TEMA: zanimljivo
Prikazati pojedinačan prilog
Staro 14.01.2008, 21:00
Korisnička slika od acervonec
acervonec acervonec je offline
Mladi arheolog

Registriran : 28.10.2007
Starost: 56
prilozi: 798
Zahvaljivao se: 15
Dobio je 120 zahvalnice(a/u) za 82 priloga
Uvjek je lepo vidjeti kad se na internetnoj stranici neke manje opštine nađe i arheologija, zato valja pohvaliti i vašu stranicu.

Međutim, i ja imam jednu primjedbu - nalazi bi zaslužili bolje fotografije. Posebno one, na kojima je više predmeta su neupotrebljive, bolje bi bilo prikazati manje predmeta sa većim ilustracijama. I fragment fibule bi trebalo okrenuti, a još bolje bi bilo, da uz njega prikažete i rizbu čitave fibule.

Što se tiče okruglog predmeta, mislim da se zaista radi o kopči, i to takozvanog tipa Glasinac. Imaju kružni oblik sa ucrtanim križem i na obe strane traku, povijenu nazad (za prikopčavanje). Kako samo ime pokazuje, takve kopče su tipične za Glasinačku grupu željeznog doba na teritoriji centralnog Balkana (posebno Bosna, zapadna Srbija), a datirane su u 8.-7. st. pr. K. Čini mi se, da je i među fragmentima keramike nekoliko praistorijskih, zato bi možda bilo bolje poglavlje nazvati „arheologija“ a ne „antika“.

Svakako ne bi bilo loše, da predmete pokažete nekom arheologu – on će vam lakše (i, nadam se, rade volje) savjetovati oko stručnih pitanja.

Pozdrav!
odgoovorite sa citatom