Prikazati pojedinačan prilog
Staro 21.04.2008, 10:02
Korisnička slika od Vumi
Vumi Vumi je offline
ADMINISTRATOR

Registriran : 26.04.2004
mjesto: Ilirikum
Starost: 56
prilozi: 7.911
Zahvaljivao se: 161
Dobio je 1.101 zahvalnice(a/u) za 417 priloga
Narodi koji su naseljavali evropu prije par hiljada godina

Jedna stvar me uvijek mucila pa cu zato otvoriti ovu temu.
Uvijek se govorilo da su ove ili one krajeve naseljavali ovi ili oni narodi u ovo ili ono vrijeme. Koliko ja znam nema bas puno naroda koji se spominju prije kelta. Mene zanimaju neke stvari u vezi svih tih naroda. Kada pogledate recimo one bronzane sjekirice - one se mogu pronaci u svim danasnjim drzavama pa i u V.Britaniji. Mene zanima, da li su tada bili isti narodi na svim tim podrucjima, jer gledajuci ove sjekirice, sve su skoro istoga oblika a i namjena im je bila ista. Posmatrajuci takodje razne fibule, nakit i sl, meni se opet cini da se tu raidilo o istim narodima. Kako su recimo u V.Britaniji dosli na ideju da naprave iste sjekirice kao i recimo u drugim zemljama...nesto je tu bilo povezano a mene zanima sta? Kako se zvao narod koji je zivio u bronzanom dobu? Kako su rimljani dospjeli do V.Britanije i Afrike? Kako su znali da te zemlje uopste i postoje? Ok, Afrika i nije previse daleko od Evrope ali V.Britanija nije bas previse blizu da bi se golim okom mogla vidjeti pa da na osnovu toga oni krenu u istrazivanje. Uostalom, zar nisu kelti bili tamo prije rimljana?
Bas me zanima sta mislite o svemu ovome
odgoovorite sa citatom