u njoj najvise ima predmeta iz antickog doba,srednjeg veka(a najvredniji pronalazak u njoj je,svakako,dinar kralja Dragutina iz 1218,koji je u petrovacko-mlavskom kraju imao i pored ostalog i svoj dosta veliki pcelinjak.

Tekst
Tomislav Z Vujicic
prikačene grafike
Tip dokumenta: jpg figsanjive.jpg (49,4 KB, 88x prikazano)

Promijenjeno od rammstein (26.12.2006 u 16:46 sati)
odgoovorite sa citatom