|
U Hrvatskoj ima puno ronilačkih klubova čiji instruktori organiziraju škole ronjenja, uglavnom po CMAS-u. Škola ronjenja za prvu zvjezdicu po CMAS-u traje oko 7 dana. Sastoji se od teoretske i praktične nastave. Škola (tečaj) košta oko 1000 kuna (nešto manje od 150 eura), a onaj tko ju s uspjehom položi može rekreativno roniti organizirano, dakle u skupini i s voditeljem, do 20 m dubine. Mislim da je nužno imati i uredan liječnički pregled. Inače, u Hrvatskoj je zakonom dozvoljeno rekreativno roniti do 40 m dubine, a za ronjenje do te dubine je nužno položiti ispit za drugu zvjezdicu po CMAS-u. Članstvo u nekom klubu je 100 kuna, a time se dobiva na raspolaganje boca, kompenzator plovnosti i regulator, te logistička potpora (punjenje ronilačke boce, organiziran izlet s brodom i uz vodstvo). Dakle, nužno je imati samo ronilačko odijelo, pojas s olovom, masku i peraje ( a svakako je dobro imati i podvodno računalo, npr. Aladina, ili barem ronilački sat, kompas, dubinomjer i svakako ronilački nož). Klub, čiji sam ja član, veoma je aktivan i organizira mnogobrojne zarone i to preko cijele godine: rekreativne zarone, ekološke akcije, natjecanja. Vrlo često rekreativnim roniocima ukaže se prigoda da sudjeluju i u podvodnim arheološkim istraživanjima. Zapravo, u posljednjih nekoliko godina rekreativni ronioci stoje na raspolaganju podvodnim arheolozima. Mislim da je to okay.
Ovo sam napisao kako bi oni koji se odluče pohađati školu ronjenja u Srbiji stekli dojam što ih sve čeka. Pretpostavljam da je i tamo slična situacija, ukoliko je škola organizirana po CMAS-u, jer je riječ o međunarodnim kriterijima.
|