TEMA: Srbija...
Prikazati pojedinačan prilog
Staro 10.12.2008, 19:47
kele 78
Gost

prilozi: n/a
pozz

Na lokalitetu ,,Todiceva Crkva ,,sam nalazio dosta lepe i ocuvane plombe sa motivima bogorodice ,nazalost nemam ni jednu fotku pri ruci.Inace taj lokalitet se nalazi u selu Stari Kostolac i sa druge strane reke Mlave se nalazi na oko 500m lokalitet tj.vojni logor Viminacijum.Interesa ntno je da se rimskih novcica u velikoj kolicini nalazi i na lokalitetu Toticeva crkva i seliste a nalazi se i dosta rimskog stakla pa se predpostavlja da se staklara nalazila tik pored korita reke Mlave samo na drugoj strani reke u odnosu na logor.Kada je menjan stari tok Mlave i Iskopano novo korito pronadjene su zanimljive stvarcice nekoliko grobnica i dosta keramickih kao i staklenih posuda .A nekim mestanima sela Stari Kostolac se zivot puno promenio na bolje,slucajno poznajem neke .Tih godina nadjen je nalaz denara u dvoristu kuce i nalaz nekoliko hiljada folisa u odlicnom stanju mislim da je u pitanju 10000kom.Postoji prica i o zutacima ali ne bih o tome...Inace sto se tice kapetan Todicevog zdanja na Lokalitetu jos uvek postoji dobro ocuvana kuca gde je ziveo i jos tri manje kuce iz tog vremena a i Crkva koju je sagradio .Todic je bio brodovlasnik i bio je dobar prijatelj Djordja Wajferta koji je tu uz Crkvu imao svoj rudnik uglja.,,Inace opste poznata stvar da je bio veliki ljubitelj numizmatike,,Nedavno je u jednoj od tih kuca iza jednog skrivenog zida pronadjena veoma lepa umetnicka slika ulje na platnu .Ispod same crkve u podnozju brda pocinju rimski tuneli koji vode ispod Dunava u pravcu Banata ,licno sam pokusao da udjem u jedan ali posle nekoliko desetina metara smo naisli na prepreku pa dalje nismo mogli .

A i gospodju Draganu djuric dobro poznajem ...?
odgoovorite sa citatom