Citat:
|
citat od perun
Zar nije bolje da te stvari vide svijetlo dana nego da propadaju za sva vremena.
|
isto to pitanje se postavlja svugdje u svijetu (osim u engleskoj) i niko nikada nije dobio pravi odgovor a mislim da ga nece ni dobiti. Poznam covjeka ovdje u Austriji koji je bio u novinama i pisao je o ovoj temi, postavljao pitanja, davao dokaze i sve su cinjenice bile na njegovoj strani- ali, nista nije postigao. Zasto je to tako? Pa jednostavo ovdje, kao i svagdje, uvijek se u novinama iznesu poneke price kako je tamo neko kopao po tumulusu ili na nekom arheoloskom mjestu (nemora znaciti da je to uopste tacno- ali sluzi svrsi) i to se odmah okrene protiv svih tragaca i oni postanu odmah crne ovce.
Uzmimo primjer kako je to ovdje u Austriji odredjeno zakonom. Traziti nije zabranjeno, ali kakvo trazenje? Trazenje antickih stvari je zabranjeno a ako se "slucajno" nesto pronadje mora da se prijavi. Ako se npr trazi na mjestu koje nije zakonom zasticeno onda se mora imati usput i odobrenje od samoga vlasnika parcele na kojoj se trazi, INACE, ako se nesto pronadje pa prijavi, a to bude od vece vaznosti za muzej, drzavu ili tamo nekoga, sam pronalazac ne dobija nikakvu nadoknadu za to vec najvjerovatnije biva jos i kaznjen. Ako slucajno postoji odobrenje od vlasnika parcele da se na njoj smije traziti (po mogucnosti pismeno- za svaki slucaj) onda se predmeti od "posebne" vaznosti otkupljuju od pronalazaca a premija se dijeli sa vlasnikom zemljista.
Mene sada interesuje jedno- kome placaju sami arheolozi kada kopaju na necijem zemljistu i pokupe sve sto se tamo nalazi? Ima li bar vlasnik zemljista ista od toga? Ovo govorim iz razloga sto i sami vlasnici zemljista ne zele prijavljivati neke pronalaske iz straha da ce im parcela biti konfiskovana ili ce bar biti zabranjeno da se obradjuje. itd itd.
Uzmimo primjer u BiH...koliko ja znam tamo vazi zakon koji je vazio jos za vrijeme stare YU. Trazenje nije zabranjeno ali se, ako se ne varam, 95% svih pronalazaka mora predati drzavi. Znaci uzme se detektor, izadje se na teren i pocne traziti....u zanosu i ne primjetis da ti neko stoji iza ledja- tek kada te potapsa po ramenu, okrenes se (naravno prestrasen) i ugledas nekoga od unproforaca. Ako te oni uhvate ne gine ti oduzimanje detektora i to za stalno.
Sto sam ovo napisao? Jednostavno zato sto se sami zakoni mogu tumaciti kako kome u datom momentu odgovaraju i na njih se nikada ne mozes sa sigurnoscu osloniti.