Vumi's Antika  

Nazad   Vumi's Antika > O S T A L O > Zanimljivosti
Portal Galerija Pričaonica Detektor šop Pomoć korisnička lista Kalendar Označite sve forume kao pročitane

Zanimljivosti Sve što nalazite zanimljivo...

Odgovor

Teme - opcije
Staro 25.04.2007, 20:26
Korisnička slika od zeljketa
zeljketa zeljketa je offline
MODERATOR

Registriran : 20.05.2006
Starost: 67
prilozi: 1.440
Zahvaljivao se: 1.502
Dobio je 580 zahvalnice(a/u) za 202 priloga
Tracanska borna kola

Bugarski arheolozi su u centralnoj Bugarskoj otkrili i otkopali kompletna tracanska borna kola.Ova kola su datirana u drugi vujak p.n.e.U njih su bila uprezana tri konja ,a imala su teski ,bronzani krov u obliku orlovskih glava.Ovaj nalaz se moze nazvati unikatnim posto su kola u potpunosti sacuvana.
prikačene grafike
Tip dokumenta: jpg strijdwagen.jpg (93,3 KB, 47x prikazano)
odgoovorite sa citatom
Staro 25.04.2007, 20:35
ЛазарС
Gost

prilozi: n/a
Ludilo! ... Garant je zapao u blatnjavu baruštinu a nije imao nekog da ga šlepa
Navode li odkud tako očuvana? Da li su grobni prilog ili su upala u neko tresetište?
odgoovorite sa citatom
Staro 25.04.2007, 20:44
Korisnička slika od zeljketa
zeljketa zeljketa je offline
MODERATOR

Registriran : 20.05.2006
Starost: 67
prilozi: 1.440
Zahvaljivao se: 1.502
Dobio je 580 zahvalnice(a/u) za 202 priloga
Citat:
citat od ЛазарС Prikažite prilog
Ludilo! ... Garant je zapao u blatnjavu baruštinu a nije imao nekog da ga šlepa
Navode li odkud tako očuvana? Da li su grobni prilog ili su upala u neko tresetište?
Vjeruj mi da ne znam.To sto sam ja preveo je samo vijest na holandskom sajtu. U njemu se za vise detalja upucuje na ovaj stranicu na engleskom jeziku.Pa ko zna engleski neka procita i napise ako nesto ima sire o ovom.http://www.novinite.com/view_news.php?id=79622
odgoovorite sa citatom
Staro 28.04.2007, 01:39
Kameleon
Gost

Sve u svemu kaze da su nadjena u grobnici i da su netaknuta samo su propali drveni delovi. Kaze jos da ima izgleda da ce u istoj grobnici naci jos jedna. Pa onda spominje da su ovo treca takva kolica koja su nadjena u toj oblasi i da je sva sreca da su nadjena pre lovca na blago.

Inace trenutno u bugarskoj je trka izmedju tragaca i arheologa oko tracanskih grobnica. Cak su Bugarski arheolozi prisli alternativnom resenju i poceli umesto cetkica da koriste buldozere. O tome sam citao u Nacional Geografiji (srpsko izdanje valjda 1 broj). Ako nekog vise zanima o ovom, mogu da skeniram pa da postavim.
odgoovorite sa citatom
Staro 28.04.2007, 10:58
ЛазарС
Gost

Kameleon, bili bi ti zahvalni na tom članku...
odgoovorite sa citatom
Odgovor

Teme - opcije

Forumske odredbe
Vama nije dozvoljeno, postavljanje novih tema.
Vama nije dozvoljeno odgovarati na priloge
Vama nije dozvoljeno uploadovati dokumenta
Vama nije dozvoljeno obrađivati vaše priloge

BB-kod je uključen.
Smileys su uključen.
[IMG] Kod je uključen.
HTML-kod je isključen.

brojač posjetilaca