Jedna stvar me uvijek mucila pa cu zato otvoriti ovu temu.
Uvijek se govorilo da su ove ili one krajeve naseljavali ovi ili oni narodi u ovo ili ono vrijeme. Koliko ja znam nema bas puno naroda koji se spominju prije kelta. Mene zanimaju neke stvari u vezi svih tih naroda. Kada pogledate recimo one bronzane sjekirice - one se mogu pronaci u svim danasnjim drzavama pa i u V.Britaniji. Mene zanima, da li su tada bili isti narodi na svim tim podrucjima, jer gledajuci ove sjekirice, sve su skoro istoga oblika a i namjena im je bila ista. Posmatrajuci takodje razne fibule, nakit i sl, meni se opet cini da se tu raidilo o istim narodima. Kako su recimo u V.Britaniji dosli na ideju da naprave iste sjekirice kao i recimo u drugim zemljama...nesto je tu bilo povezano a mene zanima sta? Kako se zvao narod koji je zivio u bronzanom dobu? Kako su rimljani dospjeli do V.Britanije i Afrike? Kako su znali da te zemlje uopste i postoje? Ok, Afrika i nije previse daleko od Evrope ali V.Britanija nije bas previse blizu da bi se golim okom mogla vidjeti pa da na osnovu toga oni krenu u istrazivanje. Uostalom, zar nisu kelti bili tamo prije rimljana?
Bas me zanima sta mislite o svemu ovome