09.12.2008, 20:19
|
 |
MODERATOR
|
|
Registriran : 20.05.2006
Starost: 66
prilozi: 1.440
Zahvaljivao se: 1.500
Dobio je 580 zahvalnice(a/u) za 202 priloga
|
|
Citat:
citat od apostata
Ako je tacno ovo sto pise u clanku o unistenim mozaicima, zidovima, ostavljenim rupama itd na (ne)zasticenim arheoloskim lokalitetima, onda je to zaista tragicno. Mozda jedna rimska vojnicka diploma nema bukvalno neprocenjivu matreijalnu ni istorijsku vrednost ali da zbog nje bude unisten neki mozaik i slicno, to je zaista previse. Stvarno je previse unistiti sve da bi se dokopalo beznacajne materijalne vrednosti. Trazenje novcica po njivama koje se obradjuju je mozda nesto sasvim drugo ali ja ne mogu da stanem iza ovakvog vandalizma o kojem je rec u clanku. Ja i milioni drugih bismo radije da imamo mogucnost da posetimo neki arheoloski lokalitet i divimo se makar onome sto je jos preostalo, a ovakvim neodgovornim cinom smo zauvek uskraceni za takav dozivljaj.
Ja stvarno ne razumem sta je to lose napisano u ovome clanku i kako se neko moze identificirati sa ovakvim kriminalom. Ovde (na forumu) se svi izdajemo za nevine tragace ili sakupljace, navodno svi ljubitelji ovog hobija, a onda spontana reakcija u kojoj se ovako nesto podrzava. Neko mozda nije pazljivo procitao ovaj clanak ili ga nije razumeo ili smatra da je to sasvim u redu ... Nadam se da branim stavove vecine clanstva ovog foruma i da nekima ili meni vise nije ovde mesto. Ako se na forumu ne dozvoljava nikakva otvorena komercijalna delatnost, onda se treba ici do kraja i osuditi ovakvi varvarski postupci. Ovo je bukvalno varvraski cin. Setite se da su civilizacije gradile, a varvari ne samo sto su to opljackali vec su isli i da sve to uniste. Po cemu se ovaj sramni egoisticki cin razlikuje od varvarskog? Htelo se samo opljackati, a rusenje im je tek kolateralna steta. Jos u nama tece ta varvarska krv na zalost. Sta cemo to ostaviti svojoj deci? Hocemo li im pricati:
"Znas tu je bila vila rustika sa prekrasnim mozaikom, sve do mojih dana .. Pa gde je sad? Pa to je tvoj tata trazio novcice i nasao 2 denara ali je morao sve da iskopa. Hvala tata !!!"
Ocekujem da svi oni koji dele ovo misljenje smoci snage da ga i podrze jer je (kako bi Hegel rekao) ne osudjivanje nedela isto sto i ucestvovanje u njemu. Ja nisam svetac i sva nasa aktivnost vezana za ovaj hobi je vise ili manje na rubu zakonitog, ali ipak moramo znati sami sebi da postavimo granice da bismo postovali sami sebe i da bi nas drugi postovali.
Ziveli !
|
U potpunosti se slazem sa tvojim misljenjem....pozdra v
|