![]() |
|
|||||||
| Portal | Galerija | Pričaonica | Detektor šop | Pomoć | korisnička lista | Kalendar | Označite sve forume kao pročitane |
| Zanimljivosti Sve što nalazite zanimljivo... |
![]() |
|
|
Teme - opcije |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Znadete li vi uopće što je to najzanimljivije i najvrednije što se može pronaći. Suzit ću izbor tako što ću umjesto odgovora dati kratki opis. Od brončana je lima i pravokutne osnove, približno 10 X 15 cm. "To" se javlja od Klaudija I. do Dioklecijana, odnosno Konstantina Velikog. "To" je iznimno važno za rimsku vojnu povijest. U posljednja 2 stoljeća, sve do pojave detektora bilo je poznato, uključujući i ulomke, oko 200 komada. Od tada, dakle u posljednjih 30-ak godina broj se gotovo utrostručio. Prema tome postoji izvjesna vjerojatnost da je netko od vas "To" već pronašao. U svakom slučaju kada se "To" pronađe redovito izazove veću pozornost u stručnoj, odnosno znanstvenoj javnosti, nego što je to npr. postigla ostave iz Varaždina. Možda je netko od vas već u posjedu takve senzacije, a da toga nije niti svjestan. Baš me zanima znadete li što je "To"?
|
|
|
|||
|
|||
|
posto je proslo vec vise od dva meseca a niko se nije javio sa odgovorom ( makar i pogresnim ) skupicu ja malo hrabrosti i pokusacu da nagadjam :-) : Tanjir , Kasica , mozda i nekakav poseban ukras fibula ili tako nesto ???
|
|
|
||||
|
||||
|
Evo probacu i ja. Da to mozda nije legionarska diploma,koju su vladari urucivali penzionisanim vojnicima?
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
, ali mislim da to ipak nije odgovor na terminusovo pitanje. Iskreno da kazem da ni ja do danas nisam procitao ovo pitanje, ali mislim da je dropsyblood jako blizu pa cak i da je tacno odgovorio.
|
|||
|
|||
|
ehmmmmm ...... pa nije bilo reci o tome da je bilo sta pisano na toj ploci od 10x15cm
|
|
|
|||
|
|||
|
I sta je na kraju to?
Terminus izgleda da niko nezna tacan odgovor pa bi bilo lepo da nam ti kazes... |
|
|
|||
|
|||
|
diploma je sigurno , samo sto ih u medjuvremenu ima vec najmanje nekoliko stotina kom. ,
link - http://www.coinarchives.com/a/lotvie...ID=158&Lot=371 i jos jedan - http://www.coinarchives.com/a/lotvie...cID=73&Lot=979 Promijenjeno od Miki (20.08.2006 u 01:34 sati) |
![]() |
| Teme - opcije | |
|
|
Slične teme
|
||||
| TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
| Istorijat novca Srbije,Crne Gore i Jugoslavije | rammstein | Novac | 8 | 04.03.2007 19:50 |